Etsi

Niina Holapan mielenkiintoinen urapolku
– Keskiössä aina asiakaskokemus

Prizztechissä projektipäällikkönä toimiva Niina Holappa muutti vuonna 2005 Vihannista Poriin opiskelemaan matkailua. – Työskentelen nykyisin hyvinvointiteknologiaan liittyvissä kehittämishankkeissa. Työni on erittäin mielenkiintoista ja mahdollistaa jatkuvasti uuden oppimista, Niina kertoo.

29.10.2018 | Teksti: Niina Holappa/Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Niina Holappa Vaaka

Niina valmistui marraskuun alussa Hyvinvointiteknologian YAMK-koulutusohjelmasta.

Niina toimii tällä hetkellä projektipäällikkönä EAKR-rahoitteisessa Robocoast R&D Center – Robotics Living Lab for Companies -projektissa.

Esimerkiksi juuri päättyneessä HYVÄKSI-hankkeessa testattiin ja kehitettiin hyvinvointiteknologian palveluita sosiaali- ja terveysalalle. Tarkoituksena oli osallistaa käyttäjät teknologiatestauksiin ja selvittää miten teknologiapalveluita tulisi kehittää, jotta ne soveltuisivat esimerkiksi ikääntyneiden, kehitysvammaisten tai muiden erityistä tukea tarvitsevien sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten käyttöön.

– Tällä hetkellä työtehtäväni keskittyvät pääasiassa sosiaali- ja terveysalan robotiikan kehittämiseen. Työni sisältö muodostuu mm. asiakasneuvotteluista, teknologiakokeilujen johtamisesta sisältäen sopimusten laadinnan, testausten koordinoinnin, raportoinnin ja viestinnän sekä toiminnan kehittämisestä ja hankeraportoinnista. Työssäni pääsen myös jakamaan teknologiapiloteista saatuja kokemuksia erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa, Niina kertoo.

– Tässäkin kehittämistyössä asiakaskokemus on keskiössä.

Matkailun kautta hyvinvointiteknologian osaajaksi

Niina päätyi vuoden 2008 alussa tekemään matkailun opintoihin kuuluvan harjoittelun Porin Seudun Kehittämiskeskukseen (nykyiseen Prizztechiin). Työt jatkuivat ensin kesätöinä ja sitten toimistosihteerin tehtävissä. Samaan aikaan hän teki opinnäytetyötä SuomiAreenasta, joka järjestettiin tuona kesänä kolmannen kerran Porissa.

– Valmistuttuani urapolkuni jatkui palveluneuvojana, projektisihteerinä ja vuonna 2013 pääsin projektipäällikön tehtäviin edeltäjäni vaihtaessa työpaikkaa. Tänä vuonna tuli 10 vuotta täyteen samalla työnantajalla, Niina kertaa.

– Matkailun opiskelu oli mielenkiintoista. Teimme opintojen ohessa paljon yritysvierailuja ja tehtäviä yrityksiin. Oli mukavaa, että tehtävillä oli merkitystä myös muille. Yritysyhteistyö teki Poria ja lähiympäristöä muualta tulleelle tutuksi. Matkailun opinnot tarjosivat hyvän pohjan siirtyä työelämään.

Matkailun opinnoista Niinan mieleen on jäänyt erityisesti ryhmän yhteiset matkat ulkomaille ja erilaisten tapahtumien järjestämiseen liittyvät yhteistyöprojektit.

– Opiskelijapippalot ja haalarimerkkien kerääminen kuuluivat totta kai myös tuohon aikaan. Opettajat ovat myös jääneet hyvin mieleen ja heitä näkee nykyäänkin SAMKin käytävillä. Olen myös käynyt kertomassa matkailun opiskelijoille omasta urapolustani ja projektityön luonteesta ja toimintatavoista.

Marraskuun alussa Niina valmistui Hyvinvointiteknologian YAMK-koulutusohjelmasta. Hänen mielestään YAMK-opintojen suorittaminen on ollut monella tavalla vapaampaa ja mahdollistanut opintojen tekemisen omaan tahtiin töiden ohessa. Opintojen avulla on voinut syventää omaa osaamista hyvinvointiteknologiasta.

Viimeisimmät opinnot ovat mahdollistaneet uusiin, eri taustoista tuleviin opiskelijoihin tutustumisen. Opintojen rikkaus on ollut Niinan mukaan ehdottomasti siinä, että on saanut kuulla opiskelijakollegoiden työtehtävistä ja arjesta erilaisissa työyhteisössä. Tämä on avartanut omaa käsitystä sekä sosiaali- ja terveys- että tekniikankin alasta. Opiskelujen myötä on myös tullut monia uusia ystävyyksiä, joista hän on hyvin onnellinen.

"Kesätöitä" SuomiAreenassa vankalla kokemuksella

– Opinnot ja työelämä ovat opettaneet asiakaskeskeistä ja asiakaspalveluhenkistä ajattelutapaa. Nämä asiat näkyvät vahvasti omassa työssäni. Pyrin löytämään asiakkailleni parhaat ratkaisut, viemään heidän asioitaan sujuvasti eteenpäin ja löytämään heille uusia mahdollisuuksia palveluiden ja toiminnan kehittämiseen. Nautin työssäni muiden auttamisesta.

– Myös tapahtumien järjestämiseen kartutettu osaaminen näkyy päätyössäni sekä ”kesätyössäni” SuomiAreenassa. Kesällä olin yhdettätoista kertaa mukana toteuttamassa tapahtumaa. Toimin uuden SuomiAreena-rannan paikkavastaavana.

Niina on todella tyytyväinen siihen, että hänen omalla työpaikallaan on ollut mahdollisuus edetä sujuvasti uralla eteenpäin. Hän haluaa jatkossakin kehittää omaa osaamista ja oppia uutta. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä auki.

Niina suosittelee matkailun koulutusohjelmaa, koska se antaa hyvät eväät työelämään, ja voi johtaa hyvin erilaisiin urapolkuihin.

– Matkailualasta voi saada työkokemusta helposti jo etukäteen esimerkiksi hakeutumalla töihin kesätapahtumiin. Tapahtumien järjestäjiin kannattaa olla rohkeasti suoraan yhteydessä. Tällainen työ, vaikka se olisikin kestoltaan lyhyt, tarjoaa loistavan näköalapaikan tapahtumien kulisseihin ja opettaa paljon tästä alasta. Tapahtumista saa myös hyvän lisän CV:hen. Muistathan pyytää itsellesi työtodistuksen, hän vinkkaa alalle hakeutuville.

Niina Holappa Pysty

Kuka?

Niina Holappa

Projektipäällikkö

Robocoast R&D Center - Robotics Living Lab for Companies

Lue Niinan vastajulkaistu opinnäytetyö

Living lab -menetelmä innovaatiotoiminnan edistäjänä – näkökulmana hyvinvointiteknologian käyttäjälähtöinen ja osallistava kehittäminen

 

29.10.2018 | Teksti: Niina Holappa/Inna Saarinen | Kuva: Inna Saarinen

Lisää aiheesta

Opettaja Jaana Ruoho
| Opinnot ja opetus

Matkailun opettaja: oma työelämäjakso oli syksyn helmi

SAMKin matkailun opettajat ovat viikon mittaisilla työelämäjaksoilla lukuvuonna 2016-2017. Opettaja Jaana Ruoho halusi päästä seuraamaan omalla alallaan ainutlaatuista kasvuyritystä, sen toimintaa ja johtamista. Matka vei Espooseen.
SAMK Projektiryhmä kävi Rosenlew-museolla sopimassa get together -tilaisuuden järjestelyistä.
| Matkailu

Matkailun opiskelijat kartuttavat kv. konferenssikokemusta

Viisihenkinen matkailun opiskelijoiden ryhmä SAMKista on mukana järjestämässä kansainvälistä Heritage, Tourism and Hospitality -konferenssia Porin yliopistokeskuksessa syyskuun lopussa. Ryhmän ohjaaja, lehtori Vappu Salo pitää tärkeänä oppia siitä, millaista on järjestää kansainvälistä konferenssia.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

  • RT @Arene_ry Arene vieraili Kiinassa NAEA:n järjestämässä AMK-rehtoreiden foorumissa. Kiina hakee Suomesta esimerkkiä ammattikor… https://t.co/VWbaEBUJIt
  • RT @Arene_ry ”Hallitus piti lupauksensa ja koulutuksen kunnianpalautus toteutui. Ammattikorkeakoulut ovat tyytyväisiä hallitukse… https://t.co/2YjRvp5Dpe
  • RT @RoboAI2 Muista ilmoittautua 4.10. Porin kampuksella järjestettävään NEXT2019 Robotiikka- ja hitsausseminaariin. Tilaisuus o… https://t.co/jttJK0I4FR