Etsi

Ei kukaan halua aina askarrella – taidelähtöiset menetelmät ovat yksi vaihtoehto

– Kehitysvammaisille ja muille erityistukea tarvitseville on usein tarjolla askartelua ja lenkkeilyä. En minä askartelua vastusta, tykkään siitä itsekin, mutta ei kukaan jaksa aina sitä samaa, eikä muutenkaan samat asiat ole kaikille antoisia, sanoo SAMKin lehtori Hanna Hannukainen.

26.9.2017 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Eila Saarva

SAMK taidelahtoiset menetelmat Kissimirrien nuket
Kissimirrit on kahdeksan kehitysvammaisen teatteriharrastajan muodostama ryhmä. Kissimirrit ovat esiintyneet erilaisille yleisöille ja nyt heillä on ohjelmistossaan 100-vuotiasta Suomea rempseästi käsittelevä esitys. Kuvassa Kissimirrien tekemiä nukkeja.

Hannukaisen mielestä helposti sanotaan, että asiakas on vaikea tai haastava. Silloin tarkoitetaan, että asiakas käyttäytyy eri tavalla kuin me toivoisimme.

Tarvitaan monipuolisuutta – ja toisaalta säännönmukaisuutta. Taidelähtöiset menetelmät ovat yksi avaus, mutta eivät nekään kiinnosta kaikkia. Joku haluaa mieluummin jotain seikkailullista tai vauhdikasta tai muulla tavalla haastavaa.

– Monesti asiakkaita aliarvioidaan. Että ei ne pysty. Minusta tämä on asennekysymys, toteaa Hannukainen.

– Jos somehitti tulee siitä, että hoitaja tilaa asiakkaalleen pizzan, niin on se aika surullista että se on niin erityistä.

Hannukainen toivoo ammattilaisten kysyvän suoraan asiakkailta ja heidän läheisiltään, millaisesta tekemisestä he pitävät.
– Ei yritetä tietää paremmin vaan kysytään ja kokeillaan yhdessä erilaisia juttuja, jotta jokaiselle löytyisi mukavaa tekemistä arkeen. Kysyminen ei myöskään tarkoita, että kysytään kerran viidessä vuodessa –  ihmiset muuttuvat ja tykkäämiset muuttuvat, meillä kaikilla.

Opiskelijoiden järjestämään toimintapäivään valittiin sellaisia asioita, jotka eivät ole kalliita ja jotka on helppo viedä omaan työhön.

Opiskelijoiden järjestämään toimintapäivään valittiin asioita, jotka eivät ole kalliita ja jotka on helppo viedä omaan työhön.

Päivässä mukana olevat opiskelijat saavat suunnittelu- ja ohjauskokemusta. On ratkaistava esimerkiksi miten näytetään asiat viittomakieltä käyttävälle, jos ei itse käytä viittomia tai miten asia jalkautuu työpaikoille – millaisia materiaaleja tarvitaan?

– Toivon, että tämä tuo elämyksiä, jättää jälkiä myös opiskelijoihin. Korkeakouluopiskelu on muutakin kuin lukemista ja kirjoittamista, sanoo Hannukainen.

Tapahtumapäivä rakentuu opiskelijan idealle

Kuvataiteen, sosiaalialan ja fysioterapian opiskelijat ovat valmistelleet toiminnallisen aamupäivän arjessaan erityistukea tarvitseville nuorille aikuisille ja heidän lähityöntekijöilleen. Se tapahtuu SAMK-kampus Porissa perjantaina 29.9. kello 9-12.

Toimintapisteiden aikana asiakkaiden lähityöntekijät ja kaikki muut aiheesta kiinnostuneet voivat osallistua Eila Saarvan luennolle: Soveltava taide erityisryhmien ohjauksessa.

–  Koko päivä rakentuu opiskelijan idealle, ja minusta on hienoa, että voidaan antaa arvo hänen osaamiselleen. Hän pystyy hyvin kouluttamaan ammattilaisia, sanoo Hannukainen.

Tapahtumapäivä on myös esimerkki moniammatillisesta yhteistyöstä. Sitä ovat toteuttamassa sosionomi-, fysioterapia- ja kuvataideopiskelijat. Tiedossa on muun muassa suklaa- ja maustemaalausta taidetyöpajassa ja elämyksellinen aistirata.

Hannukaisen lisäksi opettajista mukana ovat Heli Rautava ja Marika Kivitalo-Yliluoma.

26.9.2017 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Eila Saarva

Lisää aiheesta

| Hyvinvointi ja terveys

Tilojen esteettömyyskartoitus aistit huomioiden nyt myös ruotsiksi

Tilojen aistiympäristön kartoittaminen etenee neljän keskeisen aistialueen kautta (kuulo, näkö, tunto ja haju). Tulostettavan tarkistuslistan avulla käydään tila läpi kartoitustyötä tukevien kysymysten ohjaamana.
Rollaattorin kanssa kulkenut Pirkko Soini kertoi, että polulla pääsee kulkemaan hyvin.
| Hyvinvointi ja terveys

Esteetön aistipolku – tuotetestausta Kankaanpäässä

Esteetön aistipolku tuottaa elämyksiä erityisryhmille. Restonomiopiskelija Elina Norrbacka suunnitteli polun ”varamummolaan” Kankaanpäähän. Polku testattiin toukokuun lopussa monipuolisella ryhmällä: Kultakankaan asumispalveluyksikön asukkaita, asumispalveluohjaajat ja muutama seniori oli kutsuttu paikalle.

Uusimmat

| Automaatio ja teollisuus

Mielenkiintoiset ja monipuoliset konetekniikan opinnot

Konetekniikan opinnot ovat olleet mielenkiintoisia, monipuolisia ja myös käytännön läheisiä. Uudet laboratoriotilat ovat osoittautuneet hyviksi ja monipuoliset laitteet ovat myös tätä päivää.

SAMK sosiaalisessa mediassa