Juhan vaihto-opiskelu Yhdysvalloissa sisälsi paljon lukemista ja matkailua

Juha Soukko aloitti neljännen opintovuotensa matkailualalla Satakunnan ammattikorkeakoulussa syksyllä 2019. Opinnot olivat lähellä loppua, pääosin opinnäytetyötä vaille valmiit. Juhalla oli ennestään taustaa ulkomailla työskentelystä, joten englannin ymmärtäminen ja puhuminen ei tuottanut vaikeuksia.

15.1.2020 | Teksti: Joni Halenius, SAMKin opiskelija | Kuva: Juha Soukko, SAMKin opiskelija

Juha Soukko surffilauta kädessä rannalla.

Surffaus on yksi suosituimmista harrastuksista Kaliforniassa.

Juha Soukon harrastuksiin kuuluu punttisali, jalkapallo ja jääkiekko. Kitaraa hän on soittanut koko ikänsä. Vaihdossa Juha oli Missourissa USA:ssa. Juhalla oli ennestään taustaa ulkomailla työskentelystä, joten englannin ymmärtäminen ja puhuminen ei tuottanut vaikeuksia.

– Vaihtokohteen valinnalle ei ollut sen suurempaa syytä. Heitin vähän niin kuin tikkaa karttapallolle. USA:n kulttuuri kiinnosti elokuvien takia, mutta äkkiä sen paikan päällä huomasi, että elokuvat eivät kerro koko totuutta.

Asumisen järjestäminen kävi helposti. Valintaprosessin ja hyväksynnän jälkeen sähköpostin kautta ilmoitettiin vaihtoehdoista eri asuntoloihin. Asuntoloihin haettiin samalla tekniikalla kuin Suomessa kouluihin, numerojärjestyksessä listaat paikat, joihin haluat eniten. Kämppiksenä Juhalla oli paikallinen nuori mies, jonka kanssa hän tuli hyvin toimeen, vaikka pitikin miestä hieman outona.

Opiskelu erosi jonkin verran Suomessa opiskelusta.

– En ole eläissäni lukenut niin paljoa, kuin vaihdossa tuli luettua. Opintojen alkaessa sain vaihtokorkeakoululta yläasteella tutuksi tulleella tavalla lukujärjestyksen, jota seurasin koko lukukauden. Suurin ero opiskelussa oli, että jotta saisit kurssista arvosanan, oli kerättävä kurssin aikana pisteitä.  Tehtävät ja lopputentti kerryttivät pisteitä, mutta jos olit ollut ahkera, saatoit päästä kurssista läpi ilman lopputentin tekemistä, koska pisteet loppuarvosanaan oltiin jo kerätty.

Vaihtokokemus kasvattaa ihmisenä

Vaihtomaana Yhdysvallat oli Juhalle uusi kokemus, mutta kotina hän ei sitä näe. Juha viihtyi Yhdysvalloissa, mutta hänen suunnitelmissaan ei ole aikeita muuttaa harjoittelumaahan.

– Kyllä minulle hyvin siitä täytyy maksaa rahaa, että minä sinne muuttaisin. Puolivuotinen vaihtoni riitti näin aluksi. Moni asia on siellä huonosti verrattuna Suomeen. Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Juha suosittelee Yhdysvaltoja vaihtomaana, jos lompakko sen kestää.

– Jos vaihtoon lähdet, kannattaa sinne lähteä yksin. Ihmisenä kasvat enemmän matkatessa yksin, vaikka siihen vaaditaankin hieman rohkeutta.

Juha suosittelee Yhdysvaltoja vaihtomaana, jos lompakko sen kestää.

– Yhdysvaltoihin lähtiessä täytyy olla hyvät säästöt matkalle, varsinkin jos haluaa matkustella ympäri Yhdysvaltoja niin kuin itse tein. Jos lompakko on kunnossa, niin kannattaa vaihdossa ollessa käydä läpi kaikki tärkeät nähtävyydet ja matkustella ympäri maata. Rahanmeno alkoi jo ennen matkaan lähtöä, kun osa hakemuksistakin oli maksullisia.

Juha Soukko istuu kallion kielekkeellä auringon paisteessa.

Juha Soukko, matkailun koulutusohjelma

Faktat Yhdysvalloista:

  • Yhdysvallat on väkiluvultaan maailman kolmanneksi suurin maa.
  • Yhdysvaltojen väkiluku vuonna 2019 oli 330 miljoonaa.
  • Yhdysvaltojen pääkaupunki on Washington D.C.
  • Yhdysvallat itsenäistyi 4. heinäkuuta 1776.

Juha Soukon vaihtokohde oli Missourissa (USA).

15.1.2020 | Teksti: Joni Halenius, SAMKin opiskelija | Kuva: Juha Soukko, SAMKin opiskelija

Lisää aiheesta

Kuva espanjalaisesta isosta rakennuksesta.
| Liiketoiminta

Vaihto-opiskelijana saa uusia kokemuksia

Kolmatta vuotta International Business -koulutusohjelmassa opiskeleva Sanni Jaakkola oli syksyn 2019 Espanjan pääkaupungissa Madridissa, Universidad Rey Juan Carlosissa. Sannin aika ulkomailla ei ole pelkästään mennyt opiskelun parissa, vaan hän on ehtinyt myös matkustella.
Sofia Hillin lähikuva.
| Matkailu

Sofia päätyi SAMKin englanninkieliseen matkailualan koulutukseen veljen vinkin kautta

Sofia Hilli opiskelee matkailualaa englanninkielisessä koulutuksessa toista vuotta. Yhtenä tulevaisuuden unelmana hän näkee yrittäjyyden.

Uusimmat uutiset

SAMK SOSIAALISESSA MEDIASSA

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall. ... See MoreSee Less
View on Facebook

Kaikille ammattikorkeakoulututkinnon saaville vahvat taidot pärjätä muuttuvilla työmarkkinoilla. Osaamisessa korostuvat kestävään kehitykseen, digitalisaatioon ja monikulttuurisuuteen liittyvät taidot. @Arene_ry @SatakunnanAMK https://www.arene.fi/julkaisut/raportit/suositus-ammattikorkeakoulujen-yhteisista-kompetensseista-ja-niiden-soveltamisesta-2022/

Ulkoisen palomuurin vaihto aiheuttaa katkoksen SAMKin palveluissa torstaina 20.1. klo 14–21.

SAMK services will not be available on 20 January 2022 from 2 pm to 9 pm due to changing the SAMK external firewall.

Miten #merellinenmatkailu käsitetään Euroopan pohjoisilla merialueilla? Lue näkökulmia aiheeseen blogistamme https://www.skills4cmt.eu/blog/ @EDUFI_HigherEd @SatakunnanAMK #matkailunkehittämiskeskus

#Hyvinvointiteknologia #YAMK koulutuksemme uudistuu ja hakuaika lähenee! Suuntautua voi hyvinvointianalytiikkaan tai laite- ja teknologiapuoleen. Analytiikkasuuntaus tuo mukanaan Hyvinvointianalyytikon pätevyyden. @SatakunnanAMK @SataDigiHealth @RoboAI2

https://www.sitra.fi/uutiset/uusi-ammattiryhma-sote-alalle-suomessa-aletaan-kouluttaa-hyvinvointianalyytikoita/

SAMKissa on unelma maakunnallisesta hyvinvointiverkostosta, jossa rakennetaan korkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten yhteistyössä vahva verkosto opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi. @SatakunnanKansa
#hyvinvointi #katsetulevaisuuteen
https://www.satakunnankansa.fi/lukijalta/art-2000008551742.html