Koira luokkahuoneessa ja elämän kukkakimppu – tutkimukset valottavat luonnon hyvinvointivaikutuksia

Miten luonto vaikuttaa elämänlaatuun? Tekeillä olevassa väitöstutkimuksessa on ilmennyt, että lapsuudella on erityinen merkitys luontosuhteen muodostumisessa. Green care -tutkijat kokoontuivat SAMKissa Porissa.

5.10.2017 | Teksti: Maarika Iijolainen | Kuva: Maarika Iijolainen

SAMK Maija Esko, Ghita Bodman, Martta Yli-Lauri, Pia Smeds, Elina Vehmasto, Jaana Ruoho ja Minna Uusiniitty-Kivimäki osallistuivat Green Care -tutkijatapaamiseen.
Maija Esko, Ghita Bodman, Martta Yli-Lauri, Pia Smeds, Elina Vehmasto, Jaana Ruoho ja Minna Uusiniitty-Kivimäki osallistuivat Green Care -tutkijatapaamiseen SAMKissa

Luonnon hyvinvointivaikutuksista ollaan tekemässä useita tutkimuksia.

VTM, Åbo Akademin tohtorikoulutettava  Ghita Bodman tekee yhteiskuntatieteellistä väitöstutkimusta aiheesta ”Nature as Health Promotion”. Väitöksessä tutkitaan poikkeuksellisesti myös visuaalisen metodin avulla sitä, miten luonto vaikuttaa elämänlaatuun.

– Syvähaastattelujen lisäksi haastateltavat ovat piirtäneet ja värjänneet oman mattonsa 12 värikynällä syntymästä kuolemaan ja sitoneet oman elämänsä kukkakimpun, valottaa Bodman aineistoaan.

Bodmanin tutkimuksesta selviää, että lapsuudella on erityinen merkitys luontosuhteen muodostumisessa. Bodmanin kiinnostus luonnon vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin on lähtenyt hänen työskennellessä puutarhurina, floristina ja eräoppaana.

Eläimen läsnäolo opettaa hetkessä olemista, tasavertaisuutta, pakottomasti toimimista ja toisen reviirin kunnioittamista.

TaM, Turun yliopiston opettajakoulutuksen opettaja Maija Eskon kasvatustieteen tutkimuksen aiheena on eläinten kanssa oppiminen. Eläimen läsnäolo opettaa hetkessä olemista, tasavertaisuutta, pakottomasti toimimista ja toisen reviirin kunnioittamista. Eskolla on ollut oma koira mukana tulevien opettajien opetuksessa.

–  Yksityisissä ohjaustilanteissa koira oli rauhoittava elementti, kertoo Esko.

SAMKissa järjestettiin Green Care -tutkijatapaaminen 3.10.2017. Teemoina olivat Luonto terveyden edistämisessä, eläimet oppimisessa ja Green Care -laatumerkit.

 

5.10.2017 | Teksti: Maarika Iijolainen | Kuva: Maarika Iijolainen

Lisää aiheesta

Koulutuksen ensimmäiseen lähipäivään pystyi osallistumaan kaikkien seitsemän korkeakoulun kampuksilta. Myös SAMKissa kokoonnuttiin lähipäivään.
| Matkailu

SAMK kouluttaa Green Care -osaajia

Green caren pilottikoulutus aloitti elokuussa. Mukana on seitsemän korkeakoulua.
Rollaattorin kanssa kulkenut Pirkko Soini kertoi, että polulla pääsee kulkemaan hyvin.
| Matkailu

Esteetön aistipolku – tuotetestausta Kankaanpäässä

Esteetön aistipolku tuottaa elämyksiä erityisryhmille. Restonomiopiskelija Elina Norrbacka suunnitteli polun ”varamummolaan” Kankaanpäähän. Polku testattiin toukokuun lopussa monipuolisella ryhmällä: Kultakankaan asumispalveluyksikön asukkaita, asumispalveluohjaajat ja muutama seniori oli kutsuttu paikalle.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter feed is not available at the moment.