Opinnäytetyö: Varhaiskasvatuksen perheohjaus

Varhaiskasvatuksen perheohjauksella tuetaan vanhemmuutta ja vahvistetaan perheiden elämänhallintaa sekä tuetaan varhaiskasvatuksen työntekijöiden perustyötä.

17.11.2020 | Teksti: Krista Jaakonsaari | Kuva: CC

Vahaiskasvatus Kuvituskuva

Kehittämistehtävän tavoitteena oli kehittää Porin varhaiskasvatuksen perheohjauksen toimintamalli varhaiskasvatuksen työntekijöiden näkökulmasta. Perheohjaus palvelisi varhaiskasvatuksen piirissä olevia perheitä. Työmuodon tarkoitus on tukea vanhemmuutta matalankynnyksen periaatteella. Varhaiskasvatuksen perheohjaus on perheiden hyvän arjen ja elämänhallinnan vahvistamista sekä perheiden omien voimavarojen tukemista.

Varhaiskasvatuksen työntekijöitä kuultiin kysely- ja haastattelututkimuksen avulla. Varhaiskasvatuksen työntekijöiden vastauksista käy ilmi, että vanhemmat kaipaavat tukea eniten tavallisiin arkisiin asioihin ja lapsen kasvatukseen. Arkisilla asioilla vastanneet tarkoittivat arjen rutiineja, ruokailu- ja nukkumisrytmiä, ruutuajan rajoittamista, rajojen asettamista lapselle, haastavia tilanteita lapsen kanssa, parisuhdeneuvontaa ja palvelujärjestelmässä toimimista. Vanhemmat hakevat varhaiskasvatuksesta tukea omalle toiminnalleen.

Keskiössä vanhemmuuden tukeminen

Varhaiskasvatuksen perheohjaus on ennaltaehkäisevää, matalan kynnyksen ohjausta yhteistyössä vanhempien, varhaiskasvatuksen ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Palvelu on maksutonta, lähetettä ei tarvita. Palvelun käyttämisestä ei tehdä kirjaamisia mihinkään virallisiin asiakirjoihin.  Perheohjaajaan voi ottaa yhteyttä perhe itse tai varhaiskasvatuksen henkilökunta. Perheohjaaja on perheen tavattavissa lapsen varhaiskasvatusyksikössä, perheohjaajien toimitilassa tai perheen tilanteen vaatiessa myös perheen kotona.

Perheohjaus näyttäytyy perhepalveluna eikä perhetyönä. Perhepalvelussa perheet itse hakeutuvat palveluihin tai varhaiskasvatuksen henkilökunnan vinkkaamana ja perheet määrittävät itse palvelun tarpeitaan ja käyttöään. Perhepalvelussa keskeistä on yhdessä toimimisen ajatukset, erilaiset vertaistuen muodot ja vanhempien omien voimavarojen tukeminen. Varhaiskasvatuksen perheohjauksen toimintamallilla mahdollistetaan perheille matalankynnyksen avunsaaminen oikeaan aikaan ja varhaiskasvatuksen työntekijöille tukea perustyönsä rinnalle.

Porin Varhaiskasvatuksella yhdenvertaisuutta -hankkeessa aloitetaan kokeilemaan varhaiskasvatuksen perheohjausta. Opinnäytetyön tekijä on viemässä toimintamallia käytäntöön ja perehdyttää muita hanketyöntekijöitä varhaiskasvatuksen perheohjauksesta.

Lisätiedot:
Krista Jaakonsaari
krisususa@gmail.com

17.11.2020 | Teksti: Krista Jaakonsaari | Kuva: CC

Lisää aiheesta

| SAMK

Opinnäytetyö: Etätöiden lisääntyessä ihmislähtöisyys nousee työpaikkakokemuksen keskiöön

Tradenomiksi (AMK) kesäkuussa valmistuneen Eeva-Kaisa Metsolan julkaisemassa opinnäytetyössä kartoitetaan työpaikkakokemuksen tulevaisuusnäkymiä seuraavan kymmenen vuoden aikana.
Ilkka Toivonen ja Arttu Metsämäki opetustilanteessa. Lapset istuvat tuoleilla kaaressa luokkahuoneessa.
| Opinnot ja opetus

Pitkäjänteisyys palkittiin korona-ajan kv-harjoittelussa

Sosionomiopiskelijat Arttu Metsämäki ja Ilkka Toivonen olivat kuuden kuukauden harjoitteluvaihdossa Vietnamissa keväällä / kesällä 2020.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jälleen merkittävä rahoitus: @SatakunnanAMK ja @TampereUni ovat saaneet Suomen akatemialta yli miljoona euroa yhteistutkimukseen, joka yhdistää modernia teknologiaa terveydenhuoltoympäristön toiminnan varmistamiseen. Onnea @SariMerilampi! 💥https://yle.fi/uutiset/3-11668140 #roboai #samk

Ambitious FridAI launched @crazytownoy by @ronnymattias and @PeterWE 💥 Startup and AI event the last Friday of each month. @HKetamo from @headaiofficial tells how to upskill five billion people: semantic AI is a tool for future skills prediction. Ask and earn a @ruosniemen beer!

4

SAMKin Feelix-hanke on valittu mukaan TKI-Kärjet2020 -kilpailuun. Hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden työtaitoihin keskittyvää, vaikeuksia tai hidasteita kohdanneiden nuorten vertaisryhmätoimintaa. Äänestys käynnissä 2.12. asti. #tkikärjet2020
https://bit.ly/368Njfw

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi SAMKin tutkimukseen 575 000 euroa. Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals tutkimushanke hyödyntää tekoälyä lääketieteellisessä tutkimuksessa.
https://bit.ly/378W0WH

#mysamk #ylpeästiamk #tekoäly #lääketiede

"Digitalisaatio on päivän sana, mutta sen rinnalle työpaikoille tarvitaan lisää inhimillisyyttä." Blogikirjoitus jatkaa minisarjaa, joka käsittelee tunnejohtamisen ja vuorovaikutuksen teemoja esimiestyön näkökulmasta. Blogi: https://bit.ly/2NGYlyz
#esimiestyö #tunnejohtaminen