Kuninkaisten kampuksen etäopiskelu sopii perheellisen aikuisen elämään

Minna Koskela aloitti oikeustradenomin opinnot Huittisissa vuonna 2016. Tavoitteena oli alun perinkin jatkaa opintoja, mutta oikeusala tuli mukaan sattuman kautta.

29.3.2022 | Teksti: Kaisu Nisula, SAMKin opiskelija | Kuva: Kaisu Nisula

Minna Koskela tietokoneen ääresssä etätöissä.

Minna tekee etätöitä kotoa käsin.

– Minua kiinnosti oikeusala. Eri opiskelupaikkoja etsiessä tuli vastaan SAMKin oikeustradenomin koulutus ja päätin kokeilla hakea sinne.

Hakiessaan hän asui ja työskenteli vielä Australiassa farmilla ja alkoi suorittaa sieltä käsin avoimia opintoja.

– Koko ajan kun olin farmilla, minulle sanottiin, että ei tarvise tulla pois sieltä. Olet siellä vaan.

Etäopiskelu mahdollisti koulutuksen ja aikuisen elämän yhdistämisen

Minna oli työelämässä ja edellisistä opinnoista oli jo lainaa. Päiväkoulutus ei siis ollut enää vaihtoehto, sillä pelkällä opintotuella ei olisi saanut lainaa lyhennettyä.

– Etäopiskelu oli mahdollistava tekijä siihen, että pystyin lähtemään aikuisiällä vielä opiskelemaan ammattikorkeaan.

Opintojen etenemistä ei haitannut edes äitiyslomat.

– Ei olisi ollut mahdollista, että olen sylivauvan kanssa istumassa tunneilla. Etänä pystyin vain mykistämään mikin, kun vauva oli siinä vieressä. Tai pystyin kuuntelemaan tallennetta silloin, kun se oli itselle mahdollista. Se kaikki ei olisi onnistunut, jos en olisi opiskellut etänä.

Opiskelu ja pienten lasten hoitaminen samanaikaisesti on ollut ajoittain haastavaa. Minna kokee opiskelun olleen helpompaa silloin, kun lapset olivat pieniä ja nukkuivat enemmän, jolloin päiväunet antoivat hyvää aikaa opiskelulle.

– Usein tapahtuu niin, että päivät menee perheen ja lasten kanssa ja illalla alkaa olemaan jo aika väsynyt, mutta täytyy kuitenkin raahautua siihen koneelle opiskelemaan.

Kuninkaisten kampuksen erikoisuus on se, että opinnot voi suorittaa itselle sopivassa tahdissa. Hän kokee opiskelun joustavaksi ja on saanut äitiyslomien vuoksi myös opintoajan lisäystä. Opinnot ovat enää opinnäytetyötä vaille valmiit.

Opinnäytetyön aiheeksi hän on valinnut sopimusoikeuden ja sovittelijoiden sopimusten laatimisen, ja hän tekee sen yhteistyössä Satakunnan sovittelutoimiston kanssa. Oikeusasiat ovatkin olleet mielenkiintoisin aihe opinnoissa.

– Saan pätevyyden esimerkiksi lakitoimiston sihteerin hommiin. Ei tarvitse lähteä sille alalle ilman, että ei tiedä laista mitään, on siis jonkinlainen kosketuspohja asiaan.

Minna kertoo opintojaksojen olleen todella mielenkiintoisia ja mahdollistaneen hyvän tietopohjan oikeudellisista asioista ilman, että tarvitsee opiskella oikeustieteellisessä. Hän kertoo esimerkin rikosoikeuden opintojaksosta, jossa he ryhmän kanssa kävivät käräjäoikeuden istunnossa. Opiskelu ei ole siis pelkkää istumista ja lakitekstin tuijottamista, vaan siinä hyödynnetään myös tosielämän tapauksia ja pohditaan opiskeltua asiaa niiden pohjalta.

Työllistyi heti alalle

Minna alkoi opintojen alettua etsiä uutta työpaikkaa, jossa oikeustradenomin tutkinnosta olisi hyötyä. Hän haki oikeussihteerin, ulosoton sihteerin ja Kelan käsittelijän paikkaa. Vaikka hän ei uskonut vielä pääsevänsä sen tyyppiseen työhön, Minna sai yllätyksekseen Kelalta paikan.

– Haastatteluun mennessäni kysyttiin koulutuspohjaa ja sanoin että oikeustradenomitutkinto on vielä vaiheessa, mutta se on sieltä tulossa, niin heillä kuitattiin et sehän on ihan täydellinen koulutus heille. Siellä on sitä oikeuspohjaa ja sitten niitä perustoimistotyöhön liittyviä opintoja.

Minna kertoo Kelan olevan tähän mennessä paras työnantaja, joka hänellä on ollut. Hän kertoo Kelan olevan todella joustava ja luotettava työnantajana.

– Silloin kun menin töihin, olin vähän että apua, pystynkö ja osaanko. Miten ikinä opin mitään lakijuttuja. Mulla oli sellainen mielikuva, että itse pitää päätökseen kirjottaa teksti, jossa viittaan lakipykälään, mutta ei se onneksi ihan sellaista ollut.

Hän kertoo sen olleen onnellinen sattuma, että päätyi Kelalle töihin. Hänen haaveensa pienenä ei ollut tulla ”kelatädiksi”, mutta nyt hän ei näe välttämättä vaihtavansa toiseen ammattiin.

Opinnäytetyö olisi ollut mahdollista tehdä Kelalle, mutta Minna halusi haastaa itseään ja laajentaa osaamistaan. Siksi hän valitsi aiheensa ihan eri alueelta. Valmistumisen jälkeen häntä kiinnostaisi esimiestehtävien jatko-opinnot YAMK-tutkinnon parissa.

Hyvä vaihtoehto oikeustieteistä kiinnostuneille

Minna kertoo koulutuksen antavan hyvän mahdollisuuden kokeilla oikeustieteitä, jos on ajatellut hakevansa oikeustieteen opintoihin. Lakitietämyksestä on hyötyä, jos on kiinnostunut työskentelemään esimerkiksi oikeustalolla, lakitoimistossa, perinnässä tai Kelalla.

Esimerkiksi sopimusoikeus on aihe, joka koskettaa jokaista. Jopa kaupassa käyminen on sopimus kaupan ja asiakkaan välillä.

Oikeustradenomin opinnot eivät ole niin haastavia kuin luullaan. Ei tarvitse päntätä lakipykäliä, vaan asioita opetellaan esimerkkien kautta, jotka voi yhdistää oikeisiin elämäntilanteisiin.

– Semmoinen katse itselle on tullut ja varsinkin tässä omassa työssä. Millä perusteella teen tätä, onko tässä jokin pohja, miksi teen tämmöisen valinnan? Niin joo, se tulee sieltä laista. Kyllä se silmiä avaa.

Tärkein asia, jonka Minna on SAMKista oppinut, on aikatauluttaminen. Kun sen oppii, elämä helpottuu paljon, hän neuvoo. Oman ajankäytön hallinta ja asioiden tekeminen niin kuin on luvattu tehdä ovat tärkeitä asioita osata.

Näyttö ja näppäimistö

Minna Koskela

31-vuotias

Oikeustradenomiopiskelija Huittisissa Kuninkaisten kampuksella

29.3.2022 | Teksti: Kaisu Nisula, SAMKin opiskelija | Kuva: Kaisu Nisula

Lisää aiheesta

Jenni Saari Lempi Lifestylessä
| Uratarina

Tradenomin opinnot jatkoksi merkonomin opinnoille

Jenni Saari aloitti liiketalouden opinnot syksyllä 2015. Tradenomin opinnot kiinnostivat, sillä pohjalta löytyy liiketalouden perustutkinto.
Opiskelijoita koneella verkko-opiskelun infossa
| Liiketoiminta

SAMK vahvistaa asemaansa johtavana oikeustradenomien kouluttajana

SAMK voitti Valtakunnanvoudinviraston ammattikorkeakouluille järjestämän tarjouskilpailun ulosotossa työskentelevien virkamiesten tutkintoon johtavasta oikeustradenomikoulutuksesta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Nella-Riina Tuominen opiskelee sairaanhoitajaksi. Opintoja on nyt takana vuosi. Alan valintaan vaikutti aikaisempi lähihoitajan koulutus, joka sai hänet innostumaan sairaanhoitajan opinnoista ammattikorkeakoulussa. #sairaanhoitaja #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/lahihoitajan-koulutus-sai-innostumaan-jatkaa-sairaanhoitajaksi/

Happy Pride!🏳️‍🌈
SAMKin kampuksilla liputetaan tänäkin vuonna sateenkaarilippuja kansallisella Pride-viikolla. 🏳️‍🌈

Osaaja-opinnäytetyökilpailussa palkittu Tytti Niemi pohtii Alumniblogissa suorittamiaan tuotantotalouden ja -tekniikan opintoja ja erityisesti niihin liittyvää opinnäytetyöprosessia. #opinnäytetyö #amk #insinööri #katsetulevaisuuteen
https://alumniblogi.samk.fi/2022/06/27/uusi-suunta-opinnaytetyoni-tarina/

SAMKissa on tehty pitkäjänteisesti liikuntapaikkojen esteettömyys- ja saavutettavuustyötä, joka mahdollistaa yhdenvertaisen liikunnan harrastamisen.
https://www.samk.fi/uutiset/samkissa-tehdaan-pitkajanteista-liikuntapaikkojen-esteettomyys-ja-saavutettavuustyota/

Geronomiopiskelija Pia Leppäniemi kertoo Samkarit-blogissa mielenkiintoisesta opinto- ja urapolustaan vanhustyön parissa. Hän on työskennellyt Hollannissa lähihoitajana ennen opintoja, ja kertoo saaneensa geronomiopinnoista paljon uusia näkökulmia.
https://samkarit.samk.fi/2022/06/22/geronomiopinnoista-oppeja-vanhustyon-kehittamiseen-ja-ikaihmisten-hyvinvointiin/