Mikä on maailman suurin hukka? Johtaminen syynissä AMK-päivillä

Johto, esimiehet ja HR kertovat, että johtamisen kehittäminen on nykyisin tärkeämpää kuin koskaan. Kun samaa kysytään organisaatiossa muilta, he vastaavat, että he ovat kuormittuneempia kuin koskaan ja että johtamista ei kehitetä. Mitä ihmettä? Onko vastaus johtajuus-tinderissä?

16.5.2018 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Mikko Kuitunen lavalla.
Mikko Kuitunen, Vincit Oy

– Miten voi olla niin, että organisaatiot panostavat asiaan enemmän kuin koskaan, mutta tilanne on huonompi kuin koskaan? Tuotetun ja koetun johtamisen ero on se, mistä puhutaan, kun puhutaan johtajuusvajeesta, sanoo tamperelaisen Vincit Oy:n perustaja Mikko Kuitunen.

Johtajuusvaje: kun johtajuutta tuotetaan enemmän kuin kulutetaan.

– Hukka mikä johtajuusvajeesta syntyy, on kalleinta mitä maapallolla on, ja täällä on oikeasti aika kalliita asioita. Hintalappu pelkästään USA:ssa on triljoona dollaria, Kuituinen sanoo.

Triljoona on miljoona miljoonaa. Siihen nähden monessa isossakin asiassa puhutaan Kuitusen sanoin pikkurahoista.

– Miten se on mahdollista, kysyy Kuitunen, ja vastaa, että asia on hiljaa: Ne, joiden pitäisi tämä hukka todeta, ovat sokeita omalle toiminnalleen.

Ratkaisu on itsensä johtaminen.

Ratkaisu, mitä tutkimus – ja Kuitunen – esittävät, on itsensä johtaminen.

– Hintalappu on niin kauhean iso, että on vaikea uskoa, että se voi olla olemassa loputtomiin. Markkinatalouden ei pitäisi sallia tällaista hukkaa, Kuitunen uskoo.

Tulevaisuuden menestyjät ovat hänen mukaansa niitä, jotka pystyvät muuttumaan – ovatpa sitten urheiluseuroja, yrityksiä tai muita organisaatioita. Joko ne lähtevät itse ”draivaamaan” muutosta tai odottavat ulkopuolelta pakkoa. Olennaista on ajatus, että tämä voi onnistua – hyppy.

Kohti uusia pettymyksiä – suomalainen peruslinja on vahva

Kuitunen sanoo suomalaisilla olevan erityinen suhde epäonnistumiseen: lähdetään aina ”kohti uusia pettymyksiä”. Hän käyttää tilaisuuden hyväkseen markkinoidakseen myös tulossa olevaa kirjaansa, jossa pureudutaan mahtaviin mokiin.

Työkaluina voivat olla ketterät kokeilut ja fast failures. Ei varsinaisesti haeta nopeita epäonnistumisia, vaan oppimista. Sen sijaan, että virheen tapahtuessa ollaan kiinnostuneita siitä, kuka teki virheen, fokus on oppimisessa.
– Virhe on sellainen teko, josta me ei opita mitään. Myös toimiva juttu mistä me ei ymmärretä miksi se toimii, on virhe tämän määritelmän mukaan, Kuitunen linjaa.

Johtamisella pyritään siihen, että jotain tapahtuu paremmin tai nopeammin kuin ilman johtamista – ja saadaan joku onnistumaan tekemisessä.
–  Sama ei ole yhtä kuin reilu tai tasaveroinen. Johtamisvaje tapahtuu siinä, että tuupataan kaikkea kaikille.

Virhe on sellainen teko, josta me ei opita mitään

Johtaminen tapahtuu Kuitusen mukaan aina vastaanottajan (tai omien) korvien välissä: tästä ei ole poikkeuksia, joten johdettava voisi miettiä mitä itse tarvitsee työtään varten. Niinpä monessa kilpailussa parhaaksi työpaikaksi valitussa Kuitusen firmassa on kehitelty apuväline, jota aletaan myydä myös muille. Se on kuin ”organisaatioiden tinder-palvelu tai pizzalista”, josta ihmiset tilaavat mitä haluavat ja organisaatio toimittaa.
–  Siinä johtamista tilataan muualtakin kuin esimieheltä, niin vältetään sekin kompastuskivi, että ei tule toimeen esimiehensä kanssa.

16.5.2018 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

SAMK-kampus Porin Agora-sali täynnä seminaariväkeä AMK-päivillä 2018.
| SAMK

Ministerin terveiset AMK-päivillä: koulutustason nosto tulevaisuuden kärkitavoitteita

Valtakunnalliset ammattikorkeakoulupäivät ovat käynnistyneet Porissa. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kannusti ottamaan rohkeita askelia tulevaisuuteen. Kansainvälinen kilpailu kiristyy ja koulutustason nostoa ja uudistumista tarvitaan myös Suomessa.
| Liiketoiminta

Johtamisopinnoista potkua urakehitykseen

Tuija Itkosen tradenomi (YAMK) -opinnot ovat loppusuoralla. Johtamisen ja palveluliiketoiminnan koulutuksen pariin jalkinesuunnittelijan ja painopinnanvalmistajan toi urakehitystoiveet. Ylemmän amkin tradenomiopinnot ovat Tuijan...

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall. ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.

SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall.

Miten #merellinenmatkailu käsitetään Euroopan pohjoisilla merialueilla? Lue näkökulmia aiheeseen blogistamme https://www.skills4cmt.eu/blog/ @EDUFI_HigherEd @SatakunnanAMK #matkailunkehittämiskeskus

#Hyvinvointiteknologia #YAMK koulutuksemme uudistuu ja hakuaika lähenee! Suuntautua voi hyvinvointianalytiikkaan tai laite- ja teknologiapuoleen. Analytiikkasuuntaus tuo mukanaan Hyvinvointianalyytikon pätevyyden. @SatakunnanAMK @SataDigiHealth @RoboAI2

https://www.sitra.fi/uutiset/uusi-ammattiryhma-sote-alalle-suomessa-aletaan-kouluttaa-hyvinvointianalyytikoita/

SAMKissa on unelma maakunnallisesta hyvinvointiverkostosta, jossa rakennetaan korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyössä vahva verkosto opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. @SatakunnanKansa
#hyvinvointi #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000008551742.html

Maritime Management is a Master’s degree programme for sea captains and marine engineers. Dmitry Chutchev completed the degree while simultaneously working as a captain on container ships. Read his story.
#maritimemanagement #mastersdegree #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/our-students-will-be-employed-a-captain-and-a-student-dmitry-chutchev-completed-his-masters-degree-while-at-sea/