Kampus piti arkkitehdin virkeänä muttei stressannut

–  Painotan hyvin paljon funktionaalisuutta, visio toiminnasta tulee teiltä. Sen kääntäminen arkkitehtuurin muotoon menee funktionaalisuuden kautta, sanoo arkkitehti Matti Asmala, SAMKin Porin-kampuksen pääsuunnittelija, kun kysyn, millainen visio hänellä oli SAMKin Porin kampuksesta.

25.7.2017 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

SAMK-kampus Porin julkisivu Karjalankadulta.

  Kun itse on käynyt koulua, opettaja puhui ja oppilaat kuuntelivat. Nyt haetaan opettamista, jossa oppiminen on edelleen tärkeässä mutta toisenlaisessa roolissa, sanoo Matti Asmala Arkkitehti Oy Asmalasta.

Iso kysymys on, miten tämä saadaan näkyviin rakennuksessa nyt ja miten se näkyy tulevaisuudessa? Kuinka paljon uskaltaa katsoa tulevaisuuteen ja kuinka paljon siitä uskaltaa siirtää rakennukseen? Kuinka lennokas rakennus voi olla? Kampuksella näkyviä käytännön ratkaisuja ovat muun muassa siirtoseinät ja tilojen avoimuus – on tiloja jotka mukautuvat ja tiloja ”joissa ajatuskin lentää”.

Arkkitehti Matti Asmala toimi SAMKin Porin-kampuksen pääsuunnittelijana.

 

Kampuksen pitää herättää huomiota

Kampuksen on oltava myös riittävän vaikuttava, eri ikäisten silmissä.
  Jotta 15-vuotias katsoo ohi kävellessään ikkunoista, että tuolla tapahtuu kiinnostavia asioita ja mahdollisesti löytää oman tulevaisuutensa.

Budjetista ja käyttötarkoituksesta seuraa Asmalan mukaan tiettyjä funktionaalisia muotoja. Alkuideaan aletaan sovittaa huonetila-ohjelmaa: tilaa ei voi tulla liikaa eikä liian vähän. Liika nostaa vuokraa ja liian vähästä toiminta kärsii.

 Asioita on pystytty ratkaisemaan. Luotettavan tiedon saanti helpottaa, kun joutuu tekemään päätöksiä junan kulkiessa.

 

Tehdään kokonaisuutta, joka elää

Kaksi vuotta meni suunnitteluun ja kaksi rakentamiseen. Kaikkiaan neljä arkkitehtia, kaksi sisustusarkkitehtia ja kaksi akustiikkasunnittelijaa teki jossain vaiheessa töitä kampuksen parissa. Asmala pääsuunnittelijana huolehti, että kaikki suunnitelmat sopivat toisiinsa. Aikataulu oli tiukka, mutta, kuten hän sanoo: ”SAMKilla oli tosi hyvä organisaatio antamassa tietoa, hyvät neuvonantajat ja mielenkiintoista keskustelua”.

Asmala on tyytyväinen osapuolten keskinäiseen luottamukseen. Toiminta on ollut selkeää ja jokaisella oma roolinsa.

  Asioita on pystytty ratkaisemaan. Luotettavan tiedon saanti helpottaa, kun joutuu tekemään päätöksiä junan kulkiessa.

 

Funktionaalisuutta ja arkkitehtonista turhamaisuutta

Kokonaisuus muodostuu monesta osasta, joista osa on funktionaalisuuden rinnalla ”arkkitehtien mielen liikettä ja ehkä sen päivän näkemystä”. Hetkeä aiemmin tai myöhemmin rakennus olisi voinut piirtyä erilaiseksi.

On myös asioita, joita ei voi selittää kuin ”arkkitehtonisella turhamaisuudella”. Aurinkosäleikkö pohjoissuunnassa tarvitaan juuri sen vuoksi. Ja ne vahvat puunkaltaiset ikkunankehykset: Niitä ei tarvita, mutta ne ovat hyvin oleellisia julkisivusommitelmaan.

Jossain kohtaa Asmalalle on tullut mieleen, että ”hemmetin hyvin tehty tuo” – että Tom (Ilomäki) ja minä ollaan saatu tämä onnistumaan. Iloisia yllätyksiä on tullut.

Pääaulan näkymät ulos tiedettiin, mutta tietyissä valoissa ne ovat järkyttävän hienoja.

25.7.2017 | Teksti: Anne Sankari | Kuva: Anne Sankari

Lisää aiheesta

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen kahvikupin ääressä.
| SAMK

SAMKin pitää näkyä, kuulua ja tuntua

Otsikko tiivistää Porin kaupunginjohtajan Aino-Maija Luukkosen ja Satakunnan ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksen puheenjohtajan Anttivesa Knuuttilan tunnelmat nyt, kun uusi SAMK-kampus Pori on valmiina odottamassa opintojen käynnistymistä syksyllä.
SAMK-kampus Porin perustat rakennusvaiheessa.
| SAMK

NCC:n työpäällikkö Granqvist kiittää kampustyömaan tiedonkulkua ja yhteistyötä

– Kaikki pääsivät antamaan panoksensa ja tekivät töitä samaan suuntaan, kehuu NCC:llä SAMK-kampuksen työpäällikkönä toiminut Jari Granqvist. Hänen mielestään yhteistyö eri osapuolten kesken sujui poikkeuksellisen hyvin. Työmaa palkittiin myös työturvallisuudesta.

Uusimmat uutiset

Karhunpesä-kerrostalo rakennusvaiheessa.
| TKI

Hae pilottikohteeksi ja mittauta uudisrakennuksesi hiilijalanjälki

KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen tavoitteena on jalkauttaa Satakuntaan osaamista vähähiiliseen rakentamiseen liittyen. Osallistumalla hankkeen pilotointiin saat yrityksellesi valmiiksi jo osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin. Osallistuminen on maksutonta.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Osallistu SAMK Yrittäjyyspäivän webinaariin ja inspiroidu yrittäjien tarinoista!

Ota seurantaan FB-tapahtumasivu ja käy ilmoittautumassa mukaan osoitteessa yrittajyyspaiva.samk.fi/
... See MoreSee Less

View on Facebook

Haku KOHISTEN kohti hiilineutraalia rakentamista Satakunnassa -hankkeen pilottikohteeksi on käynnissä. Osallistumalla saat osaamista vähähiiliseen rakentamiseen ja hiilijalanjälkilaskelmiin. #hiilijalanjälki #rakentaminen #kohisten

https://bit.ly/3mw1mBm

Kaksi viikkoa vielä ja sitten se alkaa!💥RoboAI-viikko meinaan! Joko olet löytänyt tapahtumista oman suosikkisi? Tsekkaa koko RoboAI-viikon ohjelma helpossa PDF-muodossa ja ilmoittaudu mukaan: https://www.roboai.fi/wp-content/uploads/2020/10/RoboAI-Viikko-Kaikki.pdf #roboai #samk #tuni #roboaiviikko #technology #pickandregister

Ammattikorkeakoulujen yhteinen AMK-valintakoe järjestetään 26.–29.10.
SAMKissa valintakoe järjestetään maanantaina 26.10.
Olemme huomioineet koejärjestelyissä hakijoiden ja henkilökunnan terveyden ja turvallisuuden.
https://bit.ly/37uGBBL
#samk #mysamk #valintakoe

Kiinnostava meriklusteritilaisuus to 29.10. etänä ja Raumalla. Myös SataMari-hankkeen viimeisimmät tulokset esillä. Ilmoittaudu mukaan: https://bit.ly/3kkzHlX! #Greenship @Meriklusteri @meriteollisuus @SatakunnanAMK @RMCFinland @wasaline_fi @FinlandVts

2015 valmistunut! 📢

Olethan käynyt jo vastaamassa uraseurantakyselyyn? Kysely on toimitettu kaikille 2015 valmistuneille sähköpostilla sekä tekstiviestillä. Jokainen vastaus on SAMKille arvokas! Tarkistathan myös roskapostikansiosi.

#samk #mysamk #samkalumni