Hyötypelit: tutkimusyhteistyö Kiinan kanssa tiivistyy
SAMKin ja Changzhou Universityn ensimmäinen yhteinen tutkimusartikkeli julkaistaan huhtikuussa Australiassa hyötypelikonferenssissa. Kyseessä on merkittävä avaus tutkimusyhteistyön näkökulmasta.

Sari Merilampi teki tutkimustyötä viime syksynä Kiinan Chanzhoussa.
Artikkelissa The Cognitive Mobile Games for Older Adults − A Chinese User Experience Study tutkitaan suomalaisten muistisairaiden tarpeisiin kehitettyjen mobiilimuistipelien soveltuvuutta ja käyttäjäkokemuksia Kiinassa.
− Yhteistyö strategisen kiinalaisen partneriyliopistomme kanssa on alkujaan lähtöisin siitä, että Kiinassa on iso tarve vanhustyön osaamiselle. SAMKissa taas on osaamista ikäteknologiaan, kertoo projektipäällikkö ja tutkija Sari Merilampi.
− Olemme aiemmin toimineet hyvin eurooppalaistyyppisesti, joten on ollut mielenkiintoista nähdä kulttuurin vaikutus tutkimustoimintaan. Etukäteen ei voinut tietää, toimivatko samat asiat Suomessa kuin Kiinassa.
Molemmissa maissa samanlainen innokkuus
Mobiilimuistipelisovellusta testattiin Suomen tapaan Kiinassa. Itse sovelluksen käyttöön liittyvä tilanne oli eri kulttuureissa yllättävän samanlainen. Samanlainen innokkuus löytyi molemmista. Molemmissa kulttuureissa ymmärrettiin, että peleillä ja muistilla on selkeä yhteys.
− Joitakin asioita oli, joista huomasi kulttuurisen eron. Kiinalaiset ikäihmiset toivoivat peleihin esimerkiksi selkeästi enemmän grafiikkaa. Sitä suomalaiset eivät pitäneet tärkeänä, Sari Merilampi kertoo.
− Kulttuurilla ei ollut suurta vaikutusta teknologian kokemukseen. Oma oletus oli, että kulttuurilla olisi isompi vaikutus.
Kiinassa ikääntyneet pelaavat paljon enemmän esimerkiksi lautapelejä kuin Suomessa. Hoitohenkilökunta olikin aluksi aika skeptistä sen suhteen, miten ikäihmiset ottavat digitaaliset pelit vastaan. He epäilivät, onko ikäihmisillä osaamista ja toisaalta kiinnostusta aiheeseen.
− Kun tutkimustuokio sitten alkoi, en ole varma, kumpi oli innostuneempi, ikääntyneet vai heidän osaamisestaan ilahtuneet hoitajat, Sari Merilampi naurahtaa.
Liikkeelle pienesti kädet savessa
Tutkimuksessa on ollut mukana Tampereen teknillisen yliopiston tutkijoita biolääketieteen tiedekunnasta. Tutkimustyössä mukana ollut Sari Merilammen kollega Johanna Virkki on kokenut Kiinan kävijä. Tampereen teknillisen yliopiston strategiset partnerit ovat Nanjingissa, joka on ihan lähellä Changzhouta. Kollegoiden on ollut helppo tehdä yhteistyötä ja esitellä toisilleen omia kontaktejaan. Myös laajamittaisempaa tutkimusta on tekeillä mobiiliteknologian hyödyntämisessä vanhustyössä Suomessa ja Kiinassa.
− On hyvin kiinalainen lähestymistapa, että lähdetään pienesti liikkeelle kädet savessa. Ei kannata lähteä kysymään, mitä kaikkea te haluatte vaan siirtyä konkretian kautta pienestä isompaan. Tutkimustyössä täytyy tietysti aina vähän koputella kepillä jäätä. Liian pitkälle ei kannata mitään kehittää ennen testaamista, Sari Merilampi kertoo.
Suomessa on tällä hetkellä käynnissä pilotti, jossa ikääntyneiden päivätoiminnassa pelataan näitä mobiilimuistipelejä puoli vuotta. Kiinassa alkaa myös samanlainen jakso.
− Jatkossa voidaan varmasti tehdä myös muuta yhteistyötä kuten opinnäytetöitä ja hanketoimintaa. Ensin täytyy löytää oikeat toimintatavat ja ihmiset. Tämä on kuitenkin konkreettinen avaus tutkimustoimintaan. Myös yritykset voisivat ottaa koppia, Kiinan markkinat ovat valtavat, Merilampi kannustaa.

The Cognitive Mobile Games for Older Adults - A Chinese User Experience Study
Artikkelin kirjoittajat:
Sari Merilampi, Antti Koivisto, Andrew Sirkka; Satakunta University of Applied Sciences
Pasi Raumonen, Johanna Virkki; Tampere University of Technology
Xu Xiao, Yan Min, Lin Ye, Xiao Chujun, Jiani Chen; Changzhou University