Luonnon aarteet väreinä maalauksissa

Kuvataiteilija Merja Osanen maalaa itse tehdyillä väripigmenteillä, joista yksi on kirsikankivistä hiillostettu musta. ”Musta tuntuu” -näyttely on esillä Porin kampuksen Taidekäytävällä syyskuun loppuun asti. –Maalaaminen luonnon aarteista omin kasvivärein on minulle läsnäoloa tässä hetkessä, taiteilija kertoo.

29.8.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Merja Osanen ja kolmiosainen maalaus "Jokin aavistus elämästä", kasvipigmentti tempera ja valkoinen öljyväri kankaalle.
Merja Osanen ja kolmiosainen maalaus "Jokin aavistus elämästä", kasvipigmentti tempera ja valkoinen öljyväri kankaalle.

– Työskentelyni lähtee usein liikkeelle pienestä luonnon aarteesta, havainnosta, löydöstä, ulkoisesta ja sisäisestä. Käsittelen paitsi luonnon ihmeellistä kauneutta, surumielisyyttä ja haavoittuvuutta, myös ihmistä pienenä ja kuolevaisena luonnon osasena.

Kokemäellä asuva Merja tutustui kasviväreihin opiskeluaikana Tampereen ammattikorkeakoulussa, jossa hän teki opinnäytetyönsä kasviväreistä. Värikokeilussa oli tuolloin mukana kolmisenkymmentä kasvia.

– Omien värien valmistus kasveista on ollut minulle kokeilua ja tutkimusta, keräämisestä kuvaksi. Töiden kautta pohdin omaa suhdettani luontoon ja väriin.

Kasvivärit keitetään alunan ja kaliumkarbonaatin kanssa ja hierretään väripigmentiksi.

Uunin pesässä kypsynyt musta

Viimeisimmät työt ovat kirsikankivistä tehdyllä mustalla maalattuja akvarelleja.

– Lämmin kesä toi hyvän kirsikkasadon. Koko perheen voimin söimme niitä ja keräsimme kivet talteen. Käärin ne folioon ja saunan lämmityksen yhteydessä siemenet hiiltyivät. Seuraavana päivänä foliosta tuli esille kasa ihanaa mustaa, jonka hiersin akvarelliväriksi, Merja kertoo.

Yhteisellä oksalla -akvarelli on maalattu kirsikansiemenistä valmistetulla mustalla pigmentillä.

Yhteisellä oksalla -akvarelli on maalattu kirsikansiemenistä valmistetulla mustalla pigmentillä.

– Omin käsin tehdyin värein työskentelyssä on aivan oma tunnelmansa ja kaikki on taatusti luomua.

Ihminen pieni, luonto suuri

Maalausten aiheet tulevat esimerkiksi parisuhteesta, ihmisenä olemisesta ja ihmisen suhteesta luontoon. Merjan töissä ihminen on pieni osanen luonnon suurta kokonaisuutta kuten pieni ihminen suurten kasvien juurella.

Luonnon antimista Merja valmistaa myös koruja, joissa on prässättynä pienen pieniä aarteita: jäkäliä, kukkia, lehtiä, kalansuomuja ja höyheniä.

Uutena aluevaltauksena on keramiikka. Merja on vastikään aloittanut keramiikka-alan opinnot ja odottaa innokkaana, mitä kolmiulotteinen ilmaisu tuo tullessaan.

 

 

 

Merja Osanen ja mustalla kasvipigmentillä maalattu omakuva "Musta tuntuu".

Merja Osanen ja mustalla kasvipigmentillä maalattu omakuva "Musta tuntuu".

Lisää aiheesta

Teosta laajasti esittelevä otos,, sekä veistoksia että maalauksia näkyy
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Markus Vaattovaara: Omakuva – omassa maailmassa

– Työskentelytyylini on ekspressiivistä, abstraktin ja esittävän taiteen välimaastossa. Aloittaessani uutta työtä vedän kynällä jonkinlaisen muodon, josta lähden rakentamaan kokonaisuutta. Aiheeni käsittelevät paljon ihmisiä ja ihmisten olemuksia. Seuraan heidän eleitään ja käyttäytymistään eri tilanteissa, kirjoittaa Markus Vaattovaara.
| Kuvataide

Maailmojen rakentaja – Heikki Korkala etsii katseen rajoja

Porin kampuksen galleria Taidekäytävällä on esillä Kankaanpäässä kuvataidetta opiskelevan Heikki Korkalan maalauksia 26.4.2018 asti. Teokset ovat värikkäitä ja leikkisiä abstraktin ja esittävän taiteen välimaastossa.

Uusimmat uutiset

| Hyvinvointi ja terveys

Terveysdatasta uutta puhtia tutkimukseen ja tuotekehitykseen

Satakunnassa otetaan merkittäviä edistysaskeleita terveysteknologian tuotekehityksessä ja lääketieteellisessä tutkimuksessa. Satasairaalan ja SAMKin yhteistyön tavoitteena on valjastaa RoboAI:n automaation, robotiikan, tekoälyn ja hyvinvointiteknologian osaaminen teollisuuden lisäksi lääketieteen ja terveydenhuollon eduksi.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA