Nollaenergiatalon voi toteuttaa myös vähähiilisesti
Suomessa valmistellaan siirtymistä lähes nollaenergiarakentamiseen uudiskohteissa, mutta SAMKissa valmistellaan jo siirtymistä kohti vähähiilistä nollaenergiarakentamista. Pientaloissa hiilijalanjälkeen voidaan vaikuttaa monella eri tavalla.

Ympäristötekijät näkyvät kaiken aikaa vahvemmin alalla kuin alalla. Ei ole yllättävää, jos uusiin rakennuksiin olennaisesti kuuluvan energiatodistuksen lisäksi kiinteistöjen myynti-ilmoituksissa kohta näkyy rakennuksen hiilijalanjälki.
Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan sitä, miten paljon jokin tuote tai toiminta aiheuttaa ilmastokuormaa eli kuinka paljon koko tuotteen tuotantoketjussa syntyy kasvihuonekaasupäästöjä. Jos hiilijalanjäljen ottaa huomioon – ihan niitä pienimpiäkin valintoja tehdessä – voi jokainen vaikuttaa ilmaston hyväksi heti omilla toimillaan. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi on tärkeää, että kaikki rajoittavat päästöjään.
Suomen pitkän aikavälin tavoitteena on hiilineutraali yhteiskunta. Näin määritellään työ- ja elinkeinoministeriön Energia- ja ilmastotiekartta 2050:ssa. Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan aktiivista otetta toimenpiteisiin.
Asumisen valinnat
Pientaloissa hiilijalanjälkeen voidaan vaikuttaa monella eri tavalla. Asumisessa voi vaikuttaa siihen, miten ja mitä energiaa käytetään. Oma energiantuotanto, esimerkiksi aurinkoenergia, on lisännyt suosiotaan merkittävästi. Tällä on helppo korvata mahdollisesti fossiilisilla polttoaineilla tuotettua sähköä tai lämpöä. Tämän lisäksi rakennuksen energiatehokkuutta voi kartoittaa ja parantaa esimerkiksi selvittämällä lämpövuotoja ja pitämällä huonelämpötilan sopivana.
SAMKissa on meneillään hanke nimeltä Vähä0 – Vähähiiliset ratkaisut nollaenergiarakentamisessa, jossa keskitytään energian lisäksi rakennukseen valittuihin materiaaleihin ja rakennuksen elinkaareen, sillä rakennus vaikuttaa ympäristöönsä koko elinkaarensa ajan.
Rakennuksen elinkaaren aikana
Elinkaaren aikana rakennuksen vaiheisiin kuuluvat materiaalit, rakentaminen, käyttö ja kierrätys. Kaikki nämä tuovat oman osansa rakennukseen elinkaaren kokonaispäästöihin eli sen hiilijalanjälkeen. Nollaenergiatalon voi siis toteuttaa monella eri tavalla. Valinnoista riippuen talon rakennusmateriaalien ilmastovaikutukset voivat poiketa toisistaan niin paljon, ettei edes vuosikymmenten aikana säästetty energia riitä sitä korvaamaan.
Pitkällä tähtäimellä tavoitellaan sitä, että pientaloasujan on yksinkertaisempi vaikuttaa hiilijalanjälkeensä.
Hankkeen tavoitteena on tuottaa kuluttajien ja yritysten hyödynnettäväksi malleja siitä, miten eri energiatehokkuus- ja nollaenergiarakentamisen ratkaisut vaikuttavat yhtäältä siihen, että nollaenergiamääritelmät toteutuvat, ja toisaalta hiilijalanjälkeen. Osatavoitteena on lisätä pk-yritysten tietoisuutta vähäenergisten ratkaisujen hiilijalanjäljestä ja luoda mahdollisuuksia uudelle vähähiilisyystavoitteisiin perustuvalle liiketoiminnalle. Pitkällä tähtäimellä tavoitellaan sitä, että pientaloasujan on yksinkertaisempi vaikuttaa hiilijalanjälkeensä.
Vähä0 – Vähähiiliset ratkaisut nollaenergiarakentamisessa on EAKR-rahoitteinen hanke.

Kirjoittaja
Meri Olenius
Älykkäät energiaratkaisut -tutkimusryhmän vetäjä
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Merenkulun opetukseen lisättyä todellisuutta - Navigator Magazine
navigatormagazine.fi
Raumalla Satakunnan ammattikorkeakoulun merenkulkuoppilaitoksessa toteutettu interaktiivinen Multiplier-tapahtuma on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Siinä selvitettiin ns. lisätyn todellisuuden käy...