Lentävä tiskiharja, ylösnousemus, metallin viileys ja määrittelemättömän aikavälin ennuste – opettajien taidenäyttely yllättää Raumalla

SAMKin kuvataiteen opettajilla on parhaillaan ryhmänäyttely Rauman taidemuseossa. Esillä on maalauksia Ulla Karsikkaalta, Hannele Rosenbröijeriltä ja Petri Rummukaiselta sekä installaatioita Heli Ryhäseltä. Tässä jokainen taiteilija esittelee yhden teoksensa.

22.10.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Tiskiharja blues – kotitöitä auringon laskiessa

Petri Rummukainen on tullut tunnetuksi abstraktista ilmaisusta, jossa väri ja pelkistetty maalaustapa ovat olleet pääroolissa. Nyt häneltä on yhä useammin nähty figuratiivista pop-surrealismia, jossa yhdistyy unenomainen ja todellinen kokemuksellinen ympäristö.

Yksi esimerkki tästä on Tiskiharja blues.

Petri Rummukaisen mielestä kotityöt voivat aiheuttaa melankoliaa, josta syntyy maalaus.

Petri Rummukaisen mielestä kotityöt voivat aiheuttaa melankoliaa, josta syntyy maalaus.

– Halusin yhdistää perinteiseen maisemamaalaukseen jonkin muun elementin. Tiskiharja blues on tavallaan vertauskuvallinen esitys tajunnanvirrasta. Näemme kuvasarjoja, asioita ja tapahtumaketjuja, Petri Rummukainen kuvailee.

Teokseen liittyy kotitöiden teko, auringonlasku ja hieman surumielinen tunnelma. Olisiko siinä myös jonkinlainen vihjaus kertakulutuksesta.

– Tavaroiden ja esineiden maailmassa ja miksei maisemassakin voi olla tällaisia piirteitä, Rummukainen hymyilee ja selittää, että tiskiharja on tässä myös sommitteluelementti.

Maisemamaalauksen opettaja vakuuttaa, että maisemamaalausta voi venyttää moneen suuntaan:

– Moderniin tai perinteiseen suuntaan ja kaikkihan tiedämme, että maiseman värit ovat muuttuvia, samoin luonnonmuodot kuten pilvi tässä. Pilvien muodot voivat olla kiehtovan hämmästyttäviä.

 

Metellinhohtoa helteellä

Ulla Karsikas maalaa metalliväreillä, jotka heijastavat valoa ja muuttuvat valaistuksen mukaan. Väriaine muodostaa maalauksen pinnalle rakenteita.

Ulla Karsikas sekoittaa eri metallivärejä keskenään ja luo pintoja ilman pensseliä.

Ulla Karsikas sekoittaa eri metallivärejä keskenään ja luo pintoja ilman pensseliä.

– Metallin kiilto ei ole vain teollinen ilmiö. Luonnossa on järvien ja merien hopeisuutta, kalojen kultaisuutta, taivaanrannan monimutkaisia väriyhdistelmiä, hopeapajuja, koppakuoriaisia ja tietenkin hopeinen kuu, Karsikas sanoo

Viime kesän helteet saivat Ulla Karsikkaan maalaamaan viileyttä: alumiiniväriä siniselle pohjalle, joka tietystä kulmasta tuo teokseen myös veden tuntua.

– Olen sekoittanut kupari- ja alumiiniväriä keskenään. En maalaa pensselillä vaan pyöreäreunaisella muoviesineellä, jolla saa tällaista jälkeä aikaan, Ulla kertoo tekniikastaan.

– Lisästruktuuria syntyy, kun käsittelee nopeasti kuivuvaa akryyliväriä vielä kuivumisvaiheessa.

Viileyttä-teoksen rinnalle on päässyt lämpimämpi ”Liian aikaista sanoa”, jossa metallihohto on saatu aikaan alumiinin ja teräksen sekoituksella.

Ulla kertoo, että värit ovat olleet hänelle aina tärkeitä. Välillä on ollut runsaampia kausia ja välillä hyvinkin minimalistisia.

– Nyt esillä olevat työt ovat kokonaisuuteen nähden melko runsaita. Näissä on erilaisia pohjasävyjä ja struktuureja.

Kankaanpää, Firenze ja Caravaggio

Hannele Rosenbröijer seisoo teoksensa Ylösnousemus vieressä ja toteaa, että teos periaatteessa voisi olla käännettynä toisinkin päin. Mieshahmo näyttää odottavan ylösnousemusta, mutta edessä onkin toinen maailma ja hän ei pystykään nousemaan.

Oppinsa ihmisvartalon maalaamiseen Hannele kertoo saaneensa Kankaanpään taidekoulusta ja sen jälkeisestä vuodesta Firenzessä Accademia di Belle Arti -yliopistossa.

Oppinsa ihmisvartalon maalaamiseen Hannele kertoo saaneensa Kankaanpään taidekoulusta ja sen jälkeisestä vuodesta Firenzessä Accademia di Belle Arti -yliopistossa.

– Minua on aina kiehtonut renessanssin ja barokin ilmaisu ja nämä asennot ja asetelmat on lainattu Caravaggion dramaattisesta tyylistä. Hahmot ovat tietysti meidän ajastamme. Samalla pohdin tulevaisuuden ihmistä, onko hän puoliksi ihminen ja puoliksi robotti, joka elää suurimman osan ajastaan erilaisissa virtuaalimaailmoissa.

– Olen kiinnostunut kvanttimekaniikasta ja rinnakkaismaailmoista. Mietin paljon todellisuuden olemusta. Jokaisella ihmisellä on siitä erilainen näkemys ja jokainen värittää sen omalla tavallaan.

Hannelen teokset lähtevät liikkeelle tunteista ja tunneryöpyistä. Lopputulos ei ole ennalta tiedossa ja teos kehittyy pikkuhiljaa omaan suuntaansa.

– Jollain tavalla teokseni ennustavat myös tulevaisuutta ja vaikuttavat mielentilaan ja mielenrauhaan. Sen takia taiteilijoiden olisikin hyvä maalata välillä myös kauniita tauluja, eikä velloa aina raskaissa ja ahdistavissa aiheissa, Hannele pohtii.

Hannele sai vankan pohjan figuratiiviseen taiteeseen Kankaanpään taidekoulusta ja Firenzestä. Sen jälkeen opinnot ovat jatkuneet Aalto-yliopistossa ja tavoitteena on vielä taiteen tohtorin tutkinto.

Elämää muutoksen keskellä

Määrittelemättömän aikavälin ennuste koostuu rautalangasta, pellavakankaasta, kettingistä ja valaisimesta. Mistä on kyse, Heli Ryhänen?

Heli Ryhäsen kiinnostuksen kohteena on kuvailla aiheita, jotka liittyvät ihmisyyteen: elämäntilanteet, ongelmanratkaisukyky tai kyvyttömyys, suhtautuminen toisiin ihmisiin, omaan itseen, muihin lajeihin.

Heli Ryhäsen kiinnostuksen kohteena on kuvailla aiheita, jotka liittyvät ihmisyyteen: elämäntilanteet, ongelmanratkaisukyky tai kyvyttömyys, suhtautuminen toisiin ihmisiin, omaan itseen, muihin lajeihin.

– Ennustuksesta tai tulevaisuuden näkymien valottamisesta, toiveesta haaveista ja peloista. Jokin tapahtuma on taustalla, miksi ollaan tilanteessa ja toivotaan, että siihen tulisi selkeyttä, Heli kuvailee.

– Mutta keitä nämä hahmot ovat ja mikä on heidän välisensä jännite tai suhde, sen voi katsoja päättää itse.

Heli työskentelee tällä hetkellä taiteilijoiden ja tutkijoiden muodostamassa ryhmässä, jonka työteemat liittyvät pakolaisuuteen ja maahanmuuttoon, evakkouteen. Aihetta tavallaan käsitellään Suomen historiasta ja kokemuksesta käsin.

Tulevat työt tulevat liittymään myös tähän teemaan.

– Tulin valituksi ryhmään, koska olen jo aikaisemmissa teoksissani pohtinut tätä samaa teemaa: ihmisten liikkumista, pakolaisuutta tai muuttamista paikasta toiseen.

Näyttely on esillä Rauman taidemuseossa 27.1.2019 asti

Rauman taidemuseo

Lisää aiheesta

| Kuvataide

Kuvataiteen opettajat tulivat Poriin. Syystä.

Syystä-näyttely esittelee SAMKin kuvataiteen opettajien tuoreita töitä SAMK-kampus Porin taidekäytävällä 8.12.2017–1.2.2018.
| Kuvataide

Kuvataiteilijaksi? Tee videokierros taidekoulussa

Kankaanpään taidekoulusta valmistutaan taiteilijan itsenäiselle uralle tai kuvataiteen asiantuntijatehtäviin. Opintoja voi painottaa maalaukseen, taidegrafiikkaan, kuvanveistoon tai esitystaiteeseen.

Uusimmat uutiset

Osa teoksesta
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Jenni Välikangas: Hyvä Luoja, lupaan etten kutsu tänne enää ketään

Kuvitusmaisella tyylilläni kuvaan ja käsittelen usein henkilökohtaisen maailmani kokonaisuuksia fiktiivisten olentojen ja tapahtumien kautta. Aiemmin pelkäsin tapani olevan jotenkin huono, mutta opinnäytetyöni tekeminen sai minut ymmärtämään sen olevan vähintäänkin mielenkiintoinen. Teoksen ääreen voi palata uudelleen ja löytää jotain, mitä ei vielä edellisellä kerralla nähnyt, kirjoittaa SAMKista kuvataitelijaksi kesällä 2019 valmistunut Jenni Välikangas.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA