Opetus-hackathon yhdistää korkeakoulut ja yrittäjät Vanhan Rauman elävöittämiseksi

SAMKin ja TTY:n opettajat yhdistivät voimansa Rauman Yrittäjät ry:n kanssa Vanhan Rauman elävöittämisen innovointiin opetus-hackathonissa. Opetus-hackathonin avainrooleissa ovat oppiminen, innovointi ja yhteistyö alueen innovaatioekosysteemissä.

29.11.2018 | Teksti: Anu Suominen TTY | Kuva: IdeaPajan arkisto

Ideapaja

Opiskelijat ovat ideoineet aiemmin mm. IdeaPaja Seaside IndustryParkissa.

IdeaPaja opetus-hackathon järjestetään 4.12.2018 Rauman Kaupunginkirjaston tiloissa Vanhan Rauman läheisyydessä. Tuolloin noin 15 –20 SAMKin ja TTY:n opiskelijaa innovoi Rauman Yrittäjät ry:n määrittelemässä haasteessa.

Menetelmänä opetus-hackathon on pedagogisella näkökulmalla varustettu innovaatiokilpailu. Innovoinnin työkaluina käytetään opetettuja luovia menetelmiä sekä suullisen viestinnän harjoitteita, kuten pitchausta, lyhyttä hissipuhetta.

– Opiskelijat täytyy nyrjäyttää ajattelemaan uudella tavalla, mutta hallitusti, niin että heillä on toimivia työkaluja oman ideointinsa tueksi, kuvaa SAMKin eritysasiantuntija Marko Mikkola. Lisäksi pitchaus-osiolla on korostettu rooli hackathonissamme, koska sen taidon merkitys kasvaa jatkuvasti, Mikkola jatkaa.

Hackathonien syvin olemus on uuden luominen rajoitetussa ajassa yhteisessä tilassa tietoa jakaen. Opetus-hackathonin ideaalitilanteessa innovoidaan todellisessa yritystapauksessa.

– IdeaPaja-nimisessä opetus-hackathonissamme kiteytyy myös korkeakoulu-yritysyhteistyö parhaimmillaan, SAMKin yliopettaja Niko Kandelin toteaa. Yhteistyö vaatii perinpohjaista suunnittelua ja ennakointia, mutta maksaa vaivan. Yhteistyössä on voimaa, koska yksi opettaja ei tällaista saisi aikaiseksi, Kandelin jatkaa.

– Satakunnassahan toteutetaan korkeakoulujen Tampere 3-tyyppistä yhdistymistä ruohonjuuritasolla, Tampereen teknillisen yliopiston yliopisto-opettaja Anu Suominen kertoo. Prosessin aikana olen itsekin oppinut aivan valtavasti ja hypännyt pois mukavuusalueeltani, Suominen pohtii.

IdeaPaja -konseptia on viilattu jo useiden vuosien ajan ja yhä enemmän se nojaa innovaatioekosysteemin hyväksikäyttöön ja kehittämiseen. Ihmettelyihin innovaatioekosysteemistä SAMKin lehtori Teppo Lundell vastaa, että tätä innovaatioekosysteemi käytännössä on. Tuodaan eri sidosryhmät yhteen yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Opetus-hackathonia voisi kuvata win-win-win-win-tilanteena, jossa kaikki saavat jotakin. Yritykset opiskelijoilta fressejä ajatuksia, opettajat uudenlaisen opetustilanteen yritysyhteistyössä, opiskelijat todellisen tapauksen pohdittavakseen uudenlaisten pedagogisten näkökulmien kanssa. Lisäksi teemme tutkimusta hackathoneista opetuksen välineenä.

– Niukat resurssit kannattaa panostaa järkevästi opetuksessa ja tutkimuksessa, sillä se edesauttaa alueemme ja yhteiskuntamme elintärkeän kilpailukyvyn kasvua, Lundell maalailee.

Opetus-hackathon IdeaPaja 4.12.2018 Rauman kaupunginkirjasto

 

Lisätietoja:

Anu Suominen

Yliopisto-opettaja

TkT, AmO

Tampereen teknillinen yliopisto

Pohjoisranta 11, 28100 Pori

anu.suominen@tut.fi

+358 50 300 6108

 

Marko Mikkola

Erityisasiantuntija

Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK

Teknologian osaamisalue

Satakunnankatu 23, 28130 Pori

+358 44 710 3724

 

Niko Kandelin

Yliopettaja

Logistiikka ja meriteknologia

Satakunnan ammattikorkeakoulu SAMK

Satamakatu 26, 26100 Rauma

+ 358 44 710 3605

niko.kandelin@samk.fi

 

Teppo Lundell

Lehtori, liiketoimintaosaaminen, VTM

Satakunnan ammattikorkeakoulu

Logistiikka ja meriteknologia

Satamakatu 26, 26100 Rauma

Tel. +358 44 710 3531

teppo.lundell@samk.fi

Uusimmat uutiset

yhteistyörobotit rivissä
| Automaatio ja teollisuus

RoboAI-viikko: NEXT2020-teknologiaseminaari – Satakuntalaiset yritykset kohti tuotannon digiloikkaa!

– Olemme havainneet, että konepajateollisuudessa on paljon potentiaalia tehdä automaatio- ja robotiikkaratkaisuja ja sitä kautta saada nostettua tuotannon digitalisaatioastetta. Kilpailukyvyn parantaminen satakuntalaisissa konepajoissa on tärkeää ja näemme, että sillä on laajempi merkitys yritysten menestymiselle tulevaisuudessa, selittää tapahtumaa järjestävä projektipäällikkö Timo Kerminen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Sosionomiopiskelijat Arttu Metsämäki ja Ilkka Toivonen olivat kuuden kuukauden harjoitteluvaihdossa Vietnamissa. Lue opiskelijoiden harjoittelukokemuksesta poikkeuksellisessa tilanteessa.
https://bit.ly/2FMhxe8
#samk #mysamk #ylpeästiamk #sosionomi #harjoittelu #opinnäytetyö

Ratkaisuja elintarviketeollisuuden vedenkäytön parempaan hallintaan -webinaari (maksuton) järjestetään 6.11. klo 9-12.15. Katso tarkempi ohjelma ja ilmoittautumislinkki täältä:
https://www.lyyti.fi/reg/Teknologisia_ratkaisuja_elintarviketeollisuuden_vedenkayton_parempaan_hallintaan_9000 Lisätietoja: @prizztech @SatakunnanAMK @WANDERSAMK #satafood @PJinstituutti

Tutustu SAMKin terveyden ja hyvinvoinnin simulaatiokeskukseen interaktiivisella virtuaalikierroksella. Virtuaalikierroksen ovat työstäneet yhdessä Santeri Saari, Anja Poberžnik, Sinikka Paukkunen ja Kirsti Virta.
https://bit.ly/2HbFc7S
#mysamk #simulaatiokeskus #ylpeästiamk

SAMK toivottaa hyvää syyslomaa!
Muista pysyä turvassa myös lomaillessa!

Have a nice autumn break!
Remember to stay safe!

#samk #mysamk #syysloma #autumnbreak #staysafe