Kuntoutuksen Master-koulutusta ensi kertaa englannin kielellä
SAMKissa on tarjottu kuntoutuksen ylempi AMK -koulutusta suomen kielellä jo pitkään, nyt koulutus on haussa ensi kertaa kokonaan englanninkielisenä. Syksyllä alkava Rehabilitation-koulutus on Suomen perspektiivissä ainutlaatuinen.
.

SAMKin uudella Porin kampuksella on itseopiskelutiloja esimerkiksi kirjastossa.
– Nyt oli hyvä aika vahvistaa kansainvälistä koulutustarjontaamme uudenlaisella Master-ohjelmalla. Englanninkielisessä fysioterapian koulutuksessahan SAMKilla onkin jo pitkät perinteet, kertoo yliopettaja Anne Kärki.
– Omat intressimme ovat vahvasti myös kansainvälisessä tutkimuksessa ja kehittämisessä. Oli luontevaa lähteä toteuttamaan tätä nyt. Kansainväliset opiskelijat tuovat lisäksi koulutukseen kansainvälisen kontekstin. Se juuri on koulutuksen rikkaus.
Kansallisia ja kansainvälisiä näkökulmia
Vaikka koulutuksessa painottuu kansainvälisyys, siinä huomioidaan myös kansallinen viitekehys.
– Varmasti käsittelemme opetuksessa esimerkiksi alan kansallista lainsäädäntöä ja toimintaympäristöjä. Toisaalta huomioimme esimerkiksi Maailman Terveysjärjestön Rehabilitation 2030 -agendan, jossa nostetaan esiin esimerkiksi kroonisten sairauksien lisääntyminen, heikompiosaisten kuntoutuksen tukeminen ja kuntoutuspalveluiden järjestäminen.
Anne Kärki muistuttaa, että Suomessa olemme hyvässä maassa, jossa on paljon palveluja kaikkien saatavilla.
– Kun opiskelija tulee vaikka Aasiasta tai Afrikasta, hän saattaa palata opintojen jälkeen takaisin kotimaahansa ja jatkaa työtä kuntoutusalan ammattilaisena. Toivon, että koulutuksessa saatu eetinen ja kestävän kehityksen ajattelu kantaisi hedelmää vielä valmistuneen opiskelijan kotimaassakin, hän sanoo.
Yhteistyötä Welfare-koulutuksen kanssa
Koulutuksessa kuntoutusalaa opiskellaan laajasti eri sektoreilta. Kuntoutusta ei tarkastella ainoastaan lääkinnällisestä näkökulmasta vaan myös esim. sosiaalisen ja ammatillisen kuntoutuksen näkökulmista.
– Koulutukseen osallistuvat tulevat toivottavasti hyvin monelta sosiaali- ja terveysalan sektorilta. He voivat olla töissä esimerkiksi erityislasten, päihdekuntoutuksen tai sairaanhoidon parissa.
Johtamisen, tutkimuksen ja kehittämisen opintoja suoritetaan yhdessä ylempään AMK-tutkintoon johtavan Welfare Technology -koulutuksen kanssa. Myös tuotekehitysnäkökulmaan liittyviä asiakaslähtöisiä kehittämistehtäviä tehdään yhdessä. Yhteisiä opintoja on noin 30 opintopisteen verran.
Anne Kärki toivoo koulutukseen hyvin erilaisia hakijoita.
– Olisi ihanaa, jos saisimme kuntoutusalalla toimivia ihmisiä eri maista, eri sektoreilta ja erilaisella osaamistaustatalla, hän sanoo.
Hakuinfo:
Master-koulutuksiin Rehabilitation ja Welfare Technology on haku käynnissä nyt. Haku jatkuu 28.3. asti. Hakea voi osoitteessa studyinfo.fi. Suomen kielellä tarjottava kuntoutuksen ohjaajan AMK-tasoinen koulutus on haussa 14.-28.3. Siihen voi hakea osoitteessa opintopolku.fi.
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
samkarit.samk.fi
Hyvinvointia Hybridisti -hankkeessa järjestettiin kaksi menestyksekästä teknologian pop up -tapahtumaa, ensimmäinen 5.5.2023 Metropolian kampuksella ja toinen 17.5.2023 Tampereen ammattikorkeakoul...