Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiseen mahdollisuus pitkästä aikaa

Mielenterveys- ja päihdetyön erikoistumiskoulutukseen on jälleen mahdollisuus. SAMKin, DIAKin ja TAMKin järjestämä kokonaisuus alkaa ensi syksynä ja päättyy keväällä 2019. Osaamista tarvitaan: henkinen pahoinvointi, syrjäytyminen ja päihteiden käyttö on osin muuttunut, mutta ei vähentynyt.

18.4.2018 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Tapio Myllymaa sits on a sofa in SAMK's Pori campus library
Tapio Myllymaa

Kun SAMKin Tapio Myllymaalta kysyy, miten hän mainostaisi opintoja, hän vastaa epäröimättä. Tehtävät ovat vaativia ja tarvitaan erikoistuneita osaajia.
– Nyt on taas tilaisuus päivittää vanhaa ja saada kokonaan uutta tietoa ja osaamista.

Opinnoissa jokainen lisää omaa osaamistaan: sosionomi omaansa, sairaanhoitaja omaansa.

Opinnoissa jokainen lisää omaa osaamistaan: sosionomi omaansa, sairaanhoitaja omaansa.
– Moniammatillisuus ei tarkoita, että kaikki tekisivät samaa, vaan että jokainen on vahva omassa osaamisessaan. Ei voi jakaa osaamistaan, jos ei ole mistä jakaa, valottaa Myllymaa moniammatillisessa tiimissä työskentelyn ideaa.

Ammattilaisen on kuitenkin ymmärrettävä kokonaisuus, esimerkiksi se, millainen merkitys liikunnalla on mielenterveys- ja päihdetyössä ja osata konsultoida liikunta-alan osaajia – tai vaikkapa kasvatusalan ammattilaisia.

Työt ovat muuttuneet. Nyt korostuu työntekijän kyky tehdä ratkaisuja ja kantaa vastuuta itsenäisesti. Mielenterveystyön painopiste on jo vuosia ollut avohoidossa, ja on eri asia tehdä töitä kentällä kuin sairaalan isossa tiimissä. Asiantuntijan on tunnettava palvelujärjestelmät ja osattava ohjata niihin, osattava olla vuorovaikutuksessa asiakkaan ja hänen läheisensä kanssa ja tehdä yhteistyötä monien muidenkin tahojen kanssa.

Opintokokonaisuus suunnitellaan valmiiksi kevään aikana. Hyviä tutkittuja työskentelymenetelmiä on valtavasti. Myllymaa sanoo, että vuodenkin koulutuksessa on valinnanvaikeus sen suhteen, mitä otetaan mukaan. Mukana olevilla ammattikorkeakouluilla on omat erityisosaamisensa: SAMKilla esimerkiksi meillä kehitetty SomeBody. Koulutuksessa on tarkoitus käyttää myös kokemusasiantuntijoita.
– Asiakkaan oman asiantuntijuuden ohi ei saa kävellä, sanoo Myllymaa.

Kaikkiin ammattikorkeakouluihin valitaan omat opiskelijat, SAMKiin 20, ja kaikilla on samat lähiopetuspäivät. Opinnoissa käytetään käänteistä opetusta: opiskelijat tulevat lähijaksoihin valmistautuneina, jotta tapaamisista saadaan paras hyöty irti. SAMKissa tutoropettajina ovat Tapio Myllymaa ja Arja Ruisniemi.

Katso tulevat koulutuksemme tapahtumakalenterista

18.4.2018 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

Three students doing some kind of exercise
| Hyvinvointi ja terveys

SomeBody® auttaa itseluottamukseen

Ihmisen hyvinvointi on rakennettu niin, että kehon, mielen ja ympäristön tulisi olla synkronissa keskenään. Jos jossain jokin mättää, täytyy olla välineitä sen työstämiseen. SomeBody-menetelmän on viime vuosien aikana koettu tukevan lasten, nuorten ja aikuisten minäkäsitystä ja itsetuntoa.
Esitteitä pöydällä
| Hyvinvointi ja terveys

Esimiesten vertaisfoorumit tuovat hyvää työpaikoille

Esimiehen työ on monenlaista – ei helpoimmasta päästä. SAMKin Foorumix-hankkeessa kehitetyt esimiesten vertaisfoorumit, ”foorumixit”, antavat esimiehille säännöllisen mahdollisuuden hengähtää, saada voimaa ja vinkkejä samassa tilanteessa olevilta.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/

SAMKissa lehtorina toimiva kuvanveistäjä Heli Ryhänen on saanut Pirkanmaan taidepalkinnon. Taidetoimikunnan mielestä hänen teoksensa ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta. @aamulehti #kuvataide #katsetulevaisuuteen
https://www.aamulehti.fi/kuvataide/art-2000008415265.html