Mitä kuuluu pinnan alle? – Kuudennen Meremme tähden -tapahtuman keskiössä on pinnanalainen luonto

Viikko käynnistyy 24.4. Rauman Merimäellä (Suojantie 2) kaikille avoimella tietoisku- ja työpajatapahtumalla.

– Itämeren tilan parantaminen ei ole ”jonkun muun asia” vaan meidän jokaisen tulee miettiä mitä voimme tehdä meremme tähden, toteaa tapahtumaviikon järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Minna Keinänen-Toivola.

19.4.2017 | Teksti: Katri Väkiparta

Kolme lasta juoksee rantakallioilla kylmässä kelissä.
Kuva: Minna Keinänen-Toivola

Raumalla kuudetta kertaa järjestettävän Meremme Tähden -tapahtuman teemana on pinnanalainen luonto.

Viikon käynnistää maanantaina 24.4. Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) Merimäellä järjestettävä tietoiskuja ja työpajoja sisältävä tapahtuma, joka on ilmainen ja kaikille avoin.

Tietoiskuissa kurkistetaan pinnan alle eri teemoissa. Toimintapisteissä kuunnellaan meren ääniä, jätetään terveiset Itämerelle, siivotaan Itämerta, käytetään mikroskooppia, tutkitaan Kalanmahaa, etsitään pyöriäisiä Itämereltä ja kurkistetaan vedenalaiseen luontoon.

TIETOISKUT klo 14, 15, 16 ja 17 auditoriossa

 1. Koko vesiketjun hallinta - WATERCHAIN, Minna Keinänen-Toivola
 2. VELMUn vedenalaiset kartoitukset Selkämerellä - Metsähallitus, Heidi Arponen
 3. FRESHABIT-toimet Lounais-Suomen alueella - FRESHABIT, Varsinais-Suomen ELY-keskus, Pinja Kasvio
 4. Pyöriäinen Itämerellä - Turun ammattikorkeakoulu, Olli Loisa
 5. Sataman laajennus ja pinnanalainen luonto - Rauman Satama Oy, Timo Metsäkallas
 6. 100 suomalaista vesistötekoa ja Let's do it -siivouskampanja - Vesistökunnostusverkosto & Satakunnan ammattikorkeakoulu, Sini Olin ja Teemu Heikkinen

TOIMINTA- JA ESITTELYPISTEET

 1. Vedenalaisen luonnon kuvaaminen - Metsähallitus
 2. Vilkastuva Rauman satama - Rauman Satama Oy
 3. Merimäen tilojen esittely - Satakunnan ammattikorkeakoulu
 4. Mobiiliopastus: Puuta, rautaa, rakkautta -projekti - Rauman Merimuseo
 5. Turun ammattikorkeakoulun vesitutkimus - Turun ammattikorkeakoulu
 6. Life Aquatic, vedenalaiset ääniteokset Rauman alueelta - Maaseudun sivistysliitto ja Life  Aquatic –työryhmä
 7. Kalanmaha -ympäristötaideteoksen esittely - Maaseudun Sivistysliitto
 8. Vesistötutkimusta Eurajoen vesistöalueella - Pyhäjärvi-insituutti
 9. Ihmisten kansallispuisto Selkämerellä - Selkämeren kansallispuiston ystävät ry
 10. Raakkujen ihmeellinen maailma - Kolmen helmen joet ja FRESHABIT Life IP -hanke
 11. Vedenalaisen luonnon yhteys pinnan yläpuolisen maailmaan Selkämerellä - Satakuntaliitto, SustainBaltic
 12. Lupaukseni Itämerelle - Satakunnan ammattikorkeakoulu, WATERCHAIN-projekti
 13. VillageWaters

Meremme tähden -kokonaisuuden järjestelyvastuu on siirtynyt Central Baltic -ohjelman WATERCHAIN-projektille, jota vetää Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK). SAMK koordinoi lokakuussa 2016 alkanutta Central Baltic WATERCHAIN-projektia, joka keskittyy Itämeren haitallisten päästöjen vähentämiseen. Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Minna Keinänen-Toivola SAMKista toteaa, että Itämeren tilan parantaminen ei ole ”jonkun muun asia” vaan meidän jokaisen tulee miettiä mitä voimme tehdä meremme tähden.

Tapahtuman kärkenä on 10-vuotisen VELMU-projektin päättyminen ja sen tulosten hyödyntäminen jatkossa. VELMU on suururakan aikana kerännyt tietoa merialueemme levistä, kasveista, selkärangattomista ja kaloista sekä merenpohjan geologisista ominaisuuksista. Aineistoa on 96 500 videopisteeltä ja 23 200 sukelluspisteeltä sekä tuhansilta pohjaeläin- ja kalanpoikasnäytepisteiltä.

Meremme tähden ennakkotapahtumana järjestetään kaikille avoin vloggauskilpailu: ”Lupaukseni Itämerelle”. Viikon aikana eri puolilla kaupunkia on teemaan liittyviä toimintapisteitä ja tutustumiskäyntejä alueen yrityksiin. Osana Meremme tähden -kokonaisuutta toteutetaan myös siivouskampanja vesistöjen rannoilla Let’s Do It -kampanjan hengessä. Siivouskampanja on osa Suomi 100 -ohjelmaa.

Meremme tähden kokonaisuudessa  toteuttajia ovat CB WATERCHAIN-projekti (Satakunnan ammattikorkeakoulu, Pyhäjärvi-instituutti ja Turun ammattikorkeakoulu), Life Aquatic-työryhmä, Marva Media,  Maaseudun Sivistysliitto,  Metsähallitus,  Rauman merimuseo, Rauman Freinetkoulu, Rauman kaupunki,  Raumanmeren Rotaryklubi,  Rauman satama, UPM,  Satakuntaliitto,  Selkämeren kansallispuiston ystävät ry, Turun yliopisto/ Opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus ja lukuisia yksittäisiä kansalaisia kuten tapahtuman isä Raimo Vahanto.

Lisätietoja: www.ymparistonyt.fi/meremmetahden

tutkimuspäällikkö Minna Keinänen-Toivola, FT
Satakunnan ammattikorkeakoulu
044 710 3063
minna.keinanen-toivola(a)samk.fi
Meremme tähden -järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja WATERCHAIN-projektin viestintäpäällikkö

Tapahtuman esite (pdf)

Lupaukseni Itämerelle:

 

Lisää aiheesta

Seitsemäsluokkalaiset lähettävät taululla piirroksin terveiset Itämerelle.
| Vesi

Seitsemäsluokkalaiset pelastamaan Itämerta

SAMK ja Eurajoen yhteiskoulu ovat lanseeranneet ”Itämeren pelastajat” eli ”Baltic Sea Savers” kampanjan Eurajoella. ”Itämeren pelastajat” aktivoi kaikkia yli 13-vuotiaita omalla toiminnallaan suojelemaan Itämerta.
Ahvenanmaan saaristossa. Kuvituskuva: Anne Sankari
| Matkailu

SAMK vetämään kahta yhteensä yli 3 miljoonan euron Itämeren alueen projektia

Satakunnan ammattikorkeakoulu menestyi Itämeren alueen Central Baltic-rahoitusohjelman toisessa rahoitushaussa erinomaisesti. SAMK sai kaksi uutta projektia koordinoitavakseen, piensatamiin keskittyvän PortMate- ja Itämeren alueen matkailua edistävän BOOSTED-projektin. Kilpailu kansainvälisestä rahoituksesta oli tälläkin kertaa tiukkaa. Vain 16 % hakemuksista hyväksyttiin.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html