Kuukauden kuvassa Linda Mattila: Borromean

Minulle taide on ennen kaikkea rehellisyyden tila, jossa voin pohtia, kyseenalaistaa ja kohdata asioita ennen kuin ne hahmottuvat verbaalisesti ilmaistaviksi. Teokseni ovat minulle aina raakoja ja paljastavia ja niissä yhdistän tunnekokemukseni järkeen perustuvaan, ajatukselliseen pohdintaan.

17.3.2017 | Teksti: Linda Mattila | Kuva: Linda Mattila

SAMK Agora taidekuva Mattila Linda Borromean

Linda Mattila, Borromean. 180 x 190 cm, öljy levylle, 2016.

Teokseni päätyvät usein muodoltaan maalauksiksi tai muiksi kuviksi, koska saan niissä parhaiten välitettyä huomiot niin sisäisestä kuin ulkoisestakin todellisuudesta. En kuitenkaan halua rajata taiteilijuuttani yhteen mediaan. Olen tehnyt myös esimerkiksi videotaidetta, installaatioita ja performanssitaidetta.

Koen taiteeni sijaitsevan mielen sisäisen todellisuuden sekä aistein havaittavissa olevan ulkoisen todellisuuden leikkauspisteessä. Sisäisellä todellisuudella tarkoitan ihmisen sisäistä kokemusmaailmaa, joka ei rajaudu fysikaalisten lakien ehdottomuuteen. Maalaukseni ovat vahvasti alitajuntani kuvia ja muodoltaan siksi epätodellisia, surrealistisia. Taiteessa pidän erittäin tärkeänä sen kykyä välittää tunteita ja maalaukseni ovatkin minulle väylä jakaa sisäinen tunnekokemukseni muille. Pohjimmiltaan niissä kuvastuvat tunteet ihmisyyden ristiriitaisuudesta – älyllisten ja sivistyneiden ominaisuuksien sekä primitiivisten viettien kohtaaminen ja siitä syntyvä jännite. Teoksissani kuvaan esimerkiksi kipua ja nautintoa, jotka ilmentävät kehon ja tunteiden läheistä yhteyttä. Juuri kiinnostukseni kehollisuuteen on saanut minut maalaamaan yhä suuremmille pohjille, jolloin teosten työstäminen on hyvinkin fyysistä.

Ulkoisella todellisuudella tarkoitan aistein havaittavissa olevaa ympäristöä, jota määrittävät materian lainalaisuudet sekä yhteiskunnallista tasoa. Taiteilijana pyrin kulttuurikriittisyyteen ja teokseni yleensä kyseenalaistavat sekä rikkovat sosiaalisia normeja, esimerkiksi heteronormatiivisuutta. Näen tämän kyseenalaistuksen olevan välttämätöntä omalle kehitykselleni, jonka haluan teoksissani jakaa. Ulkoisessa todellisuudessa minua inspiroivat vahvasti myös erilaiset teoriat esimerkiksi fysiikasta tai matematiikasta sekä varsinkin psykologiasta ja filosofiasta. Erityisesti olen kiinnostunut mielenfilosofiasta sekä metafysiikasta: erilaiset olemassaolon kokemukset sekä tavat käsittää todellisuutta kiehtovat suuresti. Teosteni taustalla näkyvät varsinkin pohdintani näistä todellisuuden ja olemassaolon käsitteistä sekä kysymykset aineesta ja mielestä, tietoisuudesta, identiteetistä ja sen muutoksesta sekä vapaudesta.

Työskentelyni lähtökohtiin on vaikuttanut myös performanssitaiteen opiskelu. Teokseni voisivat olla pysähtyneitä kuvia epätodellisista performansseista.

Työskentelyni lähtökohtiin on vaikuttanut myös performanssitaiteen opiskelu. Teokseni voisivat olla pysähtyneitä kuvia epätodellisista performansseista. Usein työskentelyni on tiedostamattoman empiiristä tutkimista eli teoriassa tutkimani aihe muodostuukin alitajunnan tasolla kuvaksi, jossa kysymykseni, havaintoni ja kokemukseni siitä yhdistyvät vastauksikseni. Usein tajuan teosteni merkityksen siksi vasta jälkeenpäin niitä analysoidessa. Vaikka itselleni teokset näyttäytyvät jälkikäteen selkeinä, katsojassa haluaisin niiden herättävän kysymyksiä ja pysyvän monitulkintaisina. Viimeisin tällainen tutkimani aihe on ollut mieli-ruumis-ongelma eli kysymys siitä, kuinka fyysiset aivot voivat olla vuorovaikutuksessa ei-fyysisen tietoisen mielen kanssa. Tällä hetkellä työstämässäni maalaussarjassa yhdistän matematiikan ja filosofian teorioita sekä mytologioita, joita tulkitsen psykologisesta näkökulmasta.

 

Linda Mattila (s. 1992), valmistuu kuvataiteilijaksi Kankaanpään taidekoulusta keväällä 2017. Mattila on kotoisin Naantalista.

Yhteystiedot: mattilalinda@gmail.com, lindamattila.com, p. +358505936804.

17.3.2017 | Teksti: Linda Mattila | Kuva: Linda Mattila

Lisää aiheesta

kuukauden kuva salla valle_pieceofpaper
| Kuvataide

Kuukauden kuvana Salla Valle: Piece of paper

"Esineiden näkeminen tapahtumallisina on inspiroinut minua työskentelemään ja tekemään esityksiä niiden kanssa. Toisaalta olen viime aikoina kiinnostunut kokeilemaan mitä syntyy, jos jätänkin esineet pois oman kehon jäädessä ainoaksi työvälineeksi", kirjoittaa Salla Valle kuvataiteen opiskelijoiden töistä ja taiteen tekemisestä kertovassa sarjassa.
Kuukauden kuva Hanna Joronen Hanen ylhaisyytensa
| Kuvataide

Kuukauden kuvana Hanna Joronen: Hänen ylhäisyytensä

Kuukauden kuva -sarjassa on Hanna Jorosen leijona-aihe. Hanna kertoo aiheenvalinnastaan tekstissä, mutta katsojan tulkinnoille jää tilaa: "En yleensä avaa teoksiani aivan läpikotaisin, koska pidän siitä, miten ihmiset luovat niistä itse omat tulkintansa", hän kirjoittaa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Hae erikoistumiskoulutukseen 31.12.2023 mennessä. #katsetulevaisuuteen #erikoistumiskoulutus #palliatiivinenhoito

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen