Kiina – perspektiiviä ja vastakohtia

Muistan elävästi, kun vuosia sitten kirjoitin ensimmäistä kirjoitelmaani Kiinasta. Aloitin sen sanoilla ”Kiina on suurten vastakohtien maa”. Sama aloitus on edelleen ajankohtainen. Nyt käytän isoja kirjaimia: Kiina on SUURTEN vastakohtien maa, kirjoittaa Markku Paukkunen kolumnissaan.

31.3.2017 | Teksti: Markku Paukkunen | Kuva: Eva Chujun Xiao & Veera Korhonen (kirjoittajan kuva)

Liikuntaa kiinalaislukiossa Markku rivissa
Liikuntaa kiinalaislukiossa, kirjoittaja rivissä.

Muistan elävästi, kun vuosia sitten kirjoitin ensimmäistä kirjoitelmaani Kiinasta. Aloitin sen sanoilla ”Kiina on suurten vastakohtien maa”. Sama aloitus on edelleen ajankohtainen. Nyt käytän isoja kirjaimia: Kiina on SUURTEN vastakohtien maa.

Kiinassa saatat vieläkin törmätä modernissa kaupungissa polkupyörävetoiseen kulkuneuvoon, jonka kyytiin on pakattu käsittämättömän iso kuorma tai vaikkapa nyljetty puolikas sianruho tai muuten uskomattoman näköinen lasti. Vieressä ajaa rikkaan kiinalaisen ohjaama niin hieno auto, ettei sellaisia täällä usein näe. Kun siirtyy kaksi korttelia syrjään suurkaupunki Shanghain keskustan hienolta kävelykadulta, löytyy tyystin erilainen maailma, Kiina. Pyykit kuivuvat kadun varteen ripustetuissa pyykkinaruissa, väkeä on aina ruuhkaksi saakka ja meteli sanoin kuvaamaton. Roskien lajittelu on käynnissä kadun kulmauksessa, ja aivan vieressä on siirrettävä katukeittiö.

Yksi mielenkiintoinen seikka on työn tekemisen malli. Koska Kiinassa on ihmisiä riittävästi ja palkkataso alhainen, jokaista työtehtävää varten on oma henkilönsä. Kiinalainen ei ole niin joustava kuin esimerkiksi suomalainen eikä hänelle ole helppo antaa monta tehtävää samaan aikaan. Kun yksi tehtävä on menossa, ei ole laisinkaan suotavaa mennä sitä keskeyttämään ja uutta tehtävää antamaan.

Asiat tehdään isosti

Vaikka olisi pitkäänkin kiinalaisten kanssa töitä tehnyt, aina löytää uusia piirteitä, jotka jaksavat hämmästyttää.

Kasvojen säilyttäminen on kiinalaiselle enemmän kuin tärkeä asia, joka on syytä ottaa huomioon. Jos kiinalaiselle on annettava nuhteet, se on parasta tehdä kahden kesken ja visusti varottava, ettei se näy ulkopuolisille. Kasvojen säilyttämiseen liittyy sekin, että kiinalainen ei välttämättä voi sanoa, etten ihan ymmärtänyt mitä tarkoitit, vaan sanoo "no problem" –  ja tekee jotain aivan muuta kuin oli tarkoitus. Joskus kestää pitkään ennen kuin tämän hoksaa, ja siinä on taas asia, joka pitäisi hienotunteisesti hoitaa.

Kun kiinalainen tekee jotain, se tehdään yleensä isosti. Esimerkkinä se uusi, viime vuonna valmistunut toimistorakennus, jossa SAMKin toimisto on. Rakennuksen pinta-ala on 140 000 neliömetriä – sataneljäkymmentä tuhatta! Kyllä se varmaan täyteen tulee jonain päivänä.

SAMKin projektipäällikkö Markku Paukkunen.

Kirjoittaja

Markku Paukkunen
Senior China Advisor

Kirjoittaja on asiantuntija, jonka Kiinan-kokemus ulottuu yli 10 vuoden taakse. Matkoille Satakunnan ystävyyskaupungissa Changzhoussa on hänen kanssaan osallistunut melkoinen joukko toimijoita.

Kiinalainen juttu -blogi

31.3.2017 | Teksti: Markku Paukkunen | Kuva: Eva Chujun Xiao & Veera Korhonen (kirjoittajan kuva)

Lisää aiheesta

| Teknologia

Hyötypelit: tutkimusyhteistyö Kiinan kanssa tiivistyy

SAMKin ja Changzhou Universityn ensimmäinen yhteinen tutkimusartikkeli julkaistaan huhtikuussa Australiassa hyötypelikonferenssissa. Kyseessä on merkittävä avaus tutkimusyhteistyön näkökulmasta.
| SAMK

Koulutusviennille avattiin jälleen mahdollisuuksia Kiinassa – Kiinan Changzhou-viikko Poriin kesäkuun alussa

SAMK järjesti yhdessä Satakuntaliiton kanssa tammikuun alussa matkan Kiinaan, Changzhouhun. Mukana oli myös maakuntajohtajan delegaatio.

Uusimmat uutiset

| TKI

SAMKilla lähes miljoonan euron rahoitus tekoälyn hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) tutkimushankkeelle Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals myönnettiin rahoitusta 575 000 euroa. SAMK sijoittaa tutkimukseen myös omaa rahoitusta 325 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Physiotherapy Week – suomalaista fysioterapiakoulutuksen osaamista Eurooppaan. SAMKissa on menossa REHAB-projektin järjestämä kansainvälinen intensiiviviikko.
Ilmoittaudu mukaan luennoille: bit.ly/2J8l3Ay
... See MoreSee Less

View on Facebook

Physiotherapy Week – suomalaista fysioterapiakoulutuksen osaamista Eurooppaan. SAMKissa on menossa REHAB-projektin järjestämä kansainvälinen intensiiviviikko.
Ilmoittaudu mukaan luennoille: https://bit.ly/2J8l3Ay
#REHAB #SAMK #fysioterapia #physiotherapy #koulutus

SAMKin perinteinen avoimien ovien päivä OpenSAMK järjestetään tänä vuonna koronatilanteesta johtuen etänä. Livelähetystä voi seurata SAMKin YouTube-kanavalla 25.11. klo 13-15 välillä.
https://www.samk.fi/uutiset/samk-jarjestaa-avoimet-ovet-etana-25-11/
#samk #mysamk #opensamk

Feelix - Tulevaisuuden työtaidot -hanke edustaa SAMKia TKI-Kärjet 2020 -kilpailussa videolla "The new F-word".
Äänestä antamalla yläpeukku Youtubessa 2.12.2020 mennessä.
#tkikärjet2020 #feelix #tulevaisuudentyötaidot #tki #amk

https://www.youtube.com/playlist?list=PLVmITS2zS2n4sFQdixv_6eRrDMAYYrRBn

SAMK tarjoaa ainoana Suomessa englanninkielisen, kansainvälisiin tarpeisiin vastaavan hyvinvointiteknologian koulutusohjelman.

Welfare Technology (Master) -koulutuksen hakuaika 10.-31.3.2021!

#samk #mysamk #welfaretechnology

https://bit.ly/39fd93k

Universities of applied sciences have approved a joint programme for #sustainabledevelopment and #responsibility. The goal of the programme is a sustainable, responsible and #carbonneutral university of applied sciences by 2030.

https://www.samk.fi/en/uutiset/universities-of-applied-sciences-sustainable-development-skills-for-everyone/