Matkailussa vasta herätty vesistöjen elämykselliseen

Vesistöjen hyödyntäminen on matkailun suurin trendi juuri nyt. Vesistöjen äärellä on oltu ennenkin, mutta niiden elämyksellisyyteen matkailussa on vasta herätty.

17.3.2017 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Minna Laine

dyynit kuva Minna Laine

Metsien hyvinvointimahdollisuuksista on puhuttu jo pitkään, mutta vesistöjen hyvinvointivaikutuksista puhuminen on matkailualalla uusi asia. Veneily ja mökkeily ovat tuttuja, mutta vesistöjen kokemuksellisuuden mahdollisuuksia matkailussa ei ole aiemmin ymmärretty.
– Vesistöt ovat uinuva mahdollisuus, johon on herätty Suomessa ja Euroopassa, sanoo matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmän vetäjä Sanna-Mari Renfors SAMKista.

Euroopassa paneudutaan nyt erityisesti rannikkoalueiden matkailun kehittämiseen. Esimerkiksi Itämeren alueelle ollaan laatimassa sinisen kasvun strategiaa, jossa rannikkomatkailulla on suuri rooli.

Kun lasketaan henkilötyövuosia, rannikkomatkailu on suurin vesistöihin liittyvä elinkeino Suomessa

Vesistöihin on aiemmin liittynyt vahvoja elinkeinoja, kuten ammattikalastus, mutta näiden toimintaedellytykset muuttuvat. Siksi pitäisi löytää uudenlaista, vesistöihin liittyvää yrittäjyyttä.
– Kun lasketaan henkilötyövuosia, rannikkomatkailu on suurin vesistöihin liittyvä elinkeino Suomessa, toteaa Renfors.

Liiketoiminnan kehittämiseksi vesistöistä tulee löytää kokemuksellisia ulottuvuuksia. Kun puhutaan kokemuksellisuudesta, ei puhuta vain esimerkiksi kalastusmatkailusta, vaan kalamatkailusta, jossa tehdään ja syödään ruokaa tai opetellaan fileoimaan saalistettu kala ja lähdetään kotiin kalafileet kassissa.

Satakunta on vesistöineen erityinen maakunta Suomessa, sillä täällä on kaikkia vesistötyyppejä: jokia, järviä ja meriä. Selkämeren kansallispuisto Suomen suurimpana merellisenä kansallispuistona on hieno taustatuki yritystoiminnan kehittämiselle.

Satakunnan ammattikorkeakoulu on kehittämässä uusia hankekokonaisuuksia vesistö- ja rannikkomatkailun liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämiseksi Satakunnassa.

Lisää aiheesta

| Matkailu

SAMK kehittää Itämerta yhtenäisenä matkailukohteena

Yhteistyössä Viron ja Latvian johtavien, matkailun koulutusta tarjoavien, korkeakoulujen kanssa käynnistetään Itämeren alueen matkailun koulutushanke.
| Matkailu

Merellinen matkailu: SAMK mukana Itämeren asiantuntijaryhmässä

Itämeren matkailussa keskitytään vahvasti rannikkoalueiden hyödyntämiseen. Merellisen matkailun edistämiseksi Itämerelle laaditaan sinisen kasvun strategia. Sen tavoitteena on lisätä yhteisymmärrystä ja yhteistyötä alueen toimijoiden välillä. Strategian laadintaprosessiin sisältyvä asiantuntijatyöpaja pidettiin helmikuussa Jurmalassa, Latviassa.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html