Kerro, kerro kuvastin, mikä on päivän sää ja kuka tulee käymään – Ikäihmiset pääsevät nyt testaamaan heille suunniteltuja älyteknologian tuotteita

SAMK on kehittänyt ikäystävällisiä huonekaluja ja muita senioreille sopivia älytuotteita kansainvälisessä BaltSe@nioR-hankkeessa, jonka tuloksia esitellään 19.–22. marraskuuta Ulvilan MeWeT-älykodissa. Omia prototyyppejään paikalle tuovat myös kansainväliset kumppanit Puolasta, Norjasta ja Saksasta. Ikäihmisiä Suomesta ja kumppanimaista saapuu testaamaan kehitystyön tuloksia käytännössä.

14.11.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi

Kaatumisen ilmaisemiseen käytettävää robottia on esitelty messuilla Tukholmassa ja Milanossa. Kuva: Jakub Wittchen
Kaatumisen ilmaisemiseen käytettävää robottia on esitelty messuilla Tukholmassa ja Milanossa. Kuva: Jakub Wittchen

Tapahtuma pidetään MeWeT-älykodissa, joka sijaitsee Sataedun Ulvilan toimipisteessä.

Paikalla on myös Poznan University of Life Sciencesin  kehittämä 3D-tulostettu ikäpuku, jonka päälle pukemalla tuotevalmistajat voivat paremmin ymmärtää ikäihmisten tarpeita ja sitä kautta kehittää ikäystävällisiä tuotteita. Lisää ikäpuvusta  blogista ja videolta.

SAMKin kehittämiä älytuotteita

Älypeili auttaa muistamaan

Älypeiliä käytetään erilaisten tietojen näyttämiseen. Sillä voidaan kertoa esimerkiksi kellonaika, säätiedot, uutisotsikoita ja muita käyttäjää kiinnostavia tietoja. Kalenteri auttaa muistamaan päivän tapahtumia. Kasvojentunnistusjärjestelmällä peilin sisältö voidaan räätälöidä jokaiselle käyttäjälle erikseen. Peiliin voidaan valita erilaisia moduuleja. Esimerkiksi käyttäjän omainen voi lähettää peilin kautta tiedon, että on tulossa käymään.

Älypeili koostuu kolmesta osasta: piilotetusta tietokoneesta, näytöstä ja puoliläpäisevästä peilistä. Peiliä muokataan käyttäjän tarpeisiin moduuleilla, joita voidaan kehittää itse tai ladata Internetistä.

Älypeilissä on myös kasvontunnitusominaisuus. Kuva Jakub Wittchen

Älypeilissä on myös kasvontunnitusominaisuus. Kuva Jakub Wittchen

Aiheeseen liittyvä artikkeli

Älytuoli ja aktivointipelit

Älytuoli on normaali jokapäiväinen tuoli, jonka sisällä on painetta ja liikettä mittaavia sensoreita. Tablettitietokoneeseen yhdistettynä sen avulla voidaan pelata pelejä. Tuolin pohjaan on asennettu liiketunnistin, joka lähettää dataa bluetoothin välitysellä Android-laitteeseen. Tuoli on hauska ja hyödyllinen tapa lisätä liikuntaa.

Tuolipeli aktivoi liikkumaan.

Tuolipeli aktivoi liikkumaan.

3D tulostus ja huonekalujen muokkaus käyttäjän tarpeisiin

3D-tulostuksen avulla huonekaluihin voidaan tuottaa yksilöllisiä lisäosia, esimerkiksi kahvoja. Näin voidaan ottaa huomioon ikääntyneiden yksilölliset tarpeet ja esimerkiksi käsivoimien heikkeneminen.

3D-tulostetuilla kahvolla voidaan helpottaa arkea, kun voimat heikentyvät.

3D-tulostetuilla kahvolla voidaan helpottaa arkea, kun voimat heikentyvät.

Kansainvälisten kumppanien tuotteita

Technical University of Munich:

Mobiilirobotti kaatumisen tunnistukseen

Lattiatasoon asennettavat sensorit seuraavat henkilön liikkumista ja ilmoittavat robotille avuntarpeesta. Kahdella kahvalla varustettu robotti auttaa kaatunutta nousemaan pystyyn. Lisäksi robotin päällä olevalle tasolle voi asettaa lääkkeitä, vettä tai matkapuhelimen, jotka kuljetetaan kaatuneelle henkilölle.

Norwegian University of Science and Technology :

Toimintakykyä mittaava tuoli  ReAbleChair

Tuolin tarkoituksena on kerätä tietoa, kuinka henkilö selviää istuvasta asennosta pystyyn. Tätä tietoa käytetään fyysisen toiminnan arviointiin. Liikkeen mittaus tapahtuu kädensijoissa olevien voima-antureiden avulla. Tuoliin voidaan myös liittää muita toiminnallisuuksia. Esimerkiksi Biometrics Ltd:n toimittaman ohjelman avulla käyttäjät voivat pelata liikunnallisia pelejä. Pelaaminen tapahtuu yksinkertaisesti käyttämällä käsinojissa olevia paine-antureita.

Älytuoli mittaa liikuntakykyä.

Älytuoli mittaa liikuntakykyä.

 

 

Lisätietoja:

Sari Merilampi, SAMK
Well-being Enhancing Technology Research Group Leader
Researching Principal Lecturersari.merilampi@samk.fi
+35844 710 3171

Santeri Saari, SAMK
Projektitutkija
santeri.saari@samk.fi
+358 44 7103242
BaltSe@nioR-hankkeen nettisivut  nettisivut

Mikä on MeWet-koti?

MeWeT on Sataedun Ulvilan kampuksella sijaitseva älykoti, joka on suunniteltu palvelemaan toimintakykyrajoitteisia asukkaita. Kodissa on kiinnitetty erityistä huomiota esteettömyyteen ja hyödynnetty hyvinvointiteknologian tarjoamia ratkaisuja kodin eri tiloissa.

MeWeT-koti on kohtaamispaikka hyvinvointiteknologian kehittäjille, yrityksille, julkisille toimijoille sekä käyttäjille. MeWeT-kodissa on mahdollisuus tutustua sekä jo saatavilla että kehitteillä olevaan teknologiaan. Koti toimii samalla myös testiympäristönä, jota myös SAMK käyttää.

BaltSe@niR-hankkeen loppuseminaari ja MeWeT kodin vihkiäistilaisuus pidetään viikolla 47. Tapahtuma sisältää yrityksille suunnattua ohjelmaa 19.11 ja 20.11 sekä avoimien ovien päivät 21.11 ja 22.11.

Avoimien päivien ohjelma 21.–22.11. 

1, 5 tunnin ryhmätilaisuudet prototyyppien testaamiseen ja tilojen esittelyyn

8.30–10.00 ensimmäinen ryhmä (In English)

10.00—11.30 toinen ryhmä  (suomeksi)

11.30–12.30 lounastauko

12.30–14 kolmas ryhmä (suomeksi)

14.00–14.15 tauko

14.15 – 15.45 neljäs ryhmä (suomeksi)

Ilmoittautumiset: krista.toivonen@sataedu.fi

 

Lisää aiheesta

SAMK on ollut mukana mm. järjestämässä legorobottien SM-kilpailuja. Kuvituskuva.
| Automaatio ja teollisuus

SAMKille ja SeAMKille 769 000 euroa digitalisaation ja tekoälyn yhteishankkeeseen

Menestystä rahoitushaussa: SAMK ja SeAMK vahvistavat yhdessä yritysten kasvua ja digitalisaatiota. Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa 769 000 eurolla Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun yhteistä hanketta ”More Startups and Growth through Digitalisation and Artificial Intelligence”.
Autonomous Ship in the sea.
| Merenkulku

Älykkään merenkulun seminaari kokoaa alan huippuosaajat Raumalle

Intelligent Shipping Technology -seminaari järjestetään ensimmäisen kerran 23.–24.8.2018 Rauma Maritime Training Centerissä. Seminaarin tavoitteena on älykkään merenkulun tiedon jakaminen, oppiminen sekä verkostoituminen.

Uusimmat uutiset

Yrityksen edustaja selostaa opiskelijoille haastetta robotin vieressä.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2021: RoboAI Innovation Challenge – Satakunta 2.0 kestävän kehityksen asialla

– Ongelmanratkaisu- ja tiimityötaidot ovat opittavien asioiden ytimessä, mutta myös laajempi ymmärrys omasta idearikkaudesta. Tapahtuman energinen, mutta rento tunnelma kannustaa osallistujia olemaan aktiivisia ja ajattelemaan laatikon ulkopuolelta, luonnehtii RoboAI Innovation Challenge -tapahtumaa RoboAI-viikolla 25.11. järjestävä SAMKin erityisasiantuntija Santeri Koivisto.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jari Multisilta, the Managing Director, President of Satakunta University of Applied Sciences, received a ceremonial chain designed by goldsmith and designer Assi Arnimaa-Leinonen. Arnimaa-Leinonen is known for her diamond rings and silver jewelry. https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-is-celebrating-its-30th-anniversary-the-president-received-a-ceremonial-chain/

Rekrytoimme! Haluatko työskennellä organisaatiossa, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, joustavuutta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä?
Tutustu avoimiin työpaikkoihimme: https://bit.ly/2ZeeWCP
#tyopaikat #rekry #SamkTyopaikat

Matkailussa suurimpana haasteena on usein julkisen- ja yksityisen puolen yhteistyö. Näin ei ole Merikarvialla 👍 Tästä moni kunta voisi ottaa oppia. #merikarvia #matkailunkehittamiskeskus #yhteistyö #samk

SAMKissa aloittanut Matkailun kehittämiskeskus tukee alan positiivista kehitystä Satakunnassa. Kehittämiskeskuksen toiminnan kohderyhmänä ovat mikro- ja pienet matkailuyritykset. #katsetulevaisuuteen #samk #mysamk #satakunta #matkailunkehittämiskeskus
https://www.samk.fi/uutiset/uusi-matkailun-kehittamiskeskus-luotsaa-matkailualaa-kohti-kestavaa-ja-kannattavaa-liiketoimintaa/