Etsi

Kirjoja jouluun ja tulevaan vuoteen – samkilaiset vinkkaavat

Joulun aika on monelle myös lukemisen aikaa. Sitä silmällä pitäen kokosimme samkilaisilta vinkkejä heitä tällä hetkellä puhuttelevista kirjoista. Vinkkaajina on Agoran haastateltavia ja kirjoittajia, kirjastolaisia ja muita ahkeria lukijoita. Vinkit ulottuvat Yyterin dyyneiltä ihmiskunnan historiaan.

15.12.2016 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: vinkkaajat, Veera Korhonen & Anne Sankari

Yksi jutun kirjavinkkaajista, Katrin Kippasto Rauman kampuskirjastosta opastaa opiskelijaa kirjastossa.
Yksi jutun kirjavinkkaajista, Katrin Kippasto Rauman kampuskirjastosta opastaa opiskelijaa kirjastossa.

Harri Heikkinen Tutki ja kirjoita -kirja

 

Harri Heikkinen, opiskelijoiden vuoden parhaaksi opettajaksi valitsema logistiikan lehtori Raumalta, suosittelee mainiota töihin liittyvää kirjaa, jonka kohdalla voi puhua liki klassikosta. Se on Hirsjärvi, Remes & Sajavaara: Tutki ja kirjoita (vuodelta 2009 tai uudempi,Tammi, ISBN 9789513148362)
– Kirja on erittäin ammattitaitoisesti ja huolitellusti kirjoitettu, rakenteeltaan ja etenemiseltään erinomaisen sujuva, ja toimii korvaamattoman luotettavana tutkimusmenetelmien valinnan ja perustelun sekä tutkimusprosessin ja -raportoinnin ohjaamisen kulmakivenä erittäin monilla tieteenaloilla, tiivistää Heikkinen.

 

luonto-tyomaana-n

Tutkimusryhmän vetäjä ja projektipäällikkö, Sanna-Mari Renfors, lähestyy kirjavinkkausta työnsä näkökulmasta. Työ sisältää tällä hetkellä pääosin luontoon liittyvien hankkeiden suunnittelua ja toteuttamista.
– Vaikka Satakunnan luonnonympäristö on todella monimuotoinen, maakunnan asukkaat tietävät tästä aivan liian vähän. Satakunnan luontoon voi tutustua helposti myös kirjallisuuden kautta. Luonto työmaana, Kasvutarinoita Satakunnasta -kirja tuo esille maakunnan toimijoiden työtä luonnon parissa. Ourista harjuille. Tuokiokuvia Satakunnan luonnosta -kirja puolestaan avaa maakunnan luontoa upeiden valokuvien kautta. Hannes Tiiran kirja Yyteri, Dyynien kaunotar kertoo tarinoita Satakunnan kärkiluontokohteesta. (Ourista harjuille on luettavissa myös verkossa.)

Minna Keinänen-Toivols kirjavinkkiMinna Keinänen-Toivola, tutkimusryhmän vetäjä ja projektipäällikkö ehtii kansainvälisestä työstään johtuen ja kolmen lapsen äitini lukea nykyään omasta mielestään liian vähän.
– Olen siirtynyt jo monta vuotta sitten sähköisiin kirjoihin, koska kirjahylly on aina mukana eikä kirjalle ole eräpäivää. Ostan sähköisesti kirjakaupasta kirjoja periaatteella: pitää näyttää mielenkiintoiselta ja olla alennuksessa. Luen mieluiten faktoista ja ihmisistä.

Yvual Noah Hararin Sapiens: Ihmisen lyhyt historia oli näillä perusteilla hankittu kirja syksyllä 2016.

Harvoin kirja mullistaa ja vahvistaa omaa ajattelua niin vahvasti kuin Harari onnistuu 500-sivuisessa teoksessaan tekemään.

Kirja käy eri näkökulmista läpi ihmiskunnan historian pohjautuen tutkimusfaktoihin. Ei ole väärää tai oikeaa, hyviä tai pahoja vaan sattumia ja valintoja.

Hyvinvointi ja terveys -osaamisalueen johtaja Tuula Rouhiainen-Valo lukee paljon. Hän on ”kahlannut läpi” kaikki Finlandia-voittajat. Palkinto herättää hänessä aina mielenkiinnon katsoa, millaisia palkitut kirjat ovat.
– En yhtä kirjaa osaa nimetä, koska luen laidasta laitaan elämänkertoja, johtamiskirjoja ja romaaneja suomeksi ja välillä englanniksi, sanoo Rouhiainen-Valo.

Olli ja Dolli

Kristiina Kurittu, hoitotyön lehtori vinkkaa Heljä Liukko-Sundströmin kirjaa Olli ja Dolli – tarina ystävyydestä.
– Se on lyhyt kertomus ystävyydestä, erilaisuudesta ja taiteen voimasta. Kirja on koskettava kuvakertomus keramiikkataiteilija Esteri Tomulan ja taiteilija Olli Vasan sekä Liukko-Sundströmin ystävyydestä. Tomula oli oikeassa elämässä pienikasvuinen ja koki ajoittain olonsa kirjan Dolli-räsynuken kaltaiseksi. Olli-jänis kannustaa ja ihailee Dollia, ja vähitellen tämä alkaa uskoa itseensä.

FinnaKatrin Kippasto, informaatikko Rauman-kampuskirjastosta mainostaa Finnasta löytyvää runsasta elämäkertatarjontaa "työnsä ja edustamansa yksikön puolesta".

– Viime aikoina ollaan hankittu kirjaston kokoelmiin paljon elämäkertoja syystä että ainakin Raumalla liiketalouden aloittavilla opiskelijoilla on Teppo Lundellin (yrittäjyys)kurssi, missä näitä luetaan. Finnasta löytyy mielenkiintoista luettavaa Alahuhdasta Chaneliin.

Lempi

Matematiikan lehtori Hanna Tommila vinkkaa tuoretta romaania, Minna Rytisalon esikoisteosta Lempiä.

– Siinä on hienosti kerrottu koskettava, jännittäväkin tarina sodan ajalta Pohjois-Suomesta. Siinä on jotakin samantyyppistä tunnelmaa kuin Tommi Kinnusen Lopotissa. Tarinalla on kolme kertojaa, jolloin tapahtumat, tunnelmat ja tunteet avautuvat eri näkökulmista. (Rytisalon esikoisteos on nyt Runeberg-palkintoehdokkaana, Lopotti oli Finlandia-ehdokkaana, toim. huom.)

Myös liiketalouden lehtori, ALL IN  -yrityskiihdyttämöhanketta vetävä Pia Marjanen suosittelee Lempiä.
– Se avaa mielen pohtimaan ihmisten vaikuttimia ja sitä, että kaikki ei aina ole sitä, miltä asiat vaikuttavat.

Hanna Tommila vinkkaa myös toista kirjaa:
– Ihan toisentyyppinen kirja sattui käteeni: Antiikin ajatuksia. Siihen on koottu mietelmiä antiikin Kreikan ja Rooman filosofeilta uusina suomennoksina, tekijät Arto Kivimäki, Päivi Myllykoski ja Sampo Vesterinen.

Tässä esimerkki:

Kirottu olkoon se, joka keksi kokoukset, sillä kokoukset ovat ajanhukkaa sille, jolla ei ole aikaa hukattavaksi. Eikö sinne pitäisi valita työttömiä ja muita, joilla on aikaa? Heidät voisi sakon uhalla velvoittaa saapumaan paikalle.  Plautus (n. 200 eKr)

Pihan ja Sandströmin kirja

Kirjoittaja

Kirjoittaja rakastaa kirjoja, kirjastoja ja kirjakauppoja. Vaikka hän pitääkin paperisen kirjan käyttöliittymästä ja kätevyydestä, myös äänikirjat ja sähköiset kirjat ovat hänen mielestään yhtä kiinnostavia – ja välillä erityisen käteviä.

Kirjoittaja vetää SAMKissa henkilöstökerhon toimintaan kuuluvaa lukupiiriä, joka on nyt kokoontunut innolla liki vuoden verran. Osa jutun vinkkaajista keskustelee kirjoista myös siellä.

"Kuvan kirjat ovat nyt luettavinani. Vielä en voi sanoa suosittelenko, ja kenelle, mutta vinkata tietysti voin silti."

 

15.12.2016 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: vinkkaajat, Veera Korhonen & Anne Sankari

Lisää aiheesta

| SAMK

Pääkirjoitus: Lukeminen kannattaa melkein aina

Lukeminen, kuuntelu ja katsominen kuuluvat oppimiseen – samoin tekeminen ja kokeileminen. Siitä kaikesta puhutaan tässä lehdessä. Ihan erityisen paljon puhutaan tällä kertaa kirjoista: samkilaisten tekemistä ja samkilaisten vinkkaamista.
Sari Merilampi ja Andrew Sirkka
| Hyvinvointi ja terveys

Uusi kansainvälinen oppikirja: Hyvinvointiteknologia on välttämättä monialaista

Hyvinvointiteknologian kehittäminen vaatii monialaista keskustelua. Se tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että insinööri ja sairaanhoitaja ymmärtävät toisiaan. Sari Merilampi ja Andrew Sirkka SAMKin hyvinvointia edistävän teknologian tutkimusryhmästä ovat toimittaneet hyvinvointiteknologian perusteisiin ja käytännön ideoihin johdattelevan kirjan, jota juuri odotetaan painosta.

Uusimmat uutiset

| SAMK

Kesäharjoittelijat kehuvat kokemustaan SAMKissa

SAMKissa on ollut kesäkuun ensimmäisten viikkojen ajan töissä kahdeksan 15-18-vuotiasta kesäharjoittelijaa. Porin ja Rauman kampuksilla työskennelleet nuoret ovat toteuttaneet kaikkea inventaariosta piirtämiseen, ja jokainen on kehunut kokemustaan.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA