Maija Kangasperko opettaa kansainvälisiä fysioterapiaopiskelijoita välittömässä ilmapiirissä

Lehtori Maija Kangasperko opettaa pääsääntöisesti SAMKin kansainvälisiä fysioterapiaopiskelijoita yhdessä muun tiimin kanssa.

Maija Kangasperko luennoi

Maija Kangasperko opettaa kansainvälisiä fysioterapiaopiskelijoita välittömässä ilmapiirissä

– Työssä jaksamisen kannalta on tärkeää, että kokee tulevansa arvostetuksi. On tärkeää saada tehdä työtä omien arvojen pohjalta, eettisesti, Kangasperko sanoo.

Kello on 8.30, ja luokkatilaan valuu opiskelijoita. Luokassa ei ole perinteisiä pöytiä ja tuoleja, vaan opiskelijat istahtavat hoitopöydälle.

Tunnelma kansainvälisen fysioterapiakoulutuksen luennolla on kepeä, ja lehtori Maija Kangasperko vastaa opiskelijoiden kysymyksiin pilke silmäkulmassa. Hierarkia opettajan ja opiskelijoiden välillä tuntuu matalalta, mutta samalla opiskelijat vaikuttavat arvostavan opettajaansa suuresti.

Kun opetus alkaa, opiskelijat keskittyvät kuuntelemaan. Silloin tällöin joku haluaa tarkentaa, onko ymmärtänyt opetettavan asian oikein. Opiskelussa yhdistyvät teoriaosuudet ja käytännön harjoittelu. Toisen opiskelijan keho on tärkeä oppimisväline fysioterapiaopiskelijoille, joten lähiopetus ja vuorovaikutus ovat tärkeä osa opetusta.

Kangasperkon suhtautuminen opiskelijoihin on varsin avointa ja mutkatonta. Luokkahuoneessa tunnelma on aito ja välitön, mutta sääntöjäkin on.

– Haluan kohdella opiskelijoita tasa-arvoisesti. Esimerkiksi kiroilu tai myöhästely ei ole ok – ja sama sääntö pätee myös minuun. Rangaistukseksi määrään aina jotain yleishyödyllistä, joka ilahduttaa kaikkia: rikkeen tehneen täytyy tuoda vaikkapa keksipaketti jaettavaksi seuraavalle tapaamiskerralle, Kangasperko kuvailee hymyillen.

Lähitiimi on tärkeä tuki henkilökunnalle

SAMKin hyvinvointi- ja terveysalan opiskelijoiden käytössä olevat tilat ovat monimuotoisia. Simulaatiokeskuksessa voidaan esimerkiksi harjoitella tosielämän tilanteita turvallisesti. Lisäksi lukuisat perinteisemmät luokkahuoneet sekä erityisesti fysioterapian opiskeluun sopivat tilat tukevat oppimista.

– Uusi kampus on erinomainen. Henkilökunnan tilat, kuten koko henkilöstön yhteinen kahvihuone ja avokonttori ovat mielestäni toimivia, Kangasperko kehuu.

Työkulttuuri omassa tiimissämme on erityisen hyvä.

Myös oheispalvelut, kuten kirjasto ja tekninen tuki, saavat Kangasperkolta kiitosta. Vaikka SAMK on suuri, asiat toimivat Kangasperkon mielestä hyvin. Oma lähitiimi on Kangasperkolle tärkein tuki arjessa, ja apua annetaan sitä tarvitsevalle. Työssä jaksamisen kannalta työn mielekkyys ja hyvät kollegat ovat avainasemassa.

– SAMKin eri alojen sisällä on varmasti erilaisia työkulttuureita, mutta omassa tiimissämme se on erityisen hyvä. Olemme vuosien varrella joutuneet sopeutumaan monenlaisiin muutoksiin, jolloin työyhteisön tuki on ollut tärkeää.

Kansainvälinen yhteistyö avainasemassa jatkuvuuden kannalta

SAMKin englanninkielisessä fysioterapiakoulutuksessa on vuosien varrella ollut edustettuna yli 40 kansalaisuutta. Opiskelijat ovat motivoituneita ja opintoihinsa sitoutuneita, sillä EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta saapuvat maksavat lukukausimaksuja, ja lähempääkin tuleville opiskelu uudessa maassa on iso päätös.

Kangasperkolle kansainvälisyys on luonnollinen osa arkea. Hän on mukana eurooppalaisten fysioterapeuttien koulutusverkoston (European Network of Physiotherapy in Higher Education, ENPHE) hallituksessa ja on aiemmin toiminut myös maakoordinaattorina. Opetussuunnitelmien perustana on kansainvälinen yhteistyö, jolla on suuri merkitys fysioterapiakoulutuksessa.

– Olen saanut oppia paljon uutta urani aikana kansainvälisten suhteiden ansiosta. Vaikka meillä Suomessa on paljon annettavaa maailmalle, niin on meillä myös opittavaa. Eurooppalaisen yhteistyön avulla olemme kehittäneet opetusta paljon, Kangasperko kertoo.

Toivon, että kansainvälinen toiminta jatkuu SAMKin kaikilla aloilla myös tulevaisuudessa.

Kangasperkon mukaan on tärkeää huomioida, että vaikka Physiotherapy-tutkinto-ohjelma on SAMKissa pieni, eurooppalaisessa koulutusmaailmassa se on näkyvä ja kokoaan isompi toimija. Kansainvälisyys onkin hänelle koko työn suola.

– Ilman eurooppalaista yhteistyötä en näe tällä tutkinto-ohjelmalla jatkuvuutta. Toivon, että kansainvälinen toiminta jatkuu SAMKin kaikilla aloilla myös tulevaisuudessa, Kangasperko summaa.

Lue lisää tutkinto-ohjelmasta Physiotherapy Maija Kangasperko ja fysioterapiaopiskelija

Physiotherapy

Fysioterapeutin tekemien valintojen tulee aina perustua tutkittuun tietoon ja hoitomenetelmien tulee olla perusteltavissa. Maija Kangasperko haastaakin jatkuvasti opiskelijoita pohtimaan asioita uusista näkökulmista.

Kuvassa Maija Kangasperko ja fysioterapiaopiskelija käytännön harjoittelutilanteessa.

Jaa tämä sivu

SAMKin Youtube-kanava.

SAMK mukana TKI-kärjet 2024 -kilpailussa kahdella videolla

Valtakunnallinen ammattikorkeakoulujen TKI-kärjet-kilpailu järjestetään jälleen maaliskuussa 2024. SAMK osallistuu kilpailuun kahdella kilpailuvideolla, joilla esitellään tutkimustoimintaamme.

Henna Kyhä istuu keltaisella tuolilla.

Tutkimuspäällikkönä työikäisten hyvinvoinnin asialla

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus. Keskuksen toiminta keskittyy satakuntalaisten työntekijöiden hyvinvointiin ja sen myötä maakunnan työvoiman saatavuuden haasteisiin. Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskusta vetää tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

Tubettaja Roni Bäck seisoo kädet levitettyinä vihreänsävyisessä Pelisellissä.

Peliselli avattiin juhlallisesti käyttöön – Katso kuvagalleria!

Perjantaina 24.11. järjestetty Well Played -tapahtuma keräsi yhteen RoboAI tutkimus- ja tuotekehityskeskuksen yhteistyökumppaneita ja sidosryhmiä elämykselliseen iltapäivään. Samalla vihittiin käyttöön uusi peli- ja elämyslaboratorio Peliselli.