Kuukauden kuvassa Liisa Lehtimäki: Heat

Tarkoituksenani on herättää katsojan mielenkiinto uros- ja naarashirven välisellä yhteydellä. Yhteys on matka alkukantaiseen maailmaan. Veistos kestää hirven iän, kirjoittaa kuvataiteilija Liisa Lehtimäki teoksestaan.

27.9.2018 | Teksti: Liisa Lehtimäki | Kuva: Saara Nurmi

SAMK Liisa Lehtimaki Heat 1
Otsikkokuva rajautuu, katso koko kuva – ja toinen näkökulma – jutun lopusta. (Taustalla Dino Vapaavuoren maalauksia, kuva Taidekeskus Mältinrannan näyttelystä.) | Frontispiece is confined; see the whole picture – and another perspective – at the end of the story. (In the background Dino Vapaavuori´s paintings, the photo taken at Mältinranta Art Center Exhibition.)

Liisa Lehtimäki: Heat, puu ja teräs, 2018 (hirviuros: 280cm x 335cm x 90cm, hirvinaaras: 98cm x 240cm x 155cm)

Taiteeni inspiraation lähde on luonto. Kuvaan eläimiä, kasveja ja erilaisia luonnosta löytyviä muotoja omalla tavallani. Haluan luoda jotakin elävää. Taiteeni kertoo katsojalle jollakin tapaa henkimaailmastani ja muistoistani, joista ammennan aiheita yllättävän usein. Nautin taiteilijana kuvanveistosta eniten, mutta ajoittain siirryn myös maalaamisen pariin. Vaihtelu virkistää.

Puu jatkaa elämistään jopa maasta katkaisemisen jälkeen

Arvostukseni luontoa kohtaan on suuri. Metsä on oma maailmansa, sen eliöiden ja eläinten käyttäytyminen kiehtovaa ja tavallaan ihmisten maailman ulkopuolella, koskemattomana. Suosin materiaalina puuta lähes missä muodossa tahansa. Puu jatkaa elämistään jopa maasta katkaisemisen jälkeen, se halkeilee ja elää edelleen. Puu tukee ja taipuu juuri sopivasti, joten sitä on helppo työstää erilaisiin tarkoituksiin. Puun kudos on sitkeää ja kestävää, se tuntuu käsissäni lämpöiseltä. Vaikka puu on mieleiseni materiaali, en rajoita työskentelyäni pelkästään yhteen materiaaliin. Materiaaleja on lukemattomia ja tutustun jokaiseen innolla ja mielenkiinnolla. Esimerkiksi isoissa veistoksissa käytän rungon materiaalina metallia.

Kolmiulotteisen luominen on kutkuttavaa, uppoudun muodon luomiseen ja etsimiseen intensiivisesti. Eläinveistoksille syntyy ikään kuin minuus niiden saadessa ensin raajansa, sitten liikkeensä ja lopulta omanlaiset eleensä. Viimeisin teokseni on kuvataiteen lopputyö, veistoskokonaisuus Heat. Teos koostuu kahdesta luonnolliseen kokoon valmistetusta hirviveistoksesta. Tarkoituksenani on herättää katsojan mielenkiinto uros- ja naarashirven välisellä yhteydellä. Yhteys on matka alkukantaiseen maailmaan. Jännite eläinten välillä on katkaisematon.

Puolessa vuodessa veistokset heräsivät eloon teräksestä ja kuivuneista puukarahkoista.

Puolessa vuodessa veistokset heräsivät eloon teräksestä ja kuivuneista puukarahkoista. Teoksissa käyttämäni materiaalit eivät kestä iäisyyttä, rauta on ruostuvaa ja puu lahoaa aikanaan. Veistos kestää hirven iän. Tein veistoskokonaisuuden kuvastamaan itseäni ja sisäistä maailmaani, tai ehkä myöskin ajattelutapaani. Prosessi itsessään on jopa henkilökohtainen ja koin kasvavani kuvataiteilijana sekä luovuuden että rakenteellisen suunnittelun osalta. Näen veistokset elävinä ja niille syntyi mielessäni jonkinlainen sielu työskennellessäni niiden äärellä, kiinnittäessäni pinnan puut karvan suuntaisesti ja luodessani jalkojen lihasten jännittyneitä ja rentoutuneita kohtia. Haluan katsojan kokevan ainakin osan siitä mitä itse koen teosta tutkiessani.

Liisa Lehtimäki, s. 1994 Tammelassa, valmistui kuvataiteilijaksi SAMK Kuvataiteesta kesäkuussa 2018.

Nettisivut: liisalehtimaki.wordpress.com
Sähköposti: lehtilii(a)gmail.com

SAMK Liisa Lehtimäki Heat

 

 

 

SAMK Liisa Lehtimaki Heat 1

 

 

 

27.9.2018 | Teksti: Liisa Lehtimäki | Kuva: Saara Nurmi

Lisää aiheesta

SAMK Karoliina Korvuo: Researching authentic drawing in space, 2018
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Karoliina Korvuo: Researching authentic drawing in space

– Opiskelun aikana kiinnyin ajatukseen kaikesta taiteesta ja elämästä esitystaiteena, kirjoittaa kuvataiteilijaksi valmistunut Karoliina Korvuo. Hän valmistelee juuri näyttelyä Poriin.
2018 SAMK Kuukaudenkuva RauhaAaltonen Persikkapusuja
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Rauha Aaltonen: Persikkapusuja

Rauha Aaltosen tapa maalata on yltäkylläinen ja runsas. Maalaus johdattaa intuitiivisesti ja neuvoo tekijäänsä: mihin mennään seuraavaksi. Abstraktio antaa vapauden liikkeen ja värien leikeissä.

Uusimmat uutiset

| TKI

SAMKilla lähes miljoonan euron rahoitus tekoälyn hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) tutkimushankkeelle Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals myönnettiin rahoitusta 575 000 euroa. SAMK sijoittaa tutkimukseen myös omaa rahoitusta 325 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Physiotherapy Week – suomalaista fysioterapiakoulutuksen osaamista Eurooppaan. SAMKissa on menossa REHAB-projektin järjestämä kansainvälinen intensiiviviikko.
Ilmoittaudu mukaan luennoille: bit.ly/2J8l3Ay
... See MoreSee Less

View on Facebook

Physiotherapy Week – suomalaista fysioterapiakoulutuksen osaamista Eurooppaan. SAMKissa on menossa REHAB-projektin järjestämä kansainvälinen intensiiviviikko.
Ilmoittaudu mukaan luennoille: https://bit.ly/2J8l3Ay
#REHAB #SAMK #fysioterapia #physiotherapy #koulutus

SAMKin perinteinen avoimien ovien päivä OpenSAMK järjestetään tänä vuonna koronatilanteesta johtuen etänä. Livelähetystä voi seurata SAMKin YouTube-kanavalla 25.11. klo 13-15 välillä.
https://www.samk.fi/uutiset/samk-jarjestaa-avoimet-ovet-etana-25-11/
#samk #mysamk #opensamk

Feelix - Tulevaisuuden työtaidot -hanke edustaa SAMKia TKI-Kärjet 2020 -kilpailussa videolla "The new F-word".
Äänestä antamalla yläpeukku Youtubessa 2.12.2020 mennessä.
#tkikärjet2020 #feelix #tulevaisuudentyötaidot #tki #amk

https://www.youtube.com/playlist?list=PLVmITS2zS2n4sFQdixv_6eRrDMAYYrRBn

SAMK tarjoaa ainoana Suomessa englanninkielisen, kansainvälisiin tarpeisiin vastaavan hyvinvointiteknologian koulutusohjelman.

Welfare Technology (Master) -koulutuksen hakuaika 10.-31.3.2021!

#samk #mysamk #welfaretechnology

https://bit.ly/39fd93k

Universities of applied sciences have approved a joint programme for #sustainabledevelopment and #responsibility. The goal of the programme is a sustainable, responsible and #carbonneutral university of applied sciences by 2030.

https://www.samk.fi/en/uutiset/universities-of-applied-sciences-sustainable-development-skills-for-everyone/