Opiskelijamme työllistyvät: Mia halusi laaja-alaisen ja kansainvälisen työn insinöörinä

Mia Jauhiainen on ottanut periaatteekseen katsoa kahden vuoden välein, lähteekö hän johonkin uuteen. Nyt hän vastaa skype-puheluun Teksasissa, Allenin kaupungissa – Dallasiin on 20 minuutin matka. Hän on juuri herännyt varhaiseen aamuun ennen töiden alkua.

SAMKista valmistunut tuotantotalouden insinööri ja nyt myös viittä vaille DI on Teksasissa KONEen palveluksessa.

17.1.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Copyright KONE Corporation

AllenPlace KONE Kuvan copyright © KONE Corporation.
Mia Jauhiaisen kotipesä on Teksasissa, mutta työkenttää on halki Yhdysvaltojen, Kanadassa ja Meksikossa – ja tavarantoimittajia on globaalisti. Kuvan copyright © KONE Corporation.

Jauhiainen aloitti työt Teksasissa marraskuun alussa. Kaikki ei silti ole aivan uutta, sillä kesän hän oli kolmen kuukauden työmatkalla kehittämässä prosesseja. Aikansa asettuminen toiseen maahan silti vaatii.
– Edelleen on asioita, joita tarvitsee hoitaa ihan vain oman elämän sujumisen kannalta.

Jauhiainen halusi aktiivisesti ulkomaille töihin. Hän tarttui tilaisuuteen heti kun siihen tuli mahdollisuus.
–  Minulla on periaate, että katson kahden vuoden välein, lähdenkö johonkin vai en.

Jauhiainen valitsi tuotantotalouden, koska hän halusi laaja-alaisen koulutuksen ja työnhaun mahdollisuudet.

Jauhiainen valitsi tuotantotalouden, koska hän halusi laaja-alaisen koulutuksen ja työnhaun mahdollisuudet. Tuotantotalouden talouden ja tekniikan yhdistelmä mahdollistaa hakemisen monenlaisiin työtehtäviin, kun osaamista on ”vähän kaikesta”.
– Ei tarvitse heti tietää tarkasti, mitä haluaa tehdä. SAMK antoi hyvät eväät jatkoon, kaikki oli avoinna, hän sanoo.

Jatko AMK-insinööristä diplomi-insinööriksi oli hänelle itsestään selvä – hän kertoo saaneensa hyvän mallin perhetutulta.

Jauhiaisen nimike KONEella on Supplier Quality Engineer. Se tarkoittaa, että hän valvoo tavarantoimittajien laatua. Jos omilla tehtailla tai heidän valvo

Mia Jauhiainen

Mia Jauhiainen

millaan työmailla tulee ongelmia – jos tavaraa ei ole tullut, sen laatu on huonoa tai jos on tullut vaikka kokonainen erä virheellistä tuotetta – laatuinsinööri suunnittelee ja sopii mitä korjaavia toimenpiteitä toimittajan pitää tehdä ja valvoo, että ne tulevat tehdyiksi.

– Kaikkein kiinnostavinta minulle tässä työssä on se, että pitää tietää asioista todella laajasti, koska toimittajat ovat erilaisia. Samalla oppii tosi paljon. On erilaisia ihmisiä, erilaisissa maissa, erilaisissa työkulttuureissa. Oman yrityksen sisällä on helpompi saada ihmiset sitoutumaan yhteisiin tavoitteisiin. Toimittajien kanssa tämä on haastavampaa. On osattava tunnistaa yhteiset intressit ja löydettävä erilaisia toimintatapoja erilaisissa tilanteissa.

Laatuasiat alkoivat kiinnostaa kesätöissä kotipaikkakunnalla Loimaalla. Hän aloitti Valloxilla varaosien pakkaamisesta, ja teki sittemmin yhden kesän töitä myös laatupäällikön alaisuudessa. SAMKin opinnäytetyönsä hän teki sinne.

 

Matematiikkaa ei tarvitse pelätä – eikä englannin tarvitse olla täydellistä

Jauhiainen halusi insinööriksi, vaikka ei koskaan ollut kokenut olevansa kauhean hyvä matematiikassa. Lukion lyhyen matematiikan jälkeen se oli se ainoa asia, joka insinööriopinnoissa pelotti.
– Aika äkkiä huomasi, että ihan turhaan pelkäsi. Asenteella oppii. Joutui tietysti tekemään enemmän töitä, mutta ei sen takia kannata hylätä insinööriopintoja, että matematiikka arveluttaa.

Aika äkkiä huomasi, että ihan turhaan pelkäsi. Asenteella oppii.

Vaikka Jauhiainen halusi kansainvälisiin töihin, hän ei lähtenyt vaihtoon SAMKissa opiskellessaan. Se ei mahtunut pesäpallon pelaajan ohjelmaan. Muuten hän matkusteli paljon. Sitten, DI-opintojen aikana. hän vain päätti hakea KONEelle päästäkseen kansainväliseen yritykseen. Hän halusi käyttää englantia ja tehdä töitä eri kulttuureista olevien ihmisten kanssa.

– KONEella on hyvin kansainvälinen kulttuuri. Siitä päivästä, kun astuin sisälle KONEen portista, tuntuu kuin olisin ollut ulkomailla, Jauhiainen sanoo tyytyväisenä.

Jauhiainen sanoo, että englantia pitää opetella, mutta sitä ei tarvitse osata täydellisesti hakeakseen kansainvälisiin töihin. Vaikka työpaikkahaastattelussa pitikin puhua englantia.
–  Olihan se tosi pelottavaa, kun kieltä ei puhu päivittäin. Puhelin englantia sitä ennen kotona yksinäni.

Teksasissa kahden viikon jälkeen alkoi helpottaa. Jauhiainen sanoo, ettei pidä miettiä virheitä, niitä tulee äidinkielensä puhujillekin, vaan jatkaa puhumista. Monissa työpalavereissa englanti ei ole kenelläkään äidinkieli.

–  Yksi toimittaja sanoi, että puhun jo vähän teksasilaisella aksentilla, mikä on vähän huolestuttavaa kolmen kuukauden jälkeen, Jauhiainen nauraa.

17.1.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Copyright KONE Corporation

Lisää aiheesta

Juhani Kanerva
| Energia

Insinööri Kanerva toimii aurinkoenergialla

Intia herätti Juhani Kanervassa uinuneen ympäristöinsinöörin. Tuumasta toimeen ja opiskelemaan – tietysti englanniksi. Nyt Kanervan yritys suunnittelee ja toteuttaa aurinkovoimaloita ympäri maailmaa.
Vihtilä istuu tuolilla hymyillen.
| Uratarina

Opiskelijamme työllistyvät: ”Tärkeintä on näyttää työhalukkuus”

Aleksi Vihtilä valmistui rakennusinsinööriksi SAMKista vuonna 2009. Häntä kiehtoo alalla se, että jokainen päivä on erilainen ja työssä saa olla ihmisten keskellä.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html