Kiina – perspektiiviä ja vastakohtia

Muistan elävästi, kun vuosia sitten kirjoitin ensimmäistä kirjoitelmaani Kiinasta. Aloitin sen sanoilla ”Kiina on suurten vastakohtien maa”. Sama aloitus on edelleen ajankohtainen. Nyt käytän isoja kirjaimia: Kiina on SUURTEN vastakohtien maa, kirjoittaa Markku Paukkunen kolumnissaan.

31.3.2017 | Teksti: Markku Paukkunen | Kuva: Eva Chujun Xiao & Veera Korhonen (kirjoittajan kuva)

Liikuntaa kiinalaislukiossa Markku rivissa
Liikuntaa kiinalaislukiossa, kirjoittaja rivissä.

Muistan elävästi, kun vuosia sitten kirjoitin ensimmäistä kirjoitelmaani Kiinasta. Aloitin sen sanoilla ”Kiina on suurten vastakohtien maa”. Sama aloitus on edelleen ajankohtainen. Nyt käytän isoja kirjaimia: Kiina on SUURTEN vastakohtien maa.

Kiinassa saatat vieläkin törmätä modernissa kaupungissa polkupyörävetoiseen kulkuneuvoon, jonka kyytiin on pakattu käsittämättömän iso kuorma tai vaikkapa nyljetty puolikas sianruho tai muuten uskomattoman näköinen lasti. Vieressä ajaa rikkaan kiinalaisen ohjaama niin hieno auto, ettei sellaisia täällä usein näe. Kun siirtyy kaksi korttelia syrjään suurkaupunki Shanghain keskustan hienolta kävelykadulta, löytyy tyystin erilainen maailma, Kiina. Pyykit kuivuvat kadun varteen ripustetuissa pyykkinaruissa, väkeä on aina ruuhkaksi saakka ja meteli sanoin kuvaamaton. Roskien lajittelu on käynnissä kadun kulmauksessa, ja aivan vieressä on siirrettävä katukeittiö.

Yksi mielenkiintoinen seikka on työn tekemisen malli. Koska Kiinassa on ihmisiä riittävästi ja palkkataso alhainen, jokaista työtehtävää varten on oma henkilönsä. Kiinalainen ei ole niin joustava kuin esimerkiksi suomalainen eikä hänelle ole helppo antaa monta tehtävää samaan aikaan. Kun yksi tehtävä on menossa, ei ole laisinkaan suotavaa mennä sitä keskeyttämään ja uutta tehtävää antamaan.

Asiat tehdään isosti

Vaikka olisi pitkäänkin kiinalaisten kanssa töitä tehnyt, aina löytää uusia piirteitä, jotka jaksavat hämmästyttää.

Kasvojen säilyttäminen on kiinalaiselle enemmän kuin tärkeä asia, joka on syytä ottaa huomioon. Jos kiinalaiselle on annettava nuhteet, se on parasta tehdä kahden kesken ja visusti varottava, ettei se näy ulkopuolisille. Kasvojen säilyttämiseen liittyy sekin, että kiinalainen ei välttämättä voi sanoa, etten ihan ymmärtänyt mitä tarkoitit, vaan sanoo "no problem" –  ja tekee jotain aivan muuta kuin oli tarkoitus. Joskus kestää pitkään ennen kuin tämän hoksaa, ja siinä on taas asia, joka pitäisi hienotunteisesti hoitaa.

Kun kiinalainen tekee jotain, se tehdään yleensä isosti. Esimerkkinä se uusi, viime vuonna valmistunut toimistorakennus, jossa SAMKin toimisto on. Rakennuksen pinta-ala on 140 000 neliömetriä – sataneljäkymmentä tuhatta! Kyllä se varmaan täyteen tulee jonain päivänä.

SAMKin projektipäällikkö Markku Paukkunen.

Kirjoittaja

Markku Paukkunen
Senior China Advisor

Kirjoittaja on asiantuntija, jonka Kiinan-kokemus ulottuu yli 10 vuoden taakse. Matkoille Satakunnan ystävyyskaupungissa Changzhoussa on hänen kanssaan osallistunut melkoinen joukko toimijoita.

Kiinalainen juttu -blogi

31.3.2017 | Teksti: Markku Paukkunen | Kuva: Eva Chujun Xiao & Veera Korhonen (kirjoittajan kuva)

Lisää aiheesta

| Teknologia

Hyötypelit: tutkimusyhteistyö Kiinan kanssa tiivistyy

SAMKin ja Changzhou Universityn ensimmäinen yhteinen tutkimusartikkeli julkaistaan huhtikuussa Australiassa hyötypelikonferenssissa. Kyseessä on merkittävä avaus tutkimusyhteistyön näkökulmasta.
| SAMK

Koulutusviennille avattiin jälleen mahdollisuuksia Kiinassa – Kiinan Changzhou-viikko Poriin kesäkuun alussa

SAMK järjesti yhdessä Satakuntaliiton kanssa tammikuun alussa matkan Kiinaan, Changzhouhun. Mukana oli myös maakuntajohtajan delegaatio.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK järjestää globaalin merenkulun konferenssin lokakuussa 2023. Konferenssin “Annual General Assembly of International Association of Maritime Universities in 2023” järjestelyt ovat jo käynnistyneet. https://samkarit.samk.fi/2022/09/30/globaali-merenkulun-konferenssi-jarjestetaan-lokakuussa-2023/

Verkkokauppa 2.0 -hankkeen koulutuksessa tänään Raumalla asiaa tuotteista ja verkkokaupan sisällöstä. Kouluttajana Made of Sundaysin verkkokauppias, designer ja webmaster Thomas Leppä. 👌🏼 #verkkokauppa #asiakaskokemus #yrittäjä #BIC #samk #katsetulevaisuuteen

SAMK on tehnyt Satakunnan Osuuskaupan kanssa pitkään yhteistyötä. Virallinen kumppanuussopimus tehtiin muutama vuosi sitten. Kumppanuudella on tavoiteltu yhteistyön syventämistä, laajentamista ja systematisointia sekä uusia yhteistyömuotoja. @SatakunnanOk https://www.samk.fi/uutiset/samk-ja-satakunnan-osuuskauppa-tiivistavat-yhteistyota/

Niin iloinen 🤩 kun otetaan yhteyttä ja sanotaan, että teemme tärkeää työtä @SatakunnanAMK ja siitä tehdään oikein julkaisukin 👌
@sataeduKrista kanssa kerrotaan miten hyvinvointiteknologia edistää osallisuutta ja miten aistikuormitusta voi ⬇️: http://yritma.fi/uutiset/sosiaali-ja-kuntatalous @RoboAI2

TEKOS hankkeella haluamme monialaisella tiimillä lisätä osallisuuden mahdollisuuksia #osallisuus #tekos https://yritma.fi/uutiset/sosiaali-ja-kuntatalous/teknologialla-osallisuutta-verkostolla-vaikuttavuutta