Koira luokkahuoneessa ja elämän kukkakimppu – tutkimukset valottavat luonnon hyvinvointivaikutuksia

Miten luonto vaikuttaa elämänlaatuun? Tekeillä olevassa väitöstutkimuksessa on ilmennyt, että lapsuudella on erityinen merkitys luontosuhteen muodostumisessa. Green care -tutkijat kokoontuivat SAMKissa Porissa.

5.10.2017 | Teksti: Maarika Iijolainen | Kuva: Maarika Iijolainen

SAMK Maija Esko, Ghita Bodman, Martta Yli-Lauri, Pia Smeds, Elina Vehmasto, Jaana Ruoho ja Minna Uusiniitty-Kivimäki osallistuivat Green Care -tutkijatapaamiseen.
Maija Esko, Ghita Bodman, Martta Yli-Lauri, Pia Smeds, Elina Vehmasto, Jaana Ruoho ja Minna Uusiniitty-Kivimäki osallistuivat Green Care -tutkijatapaamiseen SAMKissa

Luonnon hyvinvointivaikutuksista ollaan tekemässä useita tutkimuksia.

VTM, Åbo Akademin tohtorikoulutettava  Ghita Bodman tekee yhteiskuntatieteellistä väitöstutkimusta aiheesta ”Nature as Health Promotion”. Väitöksessä tutkitaan poikkeuksellisesti myös visuaalisen metodin avulla sitä, miten luonto vaikuttaa elämänlaatuun.

– Syvähaastattelujen lisäksi haastateltavat ovat piirtäneet ja värjänneet oman mattonsa 12 värikynällä syntymästä kuolemaan ja sitoneet oman elämänsä kukkakimpun, valottaa Bodman aineistoaan.

Bodmanin tutkimuksesta selviää, että lapsuudella on erityinen merkitys luontosuhteen muodostumisessa. Bodmanin kiinnostus luonnon vaikutuksesta ihmisen hyvinvointiin on lähtenyt hänen työskennellessä puutarhurina, floristina ja eräoppaana.

Eläimen läsnäolo opettaa hetkessä olemista, tasavertaisuutta, pakottomasti toimimista ja toisen reviirin kunnioittamista.

TaM, Turun yliopiston opettajakoulutuksen opettaja Maija Eskon kasvatustieteen tutkimuksen aiheena on eläinten kanssa oppiminen. Eläimen läsnäolo opettaa hetkessä olemista, tasavertaisuutta, pakottomasti toimimista ja toisen reviirin kunnioittamista. Eskolla on ollut oma koira mukana tulevien opettajien opetuksessa.

–  Yksityisissä ohjaustilanteissa koira oli rauhoittava elementti, kertoo Esko.

SAMKissa järjestettiin Green Care -tutkijatapaaminen 3.10.2017. Teemoina olivat Luonto terveyden edistämisessä, eläimet oppimisessa ja Green Care -laatumerkit.

 

5.10.2017 | Teksti: Maarika Iijolainen | Kuva: Maarika Iijolainen

Lisää aiheesta

Koulutuksen ensimmäiseen lähipäivään pystyi osallistumaan kaikkien seitsemän korkeakoulun kampuksilta. Myös SAMKissa kokoonnuttiin lähipäivään.
| Matkailu

SAMK kouluttaa Green Care -osaajia

Green caren pilottikoulutus aloitti elokuussa. Mukana on seitsemän korkeakoulua.
Rollaattorin kanssa kulkenut Pirkko Soini kertoi, että polulla pääsee kulkemaan hyvin.
| Matkailu

Esteetön aistipolku – tuotetestausta Kankaanpäässä

Esteetön aistipolku tuottaa elämyksiä erityisryhmille. Restonomiopiskelija Elina Norrbacka suunnitteli polun ”varamummolaan” Kankaanpäähän. Polku testattiin toukokuun lopussa monipuolisella ryhmällä: Kultakankaan asumispalveluyksikön asukkaita, asumispalveluohjaajat ja muutama seniori oli kutsuttu paikalle.

Uusimmat uutiset

Rakennustekniikan opiskelijat Jari-Petteri Joutsenlahti ja Tomi Ahokas katsovat rakennuspiirroksia rakennustyömaalla.
| SAMK

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksesta hyvät valmiudet työelämään

Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat rakennustekniikan opinnoistaan ja harjoittelustaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan. Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutuksessa voi suuntautua rakennustuotantoon, rakennesuunnitteluun tai LVI-suunnitteluun.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences is at SAMK-kampus Rauma.
SAMK-kampus Rauma
Beautiful day in Rauma ☀️🌼
#samk #mysamk #studyinfinland #rauma #visitrauma
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
Rakennusalalla vaaditaan koko ajan uutta kilpailukykyistä osaamista ja siihen tarpeeseen koulutuksesta valmistuu uutta osaavaa työvoimaa. Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat uudella videolla opinnoistaan ja harjoitteluistaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan.
#rakennusala #samk #mysamk #ylpeästiamk
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
SAMK - Satakunta University of Applied Sciences
TUKEE!-hankkeen puitteissa on kuunneltu nuoria sekä heittäydytty yhdessä uusiin elämyksiin. Saatujen tulosten perusteella nuoret kokivat merkityksellisinä yhteisöllisyyden, kannustavan ilmapiirin ja osallistumisen vapaaehtoisuuden. #tukee #nuoret #työpajat #mentorointi #yhdessä

Opiskelijat Siiri Järvinen, Tomi Ahokas ja Jari-Petteri Joutsenlahti kertovat uudella videolla rakennustekniikan opinnoistaan ja harjoittelustaan sekä tulevaisuudensuunnitelmistaan. #rakennusala #samk #mysamk #ylpeästiamk
https://t.co/rCMBsXo8lb

TUKEE!-hankkeen puitteissa on kuunneltu nuoria sekä heittäydytty yhdessä uusiin elämyksiin. Nuoret kokivat merkityksellisinä yhteisöllisyyden, kannustavan ilmapiirin ja osallistumisen vapaaehtoisuuden. #tukee #nuoret #työpajat #mentorointi #yhdessä https://t.co/LUbHdZmvuU

CBSmallPorts-projektissa on kaksi pääteemaa: satamien energiatehokkuus ja satamien yhteismarkkinoinnin kehittäminen. Satamien energiatehokkuuden nykytila kartoitetaan. #CBSmallPorts
https://t.co/vVWW5fkcVH

Kari Lilja, Sirpa Sandelin ja Sanna Lindgen pohtivat Osaava yritys – Menestyvä yritys -blogikirjoituksessa, mikä tekee osaajasta asiantuntijan. https://t.co/DLRAzkkZ0Z