Kiihdyttämömentoreiden huippuhetket – mentorit kertovat
Jokainen SAMKin yrityskiihdyttämöön tuleva opiskelija ja tuleva yrittäjä saa oman kiihdyttämömentorin. Yrityskiihdyttämö 20 vuotta -tunnelmissa kysyimme millaisia ovat olleet mentoreiden huippuhetket. Kolme aiempaa pitkäaikaista mentoria: Hanna Rautava-Nurmi, Sirpa Sandelin ja Jukka Rajala kertovat.

Hanna Rautava-Nurmi
Erityisesti mieleen on jäänyt Jari Lammisen Lastensuojelulaitos ja sijaiskoti Mesikämmenen Oy:n ja Laura Löppösen Hoivakoti Kultarusko yritysten kehittäminen ja yrittäjien auttaminen yrittäjyydessä. Iso asia on ollut myös sen oivaltaminen, että alkavan yrittäjän arjessa on oikeasti paljon sisältöjä, jotka vievät myös tutkinnon suorittamista eteenpäin. Huippujuttuja olivat myös tilaisuudet, joissa eri alojen yrittäjillä oli mahdollisuus verkostoitua keskenään.
Erityisenä vahvuutena mentorina toimiessani oli johdon vahva sitoutuminen yrityskiihdyttämöön. Vahvuutena oli myös se, että mentorit olivat lähellä opiskelijoita ja heille tuttuja, jolloin kynnys lähteä Yrityskiihdyttämöön oli matala.
Paljon teimme työtä, joka ei välttämättä tuolloin johtanut yrittäjyyteen, mutta vei varmasti osaltaan yrittäjyysasennetta eteenpäin lähes kaikissa koulutusohjelmissa. Uskon, että tämän tyyppinen omille aloille suuntautuva asennetyö auttaisi tulevaisuuden Suomessa yritysten käynnistymiseen eri aloilla ja osaltaan lisäisi työllisyyttä.
Iso asia on ollut myös sen oivaltaminen, että alkavan yrittäjän arjessa on oikeasti paljon sisältöjä, jotka vievät myös tutkinnon suorittamista eteenpäin.

Sirpa Sandelin
Mentorina olen saanut olla mukana seuraamassa kymmenien opiskelijayrittäjien tietä yrittäjyyden maailmaan. On ollut ilahduttavaa huomata, miten yritystoiminta ja opinnot saadaan niveltymään yhteen ja miten meiltä lähdetään tutkinnon ja toimivan yrityksen kanssa eteenpäin. Haluan kuitenkin tuoda esille myös mentorin vastuun tapauksissa, joissa yrittäjäksi haluavan yritysidea ei ole sovelias yrityskiihdyttämöön tai sillä ei ole realistisia menestymismahdollisuuksia.
Liikeideaa tietysti tutkitaan ja kehitetään soveliaammaksi, jos se on mahdollista. Vastuu on myös, jos mentorilla on epäilys yrittäjäksi haluavan valmiuksista yrittäjäksi. Mentori ei tietenkään tee päätöksiä suuntaan tai toiseen yksin, vaan keskustelee muiden mentorien kanssa ja hyödyntää ulkopuolisia asiantuntijoita. Lopullisen päätöksen näissäkin tapauksissa tekee tietysti opiskelija, ja mentori tukee, oli päätös kumpi tahansa. Kohdalleni ei yli 15 vuoden aikana ole sattunut kuin kolme tapausta, joista kaksi luopui yritysideasta ja yksi perusti yrityksen itsenäisesti. Mentorointi on haasteellista ja vastuullista, mutta erittäin palkitsevaa toimintaa.
On ollut ilahduttavaa huomata, miten yritystoiminta ja opinnot saadaan niveltymään yhteen ja miten meiltä lähdetään tutkinnon ja toimivan yrityksen kanssa eteenpäin.

Jukka Rajala
Mieleenpainuva mentoriurani huippuhetki oli eittämättä silloin, kun kiihdyttämö vuonna 2005 palkittiin opetusministeriön koulutuksen laatuyksikkönä. Palkintosumma, noin 340 000 euroa oli, jopa nykymittapuun mukaan, merkittävä summa. Palkinnon muu kuin rahallinen arvo oli vähintään yhtä merkittävä kuin itse rahasumma.
Palkinto voitettiin ”yrittäjyysopsilla”. Sain olla tätä opetussuunnitelmaa laatimassa ja mukana laatupalkinnon arviointitilaisuudessa, joka oli varsin jännittävä ja painui syvästi mieleen.
Yrityskiihdyttämössä mentorin käytössä oli ja on vertaistuki, mentoriverkosto, joka on laaja-alainen ja edustaa monialaista osaamista. Yrityskiihdyttämön hyvä maine mahdollistaa koko SAMKin asiantuntijaverkoston käyttämisen. Yrittäjätoiminnan ja opintojen yhdistäminen joustavasti on SAMKin yrityskiihdyttämön keskeinen vahvuus.
Parasta kuitenkin mentorin työssä on ehdottomasti ollut se, kun on saanut nähdä opiskelijayrittäjän löytävän kiihdyttämön avulla ratkaisun ongelmiinsa ja onnistuvan kehittämään omaa yritystoimintaansa eteenpäin.
On saanut nähdä opiskelijayrittäjän löytävän kiihdyttämön avulla ratkaisun ongelmiinsa ja onnistuvan kehittämään omaa yritystoimintaansa eteenpäin
Vuoden yrityskiihdyttämöyrittäjät vuodesta 2005
2005 Elias Viitakoski, Uusmediatoimisto Celeria Oy
2006 Jari Lamminen, Lastensuojelulaitos ja sijaiskoti Mesikämmen Oy
2007 Jani Nurmi, Jussi Pohjola ja Juuso Kemi, Staart Oy
2008 Hannu Esko, kuvataitelija Hannu Esko
2009 Sampsa Mäki-Arvela, Lännen Talotekniikka Oy
2010 Laura Löppönen, Hoivakoti Kultarusko Oy
2011 Leena Roskala, Kumppania Oy
2012 Rami Kivistö, Suojax Oy
2013 Kati Lukkari, Katin Mussukat
2014 Jonas Karlsson, Rapukuningas Ky
2015 Pauliina Haapala ja Mirka Väkiparta, Ft Voluntas Oy
2016 Laura Yläkorpi, Bistro Bay (New Town restaurants Oy)
Lisää aiheesta
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Bathymetric surface models – a path towards more advanced navigation
bit.ly
< home Bathymetric surface models – a path towards more advanced navigation Development work is ongoing in the ISTLAB project on how to utilise bathymetric models designed for navigation. Underwater models enable us to obtain more detailed data on the seabed than previously known, to the benefit o...