Kiina – perspektiiviä ja vastakohtia

Muistan elävästi, kun vuosia sitten kirjoitin ensimmäistä kirjoitelmaani Kiinasta. Aloitin sen sanoilla ”Kiina on suurten vastakohtien maa”. Sama aloitus on edelleen ajankohtainen. Nyt käytän isoja kirjaimia: Kiina on SUURTEN vastakohtien maa, kirjoittaa Markku Paukkunen kolumnissaan.

31.3.2017 | Teksti: Markku Paukkunen | Kuva: Eva Chujun Xiao & Veera Korhonen (kirjoittajan kuva)

Liikuntaa kiinalaislukiossa Markku rivissa
Liikuntaa kiinalaislukiossa, kirjoittaja rivissä.

Muistan elävästi, kun vuosia sitten kirjoitin ensimmäistä kirjoitelmaani Kiinasta. Aloitin sen sanoilla ”Kiina on suurten vastakohtien maa”. Sama aloitus on edelleen ajankohtainen. Nyt käytän isoja kirjaimia: Kiina on SUURTEN vastakohtien maa.

Kiinassa saatat vieläkin törmätä modernissa kaupungissa polkupyörävetoiseen kulkuneuvoon, jonka kyytiin on pakattu käsittämättömän iso kuorma tai vaikkapa nyljetty puolikas sianruho tai muuten uskomattoman näköinen lasti. Vieressä ajaa rikkaan kiinalaisen ohjaama niin hieno auto, ettei sellaisia täällä usein näe. Kun siirtyy kaksi korttelia syrjään suurkaupunki Shanghain keskustan hienolta kävelykadulta, löytyy tyystin erilainen maailma, Kiina. Pyykit kuivuvat kadun varteen ripustetuissa pyykkinaruissa, väkeä on aina ruuhkaksi saakka ja meteli sanoin kuvaamaton. Roskien lajittelu on käynnissä kadun kulmauksessa, ja aivan vieressä on siirrettävä katukeittiö.

Yksi mielenkiintoinen seikka on työn tekemisen malli. Koska Kiinassa on ihmisiä riittävästi ja palkkataso alhainen, jokaista työtehtävää varten on oma henkilönsä. Kiinalainen ei ole niin joustava kuin esimerkiksi suomalainen eikä hänelle ole helppo antaa monta tehtävää samaan aikaan. Kun yksi tehtävä on menossa, ei ole laisinkaan suotavaa mennä sitä keskeyttämään ja uutta tehtävää antamaan.

Asiat tehdään isosti

Vaikka olisi pitkäänkin kiinalaisten kanssa töitä tehnyt, aina löytää uusia piirteitä, jotka jaksavat hämmästyttää.

Kasvojen säilyttäminen on kiinalaiselle enemmän kuin tärkeä asia, joka on syytä ottaa huomioon. Jos kiinalaiselle on annettava nuhteet, se on parasta tehdä kahden kesken ja visusti varottava, ettei se näy ulkopuolisille. Kasvojen säilyttämiseen liittyy sekin, että kiinalainen ei välttämättä voi sanoa, etten ihan ymmärtänyt mitä tarkoitit, vaan sanoo "no problem" –  ja tekee jotain aivan muuta kuin oli tarkoitus. Joskus kestää pitkään ennen kuin tämän hoksaa, ja siinä on taas asia, joka pitäisi hienotunteisesti hoitaa.

Kun kiinalainen tekee jotain, se tehdään yleensä isosti. Esimerkkinä se uusi, viime vuonna valmistunut toimistorakennus, jossa SAMKin toimisto on. Rakennuksen pinta-ala on 140 000 neliömetriä – sataneljäkymmentä tuhatta! Kyllä se varmaan täyteen tulee jonain päivänä.

SAMKin projektipäällikkö Markku Paukkunen.

Kirjoittaja

Markku Paukkunen
Senior China Advisor

Kirjoittaja on asiantuntija, jonka Kiinan-kokemus ulottuu yli 10 vuoden taakse. Matkoille Satakunnan ystävyyskaupungissa Changzhoussa on hänen kanssaan osallistunut melkoinen joukko toimijoita.

Kiinalainen juttu -blogi

31.3.2017 | Teksti: Markku Paukkunen | Kuva: Eva Chujun Xiao & Veera Korhonen (kirjoittajan kuva)

Lisää aiheesta

| Teknologia

Hyötypelit: tutkimusyhteistyö Kiinan kanssa tiivistyy

SAMKin ja Changzhou Universityn ensimmäinen yhteinen tutkimusartikkeli julkaistaan huhtikuussa Australiassa hyötypelikonferenssissa. Kyseessä on merkittävä avaus tutkimusyhteistyön näkökulmasta.
| SAMK

Koulutusviennille avattiin jälleen mahdollisuuksia Kiinassa – Kiinan Changzhou-viikko Poriin kesäkuun alussa

SAMK järjesti yhdessä Satakuntaliiton kanssa tammikuun alussa matkan Kiinaan, Changzhouhun. Mukana oli myös maakuntajohtajan delegaatio.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/

SAMKissa lehtorina toimiva kuvanveistäjä Heli Ryhänen on saanut Pirkanmaan taidepalkinnon. Taidetoimikunnan mielestä hänen teoksensa ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta. @aamulehti #kuvataide #katsetulevaisuuteen
https://www.aamulehti.fi/kuvataide/art-2000008415265.html