Kuukauden kuvassa Liisa Lehtimäki: Heat

Tarkoituksenani on herättää katsojan mielenkiinto uros- ja naarashirven välisellä yhteydellä. Yhteys on matka alkukantaiseen maailmaan. Veistos kestää hirven iän, kirjoittaa kuvataiteilija Liisa Lehtimäki teoksestaan.

27.9.2018 | Teksti: Liisa Lehtimäki | Kuva: Saara Nurmi

SAMK Liisa Lehtimaki Heat 1
Otsikkokuva rajautuu, katso koko kuva – ja toinen näkökulma – jutun lopusta. (Taustalla Dino Vapaavuoren maalauksia, kuva Taidekeskus Mältinrannan näyttelystä.) | Frontispiece is confined; see the whole picture – and another perspective – at the end of the story. (In the background Dino Vapaavuori´s paintings, the photo taken at Mältinranta Art Center Exhibition.)

Liisa Lehtimäki: Heat, puu ja teräs, 2018 (hirviuros: 280cm x 335cm x 90cm, hirvinaaras: 98cm x 240cm x 155cm)

Taiteeni inspiraation lähde on luonto. Kuvaan eläimiä, kasveja ja erilaisia luonnosta löytyviä muotoja omalla tavallani. Haluan luoda jotakin elävää. Taiteeni kertoo katsojalle jollakin tapaa henkimaailmastani ja muistoistani, joista ammennan aiheita yllättävän usein. Nautin taiteilijana kuvanveistosta eniten, mutta ajoittain siirryn myös maalaamisen pariin. Vaihtelu virkistää.

Puu jatkaa elämistään jopa maasta katkaisemisen jälkeen

Arvostukseni luontoa kohtaan on suuri. Metsä on oma maailmansa, sen eliöiden ja eläinten käyttäytyminen kiehtovaa ja tavallaan ihmisten maailman ulkopuolella, koskemattomana. Suosin materiaalina puuta lähes missä muodossa tahansa. Puu jatkaa elämistään jopa maasta katkaisemisen jälkeen, se halkeilee ja elää edelleen. Puu tukee ja taipuu juuri sopivasti, joten sitä on helppo työstää erilaisiin tarkoituksiin. Puun kudos on sitkeää ja kestävää, se tuntuu käsissäni lämpöiseltä. Vaikka puu on mieleiseni materiaali, en rajoita työskentelyäni pelkästään yhteen materiaaliin. Materiaaleja on lukemattomia ja tutustun jokaiseen innolla ja mielenkiinnolla. Esimerkiksi isoissa veistoksissa käytän rungon materiaalina metallia.

Kolmiulotteisen luominen on kutkuttavaa, uppoudun muodon luomiseen ja etsimiseen intensiivisesti. Eläinveistoksille syntyy ikään kuin minuus niiden saadessa ensin raajansa, sitten liikkeensä ja lopulta omanlaiset eleensä. Viimeisin teokseni on kuvataiteen lopputyö, veistoskokonaisuus Heat. Teos koostuu kahdesta luonnolliseen kokoon valmistetusta hirviveistoksesta. Tarkoituksenani on herättää katsojan mielenkiinto uros- ja naarashirven välisellä yhteydellä. Yhteys on matka alkukantaiseen maailmaan. Jännite eläinten välillä on katkaisematon.

Puolessa vuodessa veistokset heräsivät eloon teräksestä ja kuivuneista puukarahkoista.

Puolessa vuodessa veistokset heräsivät eloon teräksestä ja kuivuneista puukarahkoista. Teoksissa käyttämäni materiaalit eivät kestä iäisyyttä, rauta on ruostuvaa ja puu lahoaa aikanaan. Veistos kestää hirven iän. Tein veistoskokonaisuuden kuvastamaan itseäni ja sisäistä maailmaani, tai ehkä myöskin ajattelutapaani. Prosessi itsessään on jopa henkilökohtainen ja koin kasvavani kuvataiteilijana sekä luovuuden että rakenteellisen suunnittelun osalta. Näen veistokset elävinä ja niille syntyi mielessäni jonkinlainen sielu työskennellessäni niiden äärellä, kiinnittäessäni pinnan puut karvan suuntaisesti ja luodessani jalkojen lihasten jännittyneitä ja rentoutuneita kohtia. Haluan katsojan kokevan ainakin osan siitä mitä itse koen teosta tutkiessani.

Liisa Lehtimäki, s. 1994 Tammelassa, valmistui kuvataiteilijaksi SAMK Kuvataiteesta kesäkuussa 2018.

Nettisivut: liisalehtimaki.wordpress.com
Sähköposti: lehtilii(a)gmail.com

SAMK Liisa Lehtimäki Heat

 

 

 

SAMK Liisa Lehtimaki Heat 1

 

 

 

27.9.2018 | Teksti: Liisa Lehtimäki | Kuva: Saara Nurmi

Lisää aiheesta

SAMK Karoliina Korvuo: Researching authentic drawing in space, 2018
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Karoliina Korvuo: Researching authentic drawing in space

– Opiskelun aikana kiinnyin ajatukseen kaikesta taiteesta ja elämästä esitystaiteena, kirjoittaa kuvataiteilijaksi valmistunut Karoliina Korvuo. Hän valmistelee juuri näyttelyä Poriin.
2018 SAMK Kuukaudenkuva RauhaAaltonen Persikkapusuja
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Rauha Aaltonen: Persikkapusuja

Rauha Aaltosen tapa maalata on yltäkylläinen ja runsas. Maalaus johdattaa intuitiivisesti ja neuvoo tekijäänsä: mihin mennään seuraavaksi. Abstraktio antaa vapauden liikkeen ja värien leikeissä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error
Error: Cannot call API for app 1123168491105924 on behalf of user 10157419919776743 Type: OAuthException
Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Erikoistumiskoulutuksella saavutat osaamisen, jota tarvitset toimiessasi palliatiivisen hoidon erityistasolla (B/C) tai perustason (A) vastuutehtävissä. Hae 31.12.2023 mennessä.Avaamme täydennyshaun Palliatiivisen hoidon asiantuntija (30 op) -erikoistumiskoulutukseen!Voit hakea koulutukseen aina 31.12.2023 asti. Koulutuksen toteutuminen on varmaa, otamme vielä muutamia opiskelijoita ryhmään.Lue lisää ja hae mukaan tästä: events.samk.fi/event/wJpkP ... See MoreSee Less
View on Facebook
Twitter

Palliatiivisen hoidon asiantuntijana autat parantumattomasti sairaita ihmisiä. Hae erikoistumiskoulutukseen 31.12.2023 mennessä. #katsetulevaisuuteen #erikoistumiskoulutus #palliatiivinenhoito

The new Research Center for Human Functioning was recently established at SAMK. The research center is led by Henna Kyhä, Research Manager and Doctor of Philosophy.

#thinkfuture #humanfunctioning #samkasanemployer

SAMKissa toimii nyt Ihmisen toimintakyvyn tutkimuskeskus, jota luotsaa tutkimuspäällikkö ja kasvatustieteen tohtori Henna Kyhä.

#katsetulevaisuuteen #osallisuus #toimintakyky #samktyönantajana

Altogether 92 students graduated from SAMK in November. Fifteen of them graduated with a Master´s degree. The theses of graduates can be found on Theseus. SAMK congratulates all the graduates 🌺

#alumni #thinkfuture

SAMKista valmistui marraskuussa yhteensä 92 opiskelijaa. Valmistuneista 15 suoritti YAMK-tutkinnon. Valmistuneiden opinnäytetyöt ovat luettavissa Theseuksessa. SAMK onnittelee kaikkia valmistuneita 💐

#alumni #katsetulevaisuuteen