Matkailun opettaja: oma työelämäjakso oli syksyn helmi
SAMKin matkailun opettajat ovat viikon mittaisilla työelämäjaksoilla lukuvuonna 2016-2017. Opettaja Jaana Ruoho halusi päästä seuraamaan omalla alallaan ainutlaatuista kasvuyritystä, sen toimintaa ja johtamista. Matka vei Espooseen.

Työelämäjaksoa voi lämpimästi suositella kaikille.
Työelämäjakson tavoitteena oli verkostojen ja työelämäyhteyksien luominen. Koska olen viime vuodet toiminut tiiviisti matkailuliiketoiminnan tutkimusryhmän hankkeissa, on verkostoissa toimiminen ja yhteistyö yritysten kanssa arkipäivää. Sen vuoksi pohdin, miten toteuttaa työelämäjakso niin, että saan siitä mahdollisimman paljon uusia näkökulmia työhöni. – Totesin haluavani päästä seuraamaan omalla alallaan ainutlaatuista kasvuyritystä, sen toimintaa ja johtamista. Pääsin espoolaiseen palvelualan yritykseen, joka on neljässä vuodessa luonut muodin ja lifestylen ympärille vahvan konseptin. Yrityksellä on nopeasti kasvava verkkokauppa, kivijalkamyymälöitä sekä jälleenmyyjiä Suomessa ja ulkomailla.
Mielessäni oli kysymys: What is going on there? Voisinko oppia tämän luovan ja dynaamisen yrityksen toiminnasta jotain sellaista mitä voin hyödyntää opettajana, yritysneuvojana tai hankkeissa mukana olevien yrittäjien kanssa? Kuljin koko työelämäjakson tiivisti yrittäjän mukana, myös tapaamisissa ja liikeneuvotteluissa. Tutustuin verkkokaupan toimintaperiaatteisiin ja prosesseihin, työntekijöiden rooleihin ja osaamisiin. Seurasin myös uuden vaatemalliston prototyyppien testaamista sekä mallikappaleiden valintaa messuille ja kuvauksiin.
Ymmärsin nopeasti, että ilman sosiaalista mediaa tätä yritystä ei olisi olemassa. Sosiaalisen median avulla yritys pääsee kertomaan omaa tarinaansa ja omat asiakkaat tunnetaan tarkkaan. Sosiaalisen median avulla kuka tahansa, jolla on ”magee juttu”, voi menestyä. Sanoisin että asiakkaiden tarkka tunteminen, valtava panostus markkinointiviestintään, intohimo omaan tekemiseen, vahva identiteetti ja se, että keskittyy omaan bisnekseen, tuntuivat olevan osa yrityksen menestysreseptiä – ja se, että tuotteilla on aitoa kysyntää. Opin, että tuotteet eivät olleet tässä yrityksessä pelkkiä tuotteita, vaan myös tunnetta, designia ja elämyksiä sekä osa isompaa kokonaisuutta, lifestylea.
Työelämäjaksolla pääsin tarkastelemaan asioita yrityksen näkökulmasta, mikä oli erilaista kuin yritysyhteistyöprojekteissa tai hankkeissa asiantuntijana.