Etsi

Taidenäyttely: Keholla maalaaminen on liikkeen äärimmäistä tutkimista

Kuvataiteen galleriassa Kankaanpäässä on esillä neljän nuoren taiteilijan näyttely, joka keskittyy ihmiskehon teemaan. Kuraattorina toiminut Rauha Aaltonen kutsui mukaan opiskelijatoverinsa Viljami Nissin, Laura Pietiläisen ja Emma Thomasin ja lähti rakentamaan näyttelyä intuitiolla.

13.3.2018 | Teksti: Hanna Valtokivi | Kuva: Hanna Valtokivi

Rauha Aaltonen: Installaatio osa 4 (maalattu keholla).
Rauha Aaltonen: Installaatio osa 4 (maalattu keholla).

– En halunnut rajoittaa taiteilijoiden työskentelyä minkään tietyn teeman alle, vaan lähdin siitä, mitä he ovat aikaisemmin tehneet. Minulla oli näkemys, että tämän ryhmän kanssa pystymme rakentamaan yhtenäisen ja kiinnostavan kokonaisuuden. Kehollisuus syntyi alitajuisesti ja yhdisti luonnollisesti teokset yhteen.

Rauha Aaltonen ja Laura Pietiläinen ovat tänä vuonna valmistuvia kuvataiteilijoita; Viljami Nissi ja Emma Thomas opiskelevat kolmatta vuotta.

– Olemme tekijöinä kaikki erilaisia ja tavoitteemme ovat henkilökohtaisia. Vapaus tehdä oman näköisiä töitä ja luoda on kaikille tärkeää, Rauha Aaltonen kertoo.

Tekijät ovat painottuneet taiteen eri tekniikoihin. Aaltonen on opiskellut maalaus- ja veistotaidetta, Nissi esitystaidetta, Pietiläinen maalaustaidetta ja Thomas on keskittynyt taidegrafiikan opintoihin.

Varpaat ja pakarat työvälineenä

Rauha Aaltosen työt erottuvat joukosta näyttelyteknisesti. Erityisesti isot, akryyliväreillä muoville tehdyt teokset vetävät huomion puoleensa. Mitä tämä oikein on, mistä on kysymys?

Selitys löytyy kirjallisessa muodossa seinältä. Kyseessä on neliosainen installaatio, joka tutkii ihmisen kehollisuutta ja sen liikettä ja joka on tehty käsillä, varpailla, pakaroilla ja koko keholla.

– Kehollisuus on minulle tärkeää ja kaikissa maalauksissani liikkeellä on tärkeä rooli. Keholla maalaaminen oli liikkeen äärimmäistä tutkimista ja se inspiroi minua uusiin teoksiin. Keholla maalaamisen haluaisin jatkossa viedä enemmän performatiiviseen suuntaan, jossa yleisö voisi osallistua maalauksien tekoon, Rauha kertoo.

 

Lihallisuus puhkeaa kukkaan

Laura Pietiläisen teokset jatkavat samaa ruumiillisuuden ja lihallisuuden teemaa toisesta näkökulmasta. Sisäelimet saavat uusia merkityksiä runsaiden muotojen, herkullisten värien ja yllättävien yksityiskohtien kautta. Kolmiulotteisuus ja massan illuusio ovat käsinkosketeltavan realistisesti läsnä.

Lauran teoksia oli esillä viime syksynä Porin uuden kampuksen Taidekäytävän avajaisnäyttelyssä. Nyt esillä on uutta nähtävää esimerkiksi Magnolia, joka vie katsojan ajatukset ihmiskehon sisältä kukantuoksuiseen ulkoilmaan.

Laura Pietiläinen: Magnolia

 

Pelkistettyjä hahmoja kysymysten äärellä

Emma Thomasin taiteessa mennään eri tekniikkaan ja tyylilajiin, mutta kehollisuuden tarttumapintoja löytyy tästäkin sarjasta, jota on toteutettu esimerkiksi tussilla, musteella, akvarellilla, guassilla ja monotypialla paperille. Alastomat tai lähes alastomat pelkistetyt hahmot kipuilevat elämän välähdyspisteissä. Taiteilija yhdistää kuvan ja tekstin kokonaisuudeksi kuten teoksessa: That plane is not moving it has been hovering above me for years, coating my skin in chemicals and radioactive particles.

 

Muistoja Prahasta

Viljami Nissin videot ja installaatiot vievät katsojan moderniin urbaaniin maailmaan, Prahan laitakaduille, joita taiteilija esittelee kokijana ja kohteena performanssin keinoin.

Viljami Nissi on suuntautunut opinnoissaan performanssitaiteeseen, taiteessa enemmän video- ja installaatiotaiteeseen. Näyttelyn teos Aika Prahassa x Lemon Stealing Whore on valmistunut Prahassa ja oli siellä esillä galleriassa hieman erilaisena installaationa, joka kulki nimellä Breakdown.

Viljami Nissi: Aika Prahassa, osa installaatiota

 

Rauha Aaltonen kertoo, että näyttely on saanut positiivisen vastaanoton. Yhtenäisyyttä ja motivaatiota tehdä yhteisnäyttely on ihasteltu.

– Uskon että yleisö löytää näyttelystä omat suosikkiteoksensa, jotka puhuttelevat eniten. Minun töitäni on kommentoitu rohkeiksi ja näyttäviksi. Ne herättävät myös hilpeyttä katsojissa.

 

Näyttely on esillä SAMKin Kuvataiteen kampuksen galleriassa, Paasikivenkatu 24, Kankaanpää, 16.3. asti.

 

 

 

 

Lisää aiheesta

2018 SAMK Kuukaudenkuva RauhaAaltonen Persikkapusuja
| Kuvataide

Kuukauden kuvassa Rauha Aaltonen: Persikkapusuja

Rauha Aaltosen tapa maalata on yltäkylläinen ja runsas. Maalaus johdattaa intuitiivisesti ja neuvoo tekijäänsä: mihin mennään seuraavaksi. Abstraktio antaa vapauden liikkeen ja värien leikeissä.
Kiima LauraPietilainen SAMKkuvataide
| Kuvataide

Kuukauden kuvana Laura Pietiläinen: Kiima

Laura Pietiläisen teosten abtrakti, lihaisa massamaisuus kuvaa kaikkea vellovaa tunnetta – ja jättää katsojalle tulkittavaa. Tämän jutun uhkea teos on nähtävillä Porin kampuksen ensimmäisessä näyttelyssä syksyllä 2017.

Uusimmat

| Matkailu

Ensimmäiset ryhmät Kiinasta – SAMK perustaa incoming-matkatoimiston

SAMK perustaa uuden kansainvälisen oppimisympäristön, joka on opiskelijavoimin toimiva incoming-koulutusmatkatoimisto SAMK Bridge. Toiminta alkaa tammikuussa 2019 Porin kampuksella. Päätarkoituksena on järjestää koulutusmatkakokonaisuuksia Satakunnassa, kertoo SAMK Bridgen toiminnanjohtaja ja vastuuopettaja, lehtori Maaria Berg.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA