Kuukauden kuvana Laura Pietiläinen: Kiima

Laura Pietiläisen teosten abstrakti, lihaisa massamaisuus kuvaa kaikkea vellovaa tunnetta – ja jättää katsojalle tulkittavaa. Tämän jutun uhkea teos on nähtävillä Porin kampuksen ensimmäisessä näyttelyssä syksyllä 2017.

27.9.2017 | Teksti: Anne Sankari & Laura Pietiläinen

Kiima LauraPietilainen SAMKkuvataide

Laura Pietiläinen: Kiima, 156x150cm, öljy kankaalle, 2017

Teokset ovat aina ajanjaksoja – niitä maalaa viikosta kuukausiin. Maalauksessa käsittelee aina jotain yhtenäistä tilannetta niin, että jälkikäteen teoksen nähdessään kyllä muistaa, mitä silloin on käsitellyt.

Viimeisen vuoden aikana olen mennyt selvästi aiempaa abstraktimpaan suuntaan, massaan ja muotoon. Massamaisuus kuvaa kaikkea vellovaa tunnetta.  Värimaailmani on sen sijaan pysynyt Kankaanpäässä opiskelun ajan samana, ja tuskin muuttuu heti radikaalisti. Pidän pastellisävyistä, niitä on hauska käyttää – ja ne antavat ehkä oudon twistin moneen aiheeseen.

Olen herkkä ja tunteellinen, mikä kuvastuu tekemisessä. Työskennellessä olen päämäärätietoinen ja tehokas – en maalaa koko aikaa, mutta sitten kun maalaan, niin maalaan.

Aiheet ovat aika laajasti kokemuksista ihmisten kanssa, rakkauden kaipuusta ja yleensäkin perustarpeista. Jotain tulee unista – saatan nähdä unessa valmiin teoksen, jota lähden muokkaamaan ja joka muuttuu sitten absurdiin suuntaan. Kaikkeen jää varaa katsojan tulkinnoille, mikään ei ole yksiselitteistä ja selkeää.

Olet itsetutkistelija ja itseilmaisija: aiheet tulevat omasta päästä ja omista havainnoista.

Tykkään pehmeästä ja silotellusta maalaustyylistä. Nautin värien käytöstä, ne saavat sotkeutuakin keskenään ja olla pehmeitä. Tykkään myös tehdä isoja maalauksia, melkein mitä isompi, sen parempi. Lähtökohtaisesti halusin vain kokeilla isoa kokoa, mutta siihen jää koukkuun.

Maalaus tuntuu kaikkein omimmalta tavalta tehdä taidetta. Olen kiinnostunut opiskelemaan vielä lisää.

Laura Pietiläinen (s. 1994 Suolahdessa) opiskelee kuvataidetta neljättä vuotta Satakunnan ammattikorkeakoulussa Kankaanpäässä.

Yhteystiedot:
Laura Pietiläinen, sähköposti: laura.pietilainen(a)student.samk.fi,

27.9.2017 | Teksti: Anne Sankari & Laura Pietiläinen

Lisää aiheesta

| Kuvataide

Kuukauden kuvana Julia Kukkonen: A Portrait of a Mountain

Kukkosen teos syntyi residenssityöskentelyn aikana Portugalissa ja se linkittyy erottamattomasti paikkaan, johon se on tehty. Seuraavassa taiteilija analysoi itseään taiteilijana ja kertoo enemmän mielenkiintoisesta teoksestaan.
SAMK Kuukaudenkuva AeonLuxKoskinen
| Kuvataide

Kuukauden kuvana Aeon Lux Koskinen: Tulensytyttämisen opas

Kuvitteellisessa tulensytyttämisen oppaassa kiteytyy kysymys: Miten elää hyvä ja tarkoituksenmukainen elämä? Se on Aeon Lux Koskisen opinnäytetyön aihe.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA