Skip to content

Kuukauden kuvana Julia Kukkonen: A Portrait of a Mountain

Kukkosen teos syntyi residenssityöskentelyn aikana Portugalissa ja se linkittyy erottamattomasti paikkaan, johon se on tehty. Seuraavassa taiteilija analysoi itseään taiteilijana ja kertoo enemmän mielenkiintoisesta teoksestaan.

28.6.2017 | Teksti: Julia Kukkonen | Kuva: Julia Kukkonen

Portrait Mountain Julia Kukkonen

Julia Kukkonen: A Portrait of a Mountain, 10 x 3 m, Naru ja liuskekivet, yksityiskohta installaatiosta, 2017

 

Minulle taiteen tekeminen on jatkuvaa tutkimusta ympäröivästä maailmasta ja olemassaolosta. Se on herkkä, tarkkaavainen ja kyseenalaistava tapa havainnoida olevaa. Näen taiteen ennen kaikkea keinona ajatella ja taiteilijalle kuuluvan oikeuden esittää haastavia tai jopa täysin absurdeja kysymyksiä ilman tulospaineita. Taiteeseen kuuluu vapaus idealismiin.

Olemassaolo ja siihen liittyvät kysymykset ovat minulle sietämätön mysteeri. Minun on vaikea hyväksyä niiden käsittämättömyyttä. Siispä pyrin jäsentelemään, analysoimaan ja järjestämään kokemuksiani ymmärrettävään muotoon. Tästä muodostuu tutkimukseni ja taiteeni ydin. Yritän ymmärtää, mitä mystisenä ja käsittämättömänä näyttäytyvät tapahtumat ja asiat todellisuudessa ovat. Mikä on niiden luonne, kuinka niitä voisi luokitella tai järkeistää. Nautin omanlaisten listojen, kaavojen, rakenteiden, järjestelmien, manuaalien, kuvaajien ja arkistojen laatimisesta. Ne luovat kaoottiseen maailmaan tarvitsemani illuusion järjestyksestä.

Janoan lisää tietoa ja ymmärrystä. Etsin kyltymättömästi kattavia selityksiä, vaikka lopulta jokainen vastaus tai järjestelmä, jonka pystyn hahmottamaan, tuo esiin vain lisää kysymyksiä ja ratkaisemattomia kohtia. Tutkimukseni jatkuu ikuisesti.

Tutkimukseni tulokset, havainnot tai meneillään oleva prosessi päätyy esille useimmiten joko performanssin tai installaation muodossa. Näissä molemmissa minua kiehtoo erityisesti niiden ainutkertaisuus. Ne syntyvät taideteoksiksi johonkin yksittäiseen paikkaan ja aikaan, eikä niitä voi täysin samanlaisina toistaa koskaan missään toisaalla. Käyttämäni materiaalit ovat usein sellaisia, jotka ovat helposti saatavilla, eivätkä ne tuota lisää jätettä tai objekteja. Käytän kierrätettyjä tai löydettyjä esineitä ja luonnonmateriaaleja.

Installaationi rakentuvat materiaaleista ja esineistä, jotka eivät itsessään näyttäydy taideteoksina. Ne muodostuvat sellaiseksi yhdessä ja asiayhteydessään.

Toinen merkittävä tekijä käyttämissäni taidemuodoissa on niiden tarjoama vapaus. Olen levoton sielu, taiteilijanomadi, minulle on inspiroivaa vaihtaa ympäristöä. Täten on tärkeää, että tekemiseni ei ole sitoutunut fyysiseen materiaan, objekteihin tai työhuoneeseen, vaan voin luoda ja työskennellä kulloiseltakin paikalta löytyvän materiaalin kanssa tai jopa ilman sitä. Ja toisaalta jättää teokset jälkeeni projektin valmistuttua.

Kuvan teos syntyi residenssityöskentelyn aikana Portugalissa. Se on käsitteellinen tutkimus siitä, mikä on vuori ja vuoren luonne. A Portrait of a Mountain rakentui residenssikylälle ominaisista liuskekivistä ja on erottamattomasti linkittynyt paikkaan, johon se on tehty. Teos jäi paikalleen, kun minä lähdin. Se on esillä kunnes sää ja tuuli lopulta rikkovat sen.

Tällä hetkellä työskentelen Seinäjoella. Toimin kaupungissa ensimmäisenä kulttuuripalveluiden palkkaamana kesäkuvataiteilijana. Tutkin työni aikana Seinäjoen kaupunkia performanssin keinoin ja kokoan tutkimukseni pohjalta julkaisun, joka voisi toimia vaihtoehtoisena matkaoppaana kaupunkiin.

Kesäkuvataiteilijan työstä voi lukea lisää täältä.

Julia Kukkonen on syntynyt Kuopiossa 1988 ja valmistui kuvataiteilijaksi SAMK Kuvataide Kankaanpäästä kesäkuussa 2017.

Yhteystiedot:

julia.kukkonen@outlook.com

www.juliakukkonen.com

28.6.2017 | Teksti: Julia Kukkonen | Kuva: Julia Kukkonen

Lisää aiheesta

SAMK Kuukaudenkuva AeonLuxKoskinen
| Kuvataide

Kuukauden kuvana Aeon Lux Koskinen: Tulensytyttämisen opas

Kuvitteellisessa tulensytyttämisen oppaassa kiteytyy kysymys: Miten elää hyvä ja tarkoituksenmukainen elämä? Se on Aeon Lux Koskisen opinnäytetyön aihe.
SAMK Agora taidekuva Mattila Linda Borromean
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Linda Mattila: Borromean

Minulle taide on ennen kaikkea rehellisyyden tila, jossa voin pohtia, kyseenalaistaa ja kohdata asioita ennen kuin ne hahmottuvat verbaalisesti ilmaistaviksi. Teokseni ovat minulle aina raakoja ja paljastavia ja niissä yhdistän tunnekokemukseni järkeen perustuvaan, ajatukselliseen pohdintaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Emmi Lehtimäki yhdisti onnistuneesti pikkulapsiarjen, työn pankissa ja opiskelun SAMKissa Business Management and Entrepreneurship master-ohjelmassa. Ylempi AMK-tutkinto on antanut itsevarmuutta tekemiseen ja suunnan urahaaveille.
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMKiin on haussa vielä muutamia opiskelupaikkoja syksyksi. Haussa on sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia viidessä eri koulutusohjelmassa, jotka tähtäävät tradenomin, restonomin, merikapteenin ja insinöörin AMK-tutkintoihin. Kaikki tarjottavat opinnot alkavat syksyllä 2020.
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Oletko esiintymiskykyinen, idearikas sometaitaja ja innostunut kirjoittaja? Tarjoamme mielenkiintoisen työtehtävän koulutusmarkkinoinnin parissa ajalle 24.8.2020 – 23.1.2021. Haku 31.7.2020 mennessä.

Lisätietoja ja hakulomake: #tyopaikat" target="_blank" rel="noreferrer">https://www.samk.fi/tietoa-meista/samk-tyonantajana/#tyopaikat

Ensisijainen toimipiste SAMK-kampus Pori. Työ edellyttää liikkumista, joten valittavalla henkilöllä tulee olla ajokortti.

https://t.co/HuLp9idYrt Emmi Lehtimäki yhdisti onnistuneesti pikkulapsiarjen, työn pankissa ja opiskelun SAMKissa Business Management and Entrepreneurship Master-ohjelmassa. Ylempi AMK-tutkinto on antanut itsevarmuutta tekemiseen ja suunnan urahaaveille. #samk #yamk #yhteishaku

SAMKissa on tarjolla vielä muutamia opiskelupaikkoja syksyksi! Haussa on sekä suomenkielisiä että englanninkielisiä tutkinto-ohjelmia viidessä eri koulutusohjelmassa. Kaikki tarjottavat opinnot alkavat syksyllä 2020. https://t.co/G3F3CmtzJ6

Hanna Vallin teki opinnäytetyön tradenomitutkinnon vaikuttavuudesta Kuninkaisten kampukselta valmistuneiden keskuudessa. Tutkinnon suorittaminen on vaikuttanut työelämässä sijoittumiseen ja laajentanut uramahdollisuuksia. #samk #ylpeästiamk #tradenomi https://t.co/494Gow4h2F

Finanssialalla asiantuntijana työskentelevä Jaana Mustonen haki Business Management and Entrepreneurship Master-ohjelmaan kehittääkseen osaamistaan. Parempi ymmärrys yrittäjän näkökulmasta on ollut arvokasta työtehtävissä. #samk #ylempiAMK
https://t.co/xQGTz27glc