Matkailussa boostataan kansainvälisyyttä

Satakunnan matkailun kasvumahdollisuudet ovat kansainvälisessä matkailussa. Satakunnassa on runsaasti arvokkaita luonnonvaroja – vesistömatkailu ja Blue Care-toiminta ovat uusia nousevia aiheita. Parhaillaan etsitään mahdollisuuksia vastata kiinanlaisten kiinnostukseen Suomen luontoa kohtaan.

13.12.2016 | Teksti: Sanna-Mari Renfors | Kuva: Tutkimusryhmän albumi

Kansainvälisen Boosted-hankkeen aloituskokous pidettiin marraskuussa Tallinnassa
Kansainvälisen Boosted-hankkeen aloituskokous pidettiin marraskuussa Tallinnassa

 

Satakunnan matkailun kasvumahdollisuudet ovat kansainvälisessä matkailussa. Ulkomaalaisia matkailijoita tavoitellaan kehittämällä Satakunnan matkailua osana Itämerta BOOSTED-hankkeessa.

Kolmivuotisen hankkeen tavoitteena on yhdenmukaistaa ja kehittää matkailun liiketoimintaosaamista Itämeren alueella, jotta sen kilpailukyky ja vetovoima yhtenäisenä matkailukohteena vahvistuu. SAMKin koordinoima hanke tukee myös syksyllä 2018 alkavaa matkailun englanninkielistä koulutusohjelmaa.

Kansainvälisiin partneritapaamisiin kannattaa osallistua

Kansainvälisiin partneritapaamisiin kannattaa osallistua

Lisäksi SAMK on jalkauttanut valtakunnallisia matkailun kehittämisohjelmia Satakuntaan. Nämä tähtäävät kansainvälisten matkailijoiden määrän kasvuun. Esimerkiksi Outdoors Satakunta -hankkeessa tuotteistettiin maakunnan luontomatkailutuotteita kansainvälisille markkinoille osana valtakunnallista luontomatkailun kehittämisohjelmaa.

Mukana Outdoors Satakunta-hankkeessa oli yhteensä yli sata restonomiopiskelijaa tehden projektiopintoja ja opinnäytetöitä. Paikallisia yrittäjiä, kuntia, kehittäjätahoja ja yhdistyksiä oli mukana noin viisikymmentä. Tuloksena syntyi www.outdoorssatakunta.fi nettisivut tuotteistettuine reitteineen, reittiesitteineen ja blogeineen sekä kaupallisia tuotteita Visit Finlandin myyntimanuaaleihin.

 Samalla Kiinan markkinat kiinnostavat yhä enemmän paikallisia yrittäjiä. Parhaillaan kerätään markkinatietoa ja etsitään mahdollisuuksia vastata kiinanlaisten kiinnostukseen Suomen luontoa kohtaan.

Käynnissä olevalla BioSata-hankkeella valmistellaan kahta teemaan liittyvää kansainvälistä hanketta maakuntaan.  Luontoyrittäjiä kiinnostaa kansainvälistyminen ja liiketoiminnan kehittäminen hankeyhteistyössä.

BioSata-hankkeessa valmisteltavista hankkeista toinen tulisikin keskittymään luontoyrittäjyyden kehittämiseen Itämeren alueella yrittäjien liiketoimintaosaamista vahvistamalla. Toinen hanke suunnitellaan yhteistyössä eurooppalaisten korkeakoulujen kanssa. Tämän kestävään luontomatkailuun liittyvän hankkeen workshop-tapahtuma pidettiin joulukuussa 2016 Brysselissä.

SAMKin matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmän toiminnan keskiössä onkin luonnonvarojen hyödyntäminen liiketoiminnan ja hyvinvoinnin resurssina.

 Matkailun hanketoiminta keskittyy erityisesti luontomatkailun, Green Care-toiminnan ja luontoyrittäjyyden kehittämiseen.

Satakunnassa on runsaasti arvokkaita luonnonvaroja.  Erityisesti vesistöissä on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, josta voidaan kehittää kestävää palveluliiketoimintaa. Vesistömatkailu ja Blue Care-toiminta ovat nousevia aiheita, joihin tulee tarttua Satakunnassa.

Taustatyötä maakunnallisten tavoitteiden määrittämiseksi luonnon resurssien hyödyntämisessä SAMK on tehnyt myös laatimalla Satakunnan luontomatkailuohjelman 2025.

 

Hankkeita SAMKin matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmässä on tällä hetkellä käynnissä kuusi:

  • Outdoors Satakunta - Satakunnan vetovoiman kehittäminen valtakunnallisena ja kansainvälisenä luontomatkailukohteena (1.9.2015-28.2.2017)
  • Green Care -tiedotushanke (1.11.2015-28.2.2018)
  • BioSata (1.9.2016-31.8.2017)
  • Green Care-koulutusmalli korkea-asteelle (22.6.2015–21.6.2018)
  • Satakunnan maaseutumatkailun koordinointihanke 2 (1.11.2015-31.10.2018)
  • BOOSTED Boosting tourism business growth through higher vocational education (1.11.2016-31.10.2019)

 

Lisää aiheesta

| Matkailu

SAMK kehittää Itämerta yhtenäisenä matkailukohteena

Yhteistyössä Viron ja Latvian johtavien, matkailun koulutusta tarjoavien, korkeakoulujen kanssa käynnistetään Itämeren alueen matkailun koulutushanke.
Seitsemäsluokkalaiset lähettävät taululla piirroksin terveiset Itämerelle.
| Vesi

Seitsemäsluokkalaiset pelastamaan Itämerta

SAMK ja Eurajoen yhteiskoulu ovat lanseeranneet ”Itämeren pelastajat” eli ”Baltic Sea Savers” kampanjan Eurajoella. ”Itämeren pelastajat” aktivoi kaikkia yli 13-vuotiaita omalla toiminnallaan suojelemaan Itämerta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Merenkulku tulee muuttumaan merkittävästi tämän vuosikymmenen aikana. Autonomiset, etäoperoidut ja jopa kokonaan miehittämättömät laivat tekevät tuloaan. Merihenkilöstöä tarvitaan silti, vaikka laivat aikanaan itsekseen seilaisivat. #samk #merenkulku
https://ls24.fi/artikkelit/miehittamattomat-laivat-yha-kaukana

Uralla etenemisen kannalta on välttämätöntä kehittää johtamistaitoja. Työelämän näkökulmasta YAMK-tutkinnossa on keskeistä johtamisosaamisen syventäminen ja oman asiantuntijuuden kehittäminen. Lue lisää Tutkinto verkossa -blogista: https://bit.ly/2NlNgqp
#tutkintoverkossa #yamk

Kiinnostaako kansainvälisyys, ura ulkomailla tai kiehtovat kotimaan kohteet? Matkailun opiskelijat Kiia ja Joakim kertovat Satakunnan Kansan jutussa lisää matkailun opinnoista SAMKissa.

Hae SAMKiin kevään yhteishaussa 17.-31.3.2021!

#mysamk #samk

https://www.satakunnankansa.fi/mainos/art-2000007809297.html

Hack up your future!💥Kevään Innovation Challenge haastaa kaikki innovatiiviset ideanikkarit 18.3. klo 8 alkaen. Ilmoittaudu nyt ja kilpaile mm. robotiikkaan ja hyvinvointiteknologiaan liittyviin haasteissa. https://www.samk.fi/uutiset/hack-up-your-future-haasta-itsesi-hackatonissa/ #roboai #samk #pories #innovationchallenge #hack

Universities of Applied Sciences follow their graduates five years after they have got their degree. SAMK graduates’ employment rate is high. Up to 92 per cent had a contract or were working as an entrepreneur.
https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-graduates-employment-rate-is-high/