Etsi

Kuukauden kuvassa Miikka Vettenranta: Tyhjäpäät

– Koen onnistuneeni siinä vaiheessa, kun teokseni herättää ajatuksia ja tuntemuksia, positiivisia tai negatiivisia. Mitäänsanomattomuus on pahinta kritiikkiä, sanoo kiviartesaani ja kuvataiteilija Miikka Vettenranta. Hänen töissään näkyy rakkaus kiveen ja kiinnostus eri materiaalien yhdistämiseen.

16.10.2018 | Teksti: Miikka Vettenranta | Kuva: Miikka Vettenranta

SAMK kuvataide Miikka Vettenranta Tyhjapaat Empty Heads

Miikka Vettenranta: Tyhjäpäät (Empty Heads) 2018. Ruostumaton teräs, Kurun Harmaa graniitti.

Teoksissani paistaa läpi voimakkaasti taustani käsityöläisenä. Pohjakoulutukseltani olen kiviartesaani ja vuosien työskentely alalla jättää tekemiseen omanlaisen jälkensä. Valmistuttuani keväällä kuvataiteilijaksi tein jälleen paluun juurilleni tutun materiaalin luokse, ja toimin tällä hetkellä kivialalla yrittäjänä. Tämä oli mielestäni monella tavalla hyvä ratkaisu, sillä myös taiteessa päämateriaalini on luonnonkivi, ja nyt työtilani ovat juuri tähän tarkoitukseen soveltuvat.

Materiaalien käyttäytymisen oppiminen sekä niiden yhdistäminen ovat olleet viime aikoina mielenkiintoni kohteena. Niin sanottujen kovien materiaalien saattaminen toimivaan, dynaamiseen veistoskokonaisuuteen on luonut omat haasteensa ja mahdollistanut tutustumisen minulle aiemmin vieraisiin työtapoihin.

Taiteessani jätän katsojalle varaa tehdä omat tulkintansa teoksen merkityksestä, enkä halua ohjailla liikaa johonkin tiettyyn suuntaan. Pelkän huolitellun pinnan alla on teoksen todellinen luonne, joka avautuu henkilökohtaisella tasolla jokaiselle hieman eri tavalla. Tehokkaana keinona sopiva provokaatio herättää katsojassa henkilön maailmankuvasta kumpuavan omanlaisen tulkinnan. Parhaassa tapauksessa tämä kutsuu tutkimaan teosta tarkemmin, pahimmillaan sulkemaan silmänsä. Koen onnistuneeni siinä vaiheessa, kun teokseni herättää ajatuksia ja tuntemuksia, positiivisia tai negatiivisia. Mitäänsanomattomuus on pahinta kritiikkiä.

Jokainen työ antaa tekijälleen kullanarvoista kokemusta, jonka avulla kyky ratkaista keskeisiä ongelmia kehittyy

Työtapani itsessään on perfektionismiin taipuvainen, ja usein huomaan joutuvani karsimaan joitain visioimiani asioita pois puhtaasti siitä syystä, että aikataulut tulevat vastaan. Materiaalien käsittelyyn on lukemattomia tapoja, joiden avulla haluttuun lopputulokseen voidaan vaikuttaa lähes loputtomasti. Tämä luo omat haasteensa, sillä usein itse prosessin aikana tietyt suunnitteluvaiheen ratkaisut vaativat mielestäni muuttamista. Jokainen työ antaa tekijälleen kullanarvoista kokemusta, jonka avulla kyky ratkaista keskeisiä ongelmia kehittyy, ja oivallus prosessin jatkuvasta elämisestä työn edetessä rohkaisee luottamaan tehtyihin muutoksiin.

Miikka Vettenranta, s. 1990 Loimaalla. Valmistui kuvataiteilijaksi SAMK kuvataiteesta kesäkuussa 2018.
s-posti: miikkavettenranta(a)gmail.com,  puhelin: 045 854 8085

Lisää aiheesta

SAMK Liisa Lehtimaki Heat 1
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Liisa Lehtimäki: Heat

Tarkoituksenani on herättää katsojan mielenkiinto uros- ja naarashirven välisellä yhteydellä. Yhteys on matka alkukantaiseen maailmaan. Veistos kestää hirven iän, kirjoittaa SAMKista kesällä valmistunut kuvataiteilija Liisa Lehtimäki teoksestaan.
SAMK Karoliina Korvuo: Researching authentic drawing in space, 2018
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Karoliina Korvuo: Researching authentic drawing in space

– Opiskelun aikana kiinnyin ajatukseen kaikesta taiteesta ja elämästä esitystaiteena, kirjoittaa kuvataiteilijaksi valmistunut Karoliina Korvuo. Hän valmistelee juuri näyttelyä Poriin.

Uusimmat uutiset

| SAMK

Kesäharjoittelijat kehuvat kokemustaan SAMKissa

SAMKissa on ollut kesäkuun ensimmäisten viikkojen ajan töissä kahdeksan 15-18-vuotiasta kesäharjoittelijaa. Porin ja Rauman kampuksilla työskennelleet nuoret ovat toteuttaneet kaikkea inventaariosta piirtämiseen, ja jokainen on kehunut kokemustaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA