Etsi

Kansainvälistyminen logistiikan opetuksen vahva suunta

Rauman kampuksella on jo useamman vuoden ajan toteutettu kansainvälisiä logistiikan projekteja, joissa on aito kehityskohde yrityksestä.

17.3.2017 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anssi Pajala, kuvat ovat Luxport-opintomatkalta

luxport_kanava

Alueellinen kohdeyritys saa ratkaisun logistiseen pulmaan opiskelijoiden projektissa, joka kestää lokakuusta joulukuun loppuun. SAMKin opiskelijoiden lisäksi opiskelijoita on Yhdysvalloista ja Saksasta. Kohdeyritys määrittyy aina aloitustapaamisen paikan mukaisesti. Suomesta mukana ovat olleet muun muassa Rolls-Royce, VORMU, Rauman Satama, VMP-Interior ja Puustelli.

Projektin aikana sovelletaan logistiikan osaamista ja oppimista käytännössä ja tuodaan asiakkaalle mahdollisia ratkaisuja. Oppimisen kannalta siinä ei ole läheskään kaikki, sillä muutkin taidot ovat tarpeen, myös myöhemmin työelämässä.
–  Paljon arvokkaampi asia on sosiaaliset ja metakognitiiviset taidot, joita opiskelijat harjoittavat kolmen kuukauden aikana, sanoo lehtori Daniela Tanhua.

–  Sellaisia ovat esimerkiksi tiimityöskentely kansainvälisissä tiimeissä, aikaeron tuomien ajanhallintaan ja suoriutumiseen liittyvien stressitilanteiden ratkaiseminen ja tiimin kriisitilanteiden selvittäminen, jatkaa lehtori Riitta Tempakka. Logistiikan parissa työskentelevät tarvitsevat muun muassa prosessiosaamista, organisointikykyä, järjestelmällisyyttä ja innovatiivisuutta.

Aina on saatu hyviä käytännön ratkaisuja.

luxport_ryhma logistiikkaAlun perin projekti oli tarjolla ainoastaan tradenomiopiskelijoille. Sitä veti Tanhua. Kaksi vuotta sitten yhdistettiin logistiikan insinööriopiskelijat ja englanninkielisen International Business -koulutusohjelman tradenomiopiskelijat yhteiseen opintoprojektiin, ja Tempakka tuli mukaan. Se on tuonut laajaa projektiosaamista ja eri opiskelualojen yhteisöllistä oppimista sekä eri kulttuurien kohtaamista kansainvälisessä ympäristössä. Syksyn 2016 case oli luxemburgilaisen Luxportin toiminnan tehostaminen. Luxport on Luxemburgin sisämaan satama, on transitoliikenteen hubi eli solmukohta erilaisille rahdeille. Yritys oli tyytyväinen saamiinsa ratkaisuehdotuksiin, ja he kertoivat toteuttavansa ainakin osan ehdotuksista. Opiskelijoilla oli vapaat kädet tuoda ehdotuksia liittyen esimerkiksi prosesseihin ja laitteistoihin.

– Aina on saatu hyviä käytännön ratkaisuja. Tottakai tällaisissa projekteissa tehdään sekä huonoja että hyviä ehdotuksia, tämähän on opiskelijoiden oppimista, sanoo Tempakka.

Mitä seuraavaksi?

Ensi syksylle on jo olemassa erilaisia virityksiä, mutta mitään ei ole vielä päätetty. Syksyllä tulee käynnistymään kolme projektia, joihin tarvitaan kaksi suomalaista ja yksi saksalainen yritys. Kiinnostuneet yritykset voivat ottaa yhteyttä lehtori Teppo Lundelliin.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA