Matkailussa vasta herätty vesistöjen elämykselliseen

Vesistöjen hyödyntäminen on matkailun suurin trendi juuri nyt. Vesistöjen äärellä on oltu ennenkin, mutta niiden elämyksellisyyteen matkailussa on vasta herätty.

17.3.2017 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Minna Laine

dyynit kuva Minna Laine

Metsien hyvinvointimahdollisuuksista on puhuttu jo pitkään, mutta vesistöjen hyvinvointivaikutuksista puhuminen on matkailualalla uusi asia. Veneily ja mökkeily ovat tuttuja, mutta vesistöjen kokemuksellisuuden mahdollisuuksia matkailussa ei ole aiemmin ymmärretty.
– Vesistöt ovat uinuva mahdollisuus, johon on herätty Suomessa ja Euroopassa, sanoo matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmän vetäjä Sanna-Mari Renfors SAMKista.

Euroopassa paneudutaan nyt erityisesti rannikkoalueiden matkailun kehittämiseen. Esimerkiksi Itämeren alueelle ollaan laatimassa sinisen kasvun strategiaa, jossa rannikkomatkailulla on suuri rooli.

Kun lasketaan henkilötyövuosia, rannikkomatkailu on suurin vesistöihin liittyvä elinkeino Suomessa

Vesistöihin on aiemmin liittynyt vahvoja elinkeinoja, kuten ammattikalastus, mutta näiden toimintaedellytykset muuttuvat. Siksi pitäisi löytää uudenlaista, vesistöihin liittyvää yrittäjyyttä.
– Kun lasketaan henkilötyövuosia, rannikkomatkailu on suurin vesistöihin liittyvä elinkeino Suomessa, toteaa Renfors.

Liiketoiminnan kehittämiseksi vesistöistä tulee löytää kokemuksellisia ulottuvuuksia. Kun puhutaan kokemuksellisuudesta, ei puhuta vain esimerkiksi kalastusmatkailusta, vaan kalamatkailusta, jossa tehdään ja syödään ruokaa tai opetellaan fileoimaan saalistettu kala ja lähdetään kotiin kalafileet kassissa.

Satakunta on vesistöineen erityinen maakunta Suomessa, sillä täällä on kaikkia vesistötyyppejä: jokia, järviä ja meriä. Selkämeren kansallispuisto Suomen suurimpana merellisenä kansallispuistona on hieno taustatuki yritystoiminnan kehittämiselle.

Satakunnan ammattikorkeakoulu on kehittämässä uusia hankekokonaisuuksia vesistö- ja rannikkomatkailun liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämiseksi Satakunnassa.

Lisää aiheesta

| Matkailu

SAMK kehittää Itämerta yhtenäisenä matkailukohteena

Yhteistyössä Viron ja Latvian johtavien, matkailun koulutusta tarjoavien, korkeakoulujen kanssa käynnistetään Itämeren alueen matkailun koulutushanke.
| Matkailu

Merellinen matkailu: SAMK mukana Itämeren asiantuntijaryhmässä

Itämeren matkailussa keskitytään vahvasti rannikkoalueiden hyödyntämiseen. Merellisen matkailun edistämiseksi Itämerelle laaditaan sinisen kasvun strategia. Sen tavoitteena on lisätä yhteisymmärrystä ja yhteistyötä alueen toimijoiden välillä. Strategian laadintaprosessiin sisältyvä asiantuntijatyöpaja pidettiin helmikuussa Jurmalassa, Latviassa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”. Amy Webb provides the strategic foresight and forecasting crucial to businesses adapting and positioning themselves for sustained success in this era of transformation.#thinkfuture #artificialintelligence ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence

Projektien kautta voidaan mahdollistaa monenlaista mielenkiintoista ja tärkeää asiaa. Tässä yksi esimerkki 3D- tulostuksesta. @SatakunnanAMK
@RoboAI2

Harjavaltalainen palveluyksikkö otti digiloikan – polttopuut ovat vaihtuneet 3D-tulostukseen:

Satakunnan alueella kehitetään uutta toimintaa, jossa ikääntyneiden ja toimintakyvyltään alentuneiden henkilöiden on mahdollista saada matalalla kynnyksellä ohjausta arkea helpottavasta teknologiasta ja pienapuvälineistä.

#katsetulevaisuuteen

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 kello 16.
#katsetulevaisuuteen #rekrytointi #työpaikat

SAMKissa on toteutettu jo useana vuonna opiskelijahyvinvointikysely. Viimeisin toteutus osoittaa, että SAMKin opiskelijoiden yleinen hyvinvointi on kohentunut muutaman vuoden takaisesta.

#opiskelijahyvinvointi #katsetulevaisuuteen