Kaikki tarvii joskus TUKEE!

TUKEE!-hanke syntyi ajatuksesta, jonka mukaan nuorten kuulemisella ja mukaan ottamisella omien palveluidensa kehittämiseen ja suunnitteluun voitaisiin luoda uudenlaista ja osallistavaa palvelukulttuuria.

20.5.2020 | Teksti: Minna Kahala | Kuva: TUKEE!-hankkeen arkisto

TUKEE!-hankkeen osallistuja silittää maassa makaavaa koiraa.

Työpajalaiset tutustuivat hankkeen puitteissa eläinavusteisuuteen Terapia- ja hyvinvointipalvelu Auroosassa. Eppu-koira sai päivän aikana hyvää hoivaa.

Reilun kolmen vuoden ajan hankkeessa kokeiltiin ja arvioitiin jo olemassa oleviin menetelmiin pohjautuvia työtapoja tuoreesta näkökulmasta tavoitellen jaettua asiantuntijuutta nuorelta nuorelle, nuorelta ammattilaiselle, ammattilaiselta ammattilaiselle ja ammattilaiselta nuorelle. Tämän tavoitteen vahvistamiseksi toteutettiin varsinaisen nuorille suunnatun työpajatoiminnan lisäksi työnohjausta sekä mentorointia heidän kanssaan työskenteleville ammattilaisille, perinteisestä poiketen myös monialaisena.

Hankkeen toimintaan osallistui suuri joukko Satakunnan alueella nuorten kanssa työskenteleviä ammattilaisia yhdessä asiakasnuortensa kanssa. Työpajat järjestettiin TUKEE!-tiimiläisten ja paikallisten osaajien sekä palveluntuottajien toimesta.

Sisällöt suunniteltiin ja toteutettiin nuorilta saatujen toiveiden pohjalta, kaikkien pajailtapäivien jälkeen osallistujilta kerättiin palaute, jonka perusteella toimintaa ohjattiin vastaamaan esitettyjä toiveita ja tarpeita. Iltapäivissä seikkailtiin, pelattiin, tehtiin taidetta ja musiikkia, rapsuteltiin eläimiä, pohdittiin arjen hallintaan liittyviä asioita sekä tutustuttiin ART- ja SomeBody -menetelmiin. Koettiin yhdessä monenlaisia huikeita elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia!

Yhdessä kokeminen ja tekeminen sekä yhdessä uusiin elämyksiin heittäytyminen auttaa luottamuksen syntymistä ja lujittumista aikuisen ja nuoren välillä ja se teki TUKEE! -hankkeesta erityisen mahtavan!

Yhdessä nuorten kanssa tekeminen ja kokeminen, heitä kuunteleminen ja kuuleminen kannattaa. Saatujen tulosten perusteella nuoret kokivat merkityksellisinä yhteisöllisyyden, kannustavan ilmapiirin ja osallistumisen vapaaehtoisuuden.

Julkaisu on saatavissa myös painettuna versiona.

TUKEE!-hankkeen tilaisuudessa SAMKin auditoriossa esiintynyt Brädi poseeraa.

TUKEE!-hanke

TUKEE!-hanke 1.9.2017-31.5.2020 ESR TL5 toteutettiin Satakunnan ammattikorkeakoulun hallinnoimana yhdessä alueellisten kumppaneiden (Lasten ja nuorten Kilpi, Euran kunta, Porin kaupungin psykososiaaliset palvelut, Sataedu ja Tukiranka ry) kanssa.

Kuvassa on TUKEE!-hankkeen tilaisuudessa esiintynyt Brädi.

20.5.2020 | Teksti: Minna Kahala | Kuva: TUKEE!-hankkeen arkisto

Lisää aiheesta

| Hyvinvointi ja terveys

Nuoruudesta selviää, kun saa TUKEE!

Osalla nuorista on mielenterveydellisiä tai neuropsykiatrisia pulmia, joihin tarvitaan tukea ja palveluja. SAMKissa on käynnistynyt TUKEE-hanke, joka tavoitteena on tuottaa uusia ratkaisuja nuorten arjessa pärjäämiseen. Keskeisenä ideana on, että nuoret itse osallistuvat toisten nuorten tukemiseen ja heille suunnattujen palvelujen kehittämiseen ja käynnistämiseen.
Minna Kahala puolivartalokuvassa, taustalla taideteos.
| Hyvinvointi ja terveys

TUKEE! – nuoret kokeilevat erilaisia tapoja saada tukea ja ohjausta

Kolmen vuoden mittainen nuorten TUKEE!-hanke on loppusuoralla. Projektipäällikkö Minna Kahala kertoo, että uusia verkostoja on syntynyt ja nuoret ovat päässeet kokeilemaan erilaisia tapoja saada tukea ja ohjausta. Erilaiset toiminnalliset työpajat ovat olleet erityisesti suosiossa.

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

SAMKin johtoryhmä tapasi eilen ministerit @HonkonenPetri ja @MikkoTSavola sekä kansanedustajat @Eeva_Kalli ja @MatiasMarttinen eduskunnassa.

Keskustelua käytiin koulutuspolitiikasta, tutkimuksesta sekä Satakunnan tulevaisuuden näkymistä.

#katsetulevaisuuteen #satakunta

2

SAMKin kuvataiteen opiskelijat Anna Kallio ja Annika Närhi vetivät lukiolaisille taidepajaa. Se sisälsi opetusta muun muassa väriopista ja paikkasidonnaisesta taiteesta. Tuotoksena syntyi kolme lukioaikaa symbolisesti kuvaavaa maalausta. 👍https://www.samk.fi/uutiset/lukiolaiset-ottivat-kankaanpaan-yhteislyseon-seinatilat-haltuun-samkin-kuvataiteen-opiskelijat-vetivat-taidepajaa/

Finally we had this wonderful project group (GAMMA project’s Learning, Teaching, Training Activities) as a guest in Pori. How can project participants from four countries grow into such a great collaboration? So happy and proud of this gang! @RoboAI2 @SatakunnanAMK https://twitter.com/i/web/status/1618184366320148480

Kankaanpään pääkirjaston sisääntuloaulan tiloja valjastetaan jatkossa galleriakäyttöön. Kipinä uuden gallerian perustamiseen syntyi, kun kuntakuvataiteilija Mira Piitulainen kohtasi kankaanpääläisiä ja keskusteli alueella asuvan väen kanssa. 🎨🖌️ https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taidekaupungin-galleriavalikoima-taydentyy-kirjaston-nayttelytilalla.html

Kaksi SAMKin alumnia on valittu Satakunnan Kansan vakituisiksi toimittajiksi. Mikko Elon ja Annika Kangasmaan tavoitteena on avartaa ihmisten maailmankuvaa ja tuoda värisävyjä mustavalkoiseen ajatteluun. 📰 @SatakunnanKansa #alumni #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000009344648.html