Ohjeita opiskelijalle liittyen opiskelukäytäntöihin

Tietoa SAMKin opiskelukäytännöistä ja tukipalveluista koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

11.5.2022 | Teksti: SAMK | Kuva: Pixabay

Maapallo / The globe

Päivitetty 11.5.2022.

Näitä SAMKin ohjeita opiskelijoille liittyen koronatilanteen poikkeuksellisiin opiskelukäytäntöihin on lakattu päivittämästä 11.5.2022 lukien. Ohjesivu ajetaan alas kevään 2022 aikana. Opiskelukäytäntöjen ohjeistus löytyy jatkossa normaalisti eri palvelujen kanavista. Poikkeusohjeet palautetaan käyttöön, mikäli koronatilanne tulee vielä muuttumaan huonoon suuntaan.
SAMKin yleisohjeistus koronatilanteeseen liittyen on edelleen voimassa.


Yleinen maskisuositus kampuksilla on päättynyt. Tulethan kampukselle vain terveenä. Muista myös käsi- sekä yskimishygienia. Hengitystieoireisille ja koronalle altistuneille suositellaan kotona pysymistä oireiden väistymiseen saakka.

Juominen ja syöminen on kiellettyä opiskelukäyttöön tarkoitetuissa tiloissa, esimerkiksi kirjastossa.

Tällä hetkellä omien eväiden nauttiminen on sallittua Porin kampuksella:

 • A-osan kerroksissa 1 - 5 hissien edustan pöytäryhmissä
 • B-osassa kauppaan johtavan oven ulkopuolella olevissa pöytäryhmissä
 • C-osan toisessa kerroksessa opiskelijoiden olohuoneessa

Lukujärjestys kertoo, onko opetus kampuksella vai etänä.

Lukujärjestyksiin merkityistä ruokailujen jaksotuksista on ehdottomasti pidettävä kiinni.

Seuraa vähintään kerran päivässä SAMKin student-sähköpostia ja Moodlea sekä Tuudoa/Oivaa. Tuudo täytyy asentaa käyttöön, jotta opiskelija voi helposti seurata myös sitä kautta SAMKin uutisia. Katso alta kohta Tuudo.

Kampuksille tullaan vain terveenä. Ethän ota pienintäkään riskiä, saattaisit tartuttaa muut opiskelu- ja työympäristössämme.

Mikäli opettaja on määritellyt opinnolle läsnäolovelvoitteen, se toteutuu myös verkkovälitteisessä opetuksessa, eli läsnäolovelvoite täyttyy sekä luokassa että verkossa olevalla läsnäololla opetuksen tapahtuessa. Opettajat ohjeistavat asiaa omien opintojaksojensa osalta.

Hyvinvointiin liittyvissä asioissa auttaa SAMKin opiskelijahyvinvointisivu.

 

Matkustaminen ja saapuminen Suomeen ulkomailta

Toimi opintojen osalta opintojaksoselosteessa esitetyllä tavalla ja ole tarvittaessa yhteydessä tutoropettajaan. Lue muut karanteeniohjeet pääohjeistuksesta.

Opiskelijoita ja henkilökuntaa pyydetään huomioimaan edelleen ulkomaille suuntautuvaan yksityismatkailuun liittyvät riskit. Tämä voi edellyttää THL:n ohjeistuksen mukaista karanteenia, jonka aikana kampuksille ei voi tulla.

THL:n matkustusohje: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/matkustaminen-ja-koronaviruspandemia

Harjoittelusta

Jos olet menossa harjoitteluun, noudatat harjoittelupaikassa työnantajan ohjeistusta. Mikäli harjoittelusi keskeytyy, pyydä suorittamastasi osuudesta työnantajalta työtodistus, jotta sinulle voidaan kirjata sen perusteella suoritustasi vastaava määrä harjoittelun opintopisteitä opintorekisteriin.

Harjoittelusi peruuntuessa etsi tilalle opintoja SAMKin opintotarjonnasta sekä CampusOnlinen, muiden korkeakoulujen ja yliopistojen avoimen tarjonnasta. SAMKin opintotarjonnan löydät parhaiten opinto-oppaan toteutussuunnitelmahaun avulla. Anna hakuehdoksi aikarajaus (esim. alkamispäivämäärä 1.1.2022 ja päättymispäivämäärä 31.12.2022) ja suorita haku. Hakua voit lisäksi rajata käyttämällä hakuehtoina suorituspaikkaa, ryhmää tai tutkinto-ohjelmaa.

 

Ohjeistus opiskelijoille simulaatioihin ja kädentaitoharjoittelutilanteisiin

 • Simulaatioihin, kuten kampuksille yleisesti, tullaan vain terveenä
 • Henkilöstön ja opiskelijoiden keskinäiset lähikontaktit minimoidaan
 • Ei kätellä
 • Opiskelijat harjoittelevat taitoja saman opettajan ohjauksessa koko päivän mahdollisuuksien mukaan
 • Turvaväli 1–2 metriä aina mahdollisuuksien mukaan opetustiloissa, puku- ja wc-tiloissa
 • Huomioidaan oikea käsi- ja yskimishygienia: https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/tarttuminen-ja-suojautuminen-koronavirus#kasihygienia
 • Kasvomaskien mahdollisesta käytöstä annetaan erillinen ohjeistus simulaation alussa
 • Käsien pesu/desinfektio ennen simulaatiota, simulaation jälkeen, niistämisen/yskimisen/aivastamisen jälkeen. Mahdollinen lisäohjeistus annetaan tunneilla.

Simulaation alussa kerrataan (hyvä kerrata omatoimisesti myös jo ennen simulaatioihin osallistumista):

 • Laitteita käytetään suojakäsineet kädessä, jos mahdollista
 • Laitteiden puhdistus käytön jälkeen ApoWipe -pintadesinfektiopyyhkeellä tai EasyDes –pintadesinfektioaineella
 • Kaikki potilas-caset ovat eristys-caseja -> tulee suojainten pukemisen harjoittelua ja kun ollaan lähikontaktissa, on suojauduttu

 

eSAMK-tuki

eSAMK-tuki auttaa tehostetusti verkko-opetusta ja -oppimista. Tuemme ensisijaisesti seuraavia järjestelmiä: Moodle, HILL, eduHILL, EXAM ja Tuudo.

Päivystys sekä henkilöstölle että opiskelijoille ma–to 8.00–17.30, pe 8.00–17.30: puhelimella 044 710 3149 ja sähköpostilla esamk.support@samk.fi

 

Moodle

Moodle on käytettävissä normaalisti. eSAMK-tuen kautta saat apua Moodlen käytön ongelmissa (p. 044 710 3149 ja esamk.support@samk.fi). Ohjesivut: https://esamksupport.samk.fi/ohje/moodle/

 

EduHILL

Palvelee opiskelijoita keskinäisissä ryhmätöissä ja yhteydenpidossa opiskelijoiden omilta laitteilta.

EduHILLiin kirjaudutaan kuten sähköpostiin osoitteesta https://eduhill.webex.com ja ohje käyttöön on osoitteessa https://esamksupport.samk.fi/ohje/hill/. Tämä koskee kaikkia niitä opiskelijoita, joilla on student.samk.fi -sähköposti.

Jos sinulla on kysyttävää tai koet tarvitsevasi apua EduHILLin käyttöön liittyen, ota yhteyttä eSamk-tukeen, esamk.support@samk.fi, p. +358 44 710 3149

Ohjeita myös sivustolla https://esamksupport.samk.fi/.

EXAM-tenttiakvaariot

 • Tenttiakvaarioita koskeva ajantasaisin tieto (myös aukioloajat) on aina löydettävissä EXAMin etusivulta osoitteesta exam.samk.fi
 • Tenttiakvaariot toimivat täydellä konekapasiteetilla.
 • Kaikilta tenttikoneilta löytyy käsidesiä.
 • Peruuta tenttisi EXAM-järjestelmässä, jos et pääse paikalle. Näin vapautat ajan sitä kipeästi tarvitsevalle. Tentin voi peruuttaa myös tenttipäivänä. Ohje tentin peruuttamiseen ja siirtämiseen löytyy EXAMin etusivulta osoitteesta https://exam.samk.fi 

Opettajat ohjeistavat aina tenttimisen koskien omia opintojaksojaan.

Tenttivierailut SAMKissa ovat mahdollisia Porissa ja opiskelijoillemme niissä korkeakouluissa, jotka tenttivierailupalvelunsa avaavat. Ajantasaisen listan tenttivierailuita sallivista korkeakouluista on saatavilla osoitteesta e-exam.fi/exam-tenttivierailu.

HUOM: Tenttivierailuiden osalta opiskelijan on tärkeää itse tarkistaa ko. korkeakoulun pandemiasta johtuvat poikkeusjärjestelyt sekä vielä juuri ennen tenttivierailua vierailukorkeakoulun akvaarion tilanne ja opiskelusähköpostinsa viimehetken muutosten varalta.

Opiskelija ei saa tulla tenttiin sairaana tai jos hän tuntee vähäisimmässäkään määrin itsensä sairaaksi. Tenttiakvaarioon varatun tentin voi myös perua vielä juuri ennen tentin alkua. Käsienpesu ennen ja jälkeen akvaariotentin on tarpeen.

eSAMK-tuki auttaa sekä EXAM-järjestelmän että tenttiakvaarion ongelmissa: esamk.support@samk.fi, +358 44 710 3149

https://esamksupport.samk.fi/ohje/exam/

Tuudo

Tuudo on opiskelijoiden ja henkilökunnan käyttöön tarkoitettu mobiilisovellus, josta löytyy mm. henkilökohtainen lukujärjestys, syksyn aikana kaikille opintojaksoille annettava opintojaksopalaute, kampuskarttoja, SAMKin tiedotteet, opiskelijaravintoloiden ruokalistat sekä kirjaston palveluita. Tuudo-sovelluksen voi ladata Android- Huawei- ja iOS-laitteisiin niiden sovelluskaupasta. Tuudo kannattaa pitää ladata omaan laitteeseen jo heti lukukauden alussa, koska sitä kautta voit seurata mm. SAMKin tiedotteita.

Muista myös opintojaksopalaute, joka aktivoituu Tuudossa opintojakson Lokiin merkityn päättymispäivän jälkeisenä arkipäivänä ja saat siitä ilmoituksen Tuudoosi sekä sähköpostiisi.

eSAMK-tuki auttaa mahdollisissa Tuudon ongelmissa, esamk.support@samk.fi, p. +358 44 710 3149. Ohjeita myös: https://esamksupport.samk.fi/ohje/tuudo/

Kampuskirjastot

Juominen ja syöminen on kiellettyä opiskelukäyttöön tarkoitetuissa tiloissa, esimerkiksi kirjastossa.

Kampuskirjastojen yhteystiedot ja aukioloajat: https://samk.finna.fi/OrganisationInfo/Home

 • Rauman ja Porin kirjastoissa päivisin asiakaspalvelu, muina aikoina omatoimikäytössä kampuksen aukioloaikoina.
 • Kuninkaisten kirjasto palvelee verkossa.
 • Taidekoulun kirjasto toimii omatoimikirjastona kampuksen aukioloaikoina.

INFOtelakka palvelee verkossa. Varaa ohjausaika lähettämällä sähköpostia osoitteeseen infotelakka@samk.fi.

Theseus-tallennukset tehdään normaalisti, kysymykset voi lähettää osoitteeseen theseus@samk.fi

Jos sinulla on kysyttävää kirjaston koronarajoituksista, katso tarkemmat yhteystiedot kirjaston nettisivuilta.

Jatkuvan oppimisen palvelut

Katso ajantasaiset tiedot mm. aukioloajoista: https://www.samk.fi/opiskelu/taydennys-ja-erikoistumiskoulutukset/koulutuspalveluiden-yhteystiedot/

Yhteystiedot

Avoin AMK:

In English: www.samk.fi/en/study/open-studies/

Täydennys- ja erikoistumiskoulutukset:

Ristiinopiskelu:

Jatkuvan oppimisen palveluiden henkilöstön yhteystiedot löytyvät em. nettisivuilta sekä www.samk.fi/opiskelu/taydennys-ja-erikoistumiskoulutukset/koulutuspalveluiden-yhteystiedot

Opiskelijapalvelut

Porin kampuksen opiskelijapalvelut palvelevat sähköisesti ja puhelimitse ma–pe klo 9–15. Kampustoimiston henkilökunnan yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.samk.fi/opiskelu/yhteystiedot/#opiskelijaneuvonta

Rauman kampuksen opiskelijapalvelut toimivat sähköisesti. Asiakaspalveluaika ma-pe 9–15 (suljettu 11.30–12.30). Tiedustelut: opiskelijapalvelusihteeri Päivi Vahtokari, puh. 044 710 3503, paivi.vahtokari@samk.fi.

Taidekoulun kampustoimiston tavoittaa sähköisesti arkisin klo 9–15. Tiedustelut: opiskelijapalvelusihteeri Päivi Tuuliniemi, puh. 044 710 6191, paivi.tuuliniemi@samk.fi.

Kuninkaisten kampuksen opiskelijapalvelut toimivat sähköisesti ma-pe klo 8–15 . Tiedustelut: opiskelijapalvelusihteeri Päivi Vahtokari, puh. 044 710 3503, paivi.vahtokari@samk.fi. Voit myös sopia henkilökohtaisen tapaamisen.

Hakijapalveluiden yhteystiedot:

Tutkintotodistusta voi hakea normaalisti sähköisessä asioinnissa ja samalla vastataan AVOP-kyselyyn.

Opiskelutodistuksen ja opintosuoritusotteen voi tilata Lokissa olevasta Atomi-palvelusta. Erotodistuksia lähetetään opiskelijoille noin kerran viikossa.

Kansainväliset palvelut

Kansainvälisten palveluiden palvelut ovat tarjolla puhelimitse ja sähköpostilla, joiden kautta voit varata myös henkilökohtaisen keskusteluajan.

Seuraa päivittyvää tiedotetta: https://www.samk.fi/en/latest-information-on-the-coronavirus-situation/

Kehen ottaa yhteyttä: https://www.samk.fi/opiskelu/yhteystiedot/#vaihtopalvelut

THL:n tiedotukset: https://thl.fi/en/web/infectious-diseases/what-s-new/coronavirus-covid-19-latest-updates

Migrin tiedotukset: https://migri.fi/en/article/-/asset_publisher/ajankohtaista-koronatilanteesta-voit-hoitaa-monia-lupa-asioita-verkossa-ala-asioi-palvelupisteessa-sairaana

ICT-palvelut

ICT-palvelujen ohjeita löytyy osoitteesta https://byod-info.samk.fi

Tukipyynnöt tulee tehdä ensisijaisesti ServiceDeskin kautta (https://samk.efectecloud.com)

Vain erittäin kiireelliset tilanteet puhelimitse (Helpdesk: +358 44 710 3080).

Ellei Tuudo ole vielä käytössä, se pitää asentaa heti. Myös Tuudo on SAMKin tiedotuskanava opiskelijoille.

VPN-käyttöä tulee rajoittaa vain opettajan erikseen sopimaan ja opastamaan opetukseen.

HILL-istunnoissa tietoverkon kapasiteettia on hyvä säästää sulkemalla livekameran kuva viimeistään esittelyjen jälkeen.

11.5.2022 | Teksti: SAMK | Kuva: Pixabay

Lisää aiheesta

SAMK kampus Porin rakennus kuvattuna taivasta vasten.
| SAMK

SAMKin ohjeistus koronavirustilanteessa

SAMK on päivittänyt opiskelijoilleen ja työntekijöilleen seuraavaa ohjeistusta liittyen uuden koronaviruksen aiheuttamaan pandemiaan (COVID-19).
Maapallo / Earth
| SAMK

Palvelukeskus Soteekin toimintasuunnitelma syksylle 2020

Ohjeistus on päivitetty 17.8.2020.

Uusimmat uutiset

Purjeveneiden mastoja pienvenesatamassa.
| Matkailu

Yhteinen eurooppalainen merellisen matkailun opetussuunnitelma täyttää alan osaamisvajeet

Euroopan rannikkoalueet ovat monien lomailijoiden suosikkikohteita, joiden merkitys on kasvanut entisestään koronapandemian aikana. Ne ovat Euroopan matkailussa suurin vetovoimatekijä, minkä vuoksi yli puolet maiden majoituskapasiteetista sijoittuu Euroopan rannikkoalueille. Lisäksi merellinen matkailu on työllisyyden näkökulmasta merisektorin suurin toimiala Euroopassa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin toukokuun Osaamisuutisissa käsitellään muun muassa seuraavia aiheita:
☀️ Vuoden 2021 menestystarinat julkaistu
☀️ SAMKin dosentit Satakunnan asialla
☀️ Teoria ja käytäntö yhdistyvät työmaaopinnoissa
https://uutiskirje.samk.fi/a/s/1064431-72e5d56aedd0cf50023718c1f6923eae/1238381

Matkailun opiskelijat viettivät Merikarvialla kansainvälisen leiriviikon. Tavoitteena oli kehittää rannikkoalueen matkailutoimijoiden digitaalisia valmiuksia. Lehtori Jaana Ruoho kertoo Samkarit-blogissa viikon tunnelmia. @jaanaruoho #matkailu
https://samkarit.samk.fi/2022/05/20/ammattikorkeakoululaisten-kansainvalinen-leiriviikko-merikarvialla/

Tuomarikoulutus käyty, tuomaritesti läpäisty ja nyt tuomarointikin tehty. Mahtavaa nähdä alastaan innostuneita nuoria kisaamassa SM-tasolla!

#taitaja2022 #toinenaste #matkailu #mysamk #visitfinland #some #tuomari #skillsforfinland #winnova

3

Purkutalo2022 testattiin #projektioppiminen teorioita noin 20 opiskelijan voimin.

Yhteistyössä @SatakunnanAMK, #Kankaanpää 'n Yhteislyseo ja Honkajoen lukio luotiin #väliaikainen #taide @Kpaakaupunki #taidekehä 'lle.

Kuvan teos Pinja Marienberg, Kasvupaikka

Geronomiopiskelija Annikka Salonen kertoo Samkarit-blogitekstissä kokemuksistaan harjoittelusta Ruotsin Sundsvallissa. Harjoittelu laajensi hänen käsityksiään hoiva- ja hoitokulttuurin monimuotoisuudesta. #samkarit #geronomi
https://samkarit.samk.fi/2022/05/18/geronomitutkintoon-kansainvalista-nakokulmaa-harjoittelussa-ruotsin-sundsvallissa/