Kansainvälistyminen logistiikan opetuksen vahva suunta

Rauman kampuksella on jo useamman vuoden ajan toteutettu kansainvälisiä logistiikan projekteja, joissa on aito kehityskohde yrityksestä.

17.3.2017 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Anssi Pajala, kuvat ovat Luxport-opintomatkalta

luxport_kanava

Alueellinen kohdeyritys saa ratkaisun logistiseen pulmaan opiskelijoiden projektissa, joka kestää lokakuusta joulukuun loppuun. SAMKin opiskelijoiden lisäksi opiskelijoita on Yhdysvalloista ja Saksasta. Kohdeyritys määrittyy aina aloitustapaamisen paikan mukaisesti. Suomesta mukana ovat olleet muun muassa Rolls-Royce, VORMU, Rauman Satama, VMP-Interior ja Puustelli.

Projektin aikana sovelletaan logistiikan osaamista ja oppimista käytännössä ja tuodaan asiakkaalle mahdollisia ratkaisuja. Oppimisen kannalta siinä ei ole läheskään kaikki, sillä muutkin taidot ovat tarpeen, myös myöhemmin työelämässä.
–  Paljon arvokkaampi asia on sosiaaliset ja metakognitiiviset taidot, joita opiskelijat harjoittavat kolmen kuukauden aikana, sanoo lehtori Daniela Tanhua.

–  Sellaisia ovat esimerkiksi tiimityöskentely kansainvälisissä tiimeissä, aikaeron tuomien ajanhallintaan ja suoriutumiseen liittyvien stressitilanteiden ratkaiseminen ja tiimin kriisitilanteiden selvittäminen, jatkaa lehtori Riitta Tempakka. Logistiikan parissa työskentelevät tarvitsevat muun muassa prosessiosaamista, organisointikykyä, järjestelmällisyyttä ja innovatiivisuutta.

Aina on saatu hyviä käytännön ratkaisuja.

luxport_ryhma logistiikkaAlun perin projekti oli tarjolla ainoastaan tradenomiopiskelijoille. Sitä veti Tanhua. Kaksi vuotta sitten yhdistettiin logistiikan insinööriopiskelijat ja englanninkielisen International Business -koulutusohjelman tradenomiopiskelijat yhteiseen opintoprojektiin, ja Tempakka tuli mukaan. Se on tuonut laajaa projektiosaamista ja eri opiskelualojen yhteisöllistä oppimista sekä eri kulttuurien kohtaamista kansainvälisessä ympäristössä. Syksyn 2016 case oli luxemburgilaisen Luxportin toiminnan tehostaminen. Luxport on Luxemburgin sisämaan satama, on transitoliikenteen hubi eli solmukohta erilaisille rahdeille. Yritys oli tyytyväinen saamiinsa ratkaisuehdotuksiin, ja he kertoivat toteuttavansa ainakin osan ehdotuksista. Opiskelijoilla oli vapaat kädet tuoda ehdotuksia liittyen esimerkiksi prosesseihin ja laitteistoihin.

– Aina on saatu hyviä käytännön ratkaisuja. Tottakai tällaisissa projekteissa tehdään sekä huonoja että hyviä ehdotuksia, tämähän on opiskelijoiden oppimista, sanoo Tempakka.

Mitä seuraavaksi?

Ensi syksylle on jo olemassa erilaisia virityksiä, mutta mitään ei ole vielä päätetty. Syksyllä tulee käynnistymään kolme projektia, joihin tarvitaan kaksi suomalaista ja yksi saksalainen yritys. Kiinnostuneet yritykset voivat ottaa yhteyttä lehtori Teppo Lundelliin.

Uusimmat uutiset

| TKI

SAMKilla lähes miljoonan euron rahoitus tekoälyn hyödyntämiseen lääketieteellisessä tutkimuksessa

Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) tutkimushankkeelle Data Lake Innovation Testbed for Future Hospitals myönnettiin rahoitusta 575 000 euroa. SAMK sijoittaa tutkimukseen myös omaa rahoitusta 325 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Physiotherapy Week – suomalaista fysioterapiakoulutuksen osaamista Eurooppaan. SAMKissa on menossa REHAB-projektin järjestämä kansainvälinen intensiiviviikko.
Ilmoittaudu mukaan luennoille: bit.ly/2J8l3Ay
... See MoreSee Less

View on Facebook

Physiotherapy Week – suomalaista fysioterapiakoulutuksen osaamista Eurooppaan. SAMKissa on menossa REHAB-projektin järjestämä kansainvälinen intensiiviviikko.
Ilmoittaudu mukaan luennoille: https://bit.ly/2J8l3Ay
#REHAB #SAMK #fysioterapia #physiotherapy #koulutus

SAMKin perinteinen avoimien ovien päivä OpenSAMK järjestetään tänä vuonna koronatilanteesta johtuen etänä. Livelähetystä voi seurata SAMKin YouTube-kanavalla 25.11. klo 13-15 välillä.
https://www.samk.fi/uutiset/samk-jarjestaa-avoimet-ovet-etana-25-11/
#samk #mysamk #opensamk

Feelix - Tulevaisuuden työtaidot -hanke edustaa SAMKia TKI-Kärjet 2020 -kilpailussa videolla "The new F-word".
Äänestä antamalla yläpeukku Youtubessa 2.12.2020 mennessä.
#tkikärjet2020 #feelix #tulevaisuudentyötaidot #tki #amk

https://www.youtube.com/playlist?list=PLVmITS2zS2n4sFQdixv_6eRrDMAYYrRBn

SAMK tarjoaa ainoana Suomessa englanninkielisen, kansainvälisiin tarpeisiin vastaavan hyvinvointiteknologian koulutusohjelman.

Welfare Technology (Master) -koulutuksen hakuaika 10.-31.3.2021!

#samk #mysamk #welfaretechnology

https://bit.ly/39fd93k

Universities of applied sciences have approved a joint programme for #sustainabledevelopment and #responsibility. The goal of the programme is a sustainable, responsible and #carbonneutral university of applied sciences by 2030.

https://www.samk.fi/en/uutiset/universities-of-applied-sciences-sustainable-development-skills-for-everyone/