Merenkulun koulutuksesta yhteistyöhön laajalla rintamalla
SAMK on kouluttanut Namibian merenkulkijoita vuodesta 2012. Nyt jatketaan maan kehityksen kannalta merkittävämmille aloille: logistiikkaan, teknologiaan, hyvinvointiin ja liiketoimintaan.

2010-luvun alussa Namibian kalastusministeriö (MFMR) halusi tilata merentutkimusaluksen, joka suoriutuisi vaadituista tehtävistä itsenäisesti. Tarjouskilpailun voitti Rauman STX:n telakka. RV Mirabiliksen ympärille syntyi SAMKin, muiden yliopistojen ja yritysten osaamiskeskittymä.
Helmikuussa 2012 ministeriön tekninen johtaja Steven Ambabi ja aluksen rakennusvaiheen päävalvoja Theophilus Kamperuka saapuivat SAMKiin sopimaan Mirabiliksen henkilöstön koulutuksesta. Aluksen päällikön, perämiesten ja konepäällystön räätälöity koulutus käynnistyi huhtikuussa. Kesäkuussa Suomen ympäristökeskus (SYKE) aloitti koulutusprojektin, jossa SAMK alihankkijana koulutti aluksen operatiivista henkilöstöä ja SYKE tutkijoita.

Namibian kalastusministeriön tekninen johtaja Steven Ambabi ja aluksen rakennusvaiheen päävalvoja Theophilus Kamperuka sopivat SAMKissa Mirabiliksen henkilöstön koulutuksesta. Vasemmalla Heikki Koivisto. SAMKista.
Kansainvälinen Merenkulkujärjestö IMO julkaisi keväällä 2016 haun, merenkulun ilmansuojeluun keskittyvien keskuksien perustamiseksi Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan, Tyynelle valtamerelle, Aasiaan ja Karibialle. Yhtenä jatkoon menijänä Afrikan keskukselle oli SAMKin ideoima ja päähakijana yhdessä projektia koordinoivan Walvis Bay Corridor Groupin kanssa tekemä AMTCCE®.
Namibia on tulevaisuudessa eteläisen Afrikan liikenteen solmukohta. Sen sijainti on suotuisa ja olot ovat vakaat. Satakunnan ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto, Suomen ympäristökeskus ja Valtion Teknologian Tutkimuskeskus VTT ja suomalaiset yritykset ovat muodostamassa älykästä kokonaisuutta vastaamaan maan kasvaviin liikennetarpeisiin. Kautta aikain suurin businessdelegaatio vieraili toukokuussa Suomessa, teemoina erityisesti liikenne ja logistiikka.
Kautta aikain suurin businessdelegaatio vieraili toukokuussa Suomessa, teemoina erityisesti liikenne ja logistiikka.
Koulutusyhteistyötä ollaan tiivistämässä yli 140 vuoden yhteisen historian siivittämänä. Namibialaisten korkeakouluministerin Itah Kandjii-Murangiin ja -delegaation vierailu Suomessa huhti-toukokuussa 2016 oli myös erittäin onnistunut. eillä on laajaa kiinnostusta kansallisesta koulutusosaamisestamme.
Tutkimusryhmän vetäjä Minna Keinänen-Toivola koordinoi suurlähetystön nimittämänä Suomesta Namibiaan suuntautuvaa koulutusvientidelegaation matkaa lokakuussa 2016. Delegaatioon on osallistumassa parikymmentä suomalaisesta laajasti eri aloilta ympäri Suomen.
SAMKissa olemme laajentamassa toimintaa myös muille osaamisaloillemme. Tunnistettuja teemoja ovat vesi, energia, ICT, terveydenhoito- ja sosiaaliala sekä matkailu.
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Kuvataide | Pienet esineet viehättävät nuorten taiteilijoiden näyttelyssä
www.satakunnankansa.fi
Porin Saskiat palkitsi kolme Kankaanpään taidekoulusta valmistunutta taiteilijaa. Heidän töitään on nyt esillä Porissa.