Missä ihmiset kasvavat, tuotto kasvaa

Tietoa ja osaamista kannattaa täydentää inhimillisellä potentiaalilla, henkilökohtaisella kasvulla, kirjoittaa projektipäällikkö Marko Mikkola Agoran kolumnissaan.

31.3.2017 | Teksti: Marko Mikkola | Kuva: Pond5 & Katri Väkiparta (kirjoittajan kuva)

Brunette businesswoman in future Pond5

Työskentelin 1990-luvulla Nokian tuotekehityksessä. Nokian johtamiskulttuurissa oli kaksi pääulottuvuutta, jotka olivat faktapohjainen päätöksenteko ja arvopohjainen leadership. Tätä täydennettiin kolmannella ulottuvuudella, ”henkilökohtaisella kasvulla”. Yritys budjetoi työntekijöille aikaa ja mahdollisuuksia kehittää itseään ihmisenä. Omassa ajattelussani se kiteytyi self-management guru Jagdish Parikhin luennolla: ”Where people grow, profits grow”. Toiminnan perustana oli tieto ja osaaminen, joita täydennettiin inhimillisten voimavarojen hyvällä hyödyntämisellä.

Ehkäpä hämmästelemme, että emme olleet vielä ymmärtäneet niitä toimintatapoja, joiden avulla saamme paremmin hyödynnettyä inhimillisen potentiaalin?

Kun katsomme taaksepäin 90-lukua, ajassa oli koomisia piirteitä. Esimerkiksi meillä on kolme valtakunnallista tv-kanavaa ja ohjelmat nauhoitettiin konkreettisesti nauhalle. Jos hypätään 20 vuoden päähän tulevaisuuteen, on varmaa, että tässä ajassa on vastaavasti koomisia piirteitä. Ehkäpä hämmästelemme, että emme olleet vielä ymmärtäneet niitä toimintatapoja, joiden avulla saamme paremmin hyödynnettyä inhimillisen potentiaalin? Where people grow, profits grow?

Tiedon merkitys on jo pitkään korostunut. Suurin osa korkea-asteella opiskeltavista asioista on tietopohjaisia. Inhimillisten voimavarojen hyödyntämisen sisällöt loistavat pääsääntöisesti vähyydellään tai peräti poissaolollaan. Samanaikaista paradigman muutosta ei ehkä olla riittävästi tiedostettu. Aalto-yliopiston professori Esa Saarinen on todennut osuvasti: ”Yliopistot ovat menettäneet monopoliaseman parhaan tiedon jakeluun”. Muutos muokkaa niin sisältöjä kuin toimintatapoja työelämässä. Tässä yksikään organisaatio ei ole saari.

Marko Mikkola

Kirjoittaja

Marko Mikkola
Projektipäällikkö

Kirjoittaja työskentelee SAMKin automaation tutkimusryhmässä. Hän on kiinnostunut muutoksesta ja sen tuomista mahdollisuuksista teknologian ja yritysten kehityshaasteissa.

31.3.2017 | Teksti: Marko Mikkola | Kuva: Pond5 & Katri Väkiparta (kirjoittajan kuva)

Lisää aiheesta

Tennarit kuva: Katri Väkiparta SAMK
| Hyvinvointi ja terveys

Aivot janoavat monipuolisuutta

Muistiongelmat vaivaavat yhä enemmän myös työikäisiä. Työterveyslaitoksen tutkimuksessa todettiin jo vuonna 2012, että jopa 17 prosenttia työikäisistä koki pitkäaikaisia tai toistuvia muistin ja keskittymisen ongelmia. Mitä sitten? Lue Eeva-Liisa Moision kolumni.
SAMK automaatio Mirka Leino, Joonas Kortelainen, Janika Tommiska
| Automaatio ja teollisuus

Robotit tulevat kaikkien työkavereiksi nopeammin kuin uskotkaan

Mitä jos osa työntekijöistäsi tai työkavereistasi olisi robotteja? Tämä on todellisuutta nykyistä useamman työpaikalla ehkä nopeammin kuin uskotkaan. Parasta valmistautua muutokseen. Se tulee.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA