Etsi

Miten muotokuva syntyy?

Oletko ajatellut teettää muotokuvan: itsestä tai ystävästä? Tarvitaanko organisaatiossa virallista muotokuvaa? Miten muotokuva syntyy?

24.5.2017 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Ville Hautaluoma

VilleHautaluomaGalleriaMuotokuvat
Ville Hautaluoman maalaamia muotokuvia (hautaluoma.com)

SAMKista vuonna 2004 valmistunut seinäjokinen Ville Hautaluoma on muotokuvamaalauksen konkari. Hautaluoma maalannut muotokuvia sekä yllätyksenä että mallin istuessa maalattavana.

Hautaluomaa viehätti ihmisen ja tämän anatomian kuvaaminen jo opiskeluaikana. Hän muistaa Kankaanpäässä opettaneen venäläisen maalarin piiskanneen opiskelijoita aina parempaan ja löytaneen koko ajan jotain, mitä saattoi kehittää.

Yllätysmuotokuvat valokuvista

Santeri SAMKalumniVilleHautaluomaGalleria

Yllätysmuotokuvia varten Hautaluoma haluaa mahdollisimman paljon kuvia muotokuvan ihmisestä. Yllätysten tekeminen on osin salapoliisin työtä.
– Mennään ja kysellään. Aina ei kaikki olennainen näy kuvissa, Hautaluoma sanoo.

Kuviin voi liittää myös fantasiaelementtejä.

Kahvitellaan ja jutellaan

Virallisiin muotokuviin Hautala mielellään ottaa ainakin kolme-neljä istuntoa kuvattavan kanssa. Alkuun kahvitellaan ja jutellaan, jotta ollaan oikeasti tuttuja. Asiaa pyöritellään yksissä tuumin: mihin kuva tulee ja millaisia töitä tilaan on aiemmin tehty. Käsistä ja kasvoista Hautaluoma kuvaa referenssikuvia.

Hän painottaa sitä, että muotokuva on aina jotain muuta kuin hetkellinen passikuva.
– Syvyys on erilainen, kun pystyy tuomaan esiin sen, mikä on sitä ihmistä, kaikkein olennaisinta.

Hautaluoma ei mielellään sano tarkkaa aikaa kauanko muotokuvaa varten istutaan mallina. Se vaihtelee sen mukaan, miten mallilla on aikaa ja onko työllä kiire.
– Jos aika ei anna myöten, karsin tapaamisia maalauspuolelta.

Mielellään hän pitäisi mallin edessään neljä tuntia kerrallaan, mutta hän pitää mieluummin kiinni tapaamiskerroista kuin istuntojen pituudesta. Istunnoissa tehdään ainakin värinmääritykset sekä karkea ja hieno anatomia.

– Piirrän kasvot niin monta kertaa paperille, että minun ei tarvitse miettiä anatomiaa. Kun on tehnyt tätä niin kauan, ei jännitä, että onnistuuko.

Muuten: Yksityisistä muotokuvista puolet tehdään naisista, puolet miehistä. Viralliset muotokuvat ovat toistaiseksi olleet miesvaltaisia.

24.5.2017 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Ville Hautaluoma

Lisää aiheesta

SAMK alumni VilleHautaluoma
| Kuvataide

Opiskelijamme työllistyvät: Taiteilija tarvitsee organisointikykyä ja työtilat

Taiteilijan tärkeimmät asiat arjessa ovat organisointi ja työhuone. Tätä mieltä on Ville Hautaluoma, joka monitoimitaiteilijan, musiikkimiehen ja perheenisän arjessaan ehdottomasti tarvitseekin organisointitaitoja.
SAMK alumni HeliKeskiHuikku
| Kuvataide

Opiskelijamme työllistyvät: Heli Keski-Huikusta kuoriutui taidekentän monialainen tulkitsija

Jos kuvataiteen opiskelija ajattelee, että ”työttömäksihän tässä valmistuu”, hänen kannattaa sanoa se SAMKista kuvataiteilijaksi valmistuneelle Heli Keski-Huikulle. Keski-Huikku nimittäin vastaa: ”älä enää ikinä sano noin”.

Uusimmat

| Automaatio ja teollisuus

Mielenkiintoiset ja monipuoliset konetekniikan opinnot

Konetekniikan opinnot ovat olleet mielenkiintoisia, monipuolisia ja myös käytännön läheisiä. Uudet laboratoriotilat ovat osoittautuneet hyviksi ja monipuoliset laitteet ovat myös tätä päivää.

SAMK sosiaalisessa mediassa