Kiihdyttämömentoreiden huippuhetket – mentorit kertovat

Jokainen SAMKin yrityskiihdyttämöön tuleva opiskelija ja tuleva yrittäjä saa oman kiihdyttämömentorin. Yrityskiihdyttämö 20 vuotta -tunnelmissa kysyimme millaisia ovat olleet mentoreiden huippuhetket. Kolme aiempaa pitkäaikaista mentoria: Hanna Rautava-Nurmi, Sirpa Sandelin ja Jukka Rajala kertovat.

11.10.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko

Hanna Rautava-Nurmi

Hanna Rautava-Nurmi

Erityisesti mieleen on jäänyt Jari Lammisen Lastensuojelulaitos ja sijaiskoti Mesikämmenen Oy:n ja Laura Löppösen Hoivakoti Kultarusko yritysten kehittäminen ja yrittäjien auttaminen yrittäjyydessä. Iso asia on ollut myös sen oivaltaminen, että alkavan yrittäjän arjessa on oikeasti paljon sisältöjä, jotka vievät myös tutkinnon suorittamista eteenpäin. Huippujuttuja olivat myös tilaisuudet, joissa eri alojen yrittäjillä oli mahdollisuus verkostoitua keskenään.

Erityisenä vahvuutena mentorina toimiessani oli johdon vahva sitoutuminen yrityskiihdyttämöön. Vahvuutena oli myös se, että mentorit olivat lähellä opiskelijoita ja heille tuttuja, jolloin kynnys lähteä Yrityskiihdyttämöön oli matala.

Paljon teimme työtä, joka ei välttämättä tuolloin johtanut yrittäjyyteen, mutta vei varmasti osaltaan yrittäjyysasennetta eteenpäin lähes kaikissa koulutusohjelmissa. Uskon, että tämän tyyppinen omille aloille suuntautuva asennetyö auttaisi tulevaisuuden Suomessa yritysten käynnistymiseen eri aloilla ja osaltaan lisäisi työllisyyttä.

Iso asia on ollut myös sen oivaltaminen, että alkavan yrittäjän arjessa on oikeasti paljon sisältöjä, jotka vievät myös tutkinnon suorittamista eteenpäin.

Sirpa Sandelin

Sirpa Sandelin

Mentorina olen saanut olla mukana seuraamassa kymmenien opiskelijayrittäjien tietä yrittäjyyden maailmaan. On ollut ilahduttavaa huomata, miten yritystoiminta ja opinnot saadaan niveltymään yhteen ja miten meiltä lähdetään tutkinnon ja toimivan yrityksen kanssa eteenpäin. Haluan kuitenkin tuoda esille myös mentorin vastuun tapauksissa, joissa yrittäjäksi haluavan yritysidea ei ole sovelias yrityskiihdyttämöön tai sillä ei ole realistisia menestymismahdollisuuksia.

Liikeideaa tietysti tutkitaan ja kehitetään soveliaammaksi, jos se on mahdollista. Vastuu on myös, jos mentorilla on epäilys yrittäjäksi haluavan valmiuksista yrittäjäksi. Mentori ei tietenkään tee päätöksiä suuntaan tai toiseen yksin, vaan keskustelee muiden mentorien kanssa ja hyödyntää ulkopuolisia asiantuntijoita. Lopullisen päätöksen näissäkin tapauksissa tekee tietysti opiskelija, ja mentori tukee, oli päätös kumpi tahansa. Kohdalleni ei yli 15 vuoden aikana ole sattunut kuin kolme tapausta, joista kaksi luopui yritysideasta ja yksi perusti yrityksen itsenäisesti. Mentorointi on haasteellista ja vastuullista, mutta erittäin palkitsevaa toimintaa.

 

On ollut ilahduttavaa huomata, miten yritystoiminta ja opinnot saadaan niveltymään yhteen ja miten meiltä lähdetään tutkinnon ja toimivan yrityksen kanssa eteenpäin.

Jukka Rajala

Jukka Rajala

Mieleenpainuva mentoriurani huippuhetki oli eittämättä silloin, kun kiihdyttämö vuonna 2005 palkittiin opetusministeriön koulutuksen laatuyksikkönä. Palkintosumma, noin 340 000 euroa oli, jopa nykymittapuun mukaan, merkittävä summa. Palkinnon muu kuin rahallinen arvo oli vähintään yhtä merkittävä kuin itse rahasumma.

Palkinto voitettiin ”yrittäjyysopsilla”. Sain olla tätä opetussuunnitelmaa laatimassa ja mukana laatupalkinnon arviointitilaisuudessa, joka oli varsin jännittävä ja painui syvästi mieleen.

Yrityskiihdyttämössä mentorin käytössä oli ja on vertaistuki, mentoriverkosto, joka on laaja-alainen ja edustaa monialaista osaamista. Yrityskiihdyttämön hyvä maine mahdollistaa koko SAMKin asiantuntijaverkoston käyttämisen. Yrittäjätoiminnan ja opintojen yhdistäminen joustavasti on SAMKin yrityskiihdyttämön keskeinen vahvuus.

Parasta kuitenkin mentorin työssä on ehdottomasti ollut se, kun on saanut nähdä opiskelijayrittäjän löytävän kiihdyttämön avulla ratkaisun ongelmiinsa ja onnistuvan kehittämään omaa yritystoimintaansa eteenpäin.

On saanut nähdä opiskelijayrittäjän löytävän kiihdyttämön avulla ratkaisun ongelmiinsa ja onnistuvan kehittämään omaa yritystoimintaansa eteenpäin

 

Vuoden yrityskiihdyttämöyrittäjät vuodesta 2005

2005 Elias Viitakoski, Uusmediatoimisto Celeria Oy

2006 Jari Lamminen, Lastensuojelulaitos ja sijaiskoti Mesikämmen Oy

2007 Jani Nurmi, Jussi Pohjola ja Juuso Kemi, Staart Oy

2008 Hannu Esko, kuvataitelija Hannu Esko

2009 Sampsa Mäki-Arvela, Lännen Talotekniikka Oy

2010 Laura Löppönen, Hoivakoti Kultarusko Oy

2011 Leena Roskala, Kumppania Oy

2012 Rami Kivistö, Suojax Oy

2013 Kati Lukkari, Katin Mussukat

2014 Jonas Karlsson, Rapukuningas Ky

2015 Pauliina Haapala ja Mirka Väkiparta, Ft Voluntas Oy

2016 Laura Yläkorpi, Bistro Bay (New Town restaurants Oy)

 

11.10.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko

Lisää aiheesta

Kalle Vuorio
| Yrittäjyys

Ensimmäinen yrityskiihdyttämöyrittäjä Kalle Vuorio: ”Kehityksessä pysyy aina, se vaatii vain töitä”

Kalle Vuorion ura alkoi työkalujen kantamisella ja johtojen kiinnittämisellä seinään. Nykyään hän toimii perustamansa yrityksen KMJ Engineeringin operatiivisena johtajana. Hän on ensimmäinen SAMKin yrityskiihdyttämön kautta startannut yrittäjä.
Leena Roskala
| Yrittäjyys

Kiihdyttämöyrittäjä Leena Roskala: Yrittäjän vapaus tehdä

– Ei koskaan yrittäjäksi, se ei ollut koskaan todella vaihtoehto, kuvailee opiskelun alkuajan ajatuksia anLeena Roskala, Kumppania Oy:n toimitusjohtaja. Toisin kävi. Roskala opiskeli ensin Kankaanpäässä tradenomiksi ja altistui jo siellä puheelle yrityskiihdyttämöstä.

Uusimmat uutiset

Riitta Tempakka merenkulun simulaattoreilla.
| Kestävä kehitys

SAMK mukana Climate University -verkostossa

Helsingin yliopisto koordinoi Climate University -verkostoa, jossa on mukana valtaosa suomalaisista korkeakouluista. Ajatuksena on jakaa yhteisellä alustalla maksuttomia verkkokursseja korkeakoulujen ja kaikkien sellaisten käyttöön, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnan kestävään kehitykseen ja ilmastoon liittyvistä asioista.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Merenkulkualan koulutuksella on Raumalla pitkät juuret. Lehtori @JanneLahtinen4 pohtii Navigator-lehdessä merenkulkualan koulutuksen historiaa ja tulevaisuutta. @NavMagFi #katsetulevaisuuteen
https://navigatormagazine.fi/blogit/mastossa-on-kayty-eika-itkettanyt-yhtaan/

Sali täynnä! 👏👏
Tänään virallisesti alkoi meidän käytännön yhteistyö @SatakunnanAMK ja #friitalankoulu kanssa.
Lisäämme aisteihin ja aistiherkkyyksiin liittyvää tietoutta, kehitämme #aistiesteettomyystyokalu myös lasten käyttöön ja eiköhän jotain tutkimustakin ole vireillä 🤩

Johtamisjuonia-blogissa pureudutaan ajankohtaisiin johtamiseen liittyviin aiheisiin, niin SAMKin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin kirjoittamana. Ensimmäisessä blogikirjoituksessa on pohdittu huonon johtamisen merkitystä työpahoinvoinnin taustalla.
https://johtamisjuonia.samk.fi

SAMKissa oli eilen henkilöstöpäivä, jossa palkittiin ansioituneita samkilaisia. Palkituiksi tulivat vuoden menestystarina, aloite, hanketoimija, julkaisija, viestijä, opettaja ja samkilainen. #katsetulevaisuuteen
https://www.samk.fi/uutiset/henkilostopaivassa-palkittiin-ansioituneita-samkilaisia/