Mirja opiskeli lähihoitajasta tradenomiksi – tähtäimessä johtaminen ja esimiestyö

Tamperelainen Mirja Röyttä valmistui tradenomiksi SAMKin liiketalouden verkko-opintojen kautta. Hoitotyön ja liiketalouden yhdistelmä antoi uusia ulottuvuuksia työuralle. Opinnäytetyössään hän tutki, mitkä asiat vaikuttavat terveydenhuollon henkilöstön sitoutumiseen.

Mirja Röyttä valmistui tradenomiksi liiketalouden verkko-opintojen kautta.
Mirja Röyttä valmistui tradenomiksi liiketalouden verkko-opintojen kautta.

Mirja Röyttä valmistui tradenomiksi liiketalouden verkko-opintojen kautta.

– Olen työskennellyt hoitajana ja terveydenhuollon sihteerinä ja viimeiset vuodet osastosihteerinä tekonivelsairaalassa, Mirja kertoo työtaustastaan.

Hän oli jo pitkään miettinyt, mitä voisi opiskella työn, perheen ja urheiluharrastuksen ohella.

– Liiketalous ei heti tuntunut omalta jutulta, mutta sitten löysin verkkotutkinnon, jossa pystyi suuntautumaan johtamiseen ja esihenkilötyöhön.

Mirja oivalsi, että tämä olisi hyvä jatkumo hänen aiemmalle työuralleen.

– Koska olin ollut mukana erilaisissa kehittämisprojekteissa ja luomassa uusia tehtävänkuvia, niin mietin, että nyt pääsisin kehittämään osaamistani ja saisin uusia haasteita ja erilaista näkökulmaa asioihin tällaisena aikana, kun terveydenhuollossa on ollut paljon kuohuntaa ja monet hoitajat ovat vaihtaneet tai suunnitelleet vaihtavansa alaa.

Verkko-opinnot sujuivat ongelmitta

Mirja oli aiemmin suorittanut opintoja verkossa, joten opiskelumuoto oli hänelle tuttu.

– Taisin innostua vähän liikaakin, joten minulla oli puolet opinnoista suoritettuna vuoden jälkeen. Hyödynsin paljon myös Campus Onlinen kursseja. Oli hienoa, että sai valita itse opintoja ja rakentaa omanlaisen kokonaisuuden. Vähän hidastin vauhtia siinä vaiheessa, kun elämään tuli uutta sisältöä raskauden ja lapsen myötä.

Opinnoissa pääsi hyödyntämään aiempaa työkokemusta

– Pääsin yllättäen hyödyntämään aiempaa työkokemustani. Etsin aktiivisesti harjoittelupaikkaa, kun Joiku of Life haki HR-harjoittelijaa. Pääsin tekemään hoitajarekrytointia yritykseen, joka on keskittynyt välittämään kokeneita ja eläkeikäisiä hoitajia keikkatyöhön.

Mirja kertoo, että moni rekrytoitava oli juuri jäänyt tai jäämässä eläkkeellä ja osa oli ollut hetken eläkkeellä, mutta kaipasi työelämää ja työyhteisöä. Keikkatyön lisäksi heille järjestettiin yhteistä toimintaa kerran kuussa.

– Tehtäviini kuului rekrytointihaastattelut, työsuhteeseen liittyvät sopimusasia ja järjestin näitä yhteisiä hyvinvointitapahtumia.

Valmistumisen jälkeen Mirja palasi entiseen työpaikkaansa. Toiveissa on ehkä lisäopiskelu, joko ylempi AMK-tutkinto tai maisteriopinnot. Aika näyttää, mihin suuntaan ura vie, mutta päämäärä on selvä – henkilöstöpäällikön tehtävät.

Kenelle tradenomin verkko-opinnot sopivat?

Mirjan mielestä opinnot sopivat hänen kaltaiselleen, joka haluaa rakentaa oman polun ja itseään palvelevat opintokokonaisuudet.

– Ja sanoisin, että olisi hyvä olla työkokemuspohjaa, koska opintoihin saa paljon tarttumapintaa omasta työurasta. Koska opinnoissa pohditaan yhdessä moniakin asioita, niin oma kokemus ja tausta on todella hyödyllinen lähtökohta. Toisaalta motivaatio kannattaa olla kunnossa, jotta pystyy opiskelemaan omaan tahtiin ja sovittaa opinnot omaan elämäntilanteeseen.

Mirja myöntää aluksi miettineensä, olisiko opiskelu kovinkin yksinäistä ja saisiko tarpeeksi tukea opinnoissa edistymiseen.

– Itse ainakin tunsin saavani tukea. Teimme omat whatsapp-ryhmät, joissa tutustui toisiin opiskelijoihin ja sai vertaistukea. Myös opettajilta ja omalta ohjaajalta sai tukea aina, kun tarvitsi.

Virtaa amerikkalaisesta jalkapallosta

Mirja kertoo, että hän on aina ollut kiinnostunut amerikkalaisesta jalkapallosta ja vuonna 2016 hän lopulta uskaltautui alkeiskurssille kokeilemaan lajia käytännössä. Ja se vei mennessään.

Suomessa naiset pelaavat kolmella tasolla.

– Olen pelannut SM-tasolla, mutta monien viikkotreenien takia piti opiskeluaikana vaihtaa ykkösdivariin. Lopulta tuli korona ja keskeytti kaikki treenit, niin ehti kyllä opiskella. Nyt on aloitettu uudelleen ja pelikausi on juuri käynnistynyt.

Tradenomi Mirja Röyttä on pelannut amerikkalaista jalkapalloa SM-tasolla.
Tradenomi Mirja Röyttä on pelannut amerikkalaista jalkapalloa SM-tasolla. Kuva on harjoituksista.

TUTUSTU OPINNÄYTETYÖHÖN

Mirja Röyttän opinnäytetyön aihe oli ”Henkilöstöanalytiikka terveydenhuollon henkilöstön sitoutumisessa”.

Tavoitteena oli selvittää, mitkä asiat vaikuttavat terveydenhuollon henkilöstön sitoutumiseen ja mistä työnantaja voi ne tunnistaa. Tarkoituksena oli ymmärtää sitoutumiseen vaikuttavia tekijöitä ja niiden yhteyksiä toisiinsa. Tämä auttaa esihenkilöitä havaitsemaan ajoissa mahdollisen lähtöpäätöksen tehneet työntekijät ja muuttamaan lähtöpäätökseen vaikuttaneita asioita.

Tutustu opinnäytetyöhön Lue lisää liiketalouden verkko-opinnoista

Jaa tämä sivu

Etualalla robotti, taustalla tutkijoita.

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy syksyllä Porissa yhteistyössä SAMKin kanssa

Vaasan yliopiston Robotics-maisteriohjelma käynnistyy Porissa syksyllä 2024. SAMKin kanssa yhteistyössä toteutettavaan maisterikoulutukseen voi hakea 2.– 15.5.2024. Sopimus energia-alan robotiikkasovelluksiin liittyvän professuurin perustamiseksi ja maisteriohjelman käynnistämiseksi allekirjoitettiin vuonna 2022.

Joonas Rakkolainen esittelee käsissään kehittämäänsä tuotetta Atlas Care.

Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen kehitti innovatiivisen apuvälineen niskajumiin

SAMKin Vuoden Yrityskiihdyttämöyrittäjä Joonas Rakkolainen on kehittänyt yritystoiminnassaan apuvälineen, jolla hän hoiti aluksi omaa migreeniään.

Elina Jalonen seisoo tiiliseinän vieressä

SAMKista sairaanhoitajaksi Sydänsairaalaan

Elina Jalonen valmistui viime vuonna sairaanhoitajaksi SAMKista. Valmistuttuaan ylioppilaaksi Rauman Lyseon lukiosta oli sairaanhoitajaksi opiskelu varma valinta, mutta paikkakunta opiskeluille oli vielä epäselvä.