Kumppanit kertovat: “Tämä on ihan elävä yhteys”

Yritysyhteistyön syventäminen kumppanuussopimuksella tuottaa win–win–win-tilanteita. Porilainen Annika Salonen aloitti energia- ja ympäristötekniikan opinnot SAMKissa syksyllä 2015. Jo seuraavana kesänä hän työskenteli Boliden Harjavallan tehtailla tiimissä, jota vetää ympäristöpäällikkö.

13.10.2016 | Teksti: Katri Väkiparta | Kuva: Katri Väkiparta

Kumppanuudessa ihmisten tunteminen on tärkeää, silloin asiat hoituvat, muistuttaa Harjavalta Bolidenin henkilöstöpäällikkö Reijo Salonen. Kuvassa vasemmalla opiskelija Annika Salonen.
Kumppanuudessa ihmisten tunteminen on tärkeää, silloin asiat hoituvat, muistuttaa Harjavalta Bolidenin henkilöstöpäällikkö Reijo Salonen. Kuvassa vasemmalla opiskelija Annika Salonen.

– En olisi uskonut, että oman alan kesätöitä löytyy jo heti seuraavaksi kesäksi. Olin varautunut jatkamaan kesätyöuraani kaupan alalla. Korkeakoulun kautta tuli tieto tästä paikasta – haastattelu poiki kesätyön, joka samalla kattaa osan opintoihin kuuluvasta harjoittelusta, kertoo Annika. SAMK ja Boliden Harjavalta allekirjoittivat kumppanuussopimuksen keväällä 2014.
Henkilöstöpäällikkö Reijo Salmisen mukaan kumppanuus on tuonut mukanaan paljon hyvää.
– Rekrytointi yhtäkkisissä tarvetilanteissa on nopeutunut, kun tietää kehen SAMKissa ottaa yhteyttä. Annikan tulo taloon on siitä hyvä esimerkki. Ja säännöllisten kumppanuustapaamisten ansiosta
kumpikin osapuoli tietää missä mennään. Koulu ja työnantaja puhuvat samaa kieltä.

 

Boliden on SAMKille monialainen yhteistyökumppani. Metallinjalostusyritys kätkee sisäänsä oman terveysaseman, laboratorion, tietohallinto-, talous-, laatu- ja viestintäosaston.

– Vanha käsitys sulattotoiminnasta, jossa tehdään töitä naama mustana, ei enää päde. Toki niitäkin päiviä voi joskus olla, hymähtää Salminen.
Annika kertoo päässeensä konkreettisesti näkemään, kuinka yllättävän monenlaisia asioita pitää huomioida tehtäessä suunnitelmallista ympäristötyötä. Excel-taulukotkin ovat tulleet tutuksi.
– Koen edelleen opiskelevani oikeaa alaa. Minulle on tarjottu työhön jo jatkoakin. Jatkaakseni sitä minun ei tarvitse laittaa opiskelua katkolle. SAMKista on tarjottu mahdollisuutta työn opinnollistamiseen. Tarkoitus on sekä työskennellä että samalla suorittaa opintoja.

Ensimmäinen kahdeksasta

Pori Energialla on SAMKissa ykkössija, kahdeksasta kumppanista sopimus oli ensimmäinen laatuaan. Se allekirjoitettiin lokakuussa 2008. Hallintojohtaja Sirkka Sainion mukaan kumppanuus käynnistyi vauhdilla.
– Kun lähdettiin liikkeelle, tehtiin toimintasuunnitelmat vuosittain ja tapaamisia oli tosi usein.
Kumppannuuden syvetessä tilanne on vakiintunut, mutta ei jämähtänyt. Yhteistyökumppanit tapaavat kahden-kolmen kuukauden välein ja yhteistyömuotoja kehitetään jatkuvasti.
– Se on ihan hedelmällistä se keskustelu. Mennään jatkuvasti eteenpäin, ei tehdä muutosta muutoksen, vaan kehittämisen vuoksi. Mekin ymmärrämme uusia tulevia työntekijöitä eri tavalla, kun tehdään tätä yhteistyötä, toteaa Sainio.
– Näin pitkäaikainen kumppanuus on kuin parisuhde, uskalletaan ottaa vähän erilaisiakin asioita esille, naurahtaa Pori Energian tekniikkayksikön johtaja Jari Lappalainen.

Pori Energian tekniikkayksikön johtaja Jari Lappalainen ja hallintojohtaja Sirkka Sainio ideoivat ajatusta, että SAMKin kumppanit voisivat tavata myös keskenään.

Pori Energian tekniikkayksikön johtaja Jari Lappalainen ja hallintojohtaja Sirkka Sainio ideoivat ajatusta, että SAMKin kumppanit voisivat tavata myös keskenään.

Joustava harjoittelu yksi helmistä

Pori Energian kanssa yhteistyötä on kumppanuuden aikana tehty laidasta laitaan. Tämän hetken nousevana tähtenä loistaa
joustava harjoittelu, josta on jo muodostunut opiskelijoille oppimisen polku aina opinnäytetyöhön asti.
– Joustava harjoittelu ei ole pelkästään työsuorituksia, vaan kyllä siinä tehdään suunnitelma sitä varten, että se vie sekä opiskelijaa että meitä eteenpäin. Ensin aloitetaan käytännön töistä, sitten tulee esimiestyötä, suunnittelutyötä jne., kertoo Sainio.
– Käytännössä se on mennyt niin, että olemme valinneet meidän kesätöihin ihmisiä ja osan kanssa kesän lopulla on tehty päätös, että jatketaan joustavaan harjoitteluun. Helmeä toki kiillotetaan vielä. Myös Pori Energiassa on tullut yhteistyökuvioihin työn opinnollistaminen. Opiskelijalle suunnitellaan yhteistyönä työtehtävien viitoittama oppimispolku ja syntyvä osaaminen
tunnistetaan osaksi opintoja.

PS. Kolmas win on SAMKin visiolle: Jokainen opiskelijamme työllistyy.

 

Info: Kumppanuus

Kumppanuus on yleisluontoinen puitesopimus, joka mahdollistaa pitkäjänteisen ja monipuolisen kehitystyön. Se tuottaa etuja toiminnan kehittämiseen, uuden innovointiin ja osaavan henkilöstön rekrytointiin. Muotoja opiskelijayhteistyön lisäksi ovat mm.

 • asiantuntijavaihdot
 •  yhteiset tutkimushankkeet tai osaprojektit
 •  osaamiskartoitukset ja räätälöidyt koulutukset
 • verkostoitumistilaisuudet

Kumppanimme

 • Boliden Harjavalta Oy
 • Cimcorp Oy
 •  Oras Oy
 •  Pori Energia Oy
 •  Puustelli Group Oy
 • Satakunnan Syöpäyhdistys
 •  Satmatic Oy
 •  Siru Innovations Oy

Meillä on mahdollisuus ottaa muutamia uusia kumppaneita. Kysy kumppanuudesta: Cimmo Nurmi, 044 710 3371

13.10.2016 | Teksti: Katri Väkiparta | Kuva: Katri Väkiparta

Lisää aiheesta

Anne Pohjus.
| Opinnot ja opetus

Tutkintouudistus edennyt loppusuoralle

SAMKissa ollaan tutkintouudistuksen loppusuoralla. Syksyllä 2017 aloittavat opiskelijat opiskelevat uusien opetussuunnitelmien mukaan, kirjoittaa opetuksen vararehtori Anne Pohjus. Opiskelijoiden omat sekä työnantajien tarpeet ja toiveet ohjaavat tutkinnon sisältöä ja rakennetta entistä paremmin.
Teollisuuskorkeakoulu kuvitus
| SAMK

Strateginen linjaus: Olemme teollisuuskorkeakoulu

SAMK vahvistaa maakunnan yhteistä tahtotilaa profiloitumalla teollisuuskorkeakouluksi. Lue vararehtori (TKI) Cimmo Nurmen kirjoittama juttu SAMKin uudesta strategiasta. Marko Mikkola, Mirka Leino ja Meri Olenius antavat esimerkit digitaalisuuden, robotiikan, automaation ja teollisen internetin näkökulmasta.

Uusimmat uutiset

Eveliina Salonen istuu pyörätuolissa Porin kampuksen aulassa.
| Opinnot ja opetus

Esteetön kampus ja liiketalouden opinnot ohjasivat Eveliinan Poriin

Eveliina Salonen opiskelee liiketalouden tutkinto-ohjelmassa luovan markkinoinnin suuntautumisessa toista vuotta. Tutkinto antaa hyvät valmiudet työelämään ja uraa voi lähteä kehittämään moneen eri suuntaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Tule opiskelemaan yrittäjyyttä joustavasti työn ohessa ja valmistu tradenomiksi! Haku tutkinto-ohjelmaan on käynnissä ja jatkuu 30.3. asti. Koulutuksen sisältöihin voit tutustua videolta opettajien johdatuksella. #samk #yrittäjyys #yrittäjäopinnot #katsetulevaisuuteen #tradenomi ... See MoreSee Less
View on Facebook

Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta kerätty yhteen osoitteeseen. Toiminta on laajentunut 10 vuodessa valtavasti, ja tukee koko Suomen elinvoimaa & kasvua. Myös koulutuksen ja tutkimuksen yhteys vahvistuu koko ajan.

https://tki.fi/

#TKItutuksi

Modernisoimme teknologiayrityksiä robotiikan ja tekoälyn avulla @TampereUni kanssa. Tuemme maakunnan akkuklusterin kehittymistä @prizztech kanssa. Aloitamme ainutlaatuisen akkumateriaalien kierrätystutkimuksen spektroskopiaa ja tekoälyä hyödyntämällä.
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html

@SatakunnanAMK Onnittelut @SAMK, 20 m€ kilpailtua tutkimusrahaa, 500 yrityskumppania on hyvä tulos. Satakunnan ja Suomen yritykset tarvitsevat vahvoja tutkimus- ja koulutusyksikötä kansainvälisen kilpailuedun luomisessa.

Digiraivaajat-tapahtuma 7.3.23. Teemoina digiajan asiakaskokemus, yrityksen sisäinen digitalisaatio, inhimillinen muutosjohtaminen ja vastuullisuus.
Aikataulun ja infoa http://digiraivaajat.samk.fi Tapahtuma on maksuton, edellyttää ennakkoilmoittautumista: https://elomake.samk.fi//lomakkeet/14031/lomakkeet.html

Mitä keskuksemme tekee? Valmennamme yrityksiä ymmärtämään tuottamaansa dataa ja sen jalostamista liiketoiminnaksi. Teemme datapilotteja sekä järjestämme täsmäseminaareja tiedolla johtamisesta ja asiantuntijoiden ajattelun kehittämisestä. #tki #samk
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000009363043.html