Maija Kangasperko opettaa kansainvälisiä fysioterapiaopiskelijoita välittömässä ilmapiirissä

Lehtori Maija Kangasperko opettaa pääsääntöisesti SAMKin kansainvälisiä fysioterapiaopiskelijoita yhdessä muun tiimin kanssa. Hänen työnkuvaansa kuuluvat niin ammattiaineiden opetus kuin opinnäytteiden ohjaus. Kangasperkolla on laajat kansainväliset verkostot, ja hänen mukaansa niissä piilee korkeakoulun tärkein voimavara.

1.12.2021 | Teksti: Tytti Wallenius // Kumppania | Kuva: Tytti Wallenius // Kumppania

Maija Kangasperko luennoi

– Työssä jaksamisen kannalta on tärkeää, että kokee tulevansa arvostetuksi. On tärkeää saada tehdä työtä omien arvojen pohjalta, eettisesti, Kangasperko sanoo.

Kello on 8.30, ja luokkatilaan valuu opiskelijoita. Luokassa ei ole perinteisiä pöytiä ja tuoleja, vaan opiskelijat istahtavat hoitopöydälle.

Tunnelma kansainvälisen fysioterapiakoulutuksen luennolla on kepeä, ja lehtori Maija Kangasperko vastaa opiskelijoiden kysymyksiin pilke silmäkulmassa. Hierarkia opettajan ja opiskelijoiden välillä tuntuu matalalta, mutta samalla opiskelijat vaikuttavat arvostavan opettajaansa suuresti.

Kun opetus alkaa, opiskelijat keskittyvät kuuntelemaan. Silloin tällöin joku haluaa tarkentaa, onko ymmärtänyt opetettavan asian oikein. Opiskelussa yhdistyvät teoriaosuudet ja käytännön harjoittelu. Toisen opiskelijan keho on tärkeä oppimisväline fysioterapiaopiskelijoille, joten lähiopetus ja vuorovaikutus ovat tärkeä osa opetusta.

Kangasperkon suhtautuminen opiskelijoihin on varsin avointa ja mutkatonta. Luokkahuoneessa tunnelma on aito ja välitön, mutta sääntöjäkin on.

– Haluan kohdella opiskelijoita tasa-arvoisesti. Esimerkiksi kiroilu tai myöhästely ei ole ok – ja sama sääntö pätee myös minuun. Rangaistukseksi määrään aina jotain yleishyödyllistä, joka ilahduttaa kaikkia: rikkeen tehneen täytyy tuoda vaikkapa keksipaketti jaettavaksi seuraavalle tapaamiskerralle, Kangasperko kuvailee hymyillen.

Lähitiimi on tärkeä tuki henkilökunnalle

SAMKin hyvinvointi- ja terveysalan opiskelijoiden käytössä olevat tilat ovat monimuotoisia. Simulaatiokeskuksessa voidaan esimerkiksi harjoitella tosielämän tilanteita turvallisesti. Lisäksi lukuisat perinteisemmät luokkahuoneet sekä erityisesti fysioterapian opiskeluun sopivat tilat tukevat oppimista.

– Uusi kampus on erinomainen. Henkilökunnan tilat, kuten koko henkilöstön yhteinen kahvihuone ja avokonttori ovat mielestäni toimivia, Kangasperko kehuu.

Työkulttuuri omassa tiimissämme on erityisen hyvä.

Myös oheispalvelut, kuten kirjasto ja tekninen tuki, saavat Kangasperkolta kiitosta. Vaikka SAMK on suuri, asiat toimivat Kangasperkon mielestä hyvin. Oma lähitiimi on Kangasperkolle tärkein tuki arjessa, ja apua annetaan sitä tarvitsevalle. Työssä jaksamisen kannalta työn mielekkyys ja hyvät kollegat ovat avainasemassa.

– SAMKin eri alojen sisällä on varmasti erilaisia työkulttuureita, mutta omassa tiimissämme se on erityisen hyvä. Olemme vuosien varrella joutuneet sopeutumaan monenlaisiin muutoksiin, jolloin työyhteisön tuki on ollut tärkeää.

Kansainvälinen yhteistyö avainasemassa jatkuvuuden kannalta

SAMKin englanninkielisessä fysioterapiakoulutuksessa on vuosien varrella ollut edustettuna yli 40 kansalaisuutta. Opiskelijat ovat motivoituneita ja opintoihinsa sitoutuneita, sillä EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta saapuvat maksavat lukukausimaksuja, ja lähempääkin tuleville opiskelu uudessa maassa on iso päätös.

Kangasperkolle kansainvälisyys on luonnollinen osa arkea. Hän on mukana eurooppalaisten fysioterapeuttien koulutusverkoston (European Network of Physiotherapy in Higher Education, ENPHE) hallituksessa ja on aiemmin toiminut myös maakoordinaattorina. Opetussuunnitelmien perustana on kansainvälinen yhteistyö, jolla on suuri merkitys fysioterapiakoulutuksessa.

– Olen saanut oppia paljon uutta urani aikana kansainvälisten suhteiden ansiosta. Vaikka meillä Suomessa on paljon annettavaa maailmalle, niin on meillä myös opittavaa. Eurooppalaisen yhteistyön avulla olemme kehittäneet opetusta paljon, Kangasperko kertoo.

Toivon, että kansainvälinen toiminta jatkuu SAMKin kaikilla aloilla myös tulevaisuudessa.

Kangasperkon mukaan on tärkeää huomioida, että vaikka Physiotherapy-tutkinto-ohjelma on SAMKissa pieni, eurooppalaisessa koulutusmaailmassa se on näkyvä ja kokoaan isompi toimija. Kansainvälisyys onkin hänelle koko työn suola.

– Ilman eurooppalaista yhteistyötä en näe tällä tutkinto-ohjelmalla jatkuvuutta. Toivon, että kansainvälinen toiminta jatkuu SAMKin kaikilla aloilla myös tulevaisuudessa, Kangasperko summaa.

Maija Kangasperko ja fysioterapiaopiskelija

Physiotherapy

Fysioterapeutin tekemien valintojen tulee aina perustua tutkittuun tietoon ja hoitomenetelmien tulee olla perusteltavissa. Maija Kangasperko haastaakin jatkuvasti opiskelijoita pohtimaan asioita uusista näkökulmista.

Kuvassa Maija Kangasperko ja fysioterapiaopiskelija käytännön harjoittelutilanteessa.

1.12.2021 | Teksti: Tytti Wallenius // Kumppania | Kuva: Tytti Wallenius // Kumppania

Lisää aiheesta

Vilma Heinola, kasvokuva
| Hyvinvointi ja terveys

Vilma Heinola nauttii fysioterapeutin opinnoista SAMKissa

Vilma Heinola opiskelee SAMKissa fysioterapiaa. Hänen kiinnostuksensa auttaa ihmisiä heräsi jo urheiluhierojan koulutusta käydessä.
Tarja Javanainen-Levonen ohjaa fysioterapian tuntia.
| Hyvinvointi ja terveys

Lehtori Tarja Javanainen-Levoselle arvostettu IFAPA Fellow -tunnustuspalkinto

SAMKissa lehtorina toimiva Tarja Javanainen-Levonen on kolmas suomalainen kansainvälisen tunnustuspalkinnon saanut henkilö. Fellow-tunnustuksia on saanut kaikkiaan 35 henkilöä eri puolilta maailmaa.

Uusimmat uutiset

Henkilöstöpäivässä palkitut ryhmäkuvassa Porin kampuksen ala-aulassa.
| SAMK

Henkilöstöpäivässä palkittiin ansioituneita samkilaisia

Henkilöstöpäivässä palkittiin vuoden 2021 ansioituneita samkilaisia. Palkituiksi tulivat vuoden menestystarina, aloite, hanketoimija, julkaisija, viestijä, opettaja ja samkilainen.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

On SAMK staff day, deserving employees of the year 2021 were awarded in various categories including the success story, the initiative, the project operator, the publisher, the communicator, the teacher, and the SAMK person of the year. #thinkfuture
https://www.samk.fi/en/uutiset/deserving-samk-employees-awarded-on-staff-day/

Satakunnan korkean teknologian säätiö tukee satakuntalaisia korkean teknologian hankkeita.

Apurahahaku on käynnissä 30.9. asti.

Lue lisää: http://www.teknologiasaatio.fi/sivu/

#satakunta

Merenkulkualan koulutuksella on Raumalla pitkät juuret. Lehtori @JanneLahtinen4 pohtii Navigator-lehdessä merenkulkualan koulutuksen historiaa ja tulevaisuutta. @NavMagFi #katsetulevaisuuteen
https://navigatormagazine.fi/blogit/mastossa-on-kayty-eika-itkettanyt-yhtaan/

Sali täynnä! 👏👏
Tänään virallisesti alkoi meidän käytännön yhteistyö @SatakunnanAMK ja #friitalankoulu kanssa.
Lisäämme aisteihin ja aistiherkkyyksiin liittyvää tietoutta, kehitämme #aistiesteettomyystyokalu myös lasten käyttöön ja eiköhän jotain tutkimustakin ole vireillä 🤩

Johtamisjuonia-blogissa pureudutaan ajankohtaisiin johtamiseen liittyviin aiheisiin, niin SAMKin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin kirjoittamana. Ensimmäisessä blogikirjoituksessa on pohdittu huonon johtamisen merkitystä työpahoinvoinnin taustalla.
https://johtamisjuonia.samk.fi