Maailmojen rakentaja – Heikki Korkala etsii katseen rajoja

 

Porin kampuksen galleria Taidekäytävällä on esillä Kankaanpäässä kuvataidetta opiskelevan Heikki Korkalan maalauksia 26.4. asti. Näyttely koostuu värikkäistä ja leikkisän eloisista teoksista, jotka seikkailevat abstraktin ja esittävän taiteen välimaastossa. Taidekäytävälle on vapaa pääsy kampuksen aukioloaikoina osoitteessa Satakunnankatu 23, Pori.

26.3.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Heikki Korkalan maailmoissa on värien ja tapahtumien runsautta.
Heikki Korkalan maailmoissa on värien ja tapahtumien runsautta.

Seison maisemani reunalla, katse suunnattuna eteenpäin. Katson myös taakseni ja näen mistä olen matkalla.

Taiteilija käyttää tietoisesti paljon värejä.

– Pidän värikkäistä asioista. Tutkin paljon väriskaaloja, mutta päätökset värien käytöstä ovat melko spontaaneja. Värejä voi ajatella tunteina tai tunnelmina. Tunteet ovat monitahoisia, joten niitä ei voi yhdellä värillä kuvata tai ainakaan tietoisesti lähteä rakentamaan, vaan ne syntyvät prosessissa, Heikki kertoo.

Maalauspsrosessi alkaa värikerroksista, joista ensimmäinen on yleensä spontaani ja näyttää, mihin edetään. Seuraavalla maalauskerroksella lisätään jotain odottamatonta. Näiden vaiheiden kautta syntyy yleensä jotain, mitä voi lähteä kehittelemään. Nyt nähtävillä olevissa teoksissa on käytetty muun muassa styroksia, paperia, muovikelmua, kimalletta, kuivunutta maalia ja jopa kipsiä. Lisäkkeet voivat tulla mukaan prosessin missä vaiheessa tahansa. Esimerkiksi näyttelyn julisteteoksessa "Postikorttimaisema" on maalaus lähtenyt kehittymään kiinnostavan servietin ympärille.

Heikki kuvaa itseään maailmojen rakentajaksi. Työt saattavat näyttää luonto- tai kaupunkimaisemilta, mutta sitä ne eivät tietoisesti ole. Kun teoksessa on riittävästi materiaalia ja runsautta, se alkaa elää omaa tarinaansa.

Maisemalliset näkyvät syntyvät useampien maalauskerrosten ja intuition myötä.

 

–  Vaikka maalauksissani on liikettä, en kuitenkaan halua, että se karkaa taulun ulkopuolelle. Etsin jännitettä ja äärimmäistä rajaa ja pistettä, joka tekee tämän mahdolliseksi.

Maalatessani etsin materiaalien olemusta ja dynamiikkaa, tasapainon pistettä itseni ja materiaalin välillä. Väreillä ja maaleilla on tietyt ominaisuudet, mutta samalla ne ovat valintoja ja liikettä. Maalausprosessi on kerroksellinen kokonaisuus sukelluksia ja lentoja. Kartoitan alueita, joilla tunteet, kokemukset ja mielen syvät tasot muovaavat maisemaamme.

Heikki Korkala (s. 1995) on Pohjois-Pohjanmaalta lähtöisin oleva nuori taiteilija, joka opiskelee SAMKissa kuvataidetta toista vuotta. Maalauksien lisäksi hän työskentelee veistoksien, performanssin ja musiikin parissa.

Taidekäytävä on SAMKin Porin kampuksen galleria, joka aloitti toimintansa syksyllä 2017. Galleria tarjoaa näyttelytilaa sekä SAMKin kuvataiteen opiskelijoille että muille kuvataiteilijoille.

 

Taiteilija:

Heikki Korkala, 044 255 2669
heikki.korkal4@gmail.com

www.heikkikorkala.com

 

Galleria Taidekäytävän näyttelykoordinaattori
Hanna Valtokivi, 044 710 3026

Lisätietoja näyttelytilasta

 

Lisää aiheesta

| Kuvataide

Salaisuuksia Taidekäytävällä

SAMKin Porin kampuksen galleria Taidekäytävällä on esillä Kari Kuisman lasiteoksia ja Raija Kuisman valokuvateoksia 5.2.–15.3.2018. Taidekäytävälle on vapaa pääsy kampuksen aukioloaikoina osoitteessa Satakunnankatu 23, Pori. Taiteilijatapaaminen on 1.3. klo 11.00–13.00.
Taiteilija Juhani Tarna, Kankaanpää
| Kuvataide

Juhani Tarnan juhlanäyttely Porin-kampuksen Taidekäytävällä

Juhani Tarnan juhlanäyttely on SAMK-kampus Porin historian toinen näyttely. Näyttelyssä on valikoima teoksia vuosilta 1989–2017, myös sellaisia, joita ei ole aiemmin näyttelyissä nähty.

Uusimmat uutiset

| SAMK

SAMK osallistui Studia-messuille

SAMKin osastolla 4a39 pääsee jutelemaan opiskelusta eri alojen opiskelijoiden kanssa. Osastolla voi myös tietää tai arvata, kuinka monta haalarimerkkiä on osastolla olevassa astiassa. Lähimmäs arvanneet voittavat leffalippuja.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

  • RT @RoboAI2 Mobiilirobo pelastaa pimeästä! Visio- ja teknologiajalostamo (VTR) -hankkeen demovideossa mobiilirobotti ohjaa väke… https://t.co/zPMuwQ1gpp
  • Kohtaamisissa kulmakivenä on syvä ymmärrys siitä, mitä tunteet todella ovat. Tarvitaan myös taitoja ja rohkeutta al… https://t.co/TXcGQZhoWr
  • RT @UASjournal UAS Journalin vuoden 2019 viimeinen numero käsittelee monipuolisesti luovia aloja ja innovaatioita. Voit aloittaa l… https://t.co/qIeuBs6PLr