Kokemäen lukiolaiset innostuivat robotiikkakurssista
SAMK tarjoaa lukiolaisille ja muille toisen asteen opiskelijoille mahdollisuuden oppia robotiikan perusteet ensi syksystä lähtien. Kokemäellä asiasta innostuttiin siinä määrin, että koossa on jo yli 20 henkilön ryhmä.

Robotisaatio ja tekoäly ovat vahva maailmanlaajuinen megatrendi. Satakunnassa osaajia tarvitaan, sillä alueella on sadan robotiikka- ja automaatioalan yrityksen klusteri, joka kasvaa voimakkaasti ja hakee jatkuvasti uusia osaajia.
SAMKin robotiikan perusteet-kurssilla (2 op) opiskelija tutustuu muun muassa erilaisiin robotteihin, robottirakenteisiin ja niiden soveltamiseen. Kysymyksessä on kurkistus korkea-asteen opintoihin, joka tulee lukiouudistuksen myötä mahdolliseksi jokaiselle lukiolaiselle.
– Kurssin käyneet voivat lukea opintopisteet hyväkseen tulevissa opinnoissaan esimerkiksi SAMKissa ja kurssi on lukiolaisille ilmainen, kertoo projektipäällikkö Timo Kerminen.
Maantieteelliset etäisyydet eivät opiskelijoita juuri haittaa, sillä pääosa luennoista ja opinnoista tehdään verkossa. Pakolliset laboratorioharjoitukset ovat SAMKissa neljänä päivänä, mutta Kokemäeltä Poriin pääsee sujuvasti junalla aivan kampuksen viereen.
Kokemäen lukion vs. rehtori Juhani Grönroos kertoo, että koulutoimessa on mietitty robotiikka-asian edistämistä, kun tiedetään alan työvoimatarve. Ketjun pitäisi ulottua aina alakoulusta lukioon asti.
– Opettajat ovat olleet innostuneita legorobottikursseista ja legorobottien kanssa on opetuksessa saatu hyviä kokemuksia. Lisäksi lukiolain uudistus mahdollistaa lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyön tällä tapaa, Grönroos sanoo.
– Robotiikan lisäksi keihäänkärkiämme ovat lukemisen ja liikunnan lisääminen, joihin aiomme keskittyä ja satsata.
Tytöt mukaan
Yliopettaja Mirka Leino kertoo, että SAMK on jo pilotoinut lukioyhteistyötä vieressä sijaitsevan Porin suomalaisen yhteislyseon kanssa. Lyseon oppilaat ovat käyneet SAMKin tiloissa opiskelemassa, koska välimatka on sen mahdollistanut.
– Hyvistä kokemuksista rohkaistuneina päätimme tarjota kurssia myös muille lukioille. Meitä tämä kiinnostaa tietysti myös siltä kannalta, että oppilaat pääsevät näkemään, mitä opiskelu SAMKissa voisi olla. Samalla saa kasaan vapaasti valittavien opintojen pisteet, jotka saa hyväkseen SAMKin opiskelijana opiskeli sitten mitä alaa tahansa.
Kurssilla käydään läpi muun muassa sairaalamaailmaan ja laboratorioihin soveltuvaa robotiikkaa, joten se sopii hyvin myös hoitotyöstä kiinnostuneille.
SAMKilaisia ilahduttaa se, että Kokemäeltä on tulossa tyttöjä mukaan. Alaa pidetään miesvaltaisena, vaikka esimerkiksi SAMKin automaation tutkimusryhmässä miehiä ja naisia on yhtä paljon. Joka tapauksessa robotiikka ja tekoäly tulevat koskemaan kaikkia työaloja ennen pitkää.
Lukiosta suora passi AMK-opintoihin
Teknologia-osaamisalueen johtaja Petteri Pulkkinen suunnittelee jo jatkoakin.
– Tulevaisuudessa 15 opintopistettä lukioaikana suorittaneet saavat passin, jolla pääsee suoraan SAMKin opiskelijaksi ilman pääsykokeita.
Kokonaisuus koostuisi sekä ammattiaineista että matematiikasta ja fysiikasta niin, että pystytään tunnistamaan perusosaaminen, jota ammattikorkeakouluopinnot vaativat.
– AMK-pisteitä voisi kartuttaa koko lukioajan ja jo kahden vuoden jälkeen olisi opiskelupaikka taskussa, Pulkkinen visioi.
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Työnohjaus yrittäjän hyvinvoinnin tukena - Matkailun kehittämiskeskus
www.matkailunkehittamiskeskus.fi
Yrittäjien keskuudessa työnohjaus on vielä melko tuntematon oman työn, työhyvinvoinnin ja jaksamisen kehittämismenetelmä.