Pääkirjoitus: Kampus kaikkien huulilla

Uuden kampuksen rakentaminen Poriin on ollut monen samkilaisen arkea jo pitkään. Myös itse muutto on iso asia, puhumattakaan siitä, kun toiminta yhdellä kampuksella pääsee käytiin ensi vuonna, kirjoittaa Anne Sankari Agoran pääkirjoituksessa. Agora alkaa illmestyä jatkossa säännöllisesti verkkolehtenä.

13.10.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Katri Väkiparta

SAMK-kampus Pori rakenteilla, ulkokuva

Satakunnan ammattikorkeakoulu on paljon enemmän kuin Porin SAMK-kampus, mutta uusi kampus on merkittävä asia koko SAMKille. Vaikutusta sillä on koko SAMKyhteisöön, onhan se aivan uudenlainen opiskelu- ja työympäristö. Vaikutusta sillä on, ja pitää olla, myös laajasti ympärilleen.
 

Rakentaminen ja rakennuksen käytön ja käytettävyyden suunnittelu on ollut monen samkilaisen arkea jo jonkin aikaa. Painetun lehden keskiaukeaman kampusjutussa on muutama näkökulma siihen, mitä kaikkea on jo tehty tai suunniteltu samkilaisin voimin.

 
Kun haastattelin järjestelmäasiantuntija Sami Peltomäkeä, nykyaikaisten ja tulevaisuuden tarpeita ennakoivien ratkaisujen haasteellisuus avautui kirkkaasti. Peltomäki totesi, että kampuksen tietoverkon pitää olla yksinkertainen, nykyaikainen ja toimiva. Nämä ovat niin selviä ja yksinkertaisia asioita, että maallikkokin kuulee, että – paradoksaalisesti – ihan helposta hommasta ei kysymys. Tietoverkko on vain yksi esimerkki.

 
Uudella kampuksella kaksi kampusta ja vähintään kaksi erilaista kulttuuria kohtaa. Kampukseen liittyy vahvasti myös omien laitteiden käyttö opinnoissa – siis BYOD, bring your own device. Syksystä 2017 alkaen kaikki SAMKn opiskelijat käyttävät opiskelussa omia laitteitaan. Se tuo uutta opettajillekin. Tietokoneluokat varustetaan vain erityisohjelmilla – kuten kuvankäsittely- ja rakennustekniikan suunnitteluohjelmilla, joita opiskelijat eivät voi ladata netistä.

 

Rakentaminen ja rakennuksen käytön ja käytettävyyden suunnittelu on ollut monen samkilaisen arkea jo jonkin aikaa.

 
Lehdessä on juttu myös ”digiopettajista”, digitaalisuuden tuomista erilaisista mahdollisuuksista ja haasteista. Ei ole yhtä kaavaa, minkä mukainen digitaalisuutta aktiivisesti hyödyntävän opettajan pitäisi olla. Jokainen saa olla digiopenakin oma itsensä.
Myös itse muutto ensi toukokuussa on iso asia – ihan alkaen siitä, että jokainen miettii, mitä mahtuu kolmeen henkilökohtaiseen muuttolaatikkoon. Tarvitsetko muuten tyhjiä mappeja? Niitä olisi meillä nyt saatavilla.

 
Tämän numeron jälkeen Agora alkaa ilmestyä säännöllisesti verkkolehtenä. Myös Agora 2/2016 oli verkkolehti.

SAMK Viestintä

Kirjoittaja

Anne Sankari
suunnittelija, Agoran päätoimittaja

13.10.2016 | Teksti: Aino Pelto-Huikko | Kuva: Katri Väkiparta

Muut pääkirjoitukset

Agora 2016 nro 3 kansi. Cover of Agora 2016, issue nro 3.
| SAMK

Mitä kuuluu SAMK – uusi Agora ilmestynyt

Uusin Agora on ilmestynyt, mukana tuhti lukupaketti yrittäjyydestä.
| Yrittäjyys

Pääkirjoitus: ”Oman elämänsä toimitusjohtajaksi”

Minulla on unelma. Unelma, että SAMKin visio toteutuu. Unelma, että jokainen opiskelijamme työllistyy. Tämä edellyttää sekä henkilöstöltämme että opiskelijoiltamme aktiivista ja myönteistä asennetta. Opiskelijalla tulee olla työ- ja menestymishalua ja määrätietoisuutta. Hänen tulee kasvaa aloitekykyisyyteen ja vastuun kantamiseen. Tuttuja adjektiiveja yrittäjyyskasvatuksesta.

Uusimmat uutiset

Kädet ovenkahvallam molemmin puolin ovea
| SAMK

SAMKille lähes miljoonan euron rahoitus sisäympäristöjen hygieniatutkimukseen

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt ammattikorkeakouluille viisi miljoonaa euroa rahoitusta seitsemään tutkimushankkeeseen arviointipaneelin tekemän arvioinnin perusteella. SAMKin tutkimushankkeelle "Healthier life with comprehensive indoor hygiene concept" myönnettiin rahoitusta noin 628 000 euroa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMK on monialainen ja kansainvälisesti suuntautunut korkeakoulu, jonka parhaina puolina työntekijät pitävät vakautta, hyvää ilmapiiriä ja työyhteisöä.Etsimme osaajia vahvistamaan joukkoamme:• ammattillinen erityisopettaja, Pori, haku päättyy 10.12.2021• opinto-ohjaaja (lehtori), Pori, haku päättyy 20.12.2021• opiskelijapalvelusihteeri, Pori, haku päättyy 8.12.2021• digi-pedatukihenkilö, Pori, haku päättyy 8.12.2021 • tuntiopettaja (logistiikka), Rauma, haku päättyy 3.12.2021Lisätietoja ja haku: bit.ly/3cQaJZW ... See MoreSee Less
View on Facebook

Tekniikan tohtori, erikoistutkija Kari Lilja SAMKista pohtii Samkarit-blogitekstissään sitä, miten digitalisoituva yhteiskunta haastaa perinteisen etiikan ja filosofian. #katsetulevaisuuteen #samkarit
https://samkarit.samk.fi/2021/11/25/digitalisoituva-yhteiskunta-haastaa-perinteisen-etiikan-ja-filosofian/

On 14–16 December 2021 Education Finland cluster, including SAMK, is happy to share the story of Finnish education in Finland’s spectacular Snow Cape Pavilion at @expo2020dubai
#expo2020 #StudyinFinland #EducationFinland @FinlandExpo2020

https://www.samk.fi/en/uutiset/samk-will-showcase-its-education-and-services-at-dubai-expo/

SAMK tänään ja huomenna Studia-messuilla. Tänään osastolla kävi kuhina, SAMKin opintotarjonta kiinnosti ja messuvieraat yrittivät saada nimensä parhaiden mölkyn heittäjien listalle.

Tänään messut auki klo 17 asti. Huomenna klo 9–16.

#katsetulevaisuuteen #studia2021

RoboAI-viikko käynnissä @SatakunnanAMK. Tänään kysytään mm. voisiko tekoälystä ja data-analytiikasta olla hyötyä kuntoutuksessa. https://www.roboai.fi/roboai-viikko/

SAMKissa lehtorina toimiva kuvanveistäjä Heli Ryhänen on saanut Pirkanmaan taidepalkinnon. Taidetoimikunnan mielestä hänen teoksensa ovat ajattomia, kuin reliikkejä menneestä maailmasta. @aamulehti #kuvataide #katsetulevaisuuteen
https://www.aamulehti.fi/kuvataide/art-2000008415265.html