Kuukauden kuvana Julia Kukkonen: A Portrait of a Mountain

Kukkosen teos syntyi residenssityöskentelyn aikana Portugalissa ja se linkittyy erottamattomasti paikkaan, johon se on tehty. Seuraavassa taiteilija analysoi itseään taiteilijana ja kertoo enemmän mielenkiintoisesta teoksestaan.

28.6.2017 | Teksti: Julia Kukkonen | Kuva: Julia Kukkonen

Portrait Mountain Julia Kukkonen

Julia Kukkonen: A Portrait of a Mountain, 10 x 3 m, Naru ja liuskekivet, yksityiskohta installaatiosta, 2017

 

Minulle taiteen tekeminen on jatkuvaa tutkimusta ympäröivästä maailmasta ja olemassaolosta. Se on herkkä, tarkkaavainen ja kyseenalaistava tapa havainnoida olevaa. Näen taiteen ennen kaikkea keinona ajatella ja taiteilijalle kuuluvan oikeuden esittää haastavia tai jopa täysin absurdeja kysymyksiä ilman tulospaineita. Taiteeseen kuuluu vapaus idealismiin.

Olemassaolo ja siihen liittyvät kysymykset ovat minulle sietämätön mysteeri. Minun on vaikea hyväksyä niiden käsittämättömyyttä. Siispä pyrin jäsentelemään, analysoimaan ja järjestämään kokemuksiani ymmärrettävään muotoon. Tästä muodostuu tutkimukseni ja taiteeni ydin. Yritän ymmärtää, mitä mystisenä ja käsittämättömänä näyttäytyvät tapahtumat ja asiat todellisuudessa ovat. Mikä on niiden luonne, kuinka niitä voisi luokitella tai järkeistää. Nautin omanlaisten listojen, kaavojen, rakenteiden, järjestelmien, manuaalien, kuvaajien ja arkistojen laatimisesta. Ne luovat kaoottiseen maailmaan tarvitsemani illuusion järjestyksestä.

Janoan lisää tietoa ja ymmärrystä. Etsin kyltymättömästi kattavia selityksiä, vaikka lopulta jokainen vastaus tai järjestelmä, jonka pystyn hahmottamaan, tuo esiin vain lisää kysymyksiä ja ratkaisemattomia kohtia. Tutkimukseni jatkuu ikuisesti.

Tutkimukseni tulokset, havainnot tai meneillään oleva prosessi päätyy esille useimmiten joko performanssin tai installaation muodossa. Näissä molemmissa minua kiehtoo erityisesti niiden ainutkertaisuus. Ne syntyvät taideteoksiksi johonkin yksittäiseen paikkaan ja aikaan, eikä niitä voi täysin samanlaisina toistaa koskaan missään toisaalla. Käyttämäni materiaalit ovat usein sellaisia, jotka ovat helposti saatavilla, eivätkä ne tuota lisää jätettä tai objekteja. Käytän kierrätettyjä tai löydettyjä esineitä ja luonnonmateriaaleja.

Installaationi rakentuvat materiaaleista ja esineistä, jotka eivät itsessään näyttäydy taideteoksina. Ne muodostuvat sellaiseksi yhdessä ja asiayhteydessään.

Toinen merkittävä tekijä käyttämissäni taidemuodoissa on niiden tarjoama vapaus. Olen levoton sielu, taiteilijanomadi, minulle on inspiroivaa vaihtaa ympäristöä. Täten on tärkeää, että tekemiseni ei ole sitoutunut fyysiseen materiaan, objekteihin tai työhuoneeseen, vaan voin luoda ja työskennellä kulloiseltakin paikalta löytyvän materiaalin kanssa tai jopa ilman sitä. Ja toisaalta jättää teokset jälkeeni projektin valmistuttua.

Kuvan teos syntyi residenssityöskentelyn aikana Portugalissa. Se on käsitteellinen tutkimus siitä, mikä on vuori ja vuoren luonne. A Portrait of a Mountain rakentui residenssikylälle ominaisista liuskekivistä ja on erottamattomasti linkittynyt paikkaan, johon se on tehty. Teos jäi paikalleen, kun minä lähdin. Se on esillä kunnes sää ja tuuli lopulta rikkovat sen.

Tällä hetkellä työskentelen Seinäjoella. Toimin kaupungissa ensimmäisenä kulttuuripalveluiden palkkaamana kesäkuvataiteilijana. Tutkin työni aikana Seinäjoen kaupunkia performanssin keinoin ja kokoan tutkimukseni pohjalta julkaisun, joka voisi toimia vaihtoehtoisena matkaoppaana kaupunkiin.

Kesäkuvataiteilijan työstä voi lukea lisää täältä.

Julia Kukkonen on syntynyt Kuopiossa 1988 ja valmistui kuvataiteilijaksi SAMK Kuvataide Kankaanpäästä kesäkuussa 2017.

Yhteystiedot:

julia.kukkonen@outlook.com

www.juliakukkonen.com

28.6.2017 | Teksti: Julia Kukkonen | Kuva: Julia Kukkonen

Lisää aiheesta

SAMK Kuukaudenkuva AeonLuxKoskinen
| Kuvataide

Kuukauden kuvana Aeon Lux Koskinen: Tulensytyttämisen opas

Kuvitteellisessa tulensytyttämisen oppaassa kiteytyy kysymys: Miten elää hyvä ja tarkoituksenmukainen elämä? Se on Aeon Lux Koskisen opinnäytetyön aihe.
SAMK Agora taidekuva Mattila Linda Borromean
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Linda Mattila: Borromean

Minulle taide on ennen kaikkea rehellisyyden tila, jossa voin pohtia, kyseenalaistaa ja kohdata asioita ennen kuin ne hahmottuvat verbaalisesti ilmaistaviksi. Teokseni ovat minulle aina raakoja ja paljastavia ja niissä yhdistän tunnekokemukseni järkeen perustuvaan, ajatukselliseen pohdintaan.

Uusimmat uutiset

Kuvituskuva.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2023: Kohti älykästä tulevaisuutta

Millä kaikilla eri tavoilla ohjelmistotekniikkaa ja data-analytiikkaa hyödynnetään niin terveydenhuollossa, matkailualalla, uuden liiketoiminnan luomisessa kuin maataloudessa? RoboAI-viikon 21. huhtikuuta päättävä Älykkäät järjestelmät -tapahtuma avaa Tampereen yliopiston Porin yksikön tekemää tutkimusta ohjelmistotekniikan ja data-analytiikan parissa sekä yritysyhteistyötä.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html