Kehotietoisuus auttaa lasta rentoutumaan ja ymmärtämään itseään ja muita

SAMKissa kehitetty SomeBody®-menetelmä edistää tunne- ja vuorovaikutustaitoja kehotietoisuutta hyväksi käyttäen. Toiminnassa tarkastellaan ohjatusti omaa kehoa, ajatuksia ja tunteita.

19.9.2016 | Teksti: Katri Väkiparta

Ulvilan kaupungin koulukuraattori Maarit Koskella on kokemusta menetelmästä niin alakouluikäisille kuin eskarilaisillekin. Koski on vetänyt SomeBody-ryhmiä ja koko luokalle pidettyjä SomeBody-tunteja. Menetelmää voi hänen mukaansa hyödyntää yksilötyössäkin.

– Oppilaat ovat huomanneet, että välitunnilla sattuu ja tapahtuu paljon vähemmän, kun sinne mennään rentoutuneena eikä ylikierroksilla. Oppilaat ovat valtavan viisaita, he osaavat itsekin ehdottaa pientä rentoutumishetkeä tunnin lopuksi ja keskelle tuntiakin. Maarit Koski kertoo huomanneensa SomeBody-menetelmän hyödyt työssään – oppilaiden on helpompi kohdata arjessa epämiellyttäviä tunteita, kun he oppivat rentoutumaan sekä tunnistamaan tunteitaan.

SomeBody®-menetelmä

SomeBody-toiminnassa tehdään toiminnallisia harjoituksia esimerkiksi kehon asentoon, hengitykseen, minäkuvaan, tunteisiin, kosketukseen tai rentoutumiseen liittyen. Harjoitusten tekeminen vaikka luokkahuoneessa onnistuu mainiosti.

SomeBody-hankkeessa (2015-2017) on koulutettu sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisia menetelmän käyttöön. Pilottiryhmiä on ollut useissa eri toimintaympäristössä, eri ikäisten lasten ja nuorten kanssa. Matkalla on menetelmään kehitetty myös omat mittarit. Sen vaikuttavuutta mitataan ennen kaikkea osallistujan itse tekemillä arvioinneilla.

SomeBodyssä yhdistyy psykofyysisen fysioterapian ja psykososiaalisen ohjaustyön menetelmiä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on rahoittanut menetelmän kehittämistä keväästä 2015 saakka. Hankkeen tavoitteena on tuottaa valmis ja vaikuttava SomeBody-menetelmä lasten ja nuorten terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

SomeBody® on SAMKin vuonna 2013 rekisteröimä tavaramerkki.

Yhteistyökumppaneina kehitystyössä ovat olleet Friitalan koulu, DIAK, Kuninkaanhaan koulu, Lastensuojelulaitos Eemeli, Porin kaupungin kuraattorit (WinNova) ja Sataedu.

SomeBody-kehittäjät

TtM Marjo Keckman, YTT Satu Vaininen ja projektityöntekijä Anna Kantonen vetävät SomeBody-hanketta SAMKissa. Kuvassa etualalla LitT, tanssi-liiketerapeutti Maarit Ylönen.

 

LISÄTIETOJA

Satakunnan ammattikorkeakoulu
Marjo Keckman, TtM, projektipäällikkö
044 710 3866, marjo.keckman(a)samk.fi

SomeBody®-hanke 1.3.2015–31.10.2017

Lisätietoja menetelmästä: somebody.samk.fi

Julkaisu: SomeBody® lukkojen avaajana (2016)

 

 

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter

Porin Saskiat palkitsi kolme SAMKista viime keväänä kuvataiteilijaksi valmistunutta taiteilijaa, Senja Teriahon, Noora Lyyran ja Janina Haapasen. Heidän töitään on nyt esillä Galleria Porin Saskiassa.

#kuvataide #katsetulevaisuuteen

Mobiilirobottitestaus jatkuu DiakonTerveydessä. Robotti saattaa asiakkaat vaikka ryhmäliikuntaan tai kotihoidon toimistolle. Yhteistyössä @SatakunnanAMK @RoboAI2 @TampereUni @SuomenAkatemia ja Diakon.

SAMK has conducted a student well-being survey for several years. Despite national concerns about the students’ well-being, the overall well-being of SAMK students has improved from what it was a few years ago.

#thinkfuture #wellbeing

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 klo 16.
#katsetulevaisuuteen #rekry #avoimettyöpaikat

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence