Opiskelijamme työllistyvät: Mia halusi laaja-alaisen ja kansainvälisen työn insinöörinä
Mia Jauhiainen on ottanut periaatteekseen katsoa kahden vuoden välein, lähteekö hän johonkin uuteen. Nyt hän vastaa skype-puheluun Teksasissa, Allenin kaupungissa – Dallasiin on 20 minuutin matka. Hän on juuri herännyt varhaiseen aamuun ennen töiden alkua.
SAMKista valmistunut tuotantotalouden insinööri ja nyt myös viittä vaille DI on Teksasissa KONEen palveluksessa.

Jauhiainen aloitti työt Teksasissa marraskuun alussa. Kaikki ei silti ole aivan uutta, sillä kesän hän oli kolmen kuukauden työmatkalla kehittämässä prosesseja. Aikansa asettuminen toiseen maahan silti vaatii.
– Edelleen on asioita, joita tarvitsee hoitaa ihan vain oman elämän sujumisen kannalta.
Jauhiainen halusi aktiivisesti ulkomaille töihin. Hän tarttui tilaisuuteen heti kun siihen tuli mahdollisuus.
– Minulla on periaate, että katson kahden vuoden välein, lähdenkö johonkin vai en.
Jauhiainen valitsi tuotantotalouden, koska hän halusi laaja-alaisen koulutuksen ja työnhaun mahdollisuudet.
Jauhiainen valitsi tuotantotalouden, koska hän halusi laaja-alaisen koulutuksen ja työnhaun mahdollisuudet. Tuotantotalouden talouden ja tekniikan yhdistelmä mahdollistaa hakemisen monenlaisiin työtehtäviin, kun osaamista on ”vähän kaikesta”.
– Ei tarvitse heti tietää tarkasti, mitä haluaa tehdä. SAMK antoi hyvät eväät jatkoon, kaikki oli avoinna, hän sanoo.
Jatko AMK-insinööristä diplomi-insinööriksi oli hänelle itsestään selvä – hän kertoo saaneensa hyvän mallin perhetutulta.
Jauhiaisen nimike KONEella on Supplier Quality Engineer. Se tarkoittaa, että hän valvoo tavarantoimittajien laatua. Jos omilla tehtailla tai heidän valvo

Mia Jauhiainen
millaan työmailla tulee ongelmia – jos tavaraa ei ole tullut, sen laatu on huonoa tai jos on tullut vaikka kokonainen erä virheellistä tuotetta – laatuinsinööri suunnittelee ja sopii mitä korjaavia toimenpiteitä toimittajan pitää tehdä ja valvoo, että ne tulevat tehdyiksi.
– Kaikkein kiinnostavinta minulle tässä työssä on se, että pitää tietää asioista todella laajasti, koska toimittajat ovat erilaisia. Samalla oppii tosi paljon. On erilaisia ihmisiä, erilaisissa maissa, erilaisissa työkulttuureissa. Oman yrityksen sisällä on helpompi saada ihmiset sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin. Toimittajien kanssa tämä on haastavampaa. On osattava tunnistaa yhteiset intressit ja löydettävä erilaisia toimintatapoja erilaisissa tilanteissa.
Laatuasiat alkoivat kiinnostaa kesätöissä kotipaikkakunnalla Loimaalla. Hän aloitti Valloxilla varaosien pakkaamisesta, ja teki sittemmin yhden kesän töitä myös laatupäällikön alaisuudessa. SAMKin opinnäytetyönsä hän teki sinne.
Matematiikkaa ei tarvitse pelätä – eikä englannin tarvitse olla täydellistä
Jauhiainen halusi insinööriksi, vaikka ei koskaan ollut kokenut olevansa kauhean hyvä matematiikassa. Lukion lyhyen matematiikan jälkeen se oli se ainoa asia, joka insinööriopinnoissa pelotti.
– Aika äkkiä huomasi, että ihan turhaan pelkäsi. Asenteella oppii. Joutui tietysti tekemään enemmän töitä, mutta ei sen takia kannata hylätä insinööriopintoja, että matematiikka arveluttaa.
Aika äkkiä huomasi, että ihan turhaan pelkäsi. Asenteella oppii.
Vaikka Jauhiainen halusi kansainvälisiin töihin, hän ei lähtenyt vaihtoon SAMKissa opiskellessaan. Se ei mahtunut pesäpallon pelaajan ohjelmaan. Muuten hän matkusteli paljon. Sitten, DI-opintojen aikana. hän vain päätti hakea KONEelle päästäkseen kansainväliseen yritykseen. Hän halusi käyttää englantia ja tehdä töitä eri kulttuureista olevien ihmisten kanssa.
– KONEella on hyvin kansainvälinen kulttuuri. Siitä päivästä, kun astuin sisälle KONEen portista, tuntuu kuin olisin ollut ulkomailla, Jauhiainen sanoo tyytyväisenä.
Jauhiainen sanoo, että englantia pitää opetella, mutta sitä ei tarvitse osata täydellisesti hakeakseen kansainvälisiin töihin. Vaikka työpaikkahaastattelussa pitikin puhua englantia.
– Olihan se tosi pelottavaa, kun kieltä ei puhu päivittäin. Puhelin englantia sitä ennen kotona yksinäni.
Teksasissa kahden viikon jälkeen alkoi helpottaa. Jauhiainen sanoo, ettei pidä miettiä virheitä, niitä tulee äidinkielensä puhujillekin, vaan jatkaa puhumista. Monissa työpalavereissa englanti ei ole kenelläkään äidinkieli.
– Yksi toimittaja sanoi, että puhun jo vähän teksasilaisella aksentilla, mikä on vähän huolestuttavaa kolmen kuukauden jälkeen, Jauhiainen nauraa.
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Merenkulun opetukseen lisättyä todellisuutta - Navigator Magazine
navigatormagazine.fi
Raumalla Satakunnan ammattikorkeakoulun merenkulkuoppilaitoksessa toteutettu interaktiivinen Multiplier-tapahtuma on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Siinä selvitettiin ns. lisätyn todellisuuden käy...