Laivakoneinssi Elizabeth – ensimmäinen vaihto-opiskelijamme Namibiasta

Elizabeth Mabakeng teki konetekniikan insinööriharjoittelun Raumalla. Siinä sivussa hän opetteli ajamaan pyörällä, näki elämänsä ensimmäistä kertaa lunta ja vietti suomalaista joulua. Tähtäimessä ovat työt laivalla.

17.3.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Minna Keinänen-Toivola

ElizabethMakabeng

Elizabeth Mabakeng ja Heikki Koivisto

Elizabeth Mabakeng pitää elokuvista. Oikeastaan on Iron Man -elokuvien ansioita, että hän tuli Raumalle vaihtoon.
– Sain ajatuksen koneinsinöörin töistä Iron Man -elokuvista. Iron Man on insinööri, nauraa Mabakeng.

Häntä kiinnostavat koneet, mekaniikka ja se, että voi työskennellä monenlaisissa paikoissa, monenlaisissa tehtävissä. Unelmatyönä siintää työskentely laivassa konepäällikkönä.

Kolmeen harjoittelukuukauteen mahtui paljon

Elizabeth Mabakeng on kolmannen vuoden konetekniikan opiskelija Namibia University of Science and Technologyssa (NUST), joka on yksi SAMKin strategisista kumppanikorkeakouluista. Hän on vuosikurssinsa ainoa nainen, ja myös ensimmäinen vaihto-opiskelija SAMKin ja NUSTin välillä.

Mabakeng suoritti Raumalla kolmen kuukauden ohjatun harjoittelun, work integrated studies. Mabakengin haaveena on jo vuodesta 2013 ollut opiskella Raumalla, jo tuolloin hän ja hänen äitinsä keskustelivat asiasta SAMKin Heikki Koiviston kanssa. Merenkulkualan insinööriksi ei kuitenkaan voinut opiskella englanniksi. Harjoittelu oli yhden välietapin täyttymys.

Kolmeen harjoittelukuukauteen mahtui paljon: muun muassa konesimulaatioita, laivalla oloa, moottorinhuoltoa ja -korjausta, perusturvallisuusharjoituksia ja sammutusharjoituksia.

Lue tarkemmin Elizabethin harjoitteluraporttiin pohjautuvasta jutusta englanniksi.

Ensimmäinen vaihto-opiskelija pääsi myös edustamaan ja esitelmöimään eri tilaisuuksissa – hän oli samalla yhteistyön lähettiläs, joka esiintyy luontevasti englanniksi. Namibian virallinen kieli on englanti, sillä alkuperäisiä kieliä on kymmeniä. Lapsille opetetaan englantia alaluokilta alkaen.

Joulu ja uusi vuosi Suomessa

Opiskelijalla oli myös vapaa-aikaa: uuden vuoden hän vastaanotti Suomi 100 -juhlissa Senaatintorilla Helsingissä. Myös Turku ja Pori tulivat jossain määrin tutuiksi. Yksi suurimmista elämyksistä on lumi –samoin suomalaiset metsät. Vaikutuksen teki myös julkinen liikenne, jolla on helppo liikkua kaupungista toiseen. Suomalainen joulu, jouluaterialla Koiviston perheessä, oli rauhallinen.

– Namibiassa joulu on kesällä, grillaamme ja tanssimme.

20161211 ElizabethMabakeng_latkamatsissa_net

Kulttuurintuntemusta ja eksotiikkaa: Minna Keinänen-Toivolan perheen kanssa jääkiekko-ottelussa.

Mabakengilla on opiskelua jäljellä vielä vajaa vuosi, vuosikurssi valmistuu insinööriksi NUSTista ennen joulua 2017. Suomen-vierailu oli hänen ensimmäinen matkansa Namibian rajojen ulkopuolelle, mutta aktiivinen nuori nainen vaikuttaa synnynnäiseltä kosmopoliitilta.

ElizabethMakabeng

Elizabeth Mabakeng

Ensimmäinen vaihto-opiskelija SAMKin strategisesta kumppanikorkeakoulusta Namibia University of Technologysta

Syntynyt Walvis Bayssa, suku kotoisin koillis-Namibiasta, Caprivista. Neljäs yhdeksästä lapsesta, 3 sisarta, 5 veljeä.

Puhuu englantia, afrikaansia ja kahta Caprivissa puhuttua murretta. Pitää retkeilystä, lukemisesta, elokuvista, ulkona syömisestä, urheilemisesta.

17.3.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Minna Keinänen-Toivola

Lisää aiheesta

Riitta Tempakka ja Minna Keinänen-Toivola
| SAMK

Koulutusyhteistyö Namibian kanssa tiivistyy

Koulutusyhteistyö Namibian kanssa tiivistyy. SAMK koordinoi koulutusvientidelegaation matkaa Namibiassa.
100 lasissa Namibiassa Full speed in Namibia
| Teknologia

Sata lasissa Namibiassa

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja sen strategisen kumppanin Namibia University of Science and Technologyn projektissa tutkitaan resurssitehokasta kaupunkikehitystä kehittyvissä maissa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen

Porin Tradenomiopiskelijat PORA ry:n järjestämässä äänestyksessä opiskelijat valitsivat Vuoden 2023 liiketalouden opettajaksi Peri Martikkalan. Onnittelut!
#vuodenopettaja #katsetulevaisuuteen #porary