Kuukauden kuvassa Liisa Lehtimäki: Heat

Tarkoituksenani on herättää katsojan mielenkiinto uros- ja naarashirven välisellä yhteydellä. Yhteys on matka alkukantaiseen maailmaan. Veistos kestää hirven iän, kirjoittaa kuvataiteilija Liisa Lehtimäki teoksestaan.

27.9.2018 | Teksti: Liisa Lehtimäki | Kuva: Saara Nurmi

SAMK Liisa Lehtimaki Heat 1
Otsikkokuva rajautuu, katso koko kuva – ja toinen näkökulma – jutun lopusta. (Taustalla Dino Vapaavuoren maalauksia, kuva Taidekeskus Mältinrannan näyttelystä.) | Frontispiece is confined; see the whole picture – and another perspective – at the end of the story. (In the background Dino Vapaavuori´s paintings, the photo taken at Mältinranta Art Center Exhibition.)

Liisa Lehtimäki: Heat, puu ja teräs, 2018 (hirviuros: 280cm x 335cm x 90cm, hirvinaaras: 98cm x 240cm x 155cm)

Taiteeni inspiraation lähde on luonto. Kuvaan eläimiä, kasveja ja erilaisia luonnosta löytyviä muotoja omalla tavallani. Haluan luoda jotakin elävää. Taiteeni kertoo katsojalle jollakin tapaa henkimaailmastani ja muistoistani, joista ammennan aiheita yllättävän usein. Nautin taiteilijana kuvanveistosta eniten, mutta ajoittain siirryn myös maalaamisen pariin. Vaihtelu virkistää.

Puu jatkaa elämistään jopa maasta katkaisemisen jälkeen

Arvostukseni luontoa kohtaan on suuri. Metsä on oma maailmansa, sen eliöiden ja eläinten käyttäytyminen kiehtovaa ja tavallaan ihmisten maailman ulkopuolella, koskemattomana. Suosin materiaalina puuta lähes missä muodossa tahansa. Puu jatkaa elämistään jopa maasta katkaisemisen jälkeen, se halkeilee ja elää edelleen. Puu tukee ja taipuu juuri sopivasti, joten sitä on helppo työstää erilaisiin tarkoituksiin. Puun kudos on sitkeää ja kestävää, se tuntuu käsissäni lämpöiseltä. Vaikka puu on mieleiseni materiaali, en rajoita työskentelyäni pelkästään yhteen materiaaliin. Materiaaleja on lukemattomia ja tutustun jokaiseen innolla ja mielenkiinnolla. Esimerkiksi isoissa veistoksissa käytän rungon materiaalina metallia.

Kolmiulotteisen luominen on kutkuttavaa, uppoudun muodon luomiseen ja etsimiseen intensiivisesti. Eläinveistoksille syntyy ikään kuin minuus niiden saadessa ensin raajansa, sitten liikkeensä ja lopulta omanlaiset eleensä. Viimeisin teokseni on kuvataiteen lopputyö, veistoskokonaisuus Heat. Teos koostuu kahdesta luonnolliseen kokoon valmistetusta hirviveistoksesta. Tarkoituksenani on herättää katsojan mielenkiinto uros- ja naarashirven välisellä yhteydellä. Yhteys on matka alkukantaiseen maailmaan. Jännite eläinten välillä on katkaisematon.

Puolessa vuodessa veistokset heräsivät eloon teräksestä ja kuivuneista puukarahkoista.

Puolessa vuodessa veistokset heräsivät eloon teräksestä ja kuivuneista puukarahkoista. Teoksissa käyttämäni materiaalit eivät kestä iäisyyttä, rauta on ruostuvaa ja puu lahoaa aikanaan. Veistos kestää hirven iän. Tein veistoskokonaisuuden kuvastamaan itseäni ja sisäistä maailmaani, tai ehkä myöskin ajattelutapaani. Prosessi itsessään on jopa henkilökohtainen ja koin kasvavani kuvataiteilijana sekä luovuuden että rakenteellisen suunnittelun osalta. Näen veistokset elävinä ja niille syntyi mielessäni jonkinlainen sielu työskennellessäni niiden äärellä, kiinnittäessäni pinnan puut karvan suuntaisesti ja luodessani jalkojen lihasten jännittyneitä ja rentoutuneita kohtia. Haluan katsojan kokevan ainakin osan siitä mitä itse koen teosta tutkiessani.

Liisa Lehtimäki, s. 1994 Tammelassa, valmistui kuvataiteilijaksi SAMK Kuvataiteesta kesäkuussa 2018.

Nettisivut: liisalehtimaki.wordpress.com
Sähköposti: lehtilii(a)gmail.com

SAMK Liisa Lehtimäki Heat

 

 

 

SAMK Liisa Lehtimaki Heat 1

 

 

 

27.9.2018 | Teksti: Liisa Lehtimäki | Kuva: Saara Nurmi

Lisää aiheesta

SAMK Karoliina Korvuo: Researching authentic drawing in space, 2018
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Karoliina Korvuo: Researching authentic drawing in space

– Opiskelun aikana kiinnyin ajatukseen kaikesta taiteesta ja elämästä esitystaiteena, kirjoittaa kuvataiteilijaksi valmistunut Karoliina Korvuo. Hän valmistelee juuri näyttelyä Poriin.
2018 SAMK Kuukaudenkuva RauhaAaltonen Persikkapusuja
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Rauha Aaltonen: Persikkapusuja

Rauha Aaltosen tapa maalata on yltäkylläinen ja runsas. Maalaus johdattaa intuitiivisesti ja neuvoo tekijäänsä: mihin mennään seuraavaksi. Abstraktio antaa vapauden liikkeen ja värien leikeissä.

Uusimmat uutiset

Jämin matkailun luontokohteiden tienviitta
| Matkailu

Korona iski rajusti matkailualalle, mutta Jämillä uskotaan lähimatkailun kasvuun

Paikalliset ja lähialueen palvelut nousevat koronakriisin myötä aivan uuteen valoon, uskovat Jämin alueen matkailuyrittäjät. Virus sekoitti alkukeväästä yrittäjien suunnitelmat täysin ja tästä...

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMKin avoimen AMKin polkuopintohaku käynnistyy 3.8.2020 klo 9.00! Kannattaa olla nopea, sillä suosituimpien koulutusten polkuopintopaikat täyttyvät nopeasti. Tutustu haussa oleviin koulutuksiin ja hae osoitteessa: www.samk.fi/polkuopinnot
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Entistä useampi lähtee lomalla lähelle ja luontoon. Jämiltä matkailijat etsivät juuri luonnonrauhaa ja mahdollisuutta ulkoiluun sekä erilaisiin aktiviteetteihin.

Yrittäjien elinehto on, että asiakkaat löytävät helposti tietoa palveluista. Digitaalisten kanavien käytön muuttuessa yrittäjien on seurattava asiakkaitaan uusiin kanaviin ja se edellyttää jatkuvaa oman osaamisen kehittämistä koronan ja muiden myllerrysten keskellä.
https://bit.ly/31Pcn9U
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Hei SAMKin YAMK- tai monimuoto-opiskelija! Opiskelijakunta SAMMAKKO haluaa kehittää palvelujaan kaikille SAMKin opiskelijoille. Kehittämisen tueksi kootaan opiskelijapalvelujen kehittämisryhmät YAMK- ja monimuoto-opiskelijoista. Täytä hakemus SAMMAKKOn kotisivuilla.

Kesän tultua ihmiset ovat vähitellen lähteneet liikkeelle. Entistä useampi lähtee lomalla lähelle ja luontoon. Jämiltä matkailijat etsivät juuri luonnonrauhaa ja mahdollisuutta ulkoiluun sekä erilaisiin aktiviteetteihin.
#matkailu #lähimatkailu #luonto
https://t.co/JbQGH7itRX

Simulation is integral to developing autonomous systems. One example is the Intelligent Shipping Technology Test Laboratory at SAMK in Rauma. The lab is designed as a testing environment for remotely controlled, autonomous vessels. #istlab #wärtsilä
https://t.co/5KBhsnveb9

Kuuntele ja kuule nuorta – se kantaa hedelmää. Yhdessä suunniteltu motivoi myös yhdessä tekemiseen, yhteistyöhön.
#samk #tukee #nuoret #mielipide #sk #yksinäisyys

https://t.co/MeaLZbaCSo

Lähde lähimatkalle! Tänä vuonna jokainen yksittäinen matkailija on yrityksille elintärkeä. Kesäsesonki määrittelee edellytykset yritystoiminnan jatkumiselle.
#satamatkaamaalle #visitsatakunta #matkailu #yrittäjyys #lähimatkailu @satamatkaa @visitsatakunta
https://t.co/7vnzpuaYEn