Merenkulun koulutuksesta yhteistyöhön laajalla rintamalla

SAMK on kouluttanut Namibian merenkulkijoita vuodesta 2012. Nyt jatketaan maan kehityksen kannalta merkittävämmille aloille: logistiikkaan, teknologiaan, hyvinvointiin ja liiketoimintaan.

13.10.2016 | Teksti: Minna Keinänen-Toivola & Heikki Koivisto | Kuva: Heikki Koivisto & Minna Keinänen-Toivola

Historian suurin bisnesdelegaatio Namibiasta kävi Suomessa, muun muassa Raumalla, toukokuussa 2016.
Historian suurin bisnesdelegaatio Namibiasta kävi Suomessa, muun muassa Raumalla, toukokuussa 2016. – The largest ever business delegation from Namibia.

2010-luvun alussa Namibian kalastusministeriö (MFMR) halusi tilata merentutkimusaluksen, joka suoriutuisi vaadituista tehtävistä itsenäisesti. Tarjouskilpailun voitti Rauman STX:n telakka. RV Mirabiliksen ympärille syntyi  SAMKin, muiden yliopistojen ja yritysten osaamiskeskittymä.

Helmikuussa 2012 ministeriön tekninen johtaja Steven Ambabi ja aluksen rakennusvaiheen päävalvoja Theophilus Kamperuka saapuivat SAMKiin sopimaan Mirabiliksen henkilöstön koulutuksesta. Aluksen päällikön, perämiesten ja konepäällystön räätälöity koulutus käynnistyi huhtikuussa. Kesäkuussa Suomen ympäristökeskus (SYKE) aloitti koulutusprojektin, jossa SAMK alihankkijana koulutti aluksen operatiivista henkilöstöä ja SYKE tutkijoita.

Helmikuussa 2012 Namibian kalastusministeriön tekninen johtaja Steven Ambabi ja aluksen rakennusvaiheen päävalvoja Theophilus Kamperuka saapuivat SAMKiin sopimaan Mirabiliksen henkilöstön koulutuksesta. Vasemmalla Heikki Koivisto SAMKista.

Namibian kalastusministeriön tekninen johtaja Steven Ambabi ja aluksen rakennusvaiheen päävalvoja Theophilus Kamperuka sopivat SAMKissa Mirabiliksen henkilöstön koulutuksesta. Vasemmalla Heikki Koivisto. SAMKista.

Kansainvälinen Merenkulkujärjestö IMO julkaisi keväällä 2016 haun, merenkulun ilmansuojeluun keskittyvien keskuksien perustamiseksi Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan, Tyynelle valtamerelle, Aasiaan ja Karibialle. Yhtenä jatkoon menijänä Afrikan keskukselle oli SAMKin ideoima ja päähakijana yhdessä projektia koordinoivan Walvis Bay Corridor Groupin kanssa tekemä AMTCCE®.

Namibia on tulevaisuudessa eteläisen Afrikan liikenteen solmukohta. Sen sijainti on suotuisa ja olot ovat vakaat. Satakunnan ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto, Suomen ympäristökeskus ja Valtion Teknologian Tutkimuskeskus VTT ja suomalaiset yritykset ovat muodostamassa älykästä kokonaisuutta vastaamaan maan kasvaviin liikennetarpeisiin. Kautta aikain suurin businessdelegaatio vieraili toukokuussa Suomessa, teemoina erityisesti liikenne ja logistiikka.

Kautta aikain suurin businessdelegaatio vieraili toukokuussa Suomessa, teemoina erityisesti liikenne ja logistiikka.

Koulutusyhteistyötä ollaan tiivistämässä yli 140 vuoden yhteisen historian siivittämänä. Namibialaisten korkeakouluministerin Itah Kandjii-Murangiin ja -delegaation vierailu Suomessa huhti-toukokuussa 2016 oli myös erittäin onnistunut. eillä on laajaa kiinnostusta kansallisesta koulutusosaamisestamme.

Tutkimusryhmän vetäjä Minna Keinänen-Toivola koordinoi suurlähetystön nimittämänä Suomesta Namibiaan suuntautuvaa koulutusvientidelegaation matkaa lokakuussa 2016. Delegaatioon on osallistumassa parikymmentä suomalaisesta laajasti eri aloilta ympäri Suomen.

SAMKissa olemme laajentamassa toimintaa myös muille osaamisaloillemme. Tunnistettuja teemoja ovat vesi, energia, ICT, terveydenhoito- ja sosiaaliala sekä matkailu.

Lisää aiheesta

100 lasissa Namibiassa Full speed in Namibia
| Teknologia

Sata lasissa Namibiassa

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja sen strategisen kumppanin Namibia University of Science and Technologyn projektissa tutkitaan resurssitehokasta kaupunkikehitystä kehittyvissä maissa.
Riitta Tempakka ja Minna Keinänen-Toivola
| SAMK

Koulutusyhteistyö Namibian kanssa tiivistyy

Koulutusyhteistyö Namibian kanssa tiivistyy. SAMK koordinoi koulutusvientidelegaation matkaa Namibiassa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen