Kansainvälinen FIRST LEGO League robotti- ja tiedetapahtuma Satakuntaan – SAMK mukana yhteistyössä

FIRST LEGO League robotti- ja tiedetapahtuman Satakunnan aluekilpailu järjestetään Ulvilassa Sataedun tiloissa 19.–20.1.2017. Tarkoitus on innostaa lapset suunnittelemaan ja ohjelmoimaan robotteja ja mahdollisesti hakeutumaan myöhemmin ohjelmointi-, robotti- ja automaatioalalle.

17.1.2017 | Teksti: Inna Saarinen | Kuva: Mimmi Virtanen (yläkuva) Inna Saarinen (alakuva)

Marko Mikkola ja Janika Tommiska ovat mukana FIRST LEGO League -tapahtumassa.
Marko Mikkola ja Janika Tommiska ovat mukana FIRST LEGO League -tapahtumassa.

Tapahtuma on 9–16-vuotiaille tarkoitettu kilpailu, jonka arvoja ovat mm. yhteishengen kunnioittaminen, yhdessä tiiminä tekeminen sekä kokemusten jakaminen. Maailmanlaajuisesti kilpailuun ottaa osaa vuosittain yli 250 000 lasta ja nuorta. Aluekilpailun voittajajoukkue pääsee mukaan helmikuussa ensimmäistä kertaa järjestettäviin SM-kilpailuihin Helsinkiin. Suomen voittajalla on mahdollisuus osallistua huhtikuussa MM-kilpailuihin Yhdysvalloissa.

Kilpailussa on kaksi tuomaria SAMKista, projektityöntekijä Janika Tommiska ja opiskelija Suvi Nikula. Molemmat iloitsevat mahdollisuudesta päästä mukaan.

– Nuoret pääsevät kilpailussa kokeilemaan ohjelmointia, esiintymistaitoa ja ryhmätyötaitoja toisten kanssa, Janika Tommiska kertoo.

Teemana ihmisten ja eläinten vuorovaikutus

Toejoen koulun valinnainen tietotekniikan, robotiikan ja elektroniikan ryhmä kävi syksyllä ohjelmoimassa teollisuusrobotteja simulointiympäristössä SAMKissa.

– Kilpailussa on joka vuosi vaihtuva teema. Tänä vuonna kilpailun teemana on eläinten ja ihmisten vuorovaikutus, Suvi Nikula sanoo.

Ryhmä tekee kilpailussa tiedeprojektin, jossa nuoret esittelevät aiheeseen liittyvän uuden innovatiivisen ratkaisun isoon tai pienempään ongelmaan. Työssä pitää ilmetä, missä asioissa ihmiset tekevät eläinten kanssa yhteistyötä ja miten sitä voisi kehittää. Robottikilpailussa autonomiset robotit ratkovat tehtäviä. Pelilaudalla, jossa robotit kilpailevat, on eläinaiheisia tehtäviä. Tänä vuonna tehdään ensimmäistä kertaa yksi tehtävä myös yhteistyönä eri ryhmien kesken.

– Edellytämme kilpailussa tietojen hakua netistä ja kirjoista. Enemmän pisteitä saa, jos selvittää asioita vielä asiantuntijoiltakin, Janika Tommiska kertoo.

– Arvostamme yhteistyötä ja oikeudenmukaisuutta, he sanovat kuin yhdestä suusta. Ja kaikilla pitää olla hauskaa. Jos joku on tullut voittamaan, hänellä on väärä asenne. Voittaminen on vain hyvä bonus, Janika Tommiska kertoo.

Lisää tyttöjä alalle

Tommiska ja Nikula toivovat erityisesti tyttöjä opiskelemaan alalle.

– Se on hyvä juttu, että ohjelmointiin tutustuminen aloitetaan jo ennen kuin kukaan ehtii sanoa, että nämä eivät sitten ole tyttöjen juttuja, Suvi Nikula naurahtaa. Hän kertoo olevansa yhä vähemmistöä luokassa, vaikka molempia sukupuolia alan koulutukseen nykyisin hakeutuukin.

Muutamissa alueen kouluissa on jo robotiikan opetusta.

– Robottien rakentaminen ja ohjelmointi kehittää ajattelua monella tavalla. Se on yleissivistävää ja myös uuden opetussuunnitelman mukaista, sanoo Kati Toikka Ulvilan Vanhankylän koulusta. Myös SAMKissa on tehty alan yhteistyötä mm. koulujen ja päiväkotien kanssa.

Jos joku on tullut voittamaan, hänellä on väärä asenne. Voittaminen on vain hyvä bonus.

 


 

Leader Karhuseutu on rahoittanut Prizztech Oy:n hanketta, joka järjestää FLL-aluekilpailun ja samalla pyrkii juurruttamaan legorobottitoimintaa ja automaatioinnostusta Karhuseudun alueelle. Tapahtuma järjestetään myös tammikuussa 2018 ja lisäksi yritetään saada SM-kilpailut Satakuntaan.

Kilpailun nettisivut ovat osoitteessa fllsuomi.org.

Robottien taidonnäytteisiin pääsee tutustumaan Youtubessa hakusanalla FIRST LEGO League.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Twitter

Porin Saskiat palkitsi kolme SAMKista viime keväänä kuvataiteilijaksi valmistunutta taiteilijaa, Senja Teriahon, Noora Lyyran ja Janina Haapasen. Heidän töitään on nyt esillä Galleria Porin Saskiassa.

#kuvataide #katsetulevaisuuteen

Mobiilirobottitestaus jatkuu DiakonTerveydessä. Robotti saattaa asiakkaat vaikka ryhmäliikuntaan tai kotihoidon toimistolle. Yhteistyössä @SatakunnanAMK @RoboAI2 @TampereUni @SuomenAkatemia ja Diakon.

SAMK has conducted a student well-being survey for several years. Despite national concerns about the students’ well-being, the overall well-being of SAMK students has improved from what it was a few years ago.

#thinkfuture #wellbeing

Haemme johtamisen lehtoria vahvistamaan alan osaamista opetuksessa ja tutkimustoiminnassa. Työsuhde on toistaiseksi voimassa oleva 1.1.2024 alk. Ensisijainen toimipaikka Pori. Haku päättyy 13.10.2023 klo 16.
#katsetulevaisuuteen #rekry #avoimettyöpaikat

A two-day Nordic Business Forum Studio Rauma is ongoing at the SAMK Campus Rauma. Futurist and tech leader Amy Webb is now presenting “The Futures of Artificial Intelligence”.

#thinkfuture #artificialintelligence