Matematiikan oppikirjat insinööreille nyt verkossa

Timo Ojala, Leena Ojala ja Timo Ranta ovat työstäneet verkkoon ”Ojalain laskuopit” -sarjan. Se on suunniteltu  insinööriopiskelijolle ja heidän opettajilleen.

7.4.2017 | Teksti: Timo Ojala & Anne Sankari

Timo Ojala on SAMKin pitkäaikainen matematiikan yliopettaja, Leena Ojala matematiikan ylioppilas ja Timo Ranta TTY:n matematiikan yliopisto-opettaja. Ranta on käyttänyt näitä opuksia myös kertausmateriaalina omassa insinööristä diplomi-insinööriksi koulutuksessaan TTY:n Porin laitoksella. Sarjan kaikki teokset ovat ilmaiseksi ladattavissa ja kopioitavissa halukkaiden opiskelijoiden ja opettajien käyttöön koko sivun kopioina.

Sarja sisältää kuusi julkaisua: Matematiikan perustietojen kertaus, Algebra, Geometria, Differentiaali- ja integraalilaskenta, Differentiaaliyhtälöt sekä Laplace-muunnos, joka on tarkoitettu erityisesti sähkötekniikan opiskelijoille.

Monissa harjoitustehtävissä on ensin yksi tai useampi ”v-osio”, joiden vastaukset ovat monisteen lopussa. Näiden avulla opiskelija voi kotitehtäviä tehdessään kontrolloida omaa osaamistaan.

Ojalain laskuopit -sarjan kaikissa julkaisuissa on otettu huomioon se, että lähiopetuksen vähennyttyä matematiikassakin on keskityttävä kaikkein olennaisimpaan: käsitteiden hallitsemiseen, apuvälineiden tehokkaaseen hyödyntämiseen mekaanisen käsinlaskennan sijaan sekä suoritettujen laskujen ja saatujen tulosten selkeään esittämiseen.

Insinöörin matematiikan opiskelun tavoitteet

Julkaisuissa on hyvät, ohjaavat johdannot, joissa avataan lisää sarjan ydintä, sitä, että ”insinöörillä on matematiikan opiskelussa kolme tärkeää tavoitetta: asioiden ymmärtäminen, tarvittavien laskujen suorittaminen sekä suoritettujen laskujen ja saatujen tulosten esittäminen”.

Julkaisussa on ohjeita TI-Nspire CX CAS -laskimen käytöstä. Myös muiden symbolisten laskimien ja matematiikkaohjelmien käyttäjät saavat kirjasta ideoita oman apuvälineensä hyödyntämiseen.

Lataa julkaisut luettavaksi Theseuksesta.

7.4.2017 | Teksti: Timo Ojala & Anne Sankari

Lisää aiheesta julkaisut

Sari Merilampi ja Andrew Sirkka
| Hyvinvointi ja terveys

Uusi kansainvälinen oppikirja: Hyvinvointiteknologia on välttämättä monialaista

Hyvinvointiteknologian kehittäminen vaatii monialaista keskustelua. Se tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että insinööri ja sairaanhoitaja ymmärtävät toisiaan. Sari Merilampi ja Andrew Sirkka SAMKin hyvinvointia edistävän teknologian tutkimusryhmästä ovat toimittaneet hyvinvointiteknologian perusteisiin ja käytännön ideoihin johdattelevan kirjan, jota juuri odotetaan painosta.
Kieln ja kulttuurin verkoissa julkaisun kansi.
| Opinnot ja opetus

Ilot, pelot ja haasteet – kielten opettajat kertovat työstään uudessa julkaisussa

Millaista kielten opiskelu ja opettaminen on nykyisin – kun ”kaikki osaavat englantia”, ruotsi on ”pakko” ja digitaalisuus on ”uhka ja mahdollisuus”?

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall. ... See MoreSee Less
View on Facebook

Kaikille ammattikorkeakoulututkinnon saaville vahvat taidot pärjätä muuttuvilla työmarkkinoilla. Osaamisessa korostuvat kestävään kehitykseen, digitalisaatioon ja monikulttuurisuuteen liittyvät taidot. @Arene_ry @SatakunnanAMK https://www.arene.fi/julkaisut/raportit/suositus-ammattikorkeakoulujen-yhteisista-kompetensseista-ja-niiden-soveltamisesta-2022/

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.

SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall.

Miten #merellinenmatkailu käsitetään Euroopan pohjoisilla merialueilla? Lue näkökulmia aiheeseen blogistamme https://www.skills4cmt.eu/blog/ @EDUFI_HigherEd @SatakunnanAMK #matkailunkehittämiskeskus

#Hyvinvointiteknologia #YAMK koulutuksemme uudistuu ja hakuaika lähenee! Suuntautua voi hyvinvointianalytiikkaan tai laite- ja teknologiapuoleen. Analytiikkasuuntaus tuo mukanaan Hyvinvointianalyytikon pätevyyden. @SatakunnanAMK @SataDigiHealth @RoboAI2

https://www.sitra.fi/uutiset/uusi-ammattiryhma-sote-alalle-suomessa-aletaan-kouluttaa-hyvinvointianalyytikoita/

SAMKissa on unelma maakunnallisesta hyvinvointiverkostosta, jossa rakennetaan korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyössä vahva verkosto opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. @SatakunnanKansa
#hyvinvointi #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000008551742.html