Mira Piitulainen edustaa uudenlaista kuvataiteilijuutta

Kuvataiteen opiskelija Mira Piitulainen on yrittäjä ja lastenkirjojen kuvittaja. Lisäksi hän on mukana ESR-hankkeessa, jossa hänen työnkuvansa on tiedon visualisointi.

14.10.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Mira Piitulainen

Mira Piitulainen muotokuva

– Olen nälkäinen, mutta en valmis istumaan valmiiseen pöytään. Olen kauhean utelias monenlaisista asioista, Mira Piitulainen kuvailee.

Piitulaisen SAMK-polkuun liittyy vahvasti eräs vanha kauppa Hämeenkyrössä.

– Tulin ostaneeksi maaseudulta vanhan kaupan. Kodissani olikin yhtäkkiä työtilat ja se tarkoitti myös taiteellista vapautuneisuutta. Siitä lähti ajatus opintoihin. Halusin syventää omaa taiteellista osaamistani. Olin kuullut SAMKista paljon hyvää ja Taidekoulun kampus sijaitsi maantieteellisesti sopivassa kohdassa, hän muistelee.

Opiskelija

Piitulainen selätti sanojensa mukaan ”kovan prässin” ja tuli valituksi SAMKiin kuvataiteen opiskelijaksi.

– Olin tehnyt pitkään graafisen alan töitä. Näin, että tutkinto itsessään avaa uusia mahdollisuuksia ja luotsaa jatko-opintojenkin pariin.

Piitulaisen mukaan kuvataiteilijuuteen liittyy kolme osapuolta: omat ajatukset ja asenteet, materiaali ja yleisö.

– Nämä erilaiset maailmat sulautuvat toisiinsa, ne kaikki käyvät taiteessa vuoropuhelua. Kun säilyttää sen saman rohkeuden kuin lapsena, pystyy aikuisenakin luomaan jotain omaperäistä, hän sanoo.

Piitulaisen opinnäytetyö on tekeillä. Hän tekee sukunsa vanhoista valokuvista syanotypiamenetelmällä grafiikan sarjan.

– Teemana on tarinoiden ylisukupolvisuus. Pohdin työssä, miten tarinoita voidaan säilyttää taiteen keinoin. Opinnäytetyön vedokset ovat samalla kuvitusta muistelmateokseen Karjalasta saapuneiden isovanhempieni tarinan pohjalta, hän kertoo.

Kuvittaja

Piitulainen oli ollut lähes kymmenen vuotta kokonaan piirtämättä, kunnes yksi keskustelu muutti kaiken.

– Työkaverini mainitsi jossain sivulauseessa, että etsii lastenkirjalle kuvittajaa. Hän kysyi, tunnenko jonkun sopivan. Ymmärsin yhtäkkiä, että siinä on juuri niitä asioita, joita haluan tehdä, mutta en ollut vuosiin tehnyt.

Piitulainen lähetti kollegalleen omia työnäytteitään ja valikoitui kuvittajaksi lastenkirjaan. Niin syntyi kuvitus tunnetaitokirjaan Aada ja kiukkuleijona.

– Kirja oli viime vuoden kymmenenneksi myydyin lastenkirja. Sijoitus oli tosi hyvän moniammatillisen työryhmän ansiota. Oltiin jaetulla sijalla Kunnaksen Maurin kanssa. Se veti hiljaiseksi, kun kyseessä oli oman lapsuuden ajan suuri kuvittaja, Piitulainen hymyilee.

Piitulaisen uusin kuvitustyö on juuri ilmestynyt lastenkirja, Kuminakujan Julle ja Kauri hiipparijahdissa. Seikkailutarinan sankareista toinen liikkuu sähköpyörätuolilla.

– Havahduimme siihen, että lastenkirjallisuuden kentällä ei juurikaan löydy vammaisille lapsille samaistumispisteitä. Kirja lisää myös muidenkin lasten ymmärrystä erilaisuudesta. Meidän ei ole tarkoitus puhua kenenkään äänellä. Halusimme vain tehdä kirjan tavallisista asioista, joita maailmassa on oikeastikin, Piitulainen sanoo.

Yrittäjä

Mira Piitulainen on myös yrityksensä Ridibunduksen kautta mukana SAMKin Yrityskiihdyttämötoiminnassa.

– Ridibundus on latinaa ja se tarkoittaa naurajaa, hän avaa nimen merkitystä.

Yritys keskittyy pääasiassa graafiseen suunnitteluun ja kuvittamiseen.

– En silti halua lokeroida yritystä. Joku taisi sitä kutsua jossain vaiheessa viestintätoimistoksi, mutta olen tehnyt kaikenlaista, mihin vain on ollut paloa. Olen tehnyt kaikkea logosuunnittelusta kirjan kuvittamiseen ja taittoon.

Piitulainen kiittelee Yrityskiihdyttämöä.

– Yrityskiihdyttämön ansiosta olen oppinut jäsentelemään yritystoimintaani ja kirkastanut oman yrityksen suuntaa.

Projektitutkija

Heti opintojen alkuvaiheessa Mira Piitulaista  alkoi kiinnostaa kuvataiteilijoiden työllistyminen. Onko se vaikeaa vai voiko olla, että näkemys työllistymisestä on kovin kapea? Hän on ollut aina kiinnostunut myös tutkimuksellisuudesta.

– Halusin olla miettimässä, missä kuvataiteilijoiden työpaikat ovat ja mitä työ kuvataiteessa ylipäänsä tarkoittaa. En halua ylläpitää myyttiä, että kuvataiteilijan työmahdollisuudet ovat harvinaisia. Ajattelen, että kuvataiteilijuus on paljon muutakin kuin konkreettista taiteen tekemistä.

Piitulainen jakoi näitä ajatuksiaan opintojen ohessa monien kanssa ja kuuli, että on menossa Yli vaaran vuosien -hanke, jossa pohdittiin kuvataiteen koulutuksen uudistamista ja myös kuvataiteilijoiden työllistymistä. Hän pääsi siihen mukaan ohjausryhmän jäseneksi.

Siitä sitten poiki osa-aikainen projektitutkijan paikka ”taiteilija asiantuntijana” -roolissa, missä hänen työnkuvansa on tiedon visualisointi.

– Haluaisin yhtenä osana työtäni jatkaa myös valmistumisen jälkeen tällaisissa hyödyllisissä kehittämishankkeissa, hän haaveilee.

Kuvitusnäyte hiljattain ilmestyneestä Kuminakujan Julle ja Kauri hiipparijahdissa -lastenkirjasta, Mira Piitulainen

Artikkeliin liityviä linkkejä:

Yli vaaran vuosien -hanke
Mira Piitulaisen Ridibundus-yritys
Mira Piitulaisen nettiportfolio, Kuvittajat ry

Kuvassa kuvitusnäyte hiljattain ilmestyneestä Kuminakujan Julle ja Kauri hiipparijahdissa -lastenkirjasta. Kirja käsittelee monimuotoisuuden teemoja, kuvassa Kuminakujan seutua. Arktisen banaanin kustantaman kirjan on kirjoittanut Essi Raekoski.

14.10.2021 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Mira Piitulainen

Lisää aiheesta

Taidekoulun kampuksen näyttely / Fine Arts Campus exhibition
| Kuvataide

Kuvataiteen näyttely tarjoaa seikkailuja tulevien mestareiden mielenmaisemaan

Kahden kerroksen väkeä, taidekoulun sadonkorjuu -näyttely tarjoaa upeita taideteoksia nähtäväksi. Näyttelyssä on kuvataiteen eri vuosikurssien opiskelijoiden töitä.
Mitali Eristetty
| Kuvataide

Kuvataiteen opiskelija Teemu Virtasen työ Eristetty on voittanut vuosimitalikilpailun 2021

Mitalitaiteen Killan vuosimitalikilpailun 2021 on voittanut SAMKissa kuvataidetta opiskelevan Teemu Virtasen työ Eristetty. Teos kuvaa pandemiasta kumpuavia tuntoja ja ihmisen ahdistusta urbaanissa ympäristössä.

Uusimmat uutiset

Yrityksen edustaja selostaa opiskelijoille haastetta robotin vieressä.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2021: RoboAI Innovation Challenge – Satakunta 2.0 kestävän kehityksen asialla

– Ongelmanratkaisu- ja tiimityötaidot ovat opittavien asioiden ytimessä, mutta myös laajempi ymmärrys omasta idearikkaudesta. Tapahtuman energinen, mutta rento tunnelma kannustaa osallistujia olemaan aktiivisia ja ajattelemaan laatikon ulkopuolelta, luonnehtii RoboAI Innovation Challenge -tapahtumaa RoboAI-viikolla 25.11. järjestävä SAMKin erityisasiantuntija Santeri Koivisto.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jari Multisilta, the Managing Director, President of Satakunta University of Applied Sciences, received a ceremonial chain designed by goldsmith and designer Assi Arnimaa-Leinonen. Arnimaa-Leinonen is known for her diamond rings and silver jewelry. https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-is-celebrating-its-30th-anniversary-the-president-received-a-ceremonial-chain/

Rekrytoimme! Haluatko työskennellä organisaatiossa, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, joustavuutta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä?
Tutustu avoimiin työpaikkoihimme: https://bit.ly/2ZeeWCP
#tyopaikat #rekry #SamkTyopaikat

Matkailussa suurimpana haasteena on usein julkisen- ja yksityisen puolen yhteistyö. Näin ei ole Merikarvialla 👍 Tästä moni kunta voisi ottaa oppia. #merikarvia #matkailunkehittamiskeskus #yhteistyö #samk

SAMKissa aloittanut Matkailun kehittämiskeskus tukee alan positiivista kehitystä Satakunnassa. Kehittämiskeskuksen toiminnan kohderyhmänä ovat mikro- ja pienet matkailuyritykset. #katsetulevaisuuteen #samk #mysamk #satakunta #matkailunkehittämiskeskus
https://www.samk.fi/uutiset/uusi-matkailun-kehittamiskeskus-luotsaa-matkailualaa-kohti-kestavaa-ja-kannattavaa-liiketoimintaa/