Laivakoneinssi Elizabeth – ensimmäinen vaihto-opiskelijamme Namibiasta

Elizabeth Mabakeng teki konetekniikan insinööriharjoittelun Raumalla. Siinä sivussa hän opetteli ajamaan pyörällä, näki elämänsä ensimmäistä kertaa lunta ja vietti suomalaista joulua. Tähtäimessä ovat työt laivalla.

17.3.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Minna Keinänen-Toivola

ElizabethMakabeng

Elizabeth Mabakeng ja Heikki Koivisto

Elizabeth Mabakeng pitää elokuvista. Oikeastaan on Iron Man -elokuvien ansioita, että hän tuli Raumalle vaihtoon.
– Sain ajatuksen koneinsinöörin töistä Iron Man -elokuvista. Iron Man on insinööri, nauraa Mabakeng.

Häntä kiinnostavat koneet, mekaniikka ja se, että voi työskennellä monenlaisissa paikoissa, monenlaisissa tehtävissä. Unelmatyönä siintää työskentely laivassa konepäällikkönä.

Kolmeen harjoittelukuukauteen mahtui paljon

Elizabeth Mabakeng on kolmannen vuoden konetekniikan opiskelija Namibia University of Science and Technologyssa (NUST), joka on yksi SAMKin strategisista kumppanikorkeakouluista. Hän on vuosikurssinsa ainoa nainen, ja myös ensimmäinen vaihto-opiskelija SAMKin ja NUSTin välillä.

Mabakeng suoritti Raumalla kolmen kuukauden ohjatun harjoittelun, work integrated studies. Mabakengin haaveena on jo vuodesta 2013 ollut opiskella Raumalla, jo tuolloin hän ja hänen äitinsä keskustelivat asiasta SAMKin Heikki Koiviston kanssa. Merenkulkualan insinööriksi ei kuitenkaan voinut opiskella englanniksi. Harjoittelu oli yhden välietapin täyttymys.

Kolmeen harjoittelukuukauteen mahtui paljon: muun muassa konesimulaatioita, laivalla oloa, moottorinhuoltoa ja -korjausta, perusturvallisuusharjoituksia ja sammutusharjoituksia.

Lue tarkemmin Elizabethin harjoitteluraporttiin pohjautuvasta jutusta englanniksi.

Ensimmäinen vaihto-opiskelija pääsi myös edustamaan ja esitelmöimään eri tilaisuuksissa – hän oli samalla yhteistyön lähettiläs, joka esiintyy luontevasti englanniksi. Namibian virallinen kieli on englanti, sillä alkuperäisiä kieliä on kymmeniä. Lapsille opetetaan englantia alaluokilta alkaen.

Joulu ja uusi vuosi Suomessa

Opiskelijalla oli myös vapaa-aikaa: uuden vuoden hän vastaanotti Suomi 100 -juhlissa Senaatintorilla Helsingissä. Myös Turku ja Pori tulivat jossain määrin tutuiksi. Yksi suurimmista elämyksistä on lumi –samoin suomalaiset metsät. Vaikutuksen teki myös julkinen liikenne, jolla on helppo liikkua kaupungista toiseen. Suomalainen joulu, jouluaterialla Koiviston perheessä, oli rauhallinen.

– Namibiassa joulu on kesällä, grillaamme ja tanssimme.

20161211 ElizabethMabakeng_latkamatsissa_net

Kulttuurintuntemusta ja eksotiikkaa: Minna Keinänen-Toivolan perheen kanssa jääkiekko-ottelussa.

Mabakengilla on opiskelua jäljellä vielä vajaa vuosi, vuosikurssi valmistuu insinööriksi NUSTista ennen joulua 2017. Suomen-vierailu oli hänen ensimmäinen matkansa Namibian rajojen ulkopuolelle, mutta aktiivinen nuori nainen vaikuttaa synnynnäiseltä kosmopoliitilta.

ElizabethMakabeng

Elizabeth Mabakeng

Ensimmäinen vaihto-opiskelija SAMKin strategisesta kumppanikorkeakoulusta Namibia University of Technologysta

Syntynyt Walvis Bayssa, suku kotoisin koillis-Namibiasta, Caprivista. Neljäs yhdeksästä lapsesta, 3 sisarta, 5 veljeä.

Puhuu englantia, afrikaansia ja kahta Caprivissa puhuttua murretta. Pitää retkeilystä, lukemisesta, elokuvista, ulkona syömisestä, urheilemisesta.

17.3.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Minna Keinänen-Toivola

Lisää aiheesta

Riitta Tempakka ja Minna Keinänen-Toivola
| SAMK

Koulutusyhteistyö Namibian kanssa tiivistyy

Koulutusyhteistyö Namibian kanssa tiivistyy. SAMK koordinoi koulutusvientidelegaation matkaa Namibiassa.
100 lasissa Namibiassa Full speed in Namibia
| Teknologia

Sata lasissa Namibiassa

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja sen strategisen kumppanin Namibia University of Science and Technologyn projektissa tutkitaan resurssitehokasta kaupunkikehitystä kehittyvissä maissa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Vanhustyön YAMK-koulutuksesta valmistunut Lotta Ripatti suosittelee opintoja sellaisille ihmisille, jotka haluavat kehittää osaamistaan alalla, saada asioihin uusia näkökulmia ja syventää aiemmin opittuja asioita. #samk #vanhustyö #yamk
https://www.samk.fi/uutiset/lotta-ripatti-sai-vanhustyon-yamk-opinnoista-johtamisosaamista-ja-oppi-paljon-itsestaan/

The quality of education at SAMK was considered the best of all the universities of applied sciences in Finland!*

*) According to the answers of AVOP survey (University of Applied Sciences Graduand Feedback Questionnaire).

https://www.samk.fi/en/uutiset/record-number-of-degrees-completed-at-satakunta-university-of-applied-sciences-in-2020-the-quality-of-education-evaluated-the-best-in-finland/

#mysamk #highereducation

Uusi Tunnista RoboAI-ammattilainen -kampanja käynnistyy tänään, kun automaation supernainen @MirkaLeino esittäytyy! Kehu kollegaa -osiosta löytyy sanoja suoraan sydämestä. ❤ Tutustu! https://www.roboai.fi/tunnista-roboai-ammattilainen/ #roboai #samk #mysamk #tunnista #ammattilainen #kehukollegaa #dreamteam

SAMKissa suoritettiin viime vuonna ennätyksellisen paljon tutkintoja. Toimitusjohtaja, rehtori Jari Multisillan mukaan luvut kertovat siitä, että SAMK on onnistunut tukemaan opiskelijoita hyvin myös koronapandemian aikana. #amk #yamk #jatkuvaoppiminen
https://yle.fi/uutiset/3-11816205

We need more light!💡@RoboAkatemia otti vastaan sähköasennushaasteen ja toteutti elektroniikkarakentelutilaan väyläohjatun valaistuksen, pistorasioita ja verkkokaapelin. Kyllä nyt kelpaa! 👍🏻https://www.roboai.fi/robotiikka-akatemia/lisaa-valoa-elektroniikkarakenteluun/ #roboai #samk #mysamk #robotiikkaakatemia #sähköasennus