Etsi

Ulvilalaispojat edustavat Suomea legorobottien EM-kilpailuissa

Kaveriporukassa syttynyt innostus ohjelmointiin vie viittä ulvilalaispoikaa maailmalle legorobottien EM-kisoihin. Kisat pidetään 6.–8. kesäkuuta Tallinnassa. Robotti on ohjelmoitu, juliste tehty ja kisapaidat vedetty päälle. Pientä jännitystä on ilmassa, vaikka pojat ottavat tilanteen coolisti ja kokemuksen kannalta.

1.6.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

EM-joukkue kävi SAMKin automaatiolabortoriossa esittelemässä kisavarusteitaan. Kuvassa (vas.) Riku Viitala, Eemeli Tuominen, Johanna Rastas-Tuominen, Onni Ahvenjärvi, Joona Hiukka, Rasmus Vaininen ja Martti Ahvenjärvi.
EM-joukkue kävi SAMKin automaatiolabortoriossa esittelemässä kisavarusteitaan. Kuvassa (vas.) Riku Viitala, Eemeli Tuominen, Johanna Rastas-Tuominen, Onni Ahvenjärvi, Joona Hiukka, Rasmus Vaininen ja Martti Ahvenjärvi.

 

Walley 2.1 -joukkueeseen kuuluvat Onni Ahvenjärvi, Joona Hiukka, Eemeli Tuominen, Rasmus Vaininen ja Riku Viitala.

– Joukkueen tie EM-kisoihin on kulkenut alueellisten kilpailujen kautta SAMKissa maaliskuussa järjestettyyn SM-kilpailuun, jossa pojat nappasivat kakkossijan. SM-kisojen kaksi parasta joukkuetta pääsi edustamaan ulkomaille, kertovat poikien ohjaajat Johanna Rastas-Tuominen ja Martti Ahvenjärvi. Molempien omat pojat ovat tiimissä mukana. Johanna on tuttu myös SAMKin tekniikan opettajana.

– On loistava juttu, että automaatiokaupunki Ulvilan, Robocoast-rannikon ja Robotiikka Akatemian alueelta lähtee nuoria lupauksia edustamaan Suomea, Johanna hehkuttaa.

– Pojat ovat valmentautuneet hyvin omatoimisesti. Lähinnä on annettu vihjeitä, ohjeita ja katsottu päälle, ettei synny tappeluita. Ryhmässä työskentely vaatii nuorilta vielä vähän ohjausta, hymyilee Matti Ahvenjärvi.

Löytäminen ja uuden oppiminen on tärkeämpää kuin voittaminen.
Yksi Firt Lego Lequen arvoista.

Kilpailuun kuuluu kolme osaa, jotka koostuvat ohjelmointitehtävästä, tiedetehtävästä ja julisteesta.

Onni Ahvenjärvi ja Eemeli Tuominen esittelevät itse suunniteltua ja toteutettua kisajulistetta.

 

Eemeli Tuominen on ollut ryhmässä mukana alusta alkaen eli puolitoista vuotta. Äiti-Johanna oli löytänyt tiedon legorobottikisoista työpaikaltaan. Eemelin legoista ja ohjelmoinnista kiinnostunut kaveripiiri innostui asiaan.

– Alkukilpailuissa saatiin vain vähän pisteitä, mutta vähitellen sijoitukset paranivat ja nyt on osallistuttu jo kaksi kertaa SM-kilpailuihin. Menestys niissä on saanut jatkamaan, Eemeli kertoo.

Ennen kisoja legorobotit syrjäyttävät muita harrastuksia, mutta ei sentään kokonaan.

­– Kyllä tässä aikaa menee, mutta muuten se on mukavaa. Tässä oppii paljon ohjelmointia ja ryhmätyötä. Kun kilpailun aihe liittyy veteen, on tiedetehtävän kautta opittu paljon veden suodattamisesta ja puhdistamisesta.

Tuleeko Eemelistä tätä tietä insinööri ja SAMKin opiskelija?

– Ei tiedä vielä. Robotiikka ammattina kyllä kiinnostaa, mutta muitakin vaihtoehtoja on vielä punnittava, Eemeli pohtii.

Johanna kertoo, että legorobottiharrastus on innostanut monia tekniikan pariin ja tiedetehtävän kautta myös luonnontieteiden pariin. Kokonaisuutena nämä kilpailut liittyvät moneen alaan ei pelkästään ohjelmointiin.

SAMK toivottaa Walley 2.1.-joukkueelle parhainta onnea ja odottaa kilpailukuulumisia!

 

Mikä on First Lego League, FLL?

Maailmanlaajuinen kisa 9—16-vuotiaille nuorille. Joka syyskuussa julkaistaan uusi haaste. Kisa pelataan n. 2,4 m × 1,1 m -kokoisella pelilaudalla, jossa haasteena on Lego-palikoista rakennetut tehtävät. Robotti on Lego Mindstorms-teknologiaan perustuva. Robotin pitää toteuttaa sääntöjen puitteissa mahdollisimman monta tehtävää 2,5 minuutissa. Jokaisesta tehtävästä tulee pisteitä.

FLL-kisaan osallistuu vuosittain 250 000 nuorta ympäri maapallon. Kisaan kuuluu kolme eri osa-aluetta:

  • Robottikisa, jossa autonomiset robotit ratkovat tehtäviä.
  • Tiedeprojekti, jossa nuoret esittelevät aiheeseen liittyvän uuden innovatiivisen ratkaisun isoon tai pienempään ongelmaan.
  • Hauskanpito, joka on tietenkin kaikista tärkein.

Lähde: FLL Suomi

 

Joukkueen sponsorit: SAMK, Sataedu, Prizztech, Ulvila, Satmatic, Cimcorp, Kendall, Boliden, Kuljetus Kämppä, Robotiikka ja tiedekasvatus ry.

Lisää aiheesta

| Teknologia

Yli 200 koululaista kilpailee legorobottien mestaruudesta

Yli 200 koululaista ja heidän opettajaansa kokoontuu 15.–16.3. Poriin FIRST LEGO Leaguen SM-kisoihin SAMKin Agora-saliin. Kilpailu kannustaa lapsia innostumaan luonnontieteistä ja teknologiasta.
| Uratarina

Opiskelijamme työllistyvät: “Mielekkäimpiä opintojaksoja olivat ohjelmointiin painottuvat”

Tietojenkäsittelyä opiskellut Niko Wessman kertoo tietotekniikan ja tietokoneiden olleen hänelle pienestä asti se ”juttu”. Yläasteen jälkeen hän opiskeli Ulvilan ammattiopistossa tietotekniikkaa, minkä jälkeen hänelle oli luonnollista jatkaa SAMKiin tietojenkäsittelyn koulutusohjelmaan tradenomin opintoihin.

Uusimmat uutiset

| SAMK

Kesäharjoittelijat kehuvat kokemustaan SAMKissa

SAMKissa on ollut kesäkuun ensimmäisten viikkojen ajan töissä kahdeksan 15-18-vuotiasta kesäharjoittelijaa. Porin ja Rauman kampuksilla työskennelleet nuoret ovat toteuttaneet kaikkea inventaariosta piirtämiseen, ja jokainen on kehunut kokemustaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA