Kuntoutuksen Master-koulutusta ensi kertaa englannin kielellä

SAMKissa on tarjottu kuntoutuksen ylempi AMK -koulutusta suomen kielellä jo pitkään, nyt koulutus on haussa ensi kertaa kokonaan englanninkielisenä. Syksyllä alkava Rehabilitation-koulutus on Suomen perspektiivissä ainutlaatuinen.

.

30.1.2018 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Tomi Glad

Satakunnan ammattikorkeakoulun opiskelijoita Porin kampuksella. Kuva: Tomi Glad

SAMKin uudella Porin kampuksella on itseopiskelutiloja esimerkiksi kirjastossa.

– Nyt oli hyvä aika vahvistaa kansainvälistä koulutustarjontaamme uudenlaisella Master-ohjelmalla. Englanninkielisessä fysioterapian koulutuksessahan SAMKilla onkin jo pitkät perinteet, kertoo yliopettaja Anne Kärki.

– Omat intressimme ovat vahvasti myös kansainvälisessä tutkimuksessa ja kehittämisessä. Oli luontevaa lähteä toteuttamaan tätä nyt. Kansainväliset opiskelijat tuovat lisäksi koulutukseen kansainvälisen kontekstin. Se juuri on koulutuksen rikkaus.

Kansallisia ja kansainvälisiä näkökulmia

Vaikka koulutuksessa painottuu kansainvälisyys, siinä huomioidaan myös kansallinen viitekehys.

– Varmasti käsittelemme opetuksessa esimerkiksi alan kansallista lainsäädäntöä ja toimintaympäristöjä. Toisaalta huomioimme esimerkiksi Maailman Terveysjärjestön Rehabilitation 2030 -agendan, jossa nostetaan esiin esimerkiksi kroonisten sairauksien lisääntyminen, heikompiosaisten kuntoutuksen tukeminen ja kuntoutuspalveluiden järjestäminen.

Anne Kärki muistuttaa, että Suomessa olemme hyvässä maassa, jossa on paljon palveluja kaikkien saatavilla.

– Kun opiskelija tulee vaikka Aasiasta tai Afrikasta, hän saattaa palata opintojen jälkeen takaisin kotimaahansa ja jatkaa työtä kuntoutusalan ammattilaisena. Toivon, että koulutuksessa saatu eetinen ja kestävän kehityksen ajattelu kantaisi hedelmää vielä valmistuneen opiskelijan kotimaassakin, hän sanoo.

Yhteistyötä Welfare-koulutuksen kanssa

Koulutuksessa kuntoutusalaa opiskellaan laajasti eri sektoreilta. Kuntoutusta ei tarkastella ainoastaan lääkinnällisestä näkökulmasta vaan myös esim. sosiaalisen ja ammatillisen kuntoutuksen näkökulmista.

– Koulutukseen osallistuvat tulevat toivottavasti hyvin monelta sosiaali- ja terveysalan sektorilta. He voivat olla töissä esimerkiksi erityislasten, päihdekuntoutuksen tai sairaanhoidon parissa.

Johtamisen, tutkimuksen ja kehittämisen opintoja suoritetaan yhdessä ylempään AMK-tutkintoon johtavan Welfare Technology -koulutuksen kanssa. Myös tuotekehitysnäkökulmaan liittyviä asiakaslähtöisiä kehittämistehtäviä tehdään yhdessä. Yhteisiä opintoja on noin 30 opintopisteen verran.

Anne Kärki toivoo koulutukseen hyvin erilaisia hakijoita.

– Olisi ihanaa, jos saisimme kuntoutusalalla toimivia ihmisiä eri maista, eri sektoreilta ja erilaisella osaamistaustatalla, hän sanoo.

Hakuinfo:

Master-koulutuksiin Rehabilitation  ja Welfare Technology on haku käynnissä nyt. Haku jatkuu 28.3. asti. Hakea voi osoitteessa studyinfo.fi. Suomen kielellä tarjottava kuntoutuksen ohjaajan  AMK-tasoinen koulutus on haussa 14.-28.3. Siihen voi hakea osoitteessa opintopolku.fi.

30.1.2018 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Tomi Glad

Lisää aiheesta

SAMK kuntoututksenohajus kuvitusPitkospolku kuva Merja Sallinen
| Hyvinvointi ja terveys

Kuntoutuksen ohjaaja kulkee rinnalla kerran tai vuosikymmeniä

Kuntouksen ohjaus voi olla kertaluontoista tai kestää pitkään. Mitä kuntoutuksen ohjaaja oikein tekee? – Ammatin tunnettuus on heikko, sillä ammattikunta on pieni, myöntää lehtori Merja Koivuniemi. Kuntoutuksen ohjaajat ovat kuitenkin löytäneet töitä hyvin ja työnkuvat ovat moninaisia. Koulutus juhlii pian 20-vuotista taivaltaan.
Sari Merilampi ja Andrew Sirkka
| Hyvinvointi ja terveys

Uusi kansainvälinen oppikirja: Hyvinvointiteknologia on välttämättä monialaista

Hyvinvointiteknologian kehittäminen vaatii monialaista keskustelua. Se tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että insinööri ja sairaanhoitaja ymmärtävät toisiaan. Sari Merilampi ja Andrew Sirkka SAMKin hyvinvointia edistävän teknologian tutkimusryhmästä ovat toimittaneet hyvinvointiteknologian perusteisiin ja käytännön ideoihin johdattelevan kirjan, jota juuri odotetaan painosta.

Uusimmat uutiset

Jämin matkailun luontokohteiden tienviitta
| Matkailu

Korona iski rajusti matkailualalle, mutta Jämillä uskotaan lähimatkailun kasvuun

Paikalliset ja lähialueen palvelut nousevat koronakriisin myötä aivan uuteen valoon, uskovat Jämin alueen matkailuyrittäjät. Virus sekoitti alkukeväästä yrittäjien suunnitelmat täysin ja tästä...

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Hei SAMKin YAMK- tai monimuoto-opiskelija! Opiskelijakunta SAMMAKKO haluaa kehittää palvelujaan kaikille SAMKin opiskelijoille. Kehittämisen tueksi kootaan opiskelijapalvelujen kehittämisryhmät YAMK- ja monimuoto-opiskelijoista. Täytä hakemus SAMMAKKOn kotisivuilla.
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Lähde lähimatkalle! Tänä vuonna jokainen yksittäinen matkailija on yrityksille elintärkeä. Kesäsesonki määrittelee edellytykset yritystoiminnan jatkumiselle.

Satakuntalaisille matkailuyrityksille toukokuussa tehdyssä verkkokyselyssä kerättiin tietoa koronakriisin vaikutuksista yritysten toimintaan.
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
YAMK-tutkinnon jälkeen Sanna Rajala aloitti opettajan pedagogiset opinnot. Ohjaamisharjoittelun Sanna suoritti jo opiskeluajoista tutulla SAMKin Kuninkaisten kampuksella, verkko-opintojen parissa.

Lue Sannan matka AMK-opiskelijasta opettajaharjoittelijaksi.

Simulation is integral to developing autonomous systems. One example is the Intelligent Shipping Technology Test Laboratory at SAMK in Rauma. The lab is designed as a testing environment for remotely controlled, autonomous vessels. #istlab #wärtsilä
https://t.co/5KBhsnveb9

Kuuntele ja kuule nuorta – se kantaa hedelmää. Yhdessä suunniteltu motivoi myös yhdessä tekemiseen, yhteistyöhön.
#samk #tukee #nuoret #mielipide #sk #yksinäisyys

https://t.co/MeaLZbaCSo

Lähde lähimatkalle! Tänä vuonna jokainen yksittäinen matkailija on yrityksille elintärkeä. Kesäsesonki määrittelee edellytykset yritystoiminnan jatkumiselle.
#satamatkaamaalle #visitsatakunta #matkailu #yrittäjyys #lähimatkailu @satamatkaa @visitsatakunta
https://t.co/7vnzpuaYEn

Sanna Rajala palasi entiseen opinahjoonsa, SAMKin Kuninkaisten kampukselle, suorittamaan opettajaopintojensa harjoittelujaksoa. Lue Sannan matka AMK-opiskelijasta opettajaharjoittelijaksi. https://t.co/krtrVieNSz
#samk #ylpeästiamk #ohjaamisharjoittelu #amk