Pääkirjoitus: Kampus kaikkien huulilla
Uuden kampuksen rakentaminen Poriin on ollut monen samkilaisen arkea jo pitkään. Myös itse muutto on iso asia, puhumattakaan siitä, kun toiminta yhdellä kampuksella pääsee käytiin ensi vuonna, kirjoittaa Anne Sankari Agoran pääkirjoituksessa. Agora alkaa illmestyä jatkossa säännöllisesti verkkolehtenä.

Satakunnan ammattikorkeakoulu on paljon enemmän kuin Porin SAMK-kampus, mutta uusi kampus on merkittävä asia koko SAMKille. Vaikutusta sillä on koko SAMKyhteisöön, onhan se aivan uudenlainen opiskelu- ja työympäristö. Vaikutusta sillä on, ja pitää olla, myös laajasti ympärilleen.
Rakentaminen ja rakennuksen käytön ja käytettävyyden suunnittelu on ollut monen samkilaisen arkea jo jonkin aikaa. Painetun lehden keskiaukeaman kampusjutussa on muutama näkökulma siihen, mitä kaikkea on jo tehty tai suunniteltu samkilaisin voimin.
Kun haastattelin järjestelmäasiantuntija Sami Peltomäkeä, nykyaikaisten ja tulevaisuuden tarpeita ennakoivien ratkaisujen haasteellisuus avautui kirkkaasti. Peltomäki totesi, että kampuksen tietoverkon pitää olla yksinkertainen, nykyaikainen ja toimiva. Nämä ovat niin selviä ja yksinkertaisia asioita, että maallikkokin kuulee, että – paradoksaalisesti – ihan helposta hommasta ei kysymys. Tietoverkko on vain yksi esimerkki.
Uudella kampuksella kaksi kampusta ja vähintään kaksi erilaista kulttuuria kohtaa. Kampukseen liittyy vahvasti myös omien laitteiden käyttö opinnoissa – siis BYOD, bring your own device. Syksystä 2017 alkaen kaikki SAMKn opiskelijat käyttävät opiskelussa omia laitteitaan. Se tuo uutta opettajillekin. Tietokoneluokat varustetaan vain erityisohjelmilla – kuten kuvankäsittely- ja rakennustekniikan suunnitteluohjelmilla, joita opiskelijat eivät voi ladata netistä.
Rakentaminen ja rakennuksen käytön ja käytettävyyden suunnittelu on ollut monen samkilaisen arkea jo jonkin aikaa.
Lehdessä on juttu myös ”digiopettajista”, digitaalisuuden tuomista erilaisista mahdollisuuksista ja haasteista. Ei ole yhtä kaavaa, minkä mukainen digitaalisuutta aktiivisesti hyödyntävän opettajan pitäisi olla. Jokainen saa olla digiopenakin oma itsensä.
Myös itse muutto ensi toukokuussa on iso asia – ihan alkaen siitä, että jokainen miettii, mitä mahtuu kolmeen henkilökohtaiseen muuttolaatikkoon. Tarvitsetko muuten tyhjiä mappeja? Niitä olisi meillä nyt saatavilla.
Tämän numeron jälkeen Agora alkaa ilmestyä säännöllisesti verkkolehtenä. Myös Agora 2/2016 oli verkkolehti.

Kirjoittaja
Anne Sankari
suunnittelija, Agoran päätoimittaja
Muut pääkirjoitukset
Uusimmat uutiset
SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA
Yrittäjän tutkinto-ohjelman opetussuunnitelma (2023)
youtu.be
Yrittäjän tutkinto-ohjelmasta valmistut tradenomiksi Satakunnan ammattikorkeakoulussa (SAMK). Tässä tutkinto-ohjelmassa kerrytetään monipuolista osaamista ja...