Kokemäen lukiolaiset innostuivat robotiikkakurssista

SAMK tarjoaa lukiolaisille ja muille toisen asteen opiskelijoille mahdollisuuden oppia robotiikan perusteet ensi syksystä lähtien. Kokemäellä asiasta innostuttiin siinä määrin, että koossa on jo yli 20 henkilön ryhmä.

4.6.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Yliopettaja Mirka Leino ja projektipäällikkö Timo Kerminen esittelevät yhteistyörobottia rehtori Juhani Grönroosille. Yhteistyörobotti on suunniteltu työskentelemään yhdessä ihmisten kanssa ja sille on helppo opettaa uusia tehtäviä.
Yliopettaja Mirka Leino ja projektipäällikkö Timo Kerminen esittelevät yhteistyörobottia rehtori Juhani Grönroosille. Yhteistyörobotti on suunniteltu työskentelemään yhdessä ihmisten kanssa ja sille on helppo opettaa uusia tehtäviä.

Robotisaatio ja tekoäly ovat vahva maailmanlaajuinen megatrendi. Satakunnassa osaajia tarvitaan, sillä alueella on sadan robotiikka- ja automaatioalan yrityksen klusteri, joka kasvaa voimakkaasti ja hakee jatkuvasti uusia osaajia.

SAMKin robotiikan perusteet-kurssilla (2 op) opiskelija tutustuu muun muassa erilaisiin robotteihin, robottirakenteisiin ja niiden soveltamiseen. Kysymyksessä on kurkistus korkea-asteen opintoihin, joka tulee lukiouudistuksen myötä mahdolliseksi jokaiselle lukiolaiselle.

– Kurssin käyneet voivat lukea opintopisteet hyväkseen tulevissa opinnoissaan esimerkiksi SAMKissa ja kurssi on lukiolaisille ilmainen, kertoo projektipäällikkö Timo Kerminen.

Maantieteelliset etäisyydet eivät opiskelijoita juuri haittaa, sillä pääosa luennoista ja opinnoista tehdään verkossa. Pakolliset laboratorioharjoitukset ovat SAMKissa neljänä päivänä, mutta Kokemäeltä Poriin pääsee sujuvasti junalla aivan kampuksen viereen.

Kokemäen lukion vs. rehtori Juhani Grönroos kertoo, että koulutoimessa on mietitty robotiikka-asian edistämistä, kun tiedetään alan työvoimatarve. Ketjun pitäisi ulottua aina alakoulusta lukioon asti.

– Opettajat ovat olleet innostuneita legorobottikursseista ja legorobottien kanssa on opetuksessa saatu hyviä kokemuksia. Lisäksi lukiolain uudistus mahdollistaa lukioiden ja korkeakoulujen yhteistyön tällä tapaa, Grönroos sanoo.

– Robotiikan lisäksi keihäänkärkiämme ovat lukemisen ja liikunnan lisääminen, joihin aiomme keskittyä ja satsata.

Tytöt mukaan

Yliopettaja Mirka Leino kertoo, että SAMK on jo pilotoinut lukioyhteistyötä vieressä sijaitsevan Porin suomalaisen yhteislyseon kanssa. Lyseon oppilaat ovat käyneet SAMKin tiloissa opiskelemassa, koska välimatka on sen mahdollistanut.

– Hyvistä kokemuksista rohkaistuneina päätimme tarjota kurssia myös muille lukioille. Meitä tämä kiinnostaa tietysti myös siltä kannalta, että oppilaat pääsevät näkemään, mitä opiskelu SAMKissa voisi olla. Samalla saa kasaan vapaasti valittavien opintojen pisteet, jotka saa hyväkseen SAMKin opiskelijana opiskeli sitten mitä alaa tahansa.

Kurssilla käydään läpi muun muassa sairaalamaailmaan ja laboratorioihin soveltuvaa robotiikkaa, joten se sopii hyvin myös hoitotyöstä kiinnostuneille.

SAMKilaisia ilahduttaa se, että Kokemäeltä on tulossa tyttöjä mukaan. Alaa pidetään miesvaltaisena, vaikka esimerkiksi SAMKin automaation tutkimusryhmässä miehiä ja naisia on yhtä paljon. Joka tapauksessa robotiikka ja tekoäly tulevat koskemaan kaikkia työaloja ennen pitkää.

Lukiosta suora passi AMK-opintoihin

Teknologia-osaamisalueen johtaja Petteri Pulkkinen suunnittelee jo jatkoakin.

– Tulevaisuudessa 15 opintopistettä lukioaikana suorittaneet saavat passin, jolla pääsee suoraan SAMKin opiskelijaksi ilman pääsykokeita.

Kokonaisuus koostuisi sekä ammattiaineista että matematiikasta ja fysiikasta niin, että pystytään tunnistamaan perusosaaminen, jota ammattikorkeakouluopinnot vaativat.

– AMK-pisteitä voisi kartuttaa koko lukioajan ja jo kahden vuoden jälkeen olisi opiskelupaikka taskussa, Pulkkinen visioi.

Lisää aiheesta

Kolme Robotiikka Akatemian opiskelijaa työskentelee tietokoneella.
| TKI

SAMKin akatemiakonsepti mukana Laurean kokoomajulkaisussa

Cimmo Nurmi, Mirka Leino, Petri Nuutinen ja Marko Mikkola esittelevät artikkelissaan Akatemiamallit uusina oppimiskonsepteina SAMKin TKI-integroituja oppimismalleja, jotka on käynnistetty hyvien kokemusten pohjalta. Laurea-ammattikorkeakoulun kokoomateos Avoin TKI-integroitu oppiminen - toimintamallit ja hyvät käytänteet julkaistaan tänään.
| Teknologia

Ulvilalaispojat edustavat Suomea legorobottien EM-kilpailuissa

Kaveriporukassa syttynyt innostus legorobottien ohjelmointiin vie viittä ulvilalaispoikaa maailmalle legorobottien EM-kisoihin. Kisat pidetään 6.–8. kesäkuuta Tallinnassa. Robotti on ohjelmoitu, juliste tehty ja kisapaidat vedetty päälle. Pientä jännitystä on ilmassa, vaikka pojat ottavat tilanteen coolisti ja kokemuksen kannalta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK järjestää globaalin merenkulun konferenssin lokakuussa 2023. Konferenssin “Annual General Assembly of International Association of Maritime Universities in 2023” järjestelyt ovat jo käynnistyneet. https://samkarit.samk.fi/2022/09/30/globaali-merenkulun-konferenssi-jarjestetaan-lokakuussa-2023/

Verkkokauppa 2.0 -hankkeen koulutuksessa tänään Raumalla asiaa tuotteista ja verkkokaupan sisällöstä. Kouluttajana Made of Sundaysin verkkokauppias, designer ja webmaster Thomas Leppä. 👌🏼 #verkkokauppa #asiakaskokemus #yrittäjä #BIC #samk #katsetulevaisuuteen

SAMK on tehnyt Satakunnan Osuuskaupan kanssa pitkään yhteistyötä. Virallinen kumppanuussopimus tehtiin muutama vuosi sitten. Kumppanuudella on tavoiteltu yhteistyön syventämistä, laajentamista ja systematisointia sekä uusia yhteistyömuotoja. @SatakunnanOk https://www.samk.fi/uutiset/samk-ja-satakunnan-osuuskauppa-tiivistavat-yhteistyota/

Niin iloinen 🤩 kun otetaan yhteyttä ja sanotaan, että teemme tärkeää työtä @SatakunnanAMK ja siitä tehdään oikein julkaisukin 👌
@sataeduKrista kanssa kerrotaan miten hyvinvointiteknologia edistää osallisuutta ja miten aistikuormitusta voi ⬇️: http://yritma.fi/uutiset/sosiaali-ja-kuntatalous @RoboAI2

TEKOS hankkeella haluamme monialaisella tiimillä lisätä osallisuuden mahdollisuuksia #osallisuus #tekos https://yritma.fi/uutiset/sosiaali-ja-kuntatalous/teknologialla-osallisuutta-verkostolla-vaikuttavuutta