Hyötypelit: tutkimusyhteistyö Kiinan kanssa tiivistyy

SAMKin ja Changzhou Universityn ensimmäinen yhteinen tutkimusartikkeli julkaistaan huhtikuussa Australiassa hyötypelikonferenssissa. Kyseessä on merkittävä avaus tutkimusyhteistyön näkökulmasta.

31.1.2017 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Antti Koivisto

sari_merilampi_chanzhou

Sari Merilampi teki tutkimustyötä viime syksynä Kiinan Chanzhoussa.

Artikkelissa The Cognitive Mobile Games for Older Adults − A Chinese User Experience Study tutkitaan suomalaisten muistisairaiden tarpeisiin kehitettyjen mobiilimuistipelien soveltuvuutta ja käyttäjäkokemuksia Kiinassa.

− Yhteistyö strategisen kiinalaisen partneriyliopistomme kanssa on alkujaan lähtöisin siitä, että Kiinassa on iso tarve vanhustyön osaamiselle. SAMKissa taas on osaamista ikäteknologiaan, kertoo projektipäällikkö ja tutkija Sari Merilampi.

− Olemme aiemmin toimineet hyvin eurooppalaistyyppisesti, joten on ollut mielenkiintoista nähdä kulttuurin vaikutus tutkimustoimintaan. Etukäteen ei voinut tietää, toimivatko samat asiat Suomessa kuin Kiinassa.

Molemmissa maissa samanlainen innokkuus

Mobiilimuistipelisovellusta testattiin Suomen tapaan Kiinassa. Itse sovelluksen käyttöön liittyvä tilanne oli eri kulttuureissa yllättävän samanlainen. Samanlainen innokkuus löytyi molemmista. Molemmissa kulttuureissa ymmärrettiin, että peleillä ja muistilla on selkeä yhteys.

− Joitakin asioita oli, joista huomasi kulttuurisen eron. Kiinalaiset ikäihmiset toivoivat peleihin esimerkiksi selkeästi enemmän grafiikkaa. Sitä suomalaiset eivät pitäneet tärkeänä, Sari Merilampi kertoo.

− Kulttuurilla ei ollut suurta vaikutusta teknologian kokemukseen. Oma oletus oli, että kulttuurilla olisi isompi vaikutus.

Kiinassa ikääntyneet pelaavat paljon enemmän esimerkiksi lautapelejä kuin Suomessa. Hoitohenkilökunta olikin aluksi aika skeptistä sen suhteen, miten ikäihmiset ottavat digitaaliset pelit vastaan. He epäilivät, onko ikäihmisillä osaamista ja toisaalta kiinnostusta aiheeseen.

− Kun tutkimustuokio sitten alkoi, en ole varma, kumpi oli innostuneempi, ikääntyneet vai heidän osaamisestaan ilahtuneet hoitajat, Sari Merilampi naurahtaa.

Liikkeelle pienesti kädet savessa

Tutkimuksessa on ollut mukana Tampereen teknillisen yliopiston tutkijoita biolääketieteen tiedekunnasta. Tutkimustyössä mukana ollut Sari Merilammen kollega Johanna Virkki on kokenut Kiinan kävijä. Tampereen teknillisen yliopiston strategiset partnerit ovat Nanjingissa, joka on ihan lähellä Changzhouta. Kollegoiden on ollut helppo tehdä yhteistyötä ja esitellä toisilleen omia kontaktejaan. Myös laajamittaisempaa tutkimusta on tekeillä mobiiliteknologian hyödyntämisessä vanhustyössä Suomessa ja Kiinassa.

− On hyvin kiinalainen lähestymistapa, että lähdetään pienesti liikkeelle kädet savessa. Ei kannata lähteä kysymään, mitä kaikkea te haluatte vaan siirtyä konkretian kautta pienestä isompaan. Tutkimustyössä täytyy tietysti aina vähän koputella kepillä jäätä. Liian pitkälle ei kannata mitään kehittää ennen testaamista, Sari Merilampi kertoo.

Suomessa on tällä hetkellä käynnissä pilotti, jossa ikääntyneiden päivätoiminnassa pelataan näitä mobiilimuistipelejä puoli vuotta. Kiinassa alkaa myös samanlainen jakso.

− Jatkossa voidaan varmasti tehdä myös muuta yhteistyötä kuten opinnäytetöitä ja hanketoimintaa. Ensin täytyy löytää oikeat toimintatavat ja ihmiset. Tämä on kuitenkin konkreettinen avaus tutkimustoimintaan. Myös yritykset voisivat ottaa koppia, Kiinan markkinat ovat valtavat, Merilampi kannustaa.

Lue lisää konferenssista 5th International Conference on Serious Games and Applications for Health, IEEE SeGAH 2017

Lue lisää Sarin kokemuksista Kiinasta

20090919_Changzhou_Tianning_Temple_5326

The Cognitive Mobile Games for Older Adults - A Chinese User Experience Study

Artikkelin kirjoittajat:

Sari Merilampi, Antti Koivisto, Andrew Sirkka; Satakunta University of Applied Sciences

Pasi Raumonen, Johanna Virkki; Tampere University of Technology

Xu Xiao, Yan Min, Lin Ye, Xiao Chujun, Jiani Chen; Changzhou University

31.1.2017 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Antti Koivisto

Lisää aiheesta

Johanna Virkki & Sari Merilampi
| Teknologia

SAMKiin lisää kansainvälistä tieteellistä osaamista

SAMKin strategiassa korostetaan kansainvälisyyttä ja perätään kansainvälisesti arvostettua asiantuntemusta. Vaikka SAMKissakin kasvetaan kansainvälisiksi osaajiksi, on tärkeää tuoda kansainvälisesti tunnistettua tieteellistä osaamista myös ulkoa päin.
Sari Merilampi ja Andrew Sirkka
| Hyvinvointi ja terveys

Uusi kansainvälinen oppikirja: Hyvinvointiteknologia on välttämättä monialaista

Hyvinvointiteknologian kehittäminen vaatii monialaista keskustelua. Se tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että insinööri ja sairaanhoitaja ymmärtävät toisiaan. Sari Merilampi ja Andrew Sirkka SAMKin hyvinvointia edistävän teknologian tutkimusryhmästä ovat toimittaneet hyvinvointiteknologian perusteisiin ja käytännön ideoihin johdattelevan kirjan, jota juuri odotetaan painosta.

Uusimmat uutiset

Yrityksen edustaja selostaa opiskelijoille haastetta robotin vieressä.
| Tapahtumat

RoboAI-viikko 2021: RoboAI Innovation Challenge – Satakunta 2.0 kestävän kehityksen asialla

– Ongelmanratkaisu- ja tiimityötaidot ovat opittavien asioiden ytimessä, mutta myös laajempi ymmärrys omasta idearikkaudesta. Tapahtuman energinen, mutta rento tunnelma kannustaa osallistujia olemaan aktiivisia ja ajattelemaan laatikon ulkopuolelta, luonnehtii RoboAI Innovation Challenge -tapahtumaa RoboAI-viikolla 25.11. järjestävä SAMKin erityisasiantuntija Santeri Koivisto.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Jari Multisilta, the Managing Director, President of Satakunta University of Applied Sciences, received a ceremonial chain designed by goldsmith and designer Assi Arnimaa-Leinonen. Arnimaa-Leinonen is known for her diamond rings and silver jewelry. https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-is-celebrating-its-30th-anniversary-the-president-received-a-ceremonial-chain/

Rekrytoimme! Haluatko työskennellä organisaatiossa, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, joustavuutta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä?
Tutustu avoimiin työpaikkoihimme: https://bit.ly/2ZeeWCP
#tyopaikat #rekry #SamkTyopaikat

Matkailussa suurimpana haasteena on usein julkisen- ja yksityisen puolen yhteistyö. Näin ei ole Merikarvialla 👍 Tästä moni kunta voisi ottaa oppia. #merikarvia #matkailunkehittamiskeskus #yhteistyö #samk

SAMKissa aloittanut Matkailun kehittämiskeskus tukee alan positiivista kehitystä Satakunnassa. Kehittämiskeskuksen toiminnan kohderyhmänä ovat mikro- ja pienet matkailuyritykset. #katsetulevaisuuteen #samk #mysamk #satakunta #matkailunkehittämiskeskus
https://www.samk.fi/uutiset/uusi-matkailun-kehittamiskeskus-luotsaa-matkailualaa-kohti-kestavaa-ja-kannattavaa-liiketoimintaa/