Etsi

Mobiilirobotit parantavat tuottavuutta

Vihivaunut ovat palvelleet teollisuudessa 1950-luvulta lähtien. Nämä ”miehittämättömät trukit” säästävät työvoimakustannuksia kuljettamalla tavaroita ennalta määrättyjä kiinteitä polkuja pitkin. Niiden joustavuus ei vastaa enää nykyaikaisten tuotantolaitosten tarpeita. 

11.12.2017 | Teksti: Timo Kerminen | Kuva: Pauli Valo

Kerminen PauliValo Muokattu

Mobiilirobotit sen sijaan pystyvät kulkemaan itsenäisesti ympäristöstään tekemiensä karttojen avulla. Mobiilirobottien tehokas automaattinen navigointijärjestelmä toimii myös tiloissa, joissa on jatkuvaa ihmisten, lavojen, vaunujen ja trukkien liikettä ja joissa hyllyjä tyhjennetään ja täytetään jatkuvasti.  

Älykkään ohjauksen ansiosta mobiilirobottien käyttö on turvallista myös ihmisten rinnalla.

Älykkään ohjausjärjestelmänsä avulla robotit väistävät esteet ja selvittävät nopeimman reitin tehtävän suorittamista varten. Jos robotti kohtaa matkallaan ylitsepääsemättömän esteen, se pystyy nopeasti suunnittelemaan uuden reitin kohteeseensa. Älykkään ohjauksen ansiosta mobiilirobottien käyttö on turvallista myös ihmisten rinnalla, ja ne pystyvät kuljettamaan kerrallaan jopa satojen kilojen painoisia taakkoja. 

SAMKin tutkimus- ja opetuskäyttöön hankkima mobiilirobotti on yllättänyt käyttäjänsä positiivisesti toimimalla vaikeissakin olosuhteissa moitteettomasti.

Satakunnan ammattikorkeakoulun kesällä tutkimus- ja opetuskäyttöön hankkima mobiilirobotti on yllättänyt käyttäjänsä positiivisesti toimimalla vaikeissakin olosuhteissa moitteettomasti. Useat yritykset, esimerkiksi muovi-, elintarvike-, puu- ja metalliteollisuudessa ovat osoittaneet mielenkiintoa mobiilirobottia kohtaan, ja sen ympärille on kehitteillä tutkimushankkeita.  Mobiiliroboteilla on jo nyt parannettu tuottavuutta muun muassa teollisuudessa, sairaaloissa ja kauppojen keskusvarastoissa. Kiinnostavaa nähdä, millaisiin tuloksiin uusissa hankkeissa päädytään. 

 

 

 

 

 

 

 

Kirjoittaja Timo Kerminen työskentelee automaation tutkimusryhmässä ja on toiminut robotiikan parissa 15 vuotta. ”Jatkuva parantaminen ei ole vain kulunut sanonta, vaan totisinta totta globaalissa kilpailussa.” 

 

Kirjoitus on julkaistu Agorassa 2/17

Lisää aiheesta

SAMK automaatio Mirka Leino, Joonas Kortelainen, Janika Tommiska
| Automaatio ja teollisuus

Robotit tulevat kaikkien työkavereiksi nopeammin kuin uskotkaan

Mitä jos osa työntekijöistäsi tai työkavereistasi olisi robotteja? Tämä on todellisuutta nykyistä useamman työpaikalla ehkä nopeammin kuin uskotkaan. Parasta valmistautua muutokseen. Se tulee.
2017 SAMk SuomiAreenaRobotit Vievät Tyot
| Automaatio ja teollisuus

Robotit tulevat – onko se muutos niin ihanaa?

Automaatio vie töitä. Uusia töitä ja ammatteja syntyy kuitenkin ennalta-arvaamattomasti. Jos tutkinto opettaa ajattelemaan, se ei vanhene. SAMKin järjestämässä SuomiAreena-keskustelussa Robotit vievät työt – missä olet kun Suomi täyttää 111 vuotta? nousi esiin oppimisosaamisen tärkeys,

Uusimmat

Jari Iisakkala pyöräilee usein töihin.
| Liiketoiminta

Jari Iisakkala luotsaa palveluliiketoiminnan osaamisaluetta

Jari Iisakkala aloitti palveluliiketoiminnan osaamisalueen johtajana huhtikuun alussa. Iisakkala on innoissaan uudesta pestistään ja iloinen siitä, että SAMKin arvostus alueella on kasvanut selvästi viime vuosina.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA