NIBS Case Competition -valmistelut käynnissä SAMKissa

Kansainvälinen liiketalouden opiskelijoiden kilpailu järjestetään SAMKissa Raumalla helmi-maaliskuun taitteessa. Järjestelyt ovat tietysti jo käynnissä: kilpailutehtäviä valmistellaan, kilpailutoimisto on pystyssä, hotelli on varattu, tuomareita hankitaan ja oheisohjelmaa suunnitellaan. NIBS Case Competition -kilpailusta vastaavat SAMKissa Marina Wikman ja Anssi Pajala.

9.11.2016 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

Anssi Pajala ja Marina Wikman
Anssi Pajala & Marina Wikman

Kilpailu järjestetään vuosittain. Nyt marraskuussa on karsintakierros verkossa. Ilmoittautuneita on jo lupaavasti.

– Suomi tuntuu vetävän ihmisiä, sanoo käytännön organisoinnista päävastuun kantava Marina Wikman.

– Tämä on pedagogisesti kiinnostava kilpailu, sanoo Anssi Pajala. Hän vastaa kilpailusta liiketalouden opettajan näkökulmasta ja hankkii tuomarit ja hoitaa yrityscaset ratkottavaksi. Hän on valmentanut SAMKin joukkuetta kolmesti, ja on innostunut siitä.

Opiskelijoiden tehtävä on ratkoa jonkin yrityksen ongelma. Tapausselostus, mitaltaan 10–20 sivua, luetaan, analysoidaan ja käsitellään.

– Meidän kannalta tämä on metodologinen juttu. Opiskelijoiden on ymmärrettävä, miten casea aletaan ratkoa, tunnistettava mihin on löydyttävä ratkaisu ja mikä on sen nykytilanne toimintaympäristössään, sanoo Anssi Pajala.

Millainen kilpailu?

Kukin neljän hengen opiskelijaryhmä esittää yritykselle vähintään kaksi eri toimintavaihtoehtoa toteutussuunnitelmineen. Ryhmä toimii konsultin roolissa, tuomaristo esittelee itsensä yrityksen edustajina.

– Olin hämmentynyt aluksi siitä, miten hyvin meidän opiskelijat, jotka tähän ryhtyivät, pystyivät tähän, sanoo Anssi Pajala innostuneena ja ylpeänä.

Karsintakierros käydään verkossa marraskuussa. Tehtävä on auki 10 päivää, ja sen voi ladata tuolloin milloin vain. Kun opiskelijatiimi lataa tehtävän, sillä on kahdeksan tuntia aikaa ja kaksi läppäriä ilman nettiyhteyttä. Työ on kirjattava tehokkaasti ja selkeästi maksimissaan 1500 sanaan.

– Se on ammattimainen tuotos. Usein jopa parempi kuin oikeilla konsulteilla, vertaa Anssi Pajala.

Se on ammattimainen tuotos. Usein jopa parempi kuin oikeilla konsulteilla.

Kun loppukilpailijat saapuvat kisapaikalle, arvotaan lohkot, joissa kilpaillaan cup-periaatteella kaikki kaikkia vastaan. Ensimmäisellä kierroksella aikaa on 4 tuntia. Aika on siis puolittunut alkukarsinnasta, ja tuotoksena on diaesitys. Esitys kestää 20 minuuttia, ja 10 minuuttia on varattu tuomariston kysymyksille.

Yleensä kisaan osallistuu noin 30 korkeakoulua ja Pohjois-Amerikan edustus on vahva.

– Kanadassa tämä on kansallisurheilua, ne vetävät ihan käsittämätöntä jargonia ja showta, Pajala kertoo.

Tuomaristo kuitenkin ymmärtää, että kaikki eivät ole natiiveja englannin puhujia.

Itse kilpailu alkaa maanantaina, keskiviikko on kisapäivistä pisin ja rankin. Torstaina on vapaapäivä, perjantaina välierät ja finaali. Voittaja julkistetaan iltagaalassa.

SAMKista on joukkue osallistunut kilpailuun viidesti. Kahdesti joukkue, joka on aina kokonaan uusi, on ollut loppukilpailussa. Järjestävän organisaation joukkue pääsee loppukilpailuun automaattisesti, mutta Pajalan on tällä kertaa oltava syrjässä koutsauksesta.

NIBS-toimisto: kansainvälisen kaupan opiskelija Anu Aalto ja International Business -koulutus-ohjelmassa opiskeleva Xuelian Yang (Serena).

NIBS-toimisto: kansainvälisen kaupan opiskelija Anu Aalto ja International Business -koulutusohjelmassa opiskeleva Xuelian Yang (Serena).

Pajalan ja Wikmanin apuna on muun muassa kilpailutoimisto, jossa työskentelee kaksi harjoitteluaan tekevää SAMKin opiskelijaa, Anu Aalto ja Xuelian Yang. Jokaisella joukkueella tulee olemaan oma ambassador, SAMKin opiskelija, joka huolehtii siitä, että joukkue on oikeaan aikaan oikeassa paikassa.

– Opiskelijat saavat tässä elinikäistä verkostoa, iloitsee Wikman.

Liiketalouden koulutuksen verkostoja on maailmassa useita, NIBS eli Network of International Business Schools on niistä yksi. SAMKin lähti mukaan hollantilaisen strategisen kumppanin, Hoogeschool Zyudin, ehdotuksesta. Mukana on myös monia amerikkalaisia Magellan-verkoston kumppaneita.

– NIBS syventää yhteistyötä kumppaneiden kanssa, ja se on aktiivinen verkosto nimenomaan opiskelijatoiminnassa, toteavat Wikman ja Pajala.

Herokuva VeeraK

NIBS Case Competition

NIBS Global Case Competition -kilpailu järjestetään SAMKissa Raumalla 26.2.–3.3.2017. NIBS-verkosto järjestää opiskelijoille vuosittain myös liiketoimintasuunnitelmakilpailun (business plan), joka järjestetään verkossa.

9.11.2016 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

Anssi Pajala ja Marina Wikman
| Opinnot ja opetus

NIBS-promoottorit Marina ja Anssi: ”Tämä on työn suola”

Marina Wikman ja Anssi Pajala vastaavat liiketalouden opiskelijoiden osaamiskilpailun NIBS Case Competitionin järjestämisestä SAMKissa. Siksi, että se on heistä haastavaa ja hauskaa. Keitä he ovat ja mikä heitä vetää kansainväliseen yhteistyöhön opiskelijoiden kanssa?

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen