Matkailussa vasta herätty vesistöjen elämykselliseen

Vesistöjen hyödyntäminen on matkailun suurin trendi juuri nyt. Vesistöjen äärellä on oltu ennenkin, mutta niiden elämyksellisyyteen matkailussa on vasta herätty.

17.3.2017 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Minna Laine

dyynit kuva Minna Laine

Metsien hyvinvointimahdollisuuksista on puhuttu jo pitkään, mutta vesistöjen hyvinvointivaikutuksista puhuminen on matkailualalla uusi asia. Veneily ja mökkeily ovat tuttuja, mutta vesistöjen kokemuksellisuuden mahdollisuuksia matkailussa ei ole aiemmin ymmärretty.
– Vesistöt ovat uinuva mahdollisuus, johon on herätty Suomessa ja Euroopassa, sanoo matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmän vetäjä Sanna-Mari Renfors SAMKista.

Euroopassa paneudutaan nyt erityisesti rannikkoalueiden matkailun kehittämiseen. Esimerkiksi Itämeren alueelle ollaan laatimassa sinisen kasvun strategiaa, jossa rannikkomatkailulla on suuri rooli.

Kun lasketaan henkilötyövuosia, rannikkomatkailu on suurin vesistöihin liittyvä elinkeino Suomessa

Vesistöihin on aiemmin liittynyt vahvoja elinkeinoja, kuten ammattikalastus, mutta näiden toimintaedellytykset muuttuvat. Siksi pitäisi löytää uudenlaista, vesistöihin liittyvää yrittäjyyttä.
– Kun lasketaan henkilötyövuosia, rannikkomatkailu on suurin vesistöihin liittyvä elinkeino Suomessa, toteaa Renfors.

Liiketoiminnan kehittämiseksi vesistöistä tulee löytää kokemuksellisia ulottuvuuksia. Kun puhutaan kokemuksellisuudesta, ei puhuta vain esimerkiksi kalastusmatkailusta, vaan kalamatkailusta, jossa tehdään ja syödään ruokaa tai opetellaan fileoimaan saalistettu kala ja lähdetään kotiin kalafileet kassissa.

Satakunta on vesistöineen erityinen maakunta Suomessa, sillä täällä on kaikkia vesistötyyppejä: jokia, järviä ja meriä. Selkämeren kansallispuisto Suomen suurimpana merellisenä kansallispuistona on hieno taustatuki yritystoiminnan kehittämiselle.

Satakunnan ammattikorkeakoulu on kehittämässä uusia hankekokonaisuuksia vesistö- ja rannikkomatkailun liiketoimintamahdollisuuksien hyödyntämiseksi Satakunnassa.

Lisää aiheesta

| Matkailu

SAMK kehittää Itämerta yhtenäisenä matkailukohteena

Yhteistyössä Viron ja Latvian johtavien, matkailun koulutusta tarjoavien, korkeakoulujen kanssa käynnistetään Itämeren alueen matkailun koulutushanke.
| Matkailu

Merellinen matkailu: SAMK mukana Itämeren asiantuntijaryhmässä

Itämeren matkailussa keskitytään vahvasti rannikkoalueiden hyödyntämiseen. Merellisen matkailun edistämiseksi Itämerelle laaditaan sinisen kasvun strategia. Sen tavoitteena on lisätä yhteisymmärrystä ja yhteistyötä alueen toimijoiden välillä. Strategian laadintaprosessiin sisältyvä asiantuntijatyöpaja pidettiin helmikuussa Jurmalassa, Latviassa.

Uusimmat uutiset

Jämin matkailun luontokohteiden tienviitta
| Matkailu

Korona iski rajusti matkailualalle, mutta Jämillä uskotaan lähimatkailun kasvuun

Paikalliset ja lähialueen palvelut nousevat koronakriisin myötä aivan uuteen valoon, uskovat Jämin alueen matkailuyrittäjät. Virus sekoitti alkukeväästä yrittäjien suunnitelmat täysin ja tästä...

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMKin avoimen AMKin polkuopintohaku käynnistyy 3.8.2020 klo 9.00! Kannattaa olla nopea, sillä suosituimpien koulutusten polkuopintopaikat täyttyvät nopeasti. Tutustu haussa oleviin koulutuksiin ja hae osoitteessa: www.samk.fi/polkuopinnot
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Entistä useampi lähtee lomalla lähelle ja luontoon. Jämiltä matkailijat etsivät juuri luonnonrauhaa ja mahdollisuutta ulkoiluun sekä erilaisiin aktiviteetteihin.

Yrittäjien elinehto on, että asiakkaat löytävät helposti tietoa palveluista. Digitaalisten kanavien käytön muuttuessa yrittäjien on seurattava asiakkaitaan uusiin kanaviin ja se edellyttää jatkuvaa oman osaamisen kehittämistä koronan ja muiden myllerrysten keskellä.
https://bit.ly/31Pcn9U
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Hei SAMKin YAMK- tai monimuoto-opiskelija! Opiskelijakunta SAMMAKKO haluaa kehittää palvelujaan kaikille SAMKin opiskelijoille. Kehittämisen tueksi kootaan opiskelijapalvelujen kehittämisryhmät YAMK- ja monimuoto-opiskelijoista. Täytä hakemus SAMMAKKOn kotisivuilla.

Kesän tultua ihmiset ovat vähitellen lähteneet liikkeelle. Entistä useampi lähtee lomalla lähelle ja luontoon. Jämiltä matkailijat etsivät juuri luonnonrauhaa ja mahdollisuutta ulkoiluun sekä erilaisiin aktiviteetteihin.
#matkailu #lähimatkailu #luonto
https://t.co/JbQGH7itRX

Simulation is integral to developing autonomous systems. One example is the Intelligent Shipping Technology Test Laboratory at SAMK in Rauma. The lab is designed as a testing environment for remotely controlled, autonomous vessels. #istlab #wärtsilä
https://t.co/5KBhsnveb9

Kuuntele ja kuule nuorta – se kantaa hedelmää. Yhdessä suunniteltu motivoi myös yhdessä tekemiseen, yhteistyöhön.
#samk #tukee #nuoret #mielipide #sk #yksinäisyys

https://t.co/MeaLZbaCSo

Lähde lähimatkalle! Tänä vuonna jokainen yksittäinen matkailija on yrityksille elintärkeä. Kesäsesonki määrittelee edellytykset yritystoiminnan jatkumiselle.
#satamatkaamaalle #visitsatakunta #matkailu #yrittäjyys #lähimatkailu @satamatkaa @visitsatakunta
https://t.co/7vnzpuaYEn